jocuri cu fotbal

Tipuri de jocuri cu fotbal

  ianuarie 2, 2023

Autor: Gabi

Actualizat: 13 noiembrie 2023

În acest articol vom vorbi despre cele mai populare tipuri de jocuri cu fotbal. Vei descoperi ce presupune fiecare, cum se joacă, unde se bucură de popularitate, dar şi pe ce poţi paria. Rămânând pe subiectul pariurilor, îţi recomandăm să vizitezi blogul nostru, unde poţi afla mai multe despre pariuri pe fotbal şi despre cum să plasezi un bilet. 

Deşi aceste cifre sunt mari, jocul de fotbal încă se bucură de o creştere în ceea ce priveşte publicul. În ultimii ani, populaţia din America de Nord a început să fie din ce în ce mai atentă la fotbal. În mod special, în SUA fotbalul feminin se bucură de un succes imens în rândul fanilor, echipa naţională având numeroase performanțe în ultimii ani.

Jocuri cu fotbal: câteva detalii

După cum probabil ştiai, fotbalul este unul dintre cele mai populare şi urmărite sporturi din lume, atrăgând în fiecare an miliarde de spectatori. Direct proporționale cu popularitatea acestui sport sunt pasiunea şi timpul pe care suporterii le investesc pentru a fi alături de favoriţii lor. 

Cu toate acestea, acest sport a evoluat în mai multe tipuri. Deci există mai multe versiuni de jocuri de fotbal, precum: minifotbal, fotbalul australian, fotbal în sală sau futsal, fotbal pe plajă, fotbal de stradă, chiar şi fotbal online, dar şi multe altele. Pentru o înţelegere mai bună a sportului, poţi vedea tot pe site-ul nostru un articol despre reguli fotbal.

Top tipuri de jocuri cu fotbal

După cum am menţionat, există mai multe tipuri de jocuri cu fotbal. Fiecare dintre acestea se bucură de popularitate în felul lui, foarte importantă fiind şi zona geografică. De exemplu, fotbalul pe plajă se bucură de un foarte mare succes în Brazilia, mai ales pe celebrele plaje din apropierea oraşului Rio de Janeiro. 

Acum hai să vedem care sunt cele mai populare tipuri de jocuri cu fotbal!

  • Fotbal american; 
  • Futsal;
  • Fotbal australian; 
  • Fotbal pe plajă;
  • Minifotbal; 
  • Fotbal online. 

Probabil te întrebi ce caută pe această listă fotbalul american, întrucât păstrează foarte puţine elemente din fotbalul clasic. Pentru o mai bună înţelegere a acestui sport, îţi recomandăm un articol care explică mai pe larg cum joci fotbal american.

Fotbal american

Este unul dintre cele mai populare tipuri de jocuri cu fotbal de pe planetă. Cu siguranţă ai auzit măcar o dată despre Super Bowl şi despre cât de important este în cultura americană, şi nu numai. Este un sport care la prima vedere poate părea plictisitor, din cauză că este foarte fragmentat şi foarte complicat din punct de vedere tactic. Urmărind şi înţelegând tot ce se întâmplă, cu siguranţă vei afla de ce este în top tipuri de jocuri cu fotbal. 

Evident, este un sport de echipă, în care scopul final este să înscrii mai multe puncte decât adversarul. Punctele sunt înscrise atunci când un jucător reuşeşte să pătrundă în terenul de ţintă al adversarului, cu mingea în mână – un procedeu foarte asemănător cu cel de la rugby.

Un element diferit faţă de rugby este avansarea în teren, la fotbalul american facându-se din poziţie statică, unde quarterback-ul trebuie să trimită o pasă completă către un coechipier. La rugby jocul este mai cursiv, avansându-se în teren prin pase dintr-o parte în cealaltă a terenului.

Futsal

Futsalul sau fotbalul în sală este unul dintre cele mai practicate tipuri de jocuri cu fotbal. Este foarte accesibil deoarece poate fi practicat oricând, indiferent de condiţiile meteo, atâta timp cât ai un spaţiu adecvat la dispoziţie. 

Marea diferenţă dintre futsal şi fotbal este reprezentată de faptul că futsalul se joacă într-un spaţiu închis. De asemenea, suprafaţa de joc mai mică face ca jocul de fotbal în sală să fie mult mai rapid şi mai direct, generând astfel mai multe goluri.

