...
joc cruce online

Reguli joc cruce online – află mai multe!

  mai 23, 2023

Autor: Gabi

Actualizat: 30 aprilie 2024

Distribuie!

Dacă ești în căutarea unui nou joc pe care să-l încerci și să îți ofere un plus de distracție de fiecare dată, atunci joc cruce online este pentru tine. Cel mai probabil este puțin mai diferit față de jocurile pe care le-ai încercat până acum, cum e Popa Prostu. Dar tocmai asta te va captiva și te va face să-i dai o șansă. 

Tocmai de aceea, astăzi ne-am propus să îți oferim toate detaliile de care ai nevoie pentru a începe și tu aventura la cruce online joc. Iar dacă vrei să mai încerci după și alte jocuri online, avem câteva recomandări pentru tine. Vei găsi tot la noi pe site setul de reguli Whist și regulament la jocul de cupe. Așadar, va fi totul la îndemână. Totuși, până atunci, hai să-ți prezentăm cum se cuvine jocul de azi!

Joc Cruce online – câteva idei generale

Joc cruce online este o modalitate de a te folosi de cărțile de joc ungurești. Pachetul conține 32 de cărți, iar acestea vor fi împărțite în 4 categorii numite culori. În unele situații, acestea pot fi numite și anotimpuri, dar această variantă este întâlnită mai rar. Culorile vor fi ghindă, bâtă, verde și roșu, iar la fiecare culoare vom avea:

  • Șeptar – 7 puncte;
  • Optar – 8 puncte;
  • Nouar – 0 puncte;
  • Doier – 2 puncte;
  • Treier – 3 puncte;
  • Pătrar – 4 puncte;
  • Zecica – 10 puncte;
  • As – 11 puncte.

Bineînțeles, joc cruce reguli menționează că asul este cel mai important în acest joc, așa cum era de așteptat. Totuși, ceea ce nu menționează este că trebuie să joci neapărat cu setul de cărți ungurești. Așadar, vei putea folosi un pachet de cărți clasice, numai că va trebui să faci câteva modificări. Iată care sunt acestea!

  • Pătrar – înlocuit de Popă;
  • Treier – înlocuit de Damă;
  • Doier – înlocuit de Valet.

Ce trebuie să mai reții despre jocul cruce este că acesta se joacă de obicei în 3 sau 4 persoane. Iar în cazul în care se joacă în 4, se pot forma echipe de câte 2. Totuși, se poate juca și individual, adică în numai 2 persoane. Pentru aceste versiuni se vor folosi doar cărțile de la nouari în sus. Cu toate acestea, mai este o varianta mai puțin întâlnită – în 6 persoane, unde se vor folosi toate cărțile menționate inițial.

Înainte ca jocul să înceapă toți jucătorii vor stabili cât de lungă va fi o partidă – dacă se vor opri la 6, 11 sau 21 de puncte. Câștigătorul va fi cel care ajunge primul la numărul stabilit. 

Cruce joc cărți – împărțirea cărților

În joc cruce online, unul dintre jucători va amesteca pachetul de cărți, în timp ce jucătorul din dreapta (adversarul) poate bate sau poate tăia pachetul. În cazul bătăii, se înțelege că jucătorul a acceptat modul de amestecare a acestora. În schimb, tăierea presupune participarea la amestecarea cărților, împărțind pachetul în două jumătăți și punând subpachetul care a rămas dedesubt peste celălalt.

Toți jucătorii vor primi o distribuție egală de la jucătorul care a amestecat cărțile, începând cu jucătorul din partea stângă și continuând până la ultimul. Mai mult, cărțile vor fi distribuite în funcție de numărul de jucători.

  • Pentru cei ce joacă în 2, fiecare jucător va primi câte 8 cărți, iar restul cărților din pachet va fi pus jos. Pe parcursul jocului, fiecare dintre cei 2 jucători va mai extrage câte o carte până la epuizarea lor.
  • Pentru jocul în 3, fiecare va primi câte 7 cărți, iar restul se va pune, din nou, jos. Câștigătorul licitației (despre care vom vorbi puțin mai târziu) va lua toate cele 3 cărți rămase și va da celorlalți jucători câte o carte la alegere din totalul de 10 pe care va urma să le dețină.
  • Jocul în 4 are două variante. Fie primesc toți jucătorii câte 6 cărți din prima, fie primesc inițial 3 cărți și urmează ca restul de 3 să le primească după alegerea tromfului (și despre acest subiect vorbim în cele ce urmează). După ce acesta a fost ales, împărțirea cărților care au rămas va începe de la jucătorul care a ales tromful.

În cazul în care toate cărțile au fost jucate, dar jocul nu a luat sfârșit, acestea vor fi reamestecate de către cel care a primit primul cărți. Este vorba de persoana care a amestecat și a împărțit inițial cărțile.

Joc de cărți cruce – cum se desfășoară?

La joc cruce online se joacă 6 mâini. Prima carte va fi dată jos de cel care a câștigat licitația, urmând ca ceilalți să pună cărțile în ordinea acelor de ceasornic. Ceilalți jucători trebuie să răspundă obligatoriu cu o carte de aceeași culoare. În momentul în care un jucător nu are o carte de aceeași culoare, el trebuie să joace o carte de culoarea tromfului. În cazul în care nu are nici tromf, atunci va putea juca orice carte dorește.

Pentru jocul în două persoane, atât timp cât jos au mai rămas cărți de luat, fiecare jucător poate juca orice carte vrea el, indiferent de culoarea cărții de jos pusă de adversarul său. 

Fiecare jucător a dat jos o carte, iar acum este momentul să fie preluate de posesorul celui mai mare tromf sau unicului tromf care a fost dat jos. În cazul în care un tromf nu a fost dat jos, atunci jucătorul care a dat cea mai mare carte de culoarea cerută (culoarea primei cărți) va lua cărțile. Celelalte cărți de alte culori nu vor fi mai mari, chiar dacă valoarea lor este totuși mai mare.

Cât despre cărțile care au fost date jos, acestea nu vor mai putea fi jucate și vor fi păstrate până la final, pentru acumularea punctelor. Din nou, în cazul în care se joacă în doi, persoana care a pus cărțile jucate va fi prima care extrage o carte din pachetul de jos, în cazul în care au mai rămas cărți, bineînțeles. Jucătorul care preia cărțile jucate va pune o altă carte jos cu fața în sus, iar jocul se va repeta până când toate cele 24 de cărți au fost jucate. Iar dacă vrei să mai încerci un alt joc de cărți interesant, un clasic zicem noi, poți găsi și reguli șeptică la noi pe site!

Cum se joacă cruce – licitația

În cadrul regulilor joc cruce online, licitația va începe după ce cărțile au fost împărțite. Participanții la joc vor licita o singură dată în aceeași ordine în care au primit cărțile. Ultimul care licitează este cel care împarte cărțile.

Dar ce presupune mai exact această licitație? Ei bine, jucătorul trebuie să exprime câte puncte intenționează să acumuleze. Și în acest sens avem următoarele reguli:

  • Dacă un jucător nu poate licita mai mult decât a licitat cel dinaintea sa, atunci acesta va trebui să spună „pas”;
  • Licitația va fi câștigată de jucătorul care licitează cel mai mult.

Reguli joc cruce – alegerea tromfului

Până acum, am tot vorbit la joc cruce online despre alegerea tromfului și ți-am promis că vom discuta mai multe despre asta în cele ce urmează. Ei bine, a venit momentul să-ți oferim toate detaliile de care ai nevoie despre acest subiect. 

Tromful este atuul jocului, iar acesta va fi primit de jucătorul care a licitat cel mai mult. De asemenea, tromful poate fi una dintre cele 4 culori ale jocului. Pe lângă asta, toate cele 6 cărți de culoarea tromfului se vor numi tromfi. 

Când se joacă în 2 sau în 4 persoane clasic, tromful va fi culoarea primei cărți dată jos de câștigătorul licitației. Totuși, când se joacă în 3 sau 4 standard, câștigătorul licitației va anunța tromful înainte ca celelalte cărți să fie împărțite. Iar apoi, prima carte care va fi jucată poate fi de orice culoare. Acest lucru se aplică pentru a evita cazul în care jucătorul nu are tromfi. 

Cruce joc de cărți – anunțurile

Ce mai trebuie să știi despre acest Joc cruce online este că se vor face și niște anunțuri. Hai să vedem mai pe larg despre ce este vorba!

  • Iber – a juca cruce la iber înseamnă că fiecare jucător trebuie să joace tot timpul o carte mai mare decât cea mai mare carte care a fost pusă jos. Această regulă poate fi folosită numai atunci când prima carte jucată este un tromf sau în cazul în care prima carte nu este un tromf, iar nimeni nu a jucat încă unul. Anunțul cu privire la iber (mărire) se face la începutul jocului, nu pe parcurs.
  • Anunțul de mariaj – un treiar și un pătrar care sunt de aceeași culoare, formează „mariaj”. În cazul în care un jucător anunță că are o astfel de pereche primește 20 de puncte, iar dacă perechea e formată din tromfi, primește 40. Anunțul poate fi făcut numai atunci când jucătorul va juca una din cele 2 cărți, iar ea va fi prima dată jos. În cazul în care au mai fost și alte cărți date jos, anunțul va fi stricat și nu va mai valora nimic.

Punctajul la jocuri de cărți cruce

Am ajuns la finalul regulilor pentru joc cruce online, așa că ar fi cazul să discutăm despre punctajul cărților. După ce au fost jucate toate cărțile, fiecare jucător va strânge atâtea puncte câte însumează toate cărțile preluate de jos. Culoarea lor nu va conta. Mai mult, la totalul de puncte se adună și cele acumulate din anunțurile făcute. 

Valoarea maximă care poate fi acumulată este de 220, 120 fiind din toate cărțile preluate de jos, iar 100 din anunțurile făcute:

  • 4x (2+3+4+0+10+11) = 120;
  • 20+20+20+40 = 100.

Acum, pentru a se calcula câte puncte a acumulat un jucător, se împarte valoarea totală la 33. Dacă toate cărțile adunate plus anunțurile cumulează 33, atunci se va primi un punct. Același lucru se întâmplă dacă s-au acumulat 34 sau 65.

  • Între 66 și 98 – 2 puncte;
  • Între 99 și 131 – 3 puncte;
  • Între 132 și 164 – 4 puncte;
  • Între 165 și 197 – 5 puncte;
  • Între 198 și 220 – 6 puncte;
  • Mai puțin de 33 – 0 puncte.

Atunci când se joacă pe echipe, punctele coechipierilor se adună. Totuși, în cazul în care jucătorul sau echipa care a câștigat licitația nu va reuși să acumuleze atâtea puncte câte au licitat, scorul lor total va fi penalizat cu numărul de puncte licitate. Mai mult, punctele acumulate vor fi ignorate. Cât despre jucătorii care au pierdut licitația, aceștia vor primi la scorul total atâtea puncte câte au acumulat, fără să fie penalizați. Cât au licitat nu se va lua în calcul.

Concluzii

Așadar, acest joc cruce online putem spune că nu este unul de trecut cu vederea. Cum să joci cruce ai văzut că nu e foarte greu, chiar dacă este puțin mai diferit de alte jocuri pe care le-ai încercat până acum. Cu siguranță te vei distra când vei decide să joci cu un prieten sau chiar mai mulți. Dar în cazul în care vrei să te întorci la ceva mai clasic, ce zici de reguli macao? Citești regulamentul la noi pe site pentru a-ți reîmprospăta memoria, apoi treci la joacă. Iar dacă îți place să citești și vrei să descoperi unele secrete, vezi ce cărți despre jocuri de noroc am găsit pentru tine! Mult succes!

Autor