Reguli joc de dame

Reguli joc de dame: cum joci?

  noiembrie 14, 2021

Autor: Gabriel

Actualizat: 27 aprilie 2023

Vrei să afli mai multe despre reguli joc de dame și etapele jocului? Ai venit în locul potrivit! Jocul acesta are rădăcini vechi, drept urmare e răspândit în diverse colțuri ale lumii. Iar România nu face excepție! Îl vei găsi și la noi, cu mii sau poate chiar milioane de jucători în fiecare zi.

Din acest articol vei afla mai multe despre reguli joc dame, câți participanți are și cum se joacă. Și, poate, va deveni unul din jocurile tale preferate. Iar dacă varianta fizică nu ți se pare cea mai accesibilă, amintește-ți că poți juca dame virtuale. Jocul e disponibil și online! Ai o multitudine de jocuri de petrecere care abia așteaptă să fie descoperite. Citește mai multe informații despre joc trombon reguli și sfaturi pe Joc Păcănele!

Reguli joc de dame: informații generale

Probabil ai mai auzit despre numele jocului, dacă nu despre reguli joc de dame. Asta pentru că jocul e destul de popular, atât în țara noastră, cât și în străinătate. Și nici nu e de mirare că se întâmplă asta, pentru că se trage din jocuri similare, care datează de milenii.

O tablă similară celei de joc dame care datează din 3000 î.e.n. a fost descoperită în Ur, un oraș sumerian din Mesopotamia. Se spune că și egiptenilor le plăcea să joace un joc asemănător.

Setul de joc dame reguli simple este baza jocului pe care îl știm astăzi. O versiune mai timpurie a acestuia ar fi ajuns la romani și spartani, la arabi și spanioli. S-a răspândit în Europa și s-a dezvoltat foarte mult, existând în prezent variante cu reguli joc de dame internaționale, rusești, armene, braziliene sau spaniole.

Dame reguli de joc: cum se joacă?

Pornim la drum cu reguli joc de dame în sens general. Îți spunem că ai nevoie de echipamentul de joc. Adică de acea tablă din lemn 8×8 cu pătrate negre/roșii și albe, care folosește piese cilindrice plate. Mai există și table 10×10 sau 12×12. Se utilizează un set de 12 piese albe și 12 piese negre sau roșii, câte un grup pentru fiecare jucător.

Regulile jocului de dame menționează că necesită doi jucători. Obiectivul principal al jocului este să-ți pui piesele pe tablă în așa fel încât piesele adversarului să nu mai aibă loc de mișcare. Mai poți câștiga atunci când iei toate piesele adversarului. Vom vedea cum faci asta imediat. Piesele nu pot fi mutate decât în față (spre adversar), pe diagonală. De fiecare dată muți câte un pătrat, doar pe cele colorate.

Jocul pornește cu piesele fiecărui combatant puse în rând, pe pătratele colorate. Fiecare jucător trebuie să aibă pe ultimul rând un pătrat alb în partea dreaptă, potrivit setului de reguli dame.

Reguli joc de dame – pașii de joc

Acum că am prezentat, în general, modul de joc conform setului reguli joc de dame, acum a venit timpul pașilor. Hai să vedem care sunt!

  1. Jucătorul cu piesele negre începe, mutând o piesă pe diagonală spre adversarul său. Toate mișcările se fac pe pătratele închise la culoare.
  2. Apoi mișcă o piesă celălalt jucător, în direcția oponentului. Din nou, mișcările se fac doar pe pătratele închise la culoare.
  3. Un jucător poate să ia piesa celuilalt atunci când e rândul rău. Pentru a face asta, piesa care urmează să fie luată trebuie să aibă un pătrat de culoare închisă liber în spate. Așadar, ca să iei o piesă, conform reguli joc dame, trebuie să treci cu piesa ta peste ea.
  4. Poți să iei mai multe piese ale adversarului într-o singură rundă. Pentru a face asta trebuie să înlănțuiești mișcările. Adică, dacă ai luat o piesă, din acel pătrat 
  5. Jocul se încheie atunci când un jucător rămâne fără piese pe tablă sau fără mișcări posibile. De exemplu, dacă rămâi cu o singură piesă înconjurată de piese adversare și fără vreun spațiu liber, ai pierdut.

Dacă preferi jocurile cu cărți, avem ceva și pentru tine. Citește articolul nostru despre cum joci kems! Vei vedea că este un joc la fel de distractiv cu acesta, dar cu reguli ceva mai diferite.

Reguli joc de dame: termeni

Setul de reguli joc de dame include învățarea anumitor termeni. Cu cât îi memorezi mai repede, cu atât mai ușor îți va fi să câștigi. Iată câțiva termeni pe care trebuie să îi cunoști:

  • Regele – piesă care ajunge pe ultimul rând al adversarului. Mai poate fi numit „Damă”. Va trebui acoperit cu o altă piesă de aceeași culoare, care a fost scoasă din joc. Apoi, poți muta Regele pe diagonală, înainte și înapoi, pe oricâte pătrate dorești, fără restricții. Piesa aceasta poate face capturi multiple deoarece poate fi pusă pe orice pătrat de pe diagonala respectivei capturi.
  • Pionii – mai sunt numiți și oameni sau pietre. E vorba despre piesele obișnuite de pe tablă. Dacă nu ești încă maestru al setului de reguli joc dame, atunci pionii îți vor folosi cel mai mult.

Joc dame: unde poți juca?

Acum că știi mai multe despre reguli joc de dame, poate ai dori să afli unde poți juca jocul. Evident, dacă ai setul, cea mai simplă cale este să te distrezi acasă, cu un prieten sau membru al familiei.

Mai poți încerca un joc dame online, deoarece există site-uri care oferă jocuri gratuite. Dar, cu toții știm că un joc între prieteni devine mai distractiv atunci când poți să mai pui și un pariu. De aceea, vei găsi astfel de jocuri și în cazinouri. Iar pentru setul de reguli joc de dame este simplu, astfel de jocuri sunt și ușor de învățat.

Din păcate, jocul de care vorbim astăzi nu este încă prezent la vreun operator. Spunem „încă” deoarece viitorul ne poate rezerva surprize. Dacă NetBet a adăugat deja table la gama lor imensă, atunci cine poate spune ce urmează? Noi suntem ferm convinși că jocul de dame ar fi o alegere excelentă pentru un joc nou de cazino. 

Concluzii

Cu simplul set de reguli joc de dame ești gata oricând să le arăți prietenilor cât de strategic gândești. Jocul e distractiv și interesant, mai ales când ai cu cine să îl joci. Din fericire, ai opțiuni și online! Pe platformele de jocuri de noroc online găsești tot felul de metode de distracție, chiar și jocuri cu cărți. Dacă vrei să-ți încerci mâna, la noi ai mai multe tipuri de poker ca la aparate gratis, pe care le poți testa chiar acum!

Autor