...
Reguli joc Uno

Reguli Uno: ce trebuie să știi?

  august 26, 2022

Autor: Andra

Actualizat: 25 ianuarie 2024

Dacă dorești să afli mai multe despre reguli Uno și modul în care acesta se joacă, ai ajuns la articolul potrivit. Continuă să citești pentru a descoperi mai multe despre acest joc și similaritățile sale cu Macao! Se spune că Uno este varianta americană a jocului Macao atât de îndrăgit la noi, un motiv în plus să-l descoperi și tu și să-l joci cu prietenii.

O altă formă de distracție, despre care e util să știi mai multe în acest context, este jocul de cărți Maciu Piciu. Se joacă tot în mai mulți oameni. Poți citi și despre acesta pe Joc Păcănele, în caz că nu îi știi deja regulile. Poate fi un alt joc pe care să-l încerci cu prietenii atunci când doriți o distracție clasică.

Reguli Uno – în ce constă jocul?

Dacă tot vorbeam de Macao, îți spunem din start că ai reguli Uno mai ușoare. Jocul este unul extrem de simplu și ai nevoie de doar câteva minute pentru a-l învăța. Hai să vedem mai multe despre el!

 • Un singur pachet de cărți Uno are 108 de bucăți. 
 • La o rundă de Uno pot participa minim 2 jucători și maximum 10.
 • Scopul jocului Uno este să obții primul 500 de puncte.
 • Aduni puncte scăpând de cărțile de joc pe care le ai în mână. 
 • E recomandat ca la jocul Uno să rămâi cu cât mai puține cărți în mână la finalul fiecărei runde. 

Printre simplele reguli Uno este aceea că pot participa la distracție cei cu vârste mai mari, care înțeleg valoarea fiecărei cărți. General vorbind, Uno face parte din familia jocurilor Crazy Eights sau Mau-Mau.

Merle Robbins este creditat pentru inventarea setului de reguli joc Uno în 1971. El a comercializat pachetele de cărți din propria frizerie, mai apoi vânzând drepturile asupra jocului creat de el. În prezent, Uno a devenit extrem de cunoscut în SUA, cucerind încetul cu încetul piața globală.

Cărți Uno semnificație

Înainte de a vorbi despre reguli Uno, trebuie să știi cum arată pachetul. Fiecare carte are un design special, diferit față de pachetele cu care ne-am obișnuit – cele cu care jucăm, de exemplu, Whist. Iată care sunt cele 108 cărți și ce fac ele!

 • 19 cărți albastre notate de la 0 la 9;
 • 19 cărți roșii de la 0 la 9;
 • 19 cărți verzi de la 0 la 9;
 • 19 cărți galbene de la 0 la 9;
 • 8 cărți Schimbă direcția – câte două de fiecare culoare (schimbă direcția de joc de la stânga spre dreapta);
 • 8 cărți Ia două cărți – câte 2 de fiecare culoare (următorul jucător ia 2 cărți din teanc);
 • 8 cărți Stai o tură – câte 2 de fiecare culoare (următorul jucător stă o tură fără să dea carte jos, potrivit listei de reguli joc Uno);
 • 4 cărți negre ce schimbă culoarea – se joacă peste orice altă carte, jucătorul alegând să schimbe în ce culoare dorește;
 • 4 cărți negre +4 – schimbă culoarea și obligă la tragerea a 4 cărți de jos de către următorul jucător.

Cum se joacă Uno?

