...
reguli fotbal american

Reguli fotbal american

  iunie 8, 2023

Autor: Diana Ionita

Actualizat: 30 mai 2023

Distribuie!

Fotbalul este printre cele mai populare sporturi din lume, care învârt milioane de dolari la nivel mondial. Se aseamănă mai mult cu rugby-ul, în special la reguli fotbal american, deși are același nume ca sportul rege. Hai să vedem cum se joacă și ce șanse îți oferă.

Iar dacă tot vrei să fii informat pe tema sporturilor, descoperă câteva informații despre reguli fotbal, chiar din articolul nostru pe această temă.

Reguli fotbal american – informații generale

Din acest articol afli mai multe despre reguli fotbal american și cum te ajută ele să te bucuri de acest sport. Mai întâi, îți spunem că sportul de contact a apărut în Statele Unite ale Americii și Canada. În întreaga lume mai poate fi numit și fotbal, de aici venind uneori confuzia între fotbalul american și fotbalul clasic, cu mingea rotundă..

Se crede că jocul se trage din Europa secolului 17, înainte de colonizarea Americii de Nord. Setul de reguli fotbal american a fost stabilit de Walter Camp în 1880. Fotbalul american profesionist a apărut în 1892, primul american plătit pentru intrarea pe teren fiind William Pudge Heffelfinger.

Prima ligă profesionistă de fotbal american a fost înființată în 1920, din 1922 purtând numele National Football League (NFL). Este cea mai cunoscută ligă din acest sport, care influențează regulamentul fotbalului american și modul în care arată el în prezent.

În anii 1970 a apărut și cel mai important eveniment care are legătură cu acest sport, Super Bowl. Acesta este cel mai important meci al sezonului, atrăgând fonduri și bugete impresionante de sute de milioane de dolari, devenind un adevărat show de anvergură.

Reguli fotbal american – teren

Fotbalul american este foarte diferit de fotbalul obișnuit, diferind de acesta în ceea ce privește setul de reguli fotbal american, teren, echipament și punctaje. Principalul obiectiv al unui meci este să acumulezi un număr cât mai mare de puncte prin aducerea mingii ovale cât mai în adâncul terenului echipei adverse.

Terenul măsoară 100 yarzi lungime și 53 yarzi lățime, având 10 yarzi la capăt care reprezintă Endzone-ul. Zona aceea este cea mai importantă, după oricare set de reguli fotbal american. Când mingea ajunge acolo și este dusă de un jucător din echipa adversă, se marchează touchdown, mișcare cu valoarea cea mai mare de puncte. Terenul este împărțit prin linii la fiecare 10 yarzi (aproximativ 9 metri).

Jucătorii au, conform cu regulile la fotbal american, echipamentul de protecție care apără umerii, trunchiul și capul, îndeosebi. Se folosește acest echipament, pentru că în timpul meciului au loc ciocniri destul de violente. 

Reguli fotbal american – timpi de joc

Potrivit seriei de reguli fotbal american, fiecare meci este format din patru reprize de câte 15 minute fiecare. În total ai o oră de joc. Adevărul este că timpul de joc se poate prelungi foarte mult, pentru că atunci când arbitrul oprește partida și timpul de pe tabelă se oprește. Se contorizează doar timpul în care mingea se mișcă, opririle fiind efectuate la accidentări sau penalizări, la pase incomplete sau la schimbarea posesiei.

Un joc poate dura și câteva ore bune dacă au loc multe astfel de evenimente. Dar tocmai acestea fac deliciul publicului și schimbă cotele la pariuri fotbal american.

Pauzele mici sunt de 2-5 minute, iar cea mare este de 12-15 minute. Posesia mingii se schimbă după fiecare 4 încercări eșuate de înaintare a ofensivei.

Cum se joacă fotbalul american

Conform setului de reguli fotbal american, pe teren ai două echipe cu câte 11 jucători. Echipa cu mingea este ofensivă, încercând să ducă mingea la capătul terenului advers. Cealaltă echipă este în defensivă, trebuind să se apere și să încerce să intercepteze mingea. Fiecare echipă își poate forma propriile scheme de joc pe care le ține secrete.

  • Când ofensiva a încercat de 4 ori și nu a reușit să avanseze 10 yarzi pierde mingea. Dacă reușește să miște mingea 10 yarzi în cele 4 încercări, mai primește 4, și tot așa până ajunge la capăt sau pierde posesia mingii.
  • Fiecare echipă are jucători de ofensivă, defensivă și echipe speciale. Ele ajung pe teren când mingea este degajată prin punt (minge șutată pe terenul advers), field goal (minge șutată între buturile adversarului) sau kick off (lovitura de începere).
  • Lovitura de începere sau kick off are loc de pe linia de 30 yarzi.
  • First down – al doilea set de 4 încercări de atingere a 10 yarzi pornește cu un first down, conform setului de reguli fotbal american.
  • Mișcarea mingii – fiecare mutare pornește de la snap, unde jucătorul central pasează mingea printre picioare către un quarterback, care o poate pasa sau fugi cu ea spre endzone-ul advers.
  • Fuga – este una din mișcările de ofensivă. Se fuge cu mingea când quarterback-ul o aruncă unui running back sau când quarterback-ul alege să fugă el.
  • Pasele – a doua mișcare de ofensivă. Potrivit schemelor de joc învățate, quarterback-ul sau alt jucător pasează mingea. Pasa trebuie efectuată din spatele liniei de încercare a mișcării și este completă dacă e prinsă de un jucător wide receiver sau tight end. Dacă nu este prinsă, pasa devine incompletă.
  • Placaj – echipa defensivă oprește atacul îngenunchind jucătorul care are mingea.

Reguli de fotbal american – punctaj

Setul de reguli fotbal american prevede acordarea de puncte pentru anumite manevre. Este util să le cunoști pentru a aprecia scorul pe care vei paria. Poți face asta chiar în timpul meciului la Maxbet casino, de exemplu, care are o platformă de pariuri live.

Punctele, care sunt scopul final al jocului, se pot obține în patru moduri, așa cum scrie în regulament fotbal american:

  • Touchdown – 6 puncte, putându-se adăuga un punct suplimentar. Se acordă când mingea ajunge în endzone-ul adversarului.
  • Punct suplimentar – după marcarea touchdown-ului, ofensiva poate trimite mingea între buturile porții adverse de la 2 yarzi sau fuge să prindă mingea în endzone.
  • Safety – se întâmplă rar la fotbal american reguli clasice, când jucătorul ofensiv cade cu mingea în propriul său endzone, valorând 2 puncte.
  • Field goal – 3 puncte obținute când kicker-ul reușește să introducă mingea prin buturile porții adverse și deasupra barei.

Concluzie

Acum, că ai aflat câte ceva despre reguli fotbal american, ești gata să urmărești primul meci. După ce te familiarizezi cu ce se întâmplă pe teren, profiți de ocazie și plasezi un bilet pe câștigătorul partidei, având oricând acces la cazinourile online. Dacă ești interesat de alte sporturi americane, te invităm să citești un ghid de reguli la baseball. Spor!