...
whist reguli

Reguli Whist: cum se joacă?

  septembrie 9, 2024

Autor: Mara

Actualizat: 9 septembrie 2024

Distribuie!

Vrei să afli mai multe informații despre setul de reguli Whist? Ei bine, ai nimerit în locul potrivit. Aici, pe Joc Păcănele, îți vom explica toate secretele acestui popular joc de cărți. Whist-ul și-a făcut primele apariții în secolul al XVIII-lea, având un succes răsunător în secolul XIX. De asemenea, termenul „Whist” are origini engleze, cuvântul fiind folosit pentru a descrie o persoană calmă, liniștită, și atentă. Atât pentru început! Dacă vrei să înveți jocul, rămâi alături de noi! În plus, nu uita că la noi pe site găsești și cum se joacă Popa Prostu, dacă ești interesat!

Reguli Whist – ce-ți trebuie ca să joci?

Pentru a respecta setul de reguli Whist, ai nevoie de un pachet standard de 52 de cărți, respectiv între 3 și 6 participanți. Pentru început, trebuie să știi că acest joc de cărți Whist se joacă la culoare și este compus din subjocuri simple (subjocurile de 1 și de 8), respectiv subjocuri cu Atu (subjocurile de 2, 3, 4, 5, 6 și 7).

Pentru o mai bună înțelegere, Whist joc de cărți se joacă în funcție de simbolul primei cărți aruncate pe masă și în funcție de tipul de subjoc din momentul respectiv. Din pachetul standard de 52 de cărți, fiecare jucător va dispune de 8 cărți, astfel vor fi utilizate 24 de cărți pentru 3 jucători, respectiv 32 de cărți pentru 4 jucători. De asemenea, împărțirea cărților se face în sensul acelor de ceasornic, iar la fiecare joc se împart mai multe cărți decât la precedenta partidă.

Regulament Whist tabel – cum se joacă?

Setul de reguli Whist e foarte simplu. De fapt, putem confirma faptul că e la fel de simplu ca jocul Rentz, al cărui regulament îl regăsești la noi pe site. Ei bine, cum menționam și mai sus, pentru a încerca un Whist joc de cărți, ai nevoie de un pachet standard de 52 de cărți. Apoi, în funcție de numărul participanților, fiecare jucător va primi câte o carte. După ce se termină primele 8 partide de joc, împărțirea cărților se va face invers, adică fiecare jucător va primi câte 7 cărți, până se va ajunge la o singură carte pentru fiecare persoană.

Regulile Whist specifică faptul că, după împărțirea cărților, primul jucător va da o carte. Apoi, ceilalți participanți vor fi obligați să pună pe masă o carte de aceeași culoare (inimă roșie, romb, treflă, inimă neagră). Jucătorul care deține cartea cea mai mare câștigă runda. Când se joacă subjocurile, adică pe masă există un atu (2-7), dacă un participant nu are o carte de culoarea respectivă, va fi nevoit să pună pe masă un atu, care va fi considerat cea mai marte carte.

Whist joc de cărți – cum se desfășoară o rundă?

Dacă cunoști în detaliu setul de reguli Whist, atunci o rundă de joc ți se va părea mai mult decât simplă. Totuși, ca să fii pregătit atunci când îți vei înfrunta prietenii, îți vom prezenta pașii care alcătuiesc o rundă normală de joc. Așadar, hai să vedem cum stă treaba!

  • Se va alege dealer-ul jocului, adică persoana care împarte cărțile. Cărțile se vor amesteca, apoi se vor împărți tuturor participanților. Cine primește cartea cea mai mare, va fi dealer-ul acelei runde.
  • Într-un Whist joc de cărți, dealer-ul va distribui cărțile. Fiecare jucător va primi câte o carte. După ce fiecare participant și-a primit cartea, dealer-ul va întoarce o carte din pachet cu fața în sus, aceasta reprezentând atuul.
  • Începe jocul! Fiecare participant, fără să cunoască cărțile celorlalți jucători, va miza pe câte mâini crede că va face. Conform setului de reguli Whist, la un joc de 1, un jucător poate câștiga maxim o rundă sau, dacă nu are noroc, niciuna.
  • După ce a început runda, dealer-ul va trece în tabel Whist miza fiecărui jucător, în sensul acelor de ceasornic.
  • La final de joc, se va calcula într-un tabel Whist punctajul fiecărui participant și se va desemna un câștigător.

Nimic complicat, nu? Citește cu atenția regulile Whist și distrează-te la maxim! Apoi, dacă dorești să joci și altceva cu prietenii, aruncă o privire peste ghidul nostru cu regulament Tabinet! Jocul e mișto, fiind o modalitate perfectă de a-ți petrece timpul cu persoanele dragi.

Punctaj Whist – cum se calculează?

Regulile Whist cuprind un punctaj simplu, pe care suntem siguri că-l vei înțelege, de îndată ce ți-l vom prezenta mai jos. Ne-am jucat și noi câteva runde de Whist și putem să-ți confirmăm faptul că ne-am obișnuit cu regulamentul jocului foarte rapid. Iată cum ești punctat, în funcție de pariurile pe care le plasezi:

  • La mini-jocul 1, dacă ai mizat că vei lua cărțile, vei obține 5+1 puncte pentru pariul plasat.
  • Dacă mizezi 0 și nu câștigi nicio mână, vei obține 5 puncte.
  • Dacă câștigi mai multe sau mai puține mâini decât ai mizat, vei fi penalizat cu 1 punct pentru fiecare pariu.
  • Dacă există egalitate între jucători, se va relua o partidă de 8.
  • Jucătorii pot alege să joace pe un sistem de premiere/depunctare. Mai exact, la 10 jocuri consecutive câștigate, se vor acorda 20 de puncte. În schimb, la 10 jocuri consecutive pierdute, se vor deduce 10 puncte.

Simplu, nu? Joacă Whist în 4 sau, de ce nu, în 6 persoane, ghidează-te după un punctaj Whist standard, și obține cât mai multe victorii!  Apoi, dacă ai chef și de alte jocuri mișto, citește ghidul nostru despre reguli Șeptică, și încinge câteva partide cu prietenii sau familia!

Joc de cărți Whist – ce variante de joc sunt?

Setul de reguli Whist diferă în funcție de varianta jocului pe care o încerci. Fiind un joc apărut acum câteva sute de ani, au apărut diferite versiuni ale acestuia, apreciate și jucate în diverse locuri de pe planetă. Prin urmare, dacă ești interesat să diversifici modul de joc, iată ce alte opțiuni sunt disponibile!

  • Bid Whist: un joc de perechi cu licitație, jucat în Statele Unite ale Americii.
  • German Whist: o adaptare a jocului britanic, dar fără licitație.
  • Dummy Whist: varianta cu 3 jucători a Whist-ului cu licitație.
  • Oh Hell: acest set de reguli Whist indică faptul că jucătorii trebuie să liciteze exact câte lavete vor obține. Dacă participanții licitează mai mult sau mai puțin, vor fi penalizați.
  • Call-Ace Whist: licitatorul își alege partenerul de joc prin extragerea unui As.

Concluzie

Cum ți se pare setul de reguli Whist? Noi suntem de părere că regulamentul jocului e foarte simplu și că îl vei înțelege imediat ce vei juca câteva runde. Așadar, dacă vrei să ai parte de o seară mișto și relaxantă, adună-ți prietenii sau familia și încinge câteva partide! În cazul în care ai uitat vreo regulă, întoarce-te la noi pe site și află pașii pe care trebuie să-i urmezi! Mult succes!

Autor