...
table online

Reguli Table – istoria frumosului joc

  august 25, 2023

Autor: Diana Ionita

Actualizat: 30 aprilie 2024

Distribuie!

Fiind unul dintre cele mai vechi jocuri și, totodată, printre cele mai populare, jocul de table datează încă din vremea Egiptului Antic. Așadar, e imposibil să nu fi auzit măcar o dată de acest joc practicat în întreaga lume. Setul de reguli table e simplu și ușor de reținut. Ai nevoie de doar câteva partide, ca să înveți exact regulamentul și, evident, de puțin noroc.

Astăzi discutăm mai multe despre istoria jocului, despre cum se joacă table, dar și despre regulile de bază. Până vom trece la subiectul propriu-zis, nu uita că pe site-ul nostru găsești o mulțime de alte ghiduri despre cele mai tari jocuri. Noi îți sugerăm să încerci Dixit sau Domino! Cu siguranță vei avea parte de multă distracție.

Reguli Table – primele apariții

Până să discutăm despre setul de reguli table, vom face o scurtă incursiune în istoria jocului. Primele apariții ale Backgammon-ului, așa cum mai este cunoscut, pot fi găsite în civilizația sumeriană din Mesopotamia, în jurul anului 1920 î.HR. În timpul săpăturilor arheologice, 5 exemplare ale unui joc, a cărui tablă era similară cu cea a jocului modern, au fost descoperite de Sir Leonard Wooley. Acestea erau confecționate din lemn ornamentat cu scoici, oase și alte elemente. Ulterior, într-o altă regiune a Mesopotamiei, au fost descoperite și alte exemplare ale aceluiași joc, împreună cu piesele și zarurile.

Începând cu secolul al XIV-lea, regulile jocului clasic de table își face apariția în Europa. În ceea ce privește etimologia cuvântului „backgammon”, există mai multe teorii. În Țara Galilor, termenul „bach” înseamnă „mică”, iar ”cammaun” înseamnă „luptă”. În limba engleză medievală, „baec” înseamnă „înapoi” și „gamen” înseamnă „joc”. Ambele denumiri fac referire la faptul că scopului jocului este acela de a-ți întoarce piesele acasă și de a „întoarce” piesa adversarului atunci când aceasta este atacată.

Joc de table reguli – ce trebuie să știi?

Ei bine, după cum am spus și în introducere, setul de reguli table este unul simplu și ușor de reținut. Putem spune că e chiar mai simplu decât șahul – un alt joc ale cărui reguli le poți găsi pe pagina noastră. 

Așadar, tablele sunt un joc de strategie și de noroc, care implică 2 persoane. Pentru a putea începe o partidă, jucătorii trebuie întâi să cunoască cum sunt numerotate cele 12 triunghiuri de pe tabla de joc. Fiecare participant are 12 triunghiuri, cu numerele de la 1 la 24, în funcție de câștigător și de adversarul său. De asemenea, fiecare jucător primește câte 15 puluri de o culoare.

Cum se aranjează pulurile

Setul de joc table reguli indică faptul că pulurile trebuie aranjate într-un anumit mod, înainte de începerea fiecărei partide. Astfel, 2 puluri se pun pe triunghiul cu numărul 24, 5 puluri pe triunghiul cu numărul 13, 3 puluri pe triunghiul cu numărul 8 și 5 puluri pe triunghiul cu numărul 6.

Cum se joacă table?

Pentru că setul de reguli table e simplu, jocul propriu-zis nu e cu nimic mai complicat. Putem spunem că e la fel de simplu ca și jocul de cupe. Așadar, partida începe prin aruncarea zarurilor de către fiecare jucător. Cel care obține cea mai mare valoare pe zar, va începe runda. Acesta va arunca zarurile și va face prima mutare în funcție de suma obținută. Mutările se fac în funcție de numerele prinse pe zaruri, adică participantul poate muta o piesă sau două. 

Dacă un jucător obține o dublă (5-5, spre exemplu), acesta va putea face 4 mișcări în loc de 2.  Asta înseamnă că va muta o piesă de 4 ori, câte 6 spații. În schimb, dacă un triunghi este ocupat de 2 sau mai multe piese ale jucătorului, adversarul nu își poate muta piesele pe acel spațiu. În consecință, va trebui să arunce un zar suficient de mare, ca să poată sări peste acele piese.

