reguli domino

Reguli Domino: cum se joacă Domino?

4 oct. 2021
3/5 - 2 voturi

Un joc interesant cu prietenii începe prin învățarea setului de reguli Domino. Jocul în sine folosește acele piese dreptunghiulare cu puncte pe ele. Există numeroase tipuri de joc, cu rânduieli ușor diferite. Citește în continuare pentru a vedea cum se joacă varianta clasică, cea mai des întâlnită.

De ce te-ar interesa să știi setul de reguli Domