reguli baseball

Reguli Baseball: cum joci?

  august 25, 2023

Autor: Gabriel

Actualizat: 13 noiembrie 2023

Din acest articol vei afla câte ceva despre setul de reguli baseball care guvernează jocul apreciat în special în SUA. Înainte de a face un prognostic la pariuri, este util să cunoști și tu regulamentul jocului, mai ales pentru că este o opțiune mai puțin cunoscută la noi în țară.

După ce termini de citit acest articol, vei avea deja un pachet de informații ajutător atunci când te informezi din al nostru ghid pariuri baseball. Deci, hai să nu mai pierdem timpul și să trecem la prezentarea jocului de baseball!

Reguli baseball – informații generale

Pentru a cunoaște mai multe despre reguli baseball, poți începe cu istoria jocului! 

 • Acesta a ajuns în Lumea Nouă prin intermediul coloniștilor britanici;
 • Primele mențiuni ale jocului de baseball datează din 1744, din Anglia;
 • Primele reguli baseball oficiale datează din 1875, Alexander Cartwright fiind considerat părintele baseball-ului modern;
 • În ciuda modificărilor realizate în timp, jocul de baseball a rămas același;
 • În 1869 a apărut prima echipă profesionistă de baseball din SUA;
 • Primul joc a avut loc în New Jersey, în 1870;
 • National League a luat ființă în 1876, iar în 1900 a apărut Liga Americană.

Baseball-ul este specific american, dar a ajuns să fie popular și în alte țări. Există chiar ligi profesioniste în Asia sau Europa. Din 2004, Federația Internațională de Baseball are mai mult de 112 state membre, apărând și în cadrul Jocurilor Olimpice din 1992. În 1990 s-a înființat și o federație română de Baseball și Softball.

Dacă te interesează să afli informații privitoare și la alte jocuri ofertante, citește ghidul nostru despre reguli de joc fotbal american.

Regulament baseball – terenul de joc și echipele

Setul de reguli baseball poate diferi ușor de la o ligă la alta, dar terenul și echipamentul rămân mereu aceleași. Jocul nu are o perioadă delimitată de joc, acesta având nouă reprize numite innings, în care fiecare echipă se va afla în atac și apărare. 

Știai că

Durata reprizei de baseball depinde de aruncările Pitcherului și de returnarea celor care bat prin home runs.

Cele două echipe care ajung pe teren, potrivit setului de reguli baseball, au câte 9 jucători pe teren atunci când apără. Echipa în atac va avea un Batter pe teren, un jucător care lovește mingea cu bâta de baseball.

Terenul este pătrat, potrivit unui regulament baseball general. Are patru baze, care sunt notate în sensul invers acelor de ceasornic: prima bază, a doua bază, a treia bază și home base. Echipamentul jocului este format din câteva elemente esențiale, incluzând casca de protecție pentru cap, tricoul și șortul, pantofii de sport și mingea. Batter-ul va folosi bâta de baseball, iar cei din echipa defensivă vor avea fiecare câte o mănușă pentru prinderea mingii.

Reguli Baseball – echipa

Conform setului de reguli baseball, o echipă este formată din 9 jucători. Fiecare are rolul său pe teren, majoritatea fiind cei însărcinați cu prinderea mingii. Iată care sunt pozițiile fiecăruia!

 • Pitcher – responsabil cu aruncarea mingii (Ace este cel mai bun Pitcher din echipă);
 • Catcher – cel care prinde mingea, fiind situat în spatele Batter-ului;
 • Batter – cel care trebuie să lovească mingea cu bâta, pentru a o duce cât mai departe de teren;
 • First baseman, second baseman, third baseman – jucătorii așezați lângă baze;
 • Shortstop – jucător poziționat între a doua și a treia bază;
 • Outfielderi – 3 jucători poziționați pe teren în spatele celor de la baze, care trebuie să prindă mingea bătută mai departe și să o arunce cât mai repede la baze, spre Pitcher ori homeplate.

Cum se joacă baseball?

