joc păcălici

Joc păcălici: cum se joacă?

13 sept. 2022
5/5 - 1 voturi

Printre frumoasele experiențe ale copilăriei, amintește-ți de joc păcălici și cât de distractiv era! În acest articol vom încerca să-ți trezim amintiri plăcute, dar și să informăm cititorii care nu cunosc deloc jocul. Vei afla care sunt secretele și seria de reguli joc păcălici, precum și cum să fii mereu aproape de câștig!

Dacă pregătești o noapte cu prietenii și ai de gând să îi înveți mai multe jocuri, mai avem o mulțime de articole de acest fel. De exemplu, vezi cum se joacă cruce și spune-le și amicilor tăi!

Joc păcălici – ce este?

La joc păcălici folosești un pachet special de cărți pe care îl găsești oriunde, atât în format clasic, cu desenele de acum câțiva zeci de ani, cât și reinterpretat. Ca și tipologie, păcălici este un joc de masă care a fost scos pe piața românească inițial de către firma Centrocoop.

Se joacă în cel puțin două persoane, fiind și mai distractiv când vă adunați mai mulți. Maximul de participanți, având în vedere că un pachet are 33 de cărți păcălici, este de șase persoane. În pachet ai 16 perechi formate din băiat – fată, care se axează fie pe porturi populare, ca în cazul Călușarului, fie pe naționalități sau personaje ori scene din unele cărți, cum ar fi Ursul păcălit de vulpe. Cartea fără pereche este însuși Păcăliciul, deci hai să vedem ce e de făcut cu toate acestea!

Joc păcălici – ce îți mai trebuie?

Pentru a participa la joc păcălici ai nevoie de pachetul de cărți și, evident, de câțiva prieteni. Puteți face lucrurile mai interesante alegând să jucați mai multe runde înainte de a desemna un câștigător.

Deci, mai aveți nevoie de un ceva pentru a ține scorul – un pix și-o foaie sunt de ajuns. Stabiliți un anumit număr de runde, apoi începeți să țineți evidența. Pentru ca totul să fie și mai amuzant, cel care pierde poate primi o pedeapsă, la fel ca la jocul Popa Prostul. La final, după stabilirea clasamentului, va fi desemnat și un câștigător!

Păcălici – pași de joc

Multe jocuri de cărți pot fi complexe, cu reguli întortocheate. La joc păcălici etapele jocului sunt mult mai simple. Se pune accentul pe rapiditate și atenție la detalii, căci cei care reușesc să facă mai repede perechile vor fi cei ce câștigă.

Regulamentul de joc păcălici este scris chiar pe o carte suplimentară din pachet, pentru a avea oricând la îndemână pașii. Deci cam atât de simpli sunt:

  1. Cărțile trebuie să fie bine amestecate, iar dealerul va împărți câte 4, cu fața în jos, pentru fiecare participant. Restul cărților rămân pe masă.
  2. Cel din dreapta dealerului va începe jocul. Dacă are printre cărțile sale o pereche formată, o va așeza pe masă cu fața în sus. Apoi spune „Mai departe”.
  3. Dacă în mână nu există nicio pereche, se trage o carte din pachetul rămas. Acum, dacă noua carte îl ajută să facă o pereche, o pune jos sau va spune „Mai departe”.
  4. Când se termină cărțile de pe masă, iar runda nu s-a încheiat încă, fiecare jucător va trage cărți de joc păcălici de la cel din dreapta sa.
  5. Câștigător este cel care pune primul toate cărțile jos pe masă, în perechi. Când participă mai mult de două persoane, jocul continuă până când una din ele rămâne în mână cu păcăliciul. Acea persoană a pierdut jocul.

Cel care pierde la joc păcălici ar putea să ducă la îndeplinire o pedeapsă, de exemplu, pentru ca jocul să aibă o miză. Pedeapsa va fi dată de câștigător, evident, aceasta fiind premiul lui. Tot cel care pierde este cel care va face cărțile la următorul joc.

Păcălici cărți de joc – alte informații

Scopul oricărei partide de joc păcălici este să completezi cât mai repede perechile și să scapi primul de toate cărțile din mână. Cu toate astea, sunt mai multe tipuri de pachete, deci hai să vedem ce mai trebuie să știi!

  • În prezent găsești jocul sub diferite pachete și nume. Călușarul, Papură Vodă, Ursul păcălit de vulpe sau Cine-i elefantul? sunt câteva exemple, dar au aceleași reguli de joc și aceleași tipuri de cărți desenate în perechi.
  • Chiar și noile tipuri de păcălici joc de cărți, care au desene diferite și moderne pe ele, sunt apreciate de jucători. Le găsești în majoritatea magazinelor de profil.
  • Vor exista imagini cu perechi în porturi populare românești sau din alte țări, cu animale, meserii ș.a.m.d. Așadar, ai mai multe opțiuni și poți cumpăra ce pachet îți face cu ochiul mai mult. 

Concluzie

Joc păcălici este unul dintre cele mai amuzante moduri de a te distra cu prietenii. Indiferent de cum arată pachetul, totul funcționează sub aceleași reguli. Dacă v-ați plictisit de acesta, mai există și alte jocuri interesante ale copilăriei despre care ți-am povestit în alte articole. Un exemplu bun este articolul nostru despre regulament Tarnib în 4. Aruncă o privire și spune-le și prietenilor!