Solitaire online

Cum se joacă Solitaire online?

20 aug. 2021
Rate this post

Niciodată nu te plictisești cu un joc Solitaire online. Există de când lumea, pentru că nu are nevoie decât de un pachet de cărți și de un singur jucător. Și-a redobândit succesul în rândul jucătorilor odată cu apariția calculatoarelor.

De ce să încerci un Solitaire online? Pentru că, dacă te plictisești, îl găsești, într-o formă sau alta, la o simplă căutare pe Google. De multe ori, jocul e dezactivat de pe calculatoarele de birou, tocmai pentru a nu „tenta” angajații. Dar e la fel de ușor de găsit ca atunci când vrei să joci poker online gratis.

Solitaire online: ce trebuie să știi?

Solitaire online rămâne unul din cele mai populare jocuri pe calculator care poate fi încercat și live. Adică poți juca pe PC și telefon sau solitaire gratis cu pachetul de cărți pe masă.

Care este obiectivul jocului și cum se joacă solitaire? Este un joc de tip pasiență Klondike. Asta înseamnă că trebuie să pui cărțile într-un anumit mod, după o schemă, și să le sortezi potrivit regulilor. Obiectivul clar este să formezi cele patru stive de cărți care corespund fiecărei suite. Ordinea cărților la joc solitaire simplu este crescătoare, pornind cu As și terminând cu Popa (K).

Dacă te interesează ce înseamnă solitaire, află că vine din limba franceză si se traduce prin singuratic sau solitar. Adică exact modul în care se desfășoară jocul – cu un singur jucător.

Cum se joacă solitaire?

La Solitaire online, ca și la varianta clasică, începi cu pachetul de 52 de cărți. Cum sunt poziționate acestea și care sunt pașii jocului? Hai să vedem cum se joacă solitaire:

 1. 28 de cărți sunt aranjate pe șapte coloane, pornind cu o carte, două cărți etc.
 2. Cartea de sus este cu fața, adică o poți vedea. Celelalte sunt puse cu fața în jos.
 3. În dreapta sus ai patru teancuri unde vei construi acele stive de o anumită culoare la solitaire gratis. Se mai numește „casă” la acest joc solitaire clasic.
 4. Fiecare rundă din jocul solitaire gratis presupune că descoperi câte o carte pe care o poți muta în stocuri, în coloane sau între coloane. Atenție! Cartea poate fi mutată într-o coloană doar dacă o pui peste o carte cu 1 mai mare, care are o culoare diferită. Spre exemplu, poți pune 5 romb peste 6 de pică, nu peste 6 inimă.
 5. În cazul în care o coloană de joc cărți solitaire este goală, acolo poți pune un popă de orice culoare.

Dacă ești interesat și de alte jocuri, poți afla cum joci tabinet online din articolul nostru pe această temă.

Solitaire online – ce mutări poți face?

Care sunt mutările la Solitaire online? Îți spunem noi imediat, într-o listă cât mai simplă. Iată ce mișcări sunt disponibile în jocul clasic, similare cu cele din spider solitaire:

 • Întorci cărțile din pachet pe rând, pentru a le descoperi valoarea și culoarea.
 • Pentru a porni formarea coloanelor, trebuie să descoperi un As. Dacă nu vezi niciunul, va trebui să muți cărțile între coloane până când apare unul la solitaire gratis.
 • Dar coloanele nu se formează oricum. Ci în ordinea ascendentă, adică pornind de la rege la ași. Adică atunci când lucrezi la spider solitaire sau la jocul clasic în coloane pui un număr mai mic peste unul mai mare. Spre exemplu, poți pune 9 peste 10, dar nu 9 peste 7.
 • Cum se joacă solitaire la nivel de dificultate medie sau mare? În coloane vor alterna culorile. Adică o carte roșie peste una neagră și tot așa.
 • Pe lângă mutarea fiecărei cărți, mai poți muta și șiruri de cărți deja organizate.
 • Când nu mai ai mutări de făcut, extragi o nouă carte din teanc.

Solitaire online gratuit – punctaj și scoruri

Jocul Solitaire online se poate desfășura la dificultate ușoară, când tragi câte o carte din teanc. Poți juca și la dificultate ridicată, când tragi trei cărți pe rundă. Fiecare mutare acordă un punct.

La un joc cu scor standard poți selecta varianta solitaire online cronometrat sau fără timp. În cazul jocului cu cronometru vei strânge mai multe puncte dacă termini mai repede. Practic, se acordă 5 puncte la mutarea cărții din pachet într-o coloană și 10 puncte la mutarea sa într-un teanc.

5 puncte se scad dacă încerci mutarea unei cărți din teancul de decartare. Dacă întorci teancul, se retrag 15 puncte. Printre articolele noastre vei găsi și regulile la șeptică online, un joc relativ similar, dar pe care îl poți împărți cu prietenii.

Tipuri de jocuri cu cărți solitaire

La jocul Solitaire online ai mai multe opțiuni. Care sunt tipurile de jocuri solitaire? Hai să vedem câteva:

 • Spider solitaire – La acest tip de joc se folosesc două pachete de cărți. Cum se joacă spider solitaire? Ai 10 coloane de cărți. Obiectivul este să produci grupuri crescătoare, de la Popă la As.
 • Solitaire classic – Este versiunea întâlnită cel mai des, care se desfășoară cu un singur pachet complet de cărți.
 • Solitaire pyramid – Are un stil de joc diferit. Cum se joacă solitaire pyramid? Se formează o piramidă din 28 cărți cu susul în jos. Trebuie să scapi de ele formând perechi de cărți care totalizează 13 puncte.

Solitaire online: sfaturi utile

Unele mutări pot fi de folos la Solitaire online pentru ca tu să poți termina jocul mai repede. Iată câteva sfaturi:

 • Nu lăsa stivele să crească prea mult. Dacă una devine prea mare, adică ai prea multe cărți într-un șir, la spider solitaire, de exemplu, alte mutări pot fi greu de făcut.
 • Descoperă cât mai repede cărțile cu susul în jos din coloane.
 • Ai la îndemână taste pe care le poți apăsa pentru a vedea următoarele mișcări posibile. Cu alte cuvinte, un buton ce te învață cum să joci solitaire.
 • Dacă vrei să te distrezi cu prietenii, atunci te vei bucura să afli că puteți să jucați solitaire în doi, mai ales dacă jocul e pe dificultate ridicată, făcând pereche.

Concluzii

Jocul Solitaire online e un partener de nădejde atunci când ești la calculator sau pe un dispozitiv mobil. Și când nu se întrevăd alte opțiuni, precum jocurile video favorite. Este, în general, gratuit. Mai poți afla din ghidurile noastre câte ceva despre joc de cărți război reguli și mod de joc.