jocul de cupe

Jocul de cupe – reguli și punctaj

  aprilie 8, 2024

Autor: Gabi

Actualizat: 10 mai 2024

Jocul de cupe este un joc de cărți, de tip „evaziune”, iar el poate avea între trei și șase participanți. A fost înregistrat pentru prima dată în America, în anii 1800, și are multe variante, precum: Black Lady sau Black Maria. 

În cele ce urmează îți vom oferi mai multe detalii despre cupe joc de cărți. Vom discuta despre istoria acestui joc, despre primele reguli de la apariție, dar și despre regulile actuale. Și, dacă ești interesat să înveți și despre alte jocuri de cărți gratis, aruncă o privire peste 66 joc de cărți sau Război! Ambele sunt foarte distractive, deci merită!

Jocul de cupe – Istorie

Jocul de cupe, cum este cunoscut în prezent, își are originea într-o familie de jocuri conexe numite Reversis. Acesta a devenit popular în jurul anului 1750 în Spania. În acest joc a fost acordat un punct de penalizare pentru fiecare truc câștigat, plus puncte suplimentarea pentru capturarea J sau Q de roșie. 

Cupele au apărut în Statele Unite în anii 1800 și a fost descris de The Standard Hoyle ca drept „jocul cel mai plăcut, provocator de râs”. Era un joc cupe fără atu, care stimula trucuri pentru patru participanți. Scopul jocului era acela de a evita luarea inimii în trucuri. Ei bine, formatul de bază s-a schimbat puțin de atunci. Două variante de notare au apărut sub denumirea de „Joc dublu sau vultur”.

Primul regulament la jocul de cupe

De-a lungul timpului, regulile la jocul de cupe s-au schimbat. Însă primele apariții ale unui astfel de regulament se bazează pe cel publicat în The Standard Hoyle, din 1887. Ce presupune acest regulament? Ei bine, jocul este de obicei jucat de 4 jucători, dar pot fi găzduiți de la trei până la șase participanți. Scopul era acela de a evita tragerea de cărți cupe. Pachetul era amestecat de dealer, tăiat de jucătorul din dreapta sa, apoi distribuit în sensul acelor de ceasornic. Nu există atuuri, dacă cărțile sunt distribuite greșit, tranzacția trece la stânga. 

Participantul din stânga dealerului deschide jocul, iar ceilalți jucători trebuie să-i urmeze exemplu. Asta înseamnă că trebuie să pună pe masă aceeași culoare, dacă pot. Mâna este câștigată de cea mai mare carte a culorii din joc, iar câștigătorul deschide următoarea rundă. Dacă un participant refuză, pierde runda și plătește penalizarea acordată în jetoane.

Dacă un jucător ia toate cele 13 cupe, plătește 13 jetoane: patru pentru fiecare adversar și unul pentru masă. În caz contrar, cel care are cel mai mic număr de cupe câștigă, iar ceilalți îi plătesc în jetoane numărul de cupe pe care l-au luat. Dacă doi sau mai mulți jucători au cel mai mic număr de jetoane, ei împart prada. 

Reguli joc cupe în prezent

Cum am spus și mai sus, jocul de cupe sau cum mai este cunoscut, joc Ciapa No, a avut multe versiuni de la apariție. Regulamentele, punctajele, dar și strategiile au evoluat constant. Dacă până acum am vorbit de primele reguli ale jocului, în cele ce urmează vom pune pe accent pe caracteristicile jocului de cărți din prezent. 

Regulile pentru „Cupe” pot părea complicate, dar acestea sunt destul de simple. La fel ca în cazul clasicului „Tresette”, jocul impune să „răspunzi” culorii jucate de ceilalți participanți. De exemplu, dacă prima carte este una de inimă neagră, va trebui să arunci pe masă o carte de aceeași culoare. Același lucru este valabil pentru toate mâinile. Câștigătorul este cel care a jucat cartea de culoarea, de cea mai mare valoare. Dacă un jucător nu poate juca o carte de aceeași culoare, acesta poate alege o culoare diferită, inclusiv cărți care au punctaj: adică toate cărțile de cupă și Dama de pică.

Pe lângă toate acestea, mai trebuie să ții de cont de câteva reguli specifice. Uite o listă cu caracteristicile mai jos!

 • Pe parcursul primei mâini, după ce a fost jucat Doiarul de treflă, nu vei putea juca cărți care au punctaj. Asta inclusiv dacă nu ai cărți de treflă disponibile. 
 • Nu poți juca o carte care are punctaj la deschiderea unei mâini, dacă nu ai jucat deja una asemănătoare. 
 • Dacă ești primul jucător din mână și toți ceilalți participanți sunt la zero, nu vei putea deschide jocul cu o carte de cupă sau cu Dama de pică. 

La finalul fiecărei runde, punctele mâinilor fiecărui jucător sunt numărate. Deci, jocul se termină atunci când unul dintre cei patru participanți depășește pragul de 100 de puncte. Câștigătorul este jucătorul cu cel mai mic număr de puncte – după atingerea pragului. 

Ce punctaj joc de cărți cupe există?

Deși există punctaje diferite pentru variante diferite la jocul de cupe, acestea sunt, de obicei, după cum urmează:

 • Dama de pică: 13 puncte;
 • Toate cărțile de cupă: 1 punct;
 • Toate celelalte cărți: 0 puncte.

Uneori, cele mai mari cărți din joc pot avea valori diferite, și anume:

 • Așii – pot valora 5 puncte;
 • Popii – pot valora 4 puncte;
 • Damele – pot valora 3 puncte;
 • Valeții – pot valora 2 puncte;
 • Toate celelalte cărți – pot valora câte un punct.

Dacă vrei să încerci faimosul joc Ciapa No, un sfat pe care ne permitem să îl împărtășim cu tine este acela de a verifica „regulile casei„, înaintea începerii jocului. De ce trebuie să faci acest lucru? Ei bine, după cum am mai spus, există mult reguli și variațiuni ale jocului. Așa că trebuie să știi care este regulamentul de la început, ca jocul de cărți să fie interesant, distractiv și fair. 

Concluzii

Jocul de cupe este un joc de cărți interactiv și interesant. Te întâlnești cu prietenii și petreci ore în șir jucându-te. Te pune la încercare, te face să creezi strategii, dar îți și oferă distracția de care ai nevoie. Așa că nu mai aștepta! Adună-ți prietenii sau familia și dă-i drumul la joc. Iar dacă te-ai plictisit de cupe, vezi că avem și alte jocuri de societate pe care le poți învăța. Indiferent ce alegi, noi îți urăm mult noroc!

Autor