Tarnib

Cum se joacă Tarnib?

  mai 27, 2022

Astăzi îți arătăm tot ce trebuie să știi pentru a te distra la Tarnib, un joc simplu și distractiv de cărți. Regulile sunt foarte simple, deci în doi timpi și trei mișcări vei avea răspunsul la întrebarea „cum se joacă Tarnib?”. La noi, pe Joc Păcănele, găsești ghiduri ale multor jocuri de societate, cum ar fi: Whist, Rentz, Dame, Canastă, Tabinet etc. Poți citi chiar și despre reguli joc Toci pentru a te pune la curent și cu această distracție!

Cum se joacă Tarnib – reguli generale

Tarnib (sau Tarneeb) este un joc de cărți în care ai nevoie de un pachet standard de 52 de cărți. De asemenea, vei mai avea nevoie de 3 prieteni cu care să joci, deoarece jocul este în 4. Fiecărui jucător i se vor da câte 13 cărți, iar la final tot pachetul va fi epuizat.

Cum se joacă Tarnib? Urmează să-ți dăm toate informațiile. Mai întâi, află că se joacă în echipe de câte doi. Cel din fața ta va fi coechipierul. Un jucător va amesteca pachetul, iar jocul va avea sensul invers al acelor de ceasornic, începând cu jucătorul din dreapta dealerului (cel care face cărțile).

Ce este licitarea la jocul de cărți Tarnib?

După ce s-au împărțit toate cărțile, începe licitarea la Tarnib. Aceasta este o parte foarte importantă a jocului, la care trebuie să ai mare grijă. De aceasta depinde numărul de puncte câștigat sau, în cazul nefericit, pierdut. Pentru a ști cum se joacă Tarnib ține cont de următoarele:

 • Împreună cu partenerul licitezi un număr de mâini pe care crezi că le vei câștiga din cele 13 pe care le va avea un joc. Licitația începe de la 7 mâini și se termină la 13. 
 • Dacă vei câștiga runda de licitații, atunci trebuie să câștigi și minim numărul de mâini licitate. Dacă echipa reușește asta va primi numărul de puncte egal cu numărul de mâini licitate. Echipa adversă nu primește puncte, dar nici nu pierde.
 • Dacă echipa care a câștigat licitația de mâini la Tarnib nu reușește să le adune în joc, va fi penalizată cu numărul licitat. Adversarii câștigă numărul de puncte egal cu numărul de mâini pe care le-au câștigat. 

Joc de cărți Tarnib – cum se dau punctele?

În ghidul de cum se joacă Tarnib echipa care ajunge prima la 31, 41, 51, 61 sau 100 de puncte câștigă întrecerea. Numărul se stabilește de la început, de comun acord. Dacă împreună cu partenerul câștigați toate cele 13 mâini la un joc de Tarnib, jocul se va numi Kaboot.

Echipa câștigătoare de Kaboot primește nu câte mâini a licitat, ci 16 puncte. Dacă echipa a și licitat Kaboot, atunci va primi 26 de puncte. Dar dacă licitează Kaboot și nu câștigă toate mâinile, acea echipă pierde 16 puncte, iar punctele echipei adverse vor fi dublate.

Dacă jocul de cărți Tarnib ți se pare interesant, dar cauți și altele noi pe care să le joci cu prietenii, poți, așa cum am zis, descoperi mai multe pe Joc Păcănele. Tot aici vei găsi și regulamentul pentru renumitul joc Țomapan, unul dintre cele mai interactive. Dar până atunci hai să aflăm mai multe despre cum se joacă Tarnib!

Ce este atuul la Tarnib în 4?

Până acum am văzut care este scopul jocului la Tarnib. În următoarele două capitole vom vedea detalii despre cărți și mâini. Așadar, după licitare, jocul de Tarnib continuă cu alegerea atuului:

 • Cel care are dreptul să o facă este cel care a licitat cel mai mare număr de mâini pe care crede că le poate câștiga. 
 • Jucătorul poate să aleagă o culoare: Treflă, Inimă, Pică sau Romb. Poate să decidă și jocul fără Atuu.
 • Cărțile Atu vor avea cea mai mare valoare și vor surclasa restul cărților. Cam la fel ca la jocul de Whist.

În cadrul unei culori valorile cărților cresc de la 2 la As. Astfel, de exemplu, un 10 este mai mare decât un 8, un Popă este mai mare decât o Regină, iar un As este mai mare decât un Popă. Astea sunt reguli de bază dacă vrei să înveți cum se joacă Tarnib.

Ce sunt și cum se câștigă mâinile la Tarnib?

Să câștigi o mână la Tarnib este simplu în teorie. Cu exercițiu va fi simplu și în practică:

 • Fiecare jucător pune câte o carte pe masă, în sensul invers acelor de ceasornic, începând din dreapta dealerului. 
 • Trebuie să ai o carte mai mare decât oponenții tăi pentru a câștiga acea mână. 
 • Cartea pe care o dai trebuie să fie de aceeași culoare ca prima carte a rundei. 
 • De exemplu, dacă primul jucător a dat un 3 de Treflă, tu ești obligat să dai tot o Treflă, eventual una mai mare pentru a câștiga mâna. Dacă nu ai Treflă, trebuie să dai un Atu. Dacă nu ai nici Atu, atunci poți da orice carte. 
 • Câștigătorul unei runde va fi primul care va deschide runda următoare.

Cum se joacă Tarnib: informații generale

Acum că am văzut în mare cum se joacă Tarnib, trebuie să-ți mai oferim câteva informații ajutătoare:

 • Sunt mai multe variații de la aceste reguli Tarnib prezentate. De aceea este bine să stabiliți totul încă de la bun început.
 • Te poți abține de la licitare. Dacă toți 4 refuză licitarea, jocul este anulat și cărțile sunt amestecate din nou.
 • Dacă ai multe cărți de o anumită culoare încearcă să licitezi mai mult. Astfel, vei stabili acea culoare drept Atu.
 • Licitează în funcție de partener sau colaborează cu acesta pentru licitare.
 • Dacă nu ai șanse să câștigi o mână, dă cartea cu cea mai mică valoare.
 • Joacă o carte mică și atunci când partenerul a jucat o carte care asigură câștigarea mâinii.
 • Acordă atenție cărților epuizate. Astfel, vei ști ce cărți au rămas și vei deveni expert la Tarnib.
 • Așii se joacă cel mai bine la începutul jocului. Sunt cele mai mari cărți și nu riști să joace altcineva un Atu.

Se poate juca Tarnib online?

Așa cum am spus, Tarnib poate fi jucat cu un pachet standard, care cuprinde 52 de cărți. Dar îl poți juca și online. Sunt mai multe aplicații pentru mobil pe care le găsești pe Google Play sau App Store. De asemenea, sunt mai multe pagini web care pun la dispoziție jocul online. Sunt o mulțime de posibilități, deci sigur vei găsi una convenabilă.

Așadar, poți juca Tarnib cu jucători din întreaga lume. Înainte de a juca, este indicat să vezi și ghidurile de pe acea platformă. Este posibil ca regulile jocului să difere puțin. Deci, fii atent la acest aspect!

Concluzii

În final, putem spune că Tarnib este un joc care implică atât atenție, cât și o memorie bună și muncă în echipă. Este o modalitate excelentă de a petrece timpul liber cu prietenii sau familia. Iar dacă vreți să treceți de la Tarnib la alt joc la fel de interesant, intră pe Joc Păcănele și află cum joci Maciu Piciu. Vei descoperi că este un joc super interactiv, ce te va amuza atât pe tine, cât și pe cei cu care joci!