Întorcându-ne la reguli Uno și modul în care se desfășoară rundele, vei porni prin împărțirea cărților. Iată cum se desfășoară jocul:

 1. Fiecare dintre participanți primește 7 cărți cu fața în jos, potrivit seriei de reguli joc Uno.
 2. Cărțile rămase sunt lăsate în teanc, cu susul în jos. Urmează ca fiecare să tragă din ele. Doar prima carte este întoarsă pentru a debuta jocul de uno.
 3. Primul jucător va pune jos o carte de aceeași culoare sau număr cu cea întoarsă. Dacă jos este un 4 albastru, conform seriei cărți uno reguli de joc vei pune jos fie o carte de 4, fie una albastră.
 4. Mai poți pune jos o carte neagră pentru a schimba culoarea dacă ai una și dorești să faci această mișcare.
 5. Următorul jucător face același lucru. Dacă nu are ce să pună jos, va fi nevoit, conform setului de joc uno reguli, să tragă o carte din pachet. În cazul în care cea proaspăt trasă se potrivește, o poate pune pe aceea jos. Asta dacă următorul jucător nu a pus deja o carte proprie jos.
 6. Jocul continuă la fel până când un jucător rămâne cu o singură carte în mână. Atunci trebuie să spui repede Uno ca să câștigi runda. Altfel, ești pedepsit de ceilalți jucători și trebuie să tragi două cărți din teanc.
 7. Când un jucător nu mai are cărți, jocul se termină. Se adună punctajul și, potrivit setului de reguli joc Uno, o nouă rundă începe.

Regulament Uno: reguli speciale

După cum te așteptai, probabil, trebuie să respecți aceste reguli Uno pentru a avea parte de distracția dorită. Iată-le pe cele mai importante!

Runda la Uno este pornită de jucătorul din stânga dealerului. Dealer-ul se poate alege trăgându-se câte o carte de fiecare participant. Cel care nimerește cea mai mare valoare va împărți.

La prima carte întoarsă, normală, setul de reguli Uno e cel descris mai sus. Dacă, în schimb, prima carte pusă jos este neagră, iată ce poți face!

 • negru +4 – se depune în teanc și se scoate altă carte;
 • negru ce schimbă culoarea – cel din stânga dealerului alege culoarea;
 • Ia două cărți – cel din stânga dealerului trage 2 cărți și continuă următorul participant;
 • Schimbă direcția – dealerul va pune o carte jos, dar cel din dreapta lui continuă, schimbându-se direcția de joc;
 • Stai o tură – cel din stânga dealerului nu lasă carte jos, următorul fiind cel care începe, practic, runda.

După cum ziceam și mai sus, regulile de la Macao sunt similare cu cele de la Uno într-o oarecare măsură, deci e posibil să-ți fie de folos. Dacă îți plac jocurile de cărți, citește și acest regulament Canastă!

Reguli Uno – cum se calculează punctele?

La finalul unei runde, după cum afli din reguli Uno, cel care nu mai are cărți adună punctele rămase în mâinile celorlalți. Punctajul diferă, și cum te interesează la uno cum se joacă la câștig, iată ce valori au cărțile!

 • Cărțile normale au valoarea proprie;
 • Ia două cărți – 20;
 • Stai o tură – 20;
 • Schimbă direcția – 20;
 • Cartea neagră ce schimbă – 50;
 • Cartea neagră +4 – 50 puncte.

Primul participant care ajunge la 500 puncte, conform seriei de joc , câștigă întreaga partidă. Acum, că știi totul despre jocul Uno, nu rămâne decât să-ți aduni familia sau cei mai buni prieteni și să porniți distracția.

Concluzie

Cam asta trebuie să știi despre reguli Uno pentru a te distra pe cinste cu prietenii. Regulile sunt simple, oricine putând să le învețe în câteva minute. Dacă vrei să știi mai multe despre semnificația cărților de joc clasice, citește articolul nostru pe această temă și vei avea o înțelegere mai bună a jocurilor în general!

Pe Joc Păcănele nu găsești doar jocuri ca la aparate gratis, multe și fermecătoare. Ai ghiduri casino, despre înregistrare, plăți și alte subiecte de interes, ai articole cu topuri și, desigur, multe subiecte ce te învață cum să joci jocuri clasice. Vei găsi ghiduri despre jocuri de cărți populare, de la Macao și Șeptică la Whist, Table etc., precum și despre alte distracții (loto, bingo, poker, remi, domină ș.a.m.d.). Distracția nu trebuie să cunoască limite!

Autor
Andra

Editor