Rugby-ul este unul din cele mai îndrăgite sporturi de echipă din lume. Există în prezent competiții cu reguli rugby clar definite în toate colțurile lumii. De aceea, îl vei găsi și în listele cu sporturi disponibile pentru pariere, motiv pentru care ar fi util să cunoști regulamentul și modul de desfășurare al jocului. Așa vei putea intui mai bine la ce rezultate să te aștepți și vei putea profita din plin atunci când plasezi bilete la pariuri live sau clasice.
Istoria acestui sport datează din secolul al nouăsprezecelea, din Anglia, rugby-ul trăgându-se dintr-un sport francez practicat la scară largă.
În țara noastră, rugby a apărut în 1913, introducerea sa având loc prin intermediul unor studenți români, care ajunseseră în Anglia. Ei au venit acasă cu mingea ovală din piele specifică sportului cu balonul oval, așa cum mai este numit, rugby.
Federația Română de Rugby și-a făcut apariția în 1931, sportul devenind din ce în ce mai popular. Din acea perioadă, România a adoptat lista de reguli rugby și a participat la edițiile Cupei Mondiale. Mai menționăm apariția formei rugby tag cu reguli specifice copiilor, cu echipamente de protecție în plus.
Potrivit setului de reguli rugby oficiale, o echipă va fi formată mereu din 15 jucători. Ei sunt împărțiți în 8 înaintași („pachetul”), 2 aripi de trei sferturi, doi mijlocași, doi centri inferiori și un fundaș. Aceștia vor fi răspândiți pe teren în funcție de poziția pe care o ocupă.
Spre exemplu, printre înaintași se află închizătorul, care joacă și rol de coordonator de la mijlocul terenului. Fundașul va fi singur, în cea din urmă linie de apărare. El este cel care recuperează mingile pe care adversarii le lovesc cu piciorul.
Jocurile sunt destul de rapide, potrivit setului de reguli rugby, partidele fiind formate din două reprize. Fiecare din aceste reprize are 40 de minute, iar între ele are loc o pauză de 10 minute.
Jocul de rugby are drept scop marcarea de puncte prin purtarea mingii ovale către terenul de țintă al echipei adverse. Iată modurile în care se acumulează puncte!
Vei vedea că un meci de rugby se poate termina cu scoruri de zeci de puncte pentru fiecare echipă, spre deosebire de cele de fotbal. Folosește-te de aceste informații când pui un bilet la pariuri sportive rugby.
Ca la orice sport de contact, și la reguli rugby există o serie de mișcări de bază bine definite. Hai să vedem care sunt ele și cum pot influența rezultatul final al partidei!
Pe lângă acele reguli rugby care îți spun mai multe despre cum se joacă, trebuie să ai în vedere și echipamentul. Acesta este specific jocului, indiferent că joci de plăcere sau la nivel profesional. Deoarece este un sport de contact, corpul tău poate fi în pericol și are nevoie de protecție. Echipamentul obligatoriu include:
Adițional, lista de reguli rugby spune că pot fi purtate următoarele protecții:
Din regulamentul jocului de rugby vei afla că ghetele sunt cele mai importante, ele trebuind să fie de calitate. Pot fi și asemănătoare cu cele de fotbal, cu crampoane, având în vedere terenul cu gazon. Trebuie doar ca piciorul să fie fix pentru a avea o mobilitate ridicată atunci când alergi.
Echipamentul femeilor poate include protecție pentru piept, eșarfă pentru cap și colanți lungi pe sub jambiere și șort. La copii este obligatorie casca, ea fiind inclusă în echipamentul necesar din regulament rugby tag. Toate tipurile de jucători vor folosi balonul oval, un accesoriu nelipsit la joc.
Sperăm că informațiile acestea îți vor fi de ajutor în înțelegerea sportului, pornind, bineînțeles, de la reguli rugby. După aceea vei putea paria în cele mai bune cazinouri românești, știind mai bine cum să profiți de fiecare mișcare și de răsturnările de situație specifice jocului. Este util să cunoști regulamentul cu atât mai mult când pui bilete la meciurile de rugby live!