whist reguli

Whist reguli: cum se joacă Whist?

3 sept. 2021

Din moment ce ai dat click pe acest articol, sigur vrei să știi mai multe despre Whist reguli de joc. Ei bine, suntem siguri că, după ce vei citi cap coadă, vei juca acest joc online sau clasic ca un adevărat profesionist. Și vei ști să explici și altora cum se joacă Whist!

Whist joc de cărți: câteva cuvinte, înainte de a afla cum îl joci

Înainte de a afla în ce constă setul de Whist reguli, trebuie musai să spunem câteva cuvinte despre acest joc. Whist-ul este un joc de cărți super popular, ce poate transforma serile de weekend alături de prieteni sau familie în momente cu adevărat memorabile. 

Asta pentru că este un joc ușor, după ce-i înțelegi regulile, și amuzant. Și, la fel ca la poker, îți pune la încercare abilitățile, atât pe cele strategice, cât și pe cele legate de citirea oamenilor. Pentru că va fi nevoie să știi dacă restul jucătorilor mizează bine sau plasează pariurile astfel încât să te deruteze pe tine. 

Vezi și articolul nostru despre poker online gratis fără înregistrare și află mai multe și despre acest joc!

Câteva detalii despre jocul de cărți Whist

Acum, tot înainte de a-ți spune cum să joci Whist, îți mai spunem câteva lucruri despre această distracție.

  • Au fost la Whist reguli de când lumea și pământul. Jocul este un clasic, devenind popular la curtea franceză prin secolele 18-19. 
  • Apoi Whist, joc de cărți ce stârnește strategul din tine, a fost oarecum înlocuit de Bridge. Acesta din urmă este un joc nostalgic, ce amintește de ora ceaiului, de regi și regine. Totuși, jocul de Whist nu a fost uitat.
  • În prezent există mai multe tipuri de Whist joc, multe cunoscute pe întreg mapamondul. Dintre acestea, le amintim pe: Boston Whist, Dummy Whist, German Whist și Bid Whist. Mai există și Hearts, tot un Whist joc de cărți popular, precum și Knock-out Whist sau Oh Hell.
  • În România, cel mai popular joc este cunoscut sub numele de Whist Românesc. Este asemănător variantei anglo-americane Oh Hell și durează între 30 și 60 de minute. Dar batem pariu că nu te vei opri la un singur joc!

Așa, informativ… vezi că jocul de Whist, online gratis sau pe bani sau oricum ar fi el, are reguli asemănătoare cu jocul de Rentz. Rentzul este un alt joc de cărți fantastic, pe care dacă nu l-ai jucat, chiar trebuie să o faci. Acum să revenim la ce te interesează cel mai mult și anume: la cum se joacă Whist.

Whist reguli: învață cum să joci Whist în doar câteva minute!

Îți spunem din nou, în acest articol vom vorbi despre Whist reguli pentru varianta românească. Și, înainte de a începe să-ți spunem pașii, îți vom spune de ce ai nevoie pentru un joc de cărți Whist.

Whist joc: de ce ai nevoie pentru a juca?

Pentru că în pașii din ghid Whist reguli de joc de mai jos vom vorbi de tabel și punctaj, credem că e nevoie să știi de pe acum ce reprezintă acestea. Deci, pentru un joc clasic, ai nevoie de:

  • Un pachet normal de cărți;
  • Alți jucători, între 3 și 6 mai exact;
  • Un tabel Whist, făcut pe hârtie cu pixul sau, dacă ești fan tehnologie, chiar într-un Excel sau Word.

Desigur, pentru Whist online gratis ai nevoie doar să știi regulile. În varianta online ai acces inclusiv la un regulament Whist și nu e musai să cunoști alți oameni pentru a juca. Jocul este îndrăgit de mulți, deci pe site-urile dedicate lui vei găsi mereu jucători, cu care vei putea chiar să și comunici. Faza asta e valabilă și la alte jocuri, cum e blackjack-ul online, de exemplu.

Whist tabel: ce reprezintă?

Dacă alegi un joc de cărți Whist clasic, vei avea nevoie de un tabel. Poți face tabelul, după cum am spus și mai sus, pe o foaie. Câți jucători sunteți? Să zicem că ai răspuns 4. 

Acum ia pixul și notează pe foaie, de sus în jos: 1, 1, 1, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 8, 8, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, 1, 1, 1.

Bun! Din câte poți vedea, în Whist tabel ai 4 de 1 și 4 de 8. Le vom spune jocuri de 1, respectiv jocuri de 8. Ce înseamnă asta? Păi, dacă e joc de 1, atunci fiecare jucător va primi doar câte o carte. Dacă e joc de 8 se împart practic toate cărțile din pachet. Dacă e joc de 2, atunci fiecare jucător va primi câte 2 cărți. Simplu, nu?