Deja știm că scopul jocului, potrivit setului de reguli baseball, este să înscrii un număr mai mare de run-uri decât echipa adversă. 

 1. Echipa care este în apărare va încerca să elimine trei Batteri din echipa adversă prin Out-uri, după care va veni ea în atac;
 2. Echipa din atac va încerca să lovească mingea aruncată de Pitcher printr-un Batter care apoi aleargă prin cele trei baze și ajunge la Home base (locul din care a pornit);
 3. Când acesta revine la bază a marcat un punct. Run-ul său poate fi oprit dacă apărarea trimite mingea la o bază prin care nu a trecut încă.

Traseul punctelor este după cum urmează: lovești și alergi spre baza 1, apoi lovește altcineva și avansezi la baza 2, apoi baza 3, altcineva lovește și ajungi la baza casă pentru a marca punctul. Mai poți câștiga un punct, potrivit seriei de reguli baseball, și dacă trimiți mingea peste gard, caz în care faci home run alături de colegii de dinaintea ta. La home run punctul este acordat automat tuturor jucătorilor din atac de pe teren.

În cazinouri, pe lângă pariurile la jocul de baseball, mai găsești și alte sporturi interesante. Poți plasa bilete la pariuri crichet, de exemplu, un alt sport cu lovituri de minge. Sau poți paria pe sportul rege – principalele reguli la fotbal de gasești în articolul din link.

Etapele jocului de baseball

Iată care sunt etapele jocului baseball reguli standard!

 1. Se joacă 9 reprize (innings) în care echipele se schimbă pe teren după 3 out-uri ale Batterilor;
 2. Echipa din apărare se extinde pe pozițiile de pe teren, cu Pitcher pregătit să arunce mingea spre Catcher;
 3. În fața Catcherului se pune acel Batter din echipa de atac, care lovește mingea aruncată de Pitcher. El are dreptul la trei lovituri, după care este eliminat de pe teren;
 4. Când Batterul lovește mingea și o aruncă de pe teren, va face home run, adică va alerga prin baze până la cea de casă. Obține, astfel, un punct, potrivit cumulului de reguli baseball;
 5. Punctele pot fi acumulate doar de Batter, raportat la cât de tare și unde lovește mingea cu bâta;
 6. Jucătorii din echipa de atac pot ajunge la baza 1, 2 sau 3, iar când Batterul următor lovește mingea, ei vor fugi spre următoarea bază pentru a se apropia de home run și de punct. Ei trebuie să facă asta înainte ca mingea să fie pasată de apărători Pitcherului;
 7. Când trei Pitcheri sunt eliminați cu Out, echipa defensivă intră în atac și are loc schimbarea de pe teren.

Reguli la baseball – alți termeni de știut

Iată cu ce termeni te vei mai întâlni la reguli baseball!

 • Bullpen – locul în care își fac încălzirea Pitcherii de rezervă;
 • Complete game – joc în care Pitcherul nu a fost schimbat;
 • Cycle – jucătorul care a făcut single (avansare la prima bază), double (avansare a doua bază), triple (avansare a treia bază) și home run;
 • Double play – când echipa scoate 2 adversari de pe teren;
 • Earned run – eroare ce duce la un run din partea echipei adverse;
 • Fair territory – zona de joc;
 • Grand slam – home run efectuat cu toate bazele pline;
 • Line up – ordinea în care jucătorii dau cu bâta;
 • Perfect game – jocul în care sunt realizate 27 out-uri consecutive, când echipa adversă nu ajunge în bază;
 • Mound – zona de pe care Pitcherul aruncă mingea.

Concluzie

Acestea sunt principalele reguli baseball pe care ar trebui să le știi înainte de a face următorii pași spre plasarea de bilete la pariuri sportive. Profiți de aceste informații și de modul în care se desfășoară meciurile pentru a te bucura de câștiguri frumoase la fluierul de final. De asemenea, mai poți plasa bilete și în timpul partidei, la pariuri live Mozzart. Distracție plăcută!

Autor