pasiență reguli

Pasiența reguli: cum joci?

  septembrie 7, 2022

Autor: Gabi

Actualizat: 13 noiembrie 2023

În acest articol vei descoperi totul despre pasiență reguli, un joc de cărți ce vine încă din perioadele în care domnițele căutau să-și afle viitorul. Pasiențele nu sunt doar un mod de a face timpul să treacă mai repede, unele fiind logice și necesitând multă răbdare. Dar, pentru mai multe informații, rămâi cu noi până la sfârșitul articolului!

Îți promitem că vei afla multe lucruri interesante. De exemplu, pe lângă pasiență, poate te mai interesează și reguli Solitaire online, un joc pe care mulți încă îl caută când sunt singuri și vor să alunge plictiseala.

Pasiența reguli: ce este jocul?

Când cauți să prezici viitorul sau când îți cauți un partener nou, poți să afli mai multe despre pasiență reguli de joc. Pasiența, sau datul în cărți, reprezintă o suită de jocuri de citit în cărți, așa cum ți-am spus și mai devreme, care necesită logică și răbdare, dar și o doză de inventivitate.

Se spune că Napoleon ar fi fost cel care a inventat la pasiență reguli principale atunci când era prizonier, iar unul din jocuri chiar îi poartă numele. Îți vom răspunde la curiozitate și vom vorbi chiar despre el, imediat ce ajungem la tipurile de joc.

Pasiența reguli: tipuri de joc

În cazul în care nu ai mai auzit de pasiență reguli și tipuri de joc, nu-ți face griji! Suntem aici să-ți explicăm exact cum funcționează. Dacă până acum ți se pare interesant și chiar îți place ideea de a citi viitorul, cu atât mai bine pentru tine! Am ajuns la cea mai importantă parte a articolului, în care îți spunem exact cum se face.

Cum se joacă pasiența în funcție de tipul preferat? Ei bine, sunt multe posibilități, iar cele mai populare sunt pasiența lui Napoleon, Substituirea, Cadrilul, Ceasul, Orologiul și Castelana. Hai să vedem cum se desfășoară fiecare dintre acestea! După aceea, poți alege modul care ți se potrivește mai bine pentru a-ți prevesti viitorul.

Dacă te plictisești cumva de acest joc și preferi ceva online, descoperă setul de reguli tabinet! E posibil să îl știi deja, dar nu strică să arunci o privire. Iar dacă vrei, îl poți juca online, cu prietenii sau împotriva inteligenței artificiale.

Cum se joacă pasiența lui Napoleon?

Ai la acest joc de pasiență reguli originale. Folosește un singur pachet de cărți cu 52 de cartoane. Este important ca atunci când amesteci bine cărțile să te gândești la lucrul care te interesează. Poate fi vorba despre tine, cineva drag, un eveniment, o dorință etc.

  • Mai apoi, lista de reguli pasiență spune să numeri cărțile de la 1 la 14 cu fața în sus, trecând doar peste cea cu numărul 11. Faci asta până se termină pachetul.
  • De fiecare dată când numărul de pe carte coincide cu cel numărat, respectiva carte se scoate din teanc și se pune cu fața în jos într-un teanc nou. 
  • Teancul deja numărat se numără din nou, de această dată fără 14. 
  • Când întorci teancul de cărți pentru a treia oară, vei continua cu numărul de la a doua numărătoare la joc pasiența. 
  • Continui să scoți cărțile cu numere care coincid cu numărătoarea. 
  • Iei cărțile scoase din teanc și le împarți în șapte teancuri. Apoi interpretezi cărțile la pasiența lui Napoleon și ajungi la răspunsul căutat.

Substituirea – pasiență

Aici setul de pasiență reguli e diferit, dar tot simplu. După ce amesteci cărțile și le tai, împarți în două rânduri cu câte 6 cărți. Primul rând are cărți de la 1 la 6, al doilea de la 7 la Damă. Cartea cu numărul 13 este acoperită și pusă deoparte.

Peste fiecare din cele 12 cărți etalate se pune un rând nou. A 26-a carte se pune cu fața în jos peste cea cu numărul 13. Continui până obții 13 pachete cu câte 4 cărți. Apoi iei o carte din fiecare grup și o pui cu fața în sus sub pachetul care corespunde numărului de pe ea. Pasiența este corectă când fiecărui pachet îi corespunde un număr crescător. Adică atunci când ele formează 1, 2, 3 și până la 12 grupe, plus popii de pe al 13-lea pachet.

Orologiul – pasiență

Folosește două pachete de cărți. Deci la această pasiență regulile vor fi diferite față de jocurile anterioare. Scoți anumite cărți din pachete (As, 9, 5 romb, 6, 2, 10 treflă, 4, 8, damă de frunză, valet, 3, 7 de inimă roșie). Se pun în cerc și cu ele faci familii în ordine crescătoare, astfel încât jocul să se încheie cu cărțile care au valoarea cifrelor de pe ceas.

Castelana – pasiență

Și aici setul de pasiență reguli e simplu – doar scoți așii și îi pui orizontal, în șir. Din teancul rămas de două pachete de cărți se vor forma 4 grupuri a câte 12 cărți puse deasupra așilor. Restul cărților se pun în semicerc deasupra acestora, în alte 12 pachete. Se trag cărți din cele 4 pachete pentru a forma perechile. La final trebuie să obții de la stânga la dreapta pachete cu 2, 3, 4, până la rege.

Jocuri pasiență – alte informații

Să cunoști la pasiența regulile este destul de interesant. Poți face o mulțime de lucruri cu 52 de cărți, după cum ai văzut. Ceea ce ți-am prezentat până acum sunt doar câteva dintre cele mai populare moduri de joc. Totuși ele sunt mult mai multe și sunt o metodă bună de a alunga plictiseala. Și, cine știe? Poate chiar o să-ți citești viitorul așa de bine încât vei ști la ce să te aștepți.

Deși mulți cred că jocul este destinat doar femeilor, acum știi că nu este chiar așa. Chiar împăratul Napoleon a inventat un mod joc, iar de aici ar trebui să înțelegem că bărbații nu sunt excluși de la tainele pasiențelor.

Vezi și care este semnificația cărților de joc!

Concluzie

Există multe jocuri de pasiență cu reguli diferite, care sunt ușor de înțeles, distractive și pot avea ca scop antrenarea răbdării sau chiar citirea viitorului. Acordă puțin timp acestui joc de cărți și vei vedea că regulile se învață foarte repede, la fel cum se întâmplă și cu reguli trombon. Distracție plăcută!

Autor