Pe lângă aceste aspecte, mingea de futsal este sensibil mai mică. În mod clar, cea mai mare şi vizibilă diferenţă este numărul jucătorilor. Fotbalul în sală este jucat cu 4 jucători în teren şi cu un portar, în timp ce fotbalul clasic se joacă în 10 jucători de câmp şi un portar. Vezi unde poți pune pariuri pe futsal!

Fotbal australian

Probabil vă întrebaţi ce caută și fotbalul australian în top tipuri de jocuri cu fotbal? Ei bine, află că este sportul naţional din Australia, fiind cea mai urmărită activitate sportivă din aceasta ţară. 

Este un sport în care se înfruntă două echipe formate din câte 18 jucători. Acesta se joacă pe un teren de cricket, ce are formă ovală. Terenul are o lungime de 185 m şi o lăţime de 155 m, ceea ce face ca fotbalul australian să se joace pe cel mai mare teren din toate tipurile de jocuri cu fotbal. Perioada de joc efectivă este de 80 de minute, aceasta fiind împărţite în 4 reprize, a cât 20 de minute. La o primă vedere poate fi asemănat într-un fel sau altul cu rugby-ul, datorită porţilor care au o formă identică. 

Fotbal pe plajă

Fotbalul pe plajă este un sport foarte spectaculos şi care necesită foarte multă tehnică şi coordonare. Acesta se practică pe plajă sau pe diferite suprafeţe unde predomină nisipul. Aceste lucruri îl fac unul dintre cele mai populare tipuri de jocuri cu fotbal.

Acest sport a început să fie practicat, la început într-o formă neorganizată, pe plajele din Rio de Janeiro. O mare parte din timp a fost practicat strict recreaţional şi pentru amuzament. Pe parcursul timpului, cu ajutorul promovării de la jucători de fotbal renumiţi, fotbalul pe plajă a început să capteze atenţia publicului larg.

În 1993 a fost organizată prima competiţie oficială din istoria acestui sport, ceea ce îl face ca în ziua de astăzi să fie unul dintre cele mai spectaculoase şi urmărite tipuri de jocuri cu fotbal. Se joacă în 2 echipe, ambele de câte 5 jucători, incluzând portarul. Perioada de joc este de 36 de minute, împărţite în 3 reprize a câte 12 minute.

Minifotbal

Minifotbalul este unul dintre cele mai practicate tipuri de jocuri cu fotbal. Pe lângă competiţiile oficiale, minifotbalul este practicat la scară largă şi ca activitate recreativă. Cel mai probabil ai fost măcar o dată la un fotbal pe sintetic cu prietenii tăi. Ei bine, se poate spune că ai practicat într-un fel sau altul minifotbalul.

Suprafaţa de joc poate să difere. Acest tip de joc cu fotbal poate fi practicat atât pe suprafeţe tari, precum betonul, cât şi pe suprafeţe precum iarba sintetică. Tocmai această diversitate îl face să fie atât de jucat la nivel mondial, fie de către pasionaţi, fie de oameni ce doar îşi doresc să se recreeze. Bineînţeles, este un sport de echipă, însă nu este vorba de un număr standard de jucători, acesta variind între 5 şi 9 jucători. Asta în funcţie de dimensiunile suprafeţei de joc.

Fotbal online

Nu putem să vorbim despre tipuri de jocuri cu fotbal fără să menţionăm fotbalul online. Deși multă lume este tentată să nu considere eSports o chestiune serioasă, vorbim despre o industrie extrem de organizată şi care aduce milioane de spectatori.

Deşi nu presupune desfăşurarea unei activităţi fizice, fotbalul online, cunoscut publicului larg datorită jocului FIFA, beneficiază de finanţări şi sponsorizări de milioane, fiind organizate numeroase competiţii oficiale de anvergură. Pe lângă acestea, numeroase ţări au federaţii naţionale de FIFA, ceea ce face ca fotbalul online să aibă o amploare mult mai mare decât mulţi îşi pot închipui.

Concluzii

Acum că ai aflat despre cele mai populare tipuri de jocuri cu fotbal şi ce presupune, în mare, fiecare dintre acestea, îţi poţi face o impresie legată de preferinţele tale. Făcând şi o paralelă cu jocurile de noroc, toate aceste sporturi sunt disponibile în ofertele caselor de pariuri, aşa că aruncă o privire şi pariază în funcţie de starea şi de inspiraţia ta!

Autor