cum se joacă toci

 Cum se joacă Toci?

  mai 31, 2022

Autor: Gabi

Actualizat: 11 octombrie 2023

Azi îți prezentăm unul dintre cele mai distractive jocuri cu cărți – deci vei afla de îndată cum se joacă Toci! Este un joc de societate simplu și frumos, care se poate juca în mai multe persoane. De fapt, cu cât sunt mai mulți, cu atât va fi mai distractiv!

Spre deosebire de alte jocuri de cărți, la acesta nu vei găsi lucruri precum sisteme complicate de puncte. Totul va fi mai clar după ce vei citi articolul și vei vedea că nu există reguli în care să-ți prinzi urechile. O altă opțiune bună e joc Tarnib – e la fel de simplu și interesant, deci poți arunca un ochi și pe ghidul lui!

Cum se joacă Toci – reguli generale

În cele ce urmează îți prezentăm aspectele generale despre cum se joacă Toci. Este un joc ușor de reținut și distractiv, demn de încercat cu prietenii:

 • Acest joc de cărți Toci se joacă cu un pachet de cărți obișnuit, fără jokeri. 
 • Dacă sunteți mai mulți jucători puteți folosi chiar două pachete de cărți.
 • Prima dată, la joc Toci se amestecă cărțile și se pun grămadă pe mijlocul mesei.
 • Fiecare jucător extrage câte o carte din grămadă. Apoi începe distracția! 

Scopul acestui joc de cărți Toci este să formezi șiruri de cărți de aceeași culoare în „casă”. Casa este la mijloc, iar fiecare jucător poate adăuga următoarea carte din șir. Ordinea cărților este  As, 2-10, Valet, Damă, Popă. Culorile acestora sunt: pica, trefla, inima și rombul. Pentru a câștiga jocul trebuie să rămâi fără cărți.

Când vrei să-ți impresionezi prietenii cu câte jocuri știi tu, povestește-le și câteva reguli de joc de Dame. Noi ți-am pregătit un articol special pentru a face lucrurile mai ușoare.

Toci joc de cărți – regulile mai pe larg

Pentru a înțelege și mai bine cum se joacă Toci, hai să vedem desfășurarea jocului în pași mărunți! Așa cum am menționat mai sus, scopul la Toci joc cărți este să scapi de cărțile tale. De asemenea, îi poți împiedica pe alții să facă același lucru. Trebuie doar să ții cont de următoarele:

 • Primul As care va fi extras de un jucător se așează la mijloc. Astfel, se formează casa. Acesta poate fi de orice culoare.
 • În casă urmează să fie puse în ordinea lor crescătoare cărțile care aparțin aceleiași culori. De exemplu, după un As de treflă, urmează un 2 de treflă.
 • Dar nu toate cărțile vor fi în ordine pentru a se potrivi. De aceea, fiecare jucător de Toci va forma o grămadă proprie. Aceste cărți se pun cu fața în sus.
 • Jucătorii pot pune cărți la alți jucători, tot în ordine crescătoare. Nu va mai fi nevoie să se potrivească și culoarea. Dacă, de exemplu, îți pică un 5 de romb, îl poți pune peste un 4 de treflă al altui jucător. Astfel, acel jucător va avea mai multe cărți.
 • Dacă ai pus o carte la alt jucător sau în casă, mai ai dreptul la o extragere. Când nu vei mai avea unde să pui decât la grămada ta, ți se termină rândul.
 • Dacă ultima carte din grămadă (cea vizibilă) se potrivește la casă sau la alt jucător, se poate face asta. Nu va mai fi nevoit să se extragă o carte.
 • Când s-a terminat un șir de cărți la joc Toci, de aceeași culoare, procesul se reia cu Asul altei culori.
 • Când se termină grămada comună, fiecare jucător va extrage din propria grămadă. Aici lucrurile devin interesante. Jucătorii vor căuta să termine cât mai repede grămada pentru a câștiga jocul.

Toci joc – ce trebuie să mai cunoști?

Acum știi cum se joacă Toci. Dar mai ai nevoie de câteva detalii pentru a avea cele mai bune șanse de succes!

 • Dacă jucătorul are posibilitatea de a scăpa de o carte și nu o face, ceilalți jucători pot striga „toci”.
 • Jucătorul care nu a observat și a pus cartea în grămada sa va fi nevoit să o păstreze. Dar acest lucru este valabil doar dacă se strigă „toci”.
 • Dacă nimeni nu strigă, iar jucătorul observă că putea scăpa de carte, o poate face. Acesta este cazul numai înainte ca celălalt jucător să poată efectua o mutare.

Cum se joacă Toci – câteva sfaturi

Pentru a stăpâni cât mai bine cum se joacă Toci, hai să vedem câteva sfaturi!

 • Fii mereu cu ochii în patru! Acest joc cărți Toci necesită multă atenție. Poți scăpa de cărți foarte ușor dacă ești atent.
 • Dacă poți pune cărțile la 2 jucători, pune la cel care are grămada cea mai mică. Acesta este mai apropiat de sfârșit, deci trebuie împiedicat să termine cărțile.
 • Fii atent la ceilalți jucători dacă pot pune cărți. Dacă nu o fac, strigi „toci” pentru a ține acea carte în grămada lor.

Concluzii

După ce ai învățat cum se joacă Toci, nu mai rămâne nimic de făcut decât să-ți aduni prietenii. Regulile sunt foarte simple și le poți explica în doar câteva minute. Astfel, veți avea de petrecut mai mult timp distrându-vă cu Toci joc de cărți.

Iar dacă prietenii stau mai mult la tine, află și regulament la Pasiența. Sunt o mulțime de jocuri de cărți pe care ți le-am explicat aici, pe Joc Păcănele. Nu aveți cum să vă plictisiți! Puteți încerca și un joc mai puțin cunoscut, cum ar fi Yams online.

Autor