...
reguli fotbal

Principalele reguli fotbal – cum joci?

  ianuarie 3, 2023

Autor: Gabi

Actualizat: 27 mai 2024

Distribuie!

În acest articol îţi vom prezenta cele mai relevante şi importante reguli fotbal. Este de departe cel mai popular sport din lume, cu peste 3,5 miliarde de urmăritori anual. De asemenea, peste 250 milioane de oameni pot afirma că joacă fotbal regulat!

Fotbalul a apărut, într-o formă asemănătoare cu cea de astăzi, la jumătatea secolului XIX, tot în acea perioadă având loc şi prima competiţie organizată, în Marea Britanie. Prima ligă profesionistă de fotbal a luat naştere în 1886. Primii paşi făcuţi spre regulile de fotbal şi spre organizarea din ziua de astăzi au fost făcuţi în anul 1904, atunci când s-au pus bazele Federaţiei Internaţionale (FIFA).

Evident, se pot întâmpla greşeli. Totuşi, în ultimii ani, odată cu apariţia VAR (sistem de asistenţă video), eventualele greşeli comise de către arbitru, care pot influenţa rezultatul unui joc, pot fi corectate. Cum? Prin revizionarea fazelor, pe un monitor amplasat la marginea terenului.

Dacă eşti pasionat de sport şi de tot ce presupune acesta, cu siguranţă vei fi interesat şi de articolele reguli tenis şi cum joci baschet, de pe site-ul nostru. La noi nu găsești doar informații despre păcănele. Vei descoperi articole despre tot ce înseamnă lumea jocurilor de noroc!

Reguli fotbal – informaţii generale

Deşi la prima vedere fotbalul pare un sport destul de facil, te asigurăm că nu este aşa. Iar în continuare îţi vom prezenta cele mai importante reguli fotbal. Vei avea apoi o idee mai clară despre acestea şi cum contribuie fiecare la spectacolul fenomenului.  

Foarte important de menţionat este faptul că jocul de fotbal este oficiat de un arbitru central. Acesta este ajutat de către doi arbitrii asistenţi aflaţi la ambele margini ale terenului. Arbitrul trebuie să aibă autoritate şi să aplice regulamentul jocului de fotbal, iar deciziile acestuia sunt ireversibile. 

Înainte de a trece la aspectele cu adevărat importante ale sportului rege, îți menționăm că pe site-ul nostru, Joc Păcănele, găsești mai multe articole legat de acest subiect. Dacă ești un pasionat al gaming-ului, aruncă o privire peste editorialul despre jocuri fotbal online! Comparăm cele mai îndrăgite jocuri de fotbal la ora actuală, și anume EAFC24, respectiv eFootball 2024.

Cum se joacă fotbal – aspecte importante

Acum hai să vedem şi cele mai importante aspecte, înainte de a trece la seria de reguli fotbal!

  • Fiecare echipă de fotbal are în componenţă câte 11 jucători, incluzând şi portarul;
  • Minimul de jucători acceptați într-o echipă este 7. Dacă, prin diferite împrejurări, o echipă rămâne în 6 jucători, conform regulamentului fotbal meciul se va opri, iar echipa în dezavantaj numeric va pierde automat meciul;
  • Portarul este singurul jucător care are voie să atingă mingea cu mâna. Cu toate acestea, nici el nu poate face acest lucru oriunde pe suprafaţa de joc. Portarul va putea pune mâna pe minge doar în careul de 16 metri;
  • În mod normal, antrenorilor li se permite să efectueze doar 3 schimbări de jucători pe meci. Totuşi, în ultimii ani, din cauza contextului pandemic, numărul de modificări a fost ridicat la 5 în marea majoritate a competiţiilor de pe glob;
  • Suprafaţa de joc la fotbal este iarba. Aceasta trebuie să fie tunsă cât de scurt posibil pentru a putea asigura o circulaţie mai bună a mingii, permiţând acţiuni mai rapide;
  • Terenul de fotbal are o formă dreptunghiulară. Regulamentul fotbal prevede ca liniile de margine să fie mai lungi decât liniile de poartă. Liniile de margine ar trebui să aibă o lungime cuprinsă între 90 şi 120 de metri. Liniile de poartă vor avea o lungime în jurul a 50 de metri. Terenul este împărţit în două jumătăți egale, printr-o linie albă. Ambele jumătăţi de teren vor avea două careuri de 16 metri şi alte două de 6 metri.

Reguli fotbal – ce trebuie să știi?

În cele ce urmează îți vom prezenta pe larg şi cele mai importante reguli fotbal. La final, vei deveni un adevărat expert în fotbal, așa că de ce să nu-ți pui noile cunoștințe în aplicare cu cele mai avantajoase oferte Betmen Casino? Fii pe fază şi nu rata niciuna! În primul rând, în regulament fotbal putem vorbi despre 4 poziţii în teren pe care jucători le pot ocupa:

  • Portar
  • Fundaş
  • Mijlocaş
  • Atacant 

Fiecare poziţie are un rol bine definit. Dar, odată cu evoluţia fotbalului, există mult mai multă versatilitate şi libertate de mişcare pentru fiecare.

