reguli hochei

Reguli hochei

  iunie 27, 2023

Autor: Gabriel

Actualizat: 13 noiembrie 2023

Hai să vedem ce reguli hochei ai de învățat pentru a te putea bucura de o partidă pe gheață! De îndată ce cunoști regulile de bază, le vei putea urma pentru a explora un nou sport frumos, pe echipe. Îți poate aduce aventură, distracție și apartenență la o echipă închegată.

Precum la multe alte sporturi populare la nivel mondial, și aici poți plasa bilete la pariuri sportive Casa Pariurilor, de exemplu. Deci, ce mai aștepți? Citește în continuare pentru a te informa în legătură cu sportul, iar apoi pune câteva pariuri la cele mai bune cote!

Reguli hochei – informații generale

Sportul de echipă este apreciat pentru tehnica și ritmul său rapid, așa că și setul de reguli hochei va fi unul complex. Poate fi jucat pe iarbă sau gheață, varianta pe gheață fiind cea mai populară în lume. Despre ea vom vorbi în acest articol, așa că rămâi pe fază!

Hocheiul a fost inventat în Canada, între anii 1840 și 1875, ajungând repede și în competițiile dintre universități. Regulamentul său a suferit modificări în timp, simplificându-se. Cu toate acestea, sportul a continuat să aibă mulți fani în întreaga lume, aceștia fiind diverși, dar uniți.

În prezent, există două ligi importante cu reguli hochei ușor distincte, NHL și IIHF. Fiecare din cele două are cerințe clare pentru dimensiunile și forma patinoarului.

Cât despre scopul jocului, acesta este simplu, trebuind să trimiți pucul în plasa porții echipei adverse. Golul este declarat doar după ce pucul trece complet de linia porții. Punctul va fi înscris de către ultimul jucător care a atins pucul în ofensivă, deoarece jocul nu are în regulament hochei pe gheață înscrierea de goluri proprii.

Reguli hochei – teren și echipament

Dacă ne luăm după reguli hochei, vedem că terenul măsoară 60 metri lungime și 30 metri lățime. Perimetrul este înconjurat de margini din plastic sau lemn, cu sticlă de siguranță pentru spectatori. Poarta și aria sa sunt marcate prin semicercuri poziționate în față.

Liniile albastre împart câmpul în zona centrală sau principală și în zonele deținute de fiecare din cele două echipe. Centrul terenului este marcat de linia roșie. Terenul prevede puncte de aruncare, adică unde se va așeza pucul pentru lovire spre poartă.

Seria de reguli hochei include și echipamentul necesar, deoarece jocul poate fi periculos. Echipamentul de bază include bățul/crosa de hochei, patinele, chiuveta (placa de protecție inghinală), casca, protecția pentru gât, coate și genunchi și cea pentru torace și apărătorul gurii.

Iar în caz de te gândeai să pariezi pe meciuri de hochei, compară mai întâi cotele și pune biletul la o casă de pariuri hochei pe gheață reputabilă.

Hochei reguli de joc – echipe

Fiecare echipă are, potrivit setului de reguli hochei, 22 de jucători. Pe teren ies șase dintre ei simultan, dintre care unul este portarul. Sunt permise schimburile în timpul jocului și la timeout-uri.

Reguli hochei – cum se joacă?

Setul de reguli hochei spune că un meci durează 60 de minute. Se împarte în trei reprize, fiecare având 20 de minute. Când jocul este întrerupt de arbitri, ceasul se oprește, ceea ce duce la prelungirea activă a meciului.

În fiecare repriză se aruncă pucul după semnalul arbitrului. Jucătorii de pe teren se vor folosi de crosă pentru a pasa pucul sau a trage la poarta adversă.

Lupta este o parte integrantă a partidei, dar există reguli de joc hochei pe gheață care necesită atenție. De exemplu, jucătorii se pot folosi de umăr, șold și torso pentru a împiedica sau a lovi un adversar care are în posesie pucul, dar nu au voie să utilizeze cotul pentru aceste body checks.

Nu sunt permise loviturile la cap, punerea de piedică sau atacurile asupra jucătorilor care nu sunt în posesia pucului. Tacticile ofensive mai importante, pe care le vei auzi la comentatori, sunt contraatacul, dump n’ chase, sau pasele. Tehnicile defensive includ bodycheck-urile despre care am vorbit mai devreme.

În cazul în care rezultatul final este egal, seria de reguli hochei pe gheață indică folosirea unui timp suplimentar de joc.

Reguli hochei – penalități

Ca orice joc de echipă, și acesta va include reguli hochei pentru penalizări. Dacă anumite condiții sunt încălcate, jucătorul va primi o penalizare. Iată care sunt cele mai importante:

 • Atacul asupra unui jucător care nu deține pucul în acel moment său împiedicarea lui;
 • Atacul din spate asupra altui jucător;
 • Ținerea pucului cu mâinile;
 • Căderea intenționată pe puc pentru a opri atacul adversarilor;
 • Introducerea pucului în poartă fără a urmări punctele de aruncare;
 • Jucătorii nu au voie să se bată pe teren, sau să arunce cu crosele;
 • Cei care insultă adversarii sau care sabotează jocul vor fi penalizați.

Penalizările, potrivit setului de reguli hochei, pornesc de la excluderea din joc preț de 2 minute. Dacă primește un penalty, jucătorul este eliminat de pe teren pentru 5 minute. Repetarea infracțiunilor duce la excluderea completă de pe teren. La agresiuni, jucătorul este trimis pe bancă pentru 10 minute. Iar la încălcarea ulterioară a regulamentului este eliminat din joc.

Reguli hochei – termeni principali

 • Offsaid – atacant care intră în zona de atac adversă înaintea pucului;
 • Time-out – pauză de 30 secunde cerută de fiecare echipă;
 • Assist – ajutarea unui coechipier să dea gol;
 • Bully – variantă de începere a jocului;
 • Power play – dezavantaj numeric al echipei din cauza unui număr ridicat de jucători aflați în boxa de penalizare;
 • One timer – mișcare prin care un jucător primește pucul prin pasă și înscrie imediat;
 • Slide – alunecarea portarului pe gheață pentru a împiedica pucul să intre în poartă;
 • Lovitura de penalty – jucătorul poate înscrie fără ca cineva să i se opună, în afara portarului;
 • Icing – jucătorul lovește pucul care ajunge peste ambele linii de culoare roșie, moment în care se oprește și repornește imediat jocul.

Concluzie

Folosindu-te de informațiile despre reguli hochei din acest scurt articol ești gata să participi și tu la un meci de hochei pe un teren adecvat. La noi în țară este mai rar acest tip de patinoar, din păcate. Însă, asta nu te oprește să te bucuri de partidele din NHL, pe care le urmărești pe TV, sau să pariezi pe ele la cote foarte bune la orice reprezentant din top casino online.

Autor