...
reguli rugby

Reguli rugby: cum joci?

  iulie 17, 2023

Autor: Gabriel

Actualizat: 16 aprilie 2024

Rugby-ul este unul din cele mai îndrăgite sporturi de echipă din lume. Există în prezent competiții cu reguli rugby clar definite în toate colțurile lumii. De aceea, îl vei găsi și în listele cu sporturi disponibile pentru pariere, motiv pentru care ar fi util să cunoști regulamentul și modul de desfășurare al jocului. Așa vei putea intui mai bine la ce rezultate să te aștepți și vei putea profita din plin atunci când plasezi bilete la pariuri live sau clasice.

Reguli rugby – informații generale

Istoria acestui sport datează din secolul al nouăsprezecelea, din Anglia, rugby-ul trăgându-se dintr-un sport francez practicat la scară largă. 

 • Potrivit legendelor, baza acestor reguli rugby a fost pusă de fotbalistul William Webb Ellis, care ar fi luat balonul în brațe și a fugit cu el spre poarta adversă pe teren, marcând un gol.
 • Între timp s-a mai dezvoltat și a ajuns la un set de reguli rugby bine stabilit. 
 • Este inclus pe lista sporturilor participante la olimpiadă. 
 • Printre cele mai prestigioase competiții de rugby se află Cupa Mondială și Turneul celor 6 Națiuni.
Știai că

În țara noastră, rugby a apărut în 1913, introducerea sa având loc prin intermediul unor studenți români, care ajunseseră în Anglia. Ei au venit acasă cu mingea ovală din piele specifică sportului cu balonul oval, așa cum mai este numit, rugby.

Federația Română de Rugby și-a făcut apariția în 1931, sportul devenind din ce în ce mai popular. Din acea perioadă, România a adoptat lista de reguli rugby și a participat la edițiile Cupei Mondiale. Mai menționăm apariția formei rugby tag cu reguli specifice copiilor, cu echipamente de protecție în plus.

Reguli la rugby – jucătorii și pozițiile lor pe teren

Potrivit setului de reguli rugby oficiale, o echipă va fi formată mereu din 15 jucători. Ei sunt împărțiți în 8 înaintași („pachetul”), 2 aripi de trei sferturi, doi mijlocași, doi centri inferiori și un fundaș. Aceștia vor fi răspândiți pe teren în funcție de poziția pe care o ocupă.

Spre exemplu, printre înaintași se află închizătorul, care joacă și rol de coordonator de la mijlocul terenului. Fundașul va fi singur, în cea din urmă linie de apărare. El este cel care recuperează mingile pe care adversarii le lovesc cu piciorul.

Marcarea și timpii de joc la regulament rugby

Jocurile sunt destul de rapide, potrivit setului de reguli rugby, partidele fiind formate din două reprize. Fiecare din aceste reprize are 40 de minute, iar între ele are loc o pauză de 10 minute.

Jocul de rugby are drept scop marcarea de puncte prin purtarea mingii ovale către terenul de țintă al echipei adverse. Iată modurile în care se acumulează puncte!

 1. Marcarea prin ducerea balonului cu mâna în capătul terenului advers se numește eseu și are valoarea de 5 puncte.
 2. Se mai poate marca pe teren când un jucător șutează între cei doi stâlpi (buturile) de pe terenul advers. Mișcarea are în setul de reguli joc rugby numele de dropgol și valorează 3 puncte.
 3. Din reguli rugby afli că mai poți marca la penalty, unde lovitura de pedeapsă va avea valoarea de 3 puncte.
 4. Transformarea după încercare are loc când balonul este dus printre bare printr-o lovitură efectuată cu piciorul pe perpendiculara zonei în care a avut loc o încercare. Aceasta valorează 2 puncte.

Vei vedea că un meci de rugby se poate termina cu scoruri de zeci de puncte pentru fiecare echipă, spre deosebire de cele de fotbal. Folosește-te de aceste informații când pui un bilet la pariuri sportive rugby.

Reguli la jocul de rugby – legi de bază

Ca la orice sport de contact, și la reguli rugby există o serie de mișcări de bază bine definite. Hai să vedem care sunt ele și cum pot influența rezultatul final al partidei!

 • Înainte și pasă înainte – la rugby pasele se fac doar spre înapoi, către coechipieri, cu mâna. Nu este permisă aruncarea sau scăparea balonului în față. Dacă asta se întâmplă, potrivit setului de reguli de joc rugby se va face o grămadă ordonată în locul în care a avut loc greșeala. Mișcările înainte au loc doar prin șutare cu piciorul.
 • Placaj – reprezintă singura modalitate de a opri un adversar ce are balonul, similar cu mișcarea de bază din reguli de joc fotbal american. Dacă jucătorul placat nu lasă jos din mână balonul, va fi penalizat cu lovitură de pedeapsă.
 • Ofsaid – dacă cineva joacă balonul din terenul echipei adverse, se află în ofsaid. Mișcarea se penalizează, conform regulament rugby, cu lovitură de penalizare.
 • Marcarea de puncte – poate fi făcută prin metodele menționate mai sus. Le trecem din nou pe scurt în revistă: eseu, lovitura de pedeapsă drop gol și transformarea.

Rugby reguli – echipament de joc

Pe lângă acele reguli rugby care îți spun mai multe despre cum se joacă, trebuie să ai în vedere și echipamentul. Acesta este specific jocului, indiferent că joci de plăcere sau la nivel profesional. Deoarece este un sport de contact, corpul tău poate fi în pericol și are nevoie de protecție. Echipamentul obligatoriu include:

 • tricou;
 • șort;
 • ghete și jambiere.

Adițional, lista de reguli rugby spune că pot fi purtate următoarele protecții:

 • Glezniere sub jambiere;
 • Protecții pentru tibie;
 • Protecții la umeri;
 • Mănuși fără degete;
 • Protecție dentară;
 • Ochelari;
 • Cască;
 • Crampoane pe talpa ghetei.

Din regulamentul jocului de rugby vei afla că ghetele sunt cele mai importante, ele trebuind să fie de calitate. Pot fi și asemănătoare cu cele de fotbal, cu crampoane, având în vedere terenul cu gazon. Trebuie doar ca piciorul să fie fix pentru a avea o mobilitate ridicată atunci când alergi.

Echipamentul femeilor poate include protecție pentru piept, eșarfă pentru cap și colanți lungi pe sub jambiere și șort. La copii este obligatorie casca, ea fiind inclusă în echipamentul necesar din regulament rugby tag. Toate tipurile de jucători vor folosi balonul oval, un accesoriu nelipsit la joc.

Concluzie

Sperăm că informațiile acestea îți vor fi de ajutor în înțelegerea sportului, pornind, bineînțeles, de la reguli rugby. După aceea vei putea paria în cele mai bune cazinouri românești, știind mai bine cum să profiți de fiecare mișcare și de răsturnările de situație specifice jocului. Este util să cunoști regulamentul cu atât mai mult când pui bilete la meciurile de rugby live!

Autor