Tactici în fotbal

Fiecare echipă va evolua într-un anumit sistem de joc, în funcţie de tactica pe care doreşte să o abordeze. Antrenorii pot să alege să joace defensiv sau ofensiv, iar sistemul de joc, conform setului de reguli fotbal, îţi poate arăta spre ce parte se va înclina balanţa.

De exemplu, un sistem 3-5-2, devenit cunoscut datorită fotbalului italian, este unul care pune accent în primul rând pe faza defensivă. La polul opus, avem 4-3-3, preferat în special de către olandezi şi spanioli. Este un sistem ofensiv, unde accentul se pune pe posesia mingii şi pe un fotbal de atac.

Faulturi în fotbal

Conform setului de reguli fotbal, la faulturile comise de către jucători arbitrul poate acorda cartonaşul galben sau cartonaşul roșu. Acestea se dau în funcţie de intensitatea acestora sau de gradul de nesportivitate. 

Spre exemplu, cartonaşul galben, conform regulament fotbal, se acordă atunci când este comis un fault de intensitate medie şi care opreşte o acţiune promiţătoare de atac. Cartonaşul roşu, pe de altă parte, este acordat de către arbitru atunci când un jucător comite un fault dur, care să pună în pericol integritatea fizică a adversarului, intenţia fiind irelevantă în aceste cazuri. 

De asemenea, regulamentul jocului de fotbal prevede acordarea cartonaşului roşu şi pentru comportament nesportiv, care presupune lovirea fără minge a adversarului sau injurii aduse arbitrului. În reguli fotbal este menţionat şi faptul că la două cartonaşe galbene un jucător va fi eliminat.

Încă ceva! Orice fault sau atingere a mingii cu mâna în careu se pedepseşte cu acordarea unei lovituri de pedeapsă (penalty).

Durata unui meci de fotbal

Durata unui meci de fotbal este de 90 de minute, la care pot fi adăugate minute suplimentare. Aceste minute se contorizează în funcţie de întreruperile ce au loc pe parcursul partidei, inclusiv schimbările de jucători. De exemplu, conform seriei de reguli fotbal, o schimbare va adăuga la prelungirile jocului 30 de secunde.

Offside-uri în fotbal

Una dintre acele reguli fotbal care mereu a creat controverse este cea a offside-ului. De foarte multe ori s-a întâmplat ca arbitrul de tuşă să ia decizii greşite, care au influenţat major soarta unui meci.

Offside-ul la fotbal se acordă atunci când un jucător aflat în atac este situat atât în faţa mingii, cât şi în faţa ultimului jucător advers aflat în defensivă (se exclude portarul).

Cornere fotbal

Un aspect foarte important, mai ales în fotbalul britanic, este reprezentat de către cornere. Conform seriei de reguli fotbal, un corner se acordă atunci când mingea iese din teren şi trece de linia de poartă, fiind atinsă ultima dată de un jucător care se afla în defensivă.

Știai că? Pariurile pe cornere sunt din ce mai populare în rândul jucătorilor. Ele pot oferi câștiguri super bune – poți juca cam la orice casă de pariuri online licențiată. Citește articolul nostru pentru mai multe detalii despre pariuri pe fotbal online!

Echipament fotbal – ce este necesar?

În reguli fotbal este prevăzut şi un echipament specific, care să asigure că jucătorii se vor simți cât mai confortabil. Așa vor da și un randament mai bun. Este foarte important acest aspect, deoarece micile detalii fac diferenţa, iar o pereche de ghete nepotrivită îţi poate afecta destul de tare potenţialul de joc. Acestea fiind spuse, să trecem la subiect!

  • Echipamentul clasic de fotbal este format din tricou, pantaloni scurţi şi jambiere; 
  • Un element foarte important îl reprezintă şi apărătorile, acestea fiind plasate în zona tibiilor. Apărătorile au rolul de a proteja pe cât posibil zona respectivă de lovituri;
  • Total interzis, după cum este menţionat şi în regulamentul jocului de fotbal, este ca jucătorii să poarte diferite accesorii care ar putea pune în pericol integritatea fizică a adversarilor și coechipierilor; 
  • De exemplu, unui jucător nu i se va permite să intre în teren cu ceas pe mână sau cu diferite bijuterii, precum cerceii. Apropo de jucători, vezi la noi și un articol despre fotbalisti celebri.

Concluzii

În încheiere, sperăm ca ţi-am prezentat suficient de clar toate aceste reguli fotbal. Au fost detaliate numeroase aspecte importante, precum echipamentul, dimensiunea terenului, suprafaţa de joc, dar şi multe altele. Dacă ţi-a plăcut acest articol, îţi recomandăm să arunci o privire şi pe articolul legat de tipuri de fotbal. Vei descoperi şi acolo destule lucruri interesante. Succes! 

Autor