Dacă un triunghi are doar o singură piesă, acesta este considerat descoperit. Așadar, dacă unul din jucători se oprește pe acel spațiu sau trece prin el, îi va scoate piesa respectivă din joc adversarului. Ca cel care are piesa scoasă din joc să poată face alte mutări, va trebui să dea cu zarul și să-și reintroducă piesa în joc, în casa adversarului. 

Când jucătorii și-au adus toate piesele în propriile case, pot începe să scoată din ele, de pe tabla de joc, în funcție de numărul de pe zaruri. Participantul care își scoate primul piesele din joc, este cel câștigător.

Reguli joc table – ce înseamnă marț?

Acum, că ai trecut prin setul de reguli table, nu rămâne decât să discutăm despre ce înseamnă marț-ul în acest joc. Ei bine, marț-ul reprezintă câștigarea a 3 sau a 2 linii și un ultim triunghi ocupat de către jucător. Acesta este unul dintre obiectivele principale ale jocului și este un moment cheie în desfășurarea partidei. Procedeul este de mai multe feluri, după cum urmează:

  • Marț simplu: presupune că reușești să aduci toate piesele în siguranță în casa ta și să le scoți pe toate, înainte ca adversarul să scoată măcar o piesă din casa lui. Această situație este punctată dublu, deci valorează 2 linii.
  • Marț tehnic: presupune că reușești să aduci toate piesele în casa ta și să le scoți pe toate, chiar dacă adversarul mai are piese în casa ta sau piese eliminate din joc, adică care așteaptă să fie reintroduse în partidă. Acest procedeu este punctat triplu, adică valorează 3 linii.

Așadar, după cum observi, la întrebarea „cum joci table?”, răspunsul e unul foarte simplu. Înveți regulamentul, apoi dai câteva partide. Totuși, ca să devii un profesionist, ai nevoie de anumite strategii de joc. Hai să vedem cum poți ajunge un adevărat campion!

Reguli Table – strategii

Pentru că ți-am prezentat setul de reguli table, dar și modul de joc, acum, deoarece vrem să fii câștigător, îți vom oferi câteva strategii care îți vor oferi un avantaj în fața adversarului. Așadar, fără să mai pierdem timpul, hai să vedem ce procedee poți utiliza!

  • Ancorarea: presupune stabilirea unui punct în casa oponentului și blocarea acestuia cu 2 piese. Acest lucru oferă jucătorului posibilitatea de a stopa oponentul atunci când încearcă să-l blocheze sau să îi scoată vreo piesă din joc.
  • Distribuirea: se referă la felul în care piesele ocupă loc pe tablă. De obicei, este mai bine ca jucătorul să aibă câte 3 piese pe o poziție, în loc de 2 sau de 4. O distribuire bună a pieselor creează un mare avantaj atunci când jucătorul trebuie să efectueze mutări.
  • Varietatea: constă în răspândirea pieselor jucătorului, pentru a crește numărul mișcărilor bune ce vor urma.

Aceste strategii te vor ajuta, cu siguranță, să aduni cât mai multe victorii. La fel putem spune și despre setul de reguli Sudoku avansați. Dacă vrei să-ți testezi abilitățile intelectuale la unul dintre cele mai interesante jocuri din lume, citește articolul de pe pagina noastră! Îți oferim toate detaliile necesare, de la regulament până la strategii, ca tu să poți deveni un adevărat maestru.

Concluzii

Setul de reguli table e simplu și ușor de înțeles. Jocul e atrăgător, captivant și îți poate oferi relaxarea de care ai nevoie. Pentru că se bazează și pe componenta norocului, nu fi dezamăgit dacă vei pierde unele meciuri. Totuși, încearcă să-ți înfrângi adversarul și să obții cât mai multe victorii! La final de articol, nu uita să arunci o privire pe site-ul nostru, unde poți găsi regulamentele la o grămadă de jocuri mișto. Noi îți recomandăm să începi cu Mahjong! Mult succes!