Dacă erau 5 jucători, atunci erau 5 jocuri de 1 și 5 jocuri de 8. Să fie bine pentru toată lumea! Acum, e important să știi că în Whist reguli găsești și ceva legat de numărul de cărți. Acesta diferă în funcție de numărul celor implicați în distracție. De exemplu, dacă sunt 4 jucători, vor fi în total 4×8 cărți (32). Dacă sunt 5 jucători, la Whist joc va trebui să alegi 5×8 cărți (40). Se elimină cele mai mici cărți din pachet. Adică mereu vei începe să alegi cărțile de joc de la Ași (Popi, Dame, Juvi etc.), până faci numărul necesar. 

Tabel Whist: cum îl faci?

Bun, deci ai trecut în tabel Whist numerele, în funcție de numărul de jucători. Acum trage linii de la stânga la dreapta. Trebuie să ai câte două coloane pentru fiecare jucător: 

  • În prima, mai îngustă, vei trece miza jucătorului (gen, a spus că face 2 mâini la jocul de 3). Vom ajunge și la partea în care explicăm ce sunt aceste mize imediat.
  • În a doua, mai mare puțin, vei trece punctajul exact, calculat după fiecare joc.

Deci, dacă sunt 4 jucători, pe lângă coloana cu numerele, vei mai avea încă 8 coloane în Whist tabel. E destul de simplu. Dacă tot nu ești sigur de cum arată tabelul, scrie în motorul de căutare tabel Whist și dă pe Imagini. Bun, sigur ai găsit! 

Cum se joacă Whist?

Acum că știi cum să faci tabelul și cum calculezi punctajul, îți vom spune exact pașii din ghidul Whist reguli. Nu uita! Înainte de a trece prin aceste etape care te învață cum se joacă Whist, alege cărțile de care ai nevoie și fă tabelul de joc.

Vezi la noi pe site și cum se joacă Popa Prostu, dacă vrei să ai mai multe opțiuni pentru organizarea unei seri cu prietenii!

Whist reguli: împărțirea cărților

Pasul 1: Se alege dealerul (cel ce împarte cărțile). Se bat cărțile (se amestecă cărțile din pachet) și se împarte câte o carte fiecărui jucător. Conform Whist reguli, cel care are cea mai mare carte va fi dealerul primului joc. Apoi, prin rotație (în sensul acelor de ceasornic), vor fi dealeri și restul jucătorilor.

Info! Numărul de cărți împărțite diferă pe parcurs. La jocurile de 2 se vor împărți 2 cărți fiecărui jucător, la cele de 3 câte 3 cărți și tot așa. La jocurile de 8 se împart toate cărțile din pachet.

Pasul 2: Dealerul distribuie cărțile de joc. Se începe cu jocul de 1, în care dealerul va împărți câte o carte fiecărui jucător. După ce fiecare are câte o carte, dealerul va întoarce o altă carte din pachet. Aceasta va fi atuul. La jocurile de 8 nu există atu.

Whist reguli: jocul în sine 

Pasul 3: Începe jocul în sine. Fiecare jucător, fără să știe ce cărți au ceilalți, va spune câte mâini va face. Conform Whist reguli, la un joc de 1, poate face 1 sau 0 (crede că poate lua mâna sau crede că nu are noroc). La un joc de 4, pe de altă parte, poate alege între 1 și 4. 

Info! Cum știi câte mâini faci? Păi, în primul rând, la jocurile cu atu, vezi care e atuul. Apoi, vezi cum mizează și ceilalți jucători. Pentru a învăța cum să joci Whist bine ai nevoie de câteva jocuri de încălzire. Vei vedea că îți va fi ușor să pui mizele după. Trebuie să ții cont atât de atu, de valoarea lui și numărul de cărți din jocul în care ești, cât și de cât de mari sunt cărțile pe care le ai, cele care nu-s atuuri.

Pasul 4: Dealerul va trece în tabel Whist miza fiecăruia, în sensul acelor de ceasornic. În afară de ultimul jucător, restul pot miza cum cred. Ultimul jucător (dealerul) este cel în dezavantaj. La un joc de cărți Whist trebuie să fie mereu cineva în pierdere. Deci suma totală a mizelor pe un joc nu trebuie să fie egală cu numărul jocului. De exemplu, în Whist reguli, la un joc de 1 suma totală a mizelor jucătorilor nu trebuie să fie 1 – poate fi 0 sau 2.  

Pasul 5: Fiecare jucător, începând cu primul după dealer, dă cartea jos. La jocul de 1 este simplu, pentru că fiecare are doar câte o carte. De la jocurile de 2 în sus sunt alte reguli Whist. Mai exact, primul jucător are avantaj, deoarece alege cu ce carte să înceapă. Restul jucătorilor trebuie să răspundă la culoare. Dacă nu au culoare, sunt obligați să dea atu. 

Punctaj Whist: cum se calculează punctele în tabel?

Pasul 6: După ce se termină toate rundele, jocul respectiv se încheie. De exemplu, după ce au fost jucate toate cărțile la jocul de 2. Apoi, se calculează în tabel Whist punctajul pentru fiecare jucător. 

Referitor la punctaj Whist, trebuie să ții cont de următoarele:

  • În Whist reguli, cărțile nu au valoare la calcularea scorului. Deci, fie că e A sau 9, câștigi doar dacă ți-ai făcut mâna / ai făcut cât ai mizat.
  • Când mâna de Whist joc a fost jucată (să zicem primul joc, de 1), jucătorul care și-a îndeplinit promisiunea primește 5 puncte + un punct pentru cât a mizat (în cazul jocului de 1, dacă a zis ca ia cărțile și face 1, va primi 5+1 puncte).
  • Dacă jucătorul a mizat 0 și nu a luat nici o mână, atunci are doar 5 puncte. 
  • În cazul în care ai luat mai multe mâini/mai puține decât ai mizat în tabel Whist, atunci se va scade câte 1 punct pentru fiecare mână pierdută. De exemplu, dacă la un joc de 2 ai spus că faci 0, dar totuși ai făcut 1 (ai luat o mână), atunci vei avea -1. 
  • Numărul de puncte se trece în coloana nr. 2 din Whist tabel. Dacă ai pierdut, se taie jocul (se va tăia numărul de mâini pe care ai zis că-l faci).
  • Dacă jucătorii vor, se poate juca cu premiere/depunctare. Mai exact, la 10 jocuri consecutive câștigate, primești 30 de puncte. Dacă ai pierdut 10 la rând, atunci ți se scad 10 din punctaj Whist.
  • Tot referitor la punctaj Whist, se poate juca și la 0. Dacă jucătorul are 0 puncte la finalul jocului (ultimul joc de 8), atunci el este câștigătorul.

Pasul 7: Se începe următorul joc. De exemplu, dacă s-au jucat toate jocurile de 1, se trece la jocul de 2. Și tot așa până la finalul tabelului. Din nou, în Whist reguli jocurile de la 1 la 7 au atu, iar cele de 8 nu au. În jocurile de 8 mâinile se fac în funcție de cărțile cele mai mari. 

Cum să joci Whist: alte informații

Am zis de mai multe mâini/ mai puține mâini în acest ghid. În termeni de joc, normal se numesc levate. În Whist reguli, o levată este runda în care fiecare jucător dă jos o carte. De exemplu, dacă este joc de 1, fiecare jucător va primi o carte. După ce se mizează, fiecare participant va pune cartea cu fața în sus. Apoi, câștigătorul ia cărțile (ia mâna). 

Tot în Whist reguli vei mai auzi de termeni precum joc pe minus sau joc pe plus. Primul face referire la jocul în care suma mizelor jucătorilor este mai mică decât numărul jocului. De exemplu, la un joc de patru, suma mizelor jucătorilor e 2. Automat vor fi două mâini pe plus, care vor fi luate de cineva. Joc pe plus e atunci când suma mizelor e mai mare decât numărul jocului – gen, sumă de 6 la un joc de 4, deci cineva nu va face musai 2 mâini.

Încă o regulă din ghidul despre cum se joacă Whist face referire la jocurile de 1. Mai exact, la primele jocuri, jucătorii pot alege să joace cu cărțile pe frunte. Deci, tu nu vei ști ce carte ai – poți vedea doar ce cărți au ceilalți jucători. Această regulă de Whist nu este însă obligatorie, deci puteți decide la începutul jocului dacă o aplicați sau nu. Reguli asemănătoare, ce țin de alegerea jucătorilor, se aplică și în cazul altor jocuri de cărți, cum ar fi, de exemplu, la tabinet.

Reguli Whist: ce se întâmplă în caz că este egalitate?

O altă întrebare a celor care vor să învețe cum se joacă Whist este legată de cazul în care la finalul jocului există egalitate între doi jucători. Ei bine, în Whist reguli există două soluții:

  • Se joacă încă o partidă de 8, în care fiecare jucător este obligat să mizeze 0;
  • Se joacă încă o partidă de 8, în care pariurile se fac fără a vedea cărțile. 

În Whist tabel, aceste jocuri de prelungire se vor trece cu 0, respectiv NV, în coloana din stânga.

Concluzii

Știm că a fost un articol lung, dar am vrut să fim siguri că înveți cum se joacă Whist. Din câte ai văzut, ai la Whist reguli simple, deși la prima vedere poate părea un noian de informație. După ce vei juca câteva jocuri, vei afla că Whistul este exact ce căutai: relaxant, amuzant, provocator. Îți pune la încercare diferite abilități și, totodată, este o porție zdravănă de râs, asta dacă alegi să-l joci clasic.

Dacă alegi să joci Whist online gratis e poate la fel de fain. Poate că nu te vei amuza la fel de mult, dar tot îți vei testa abilitățile strategice. Distracție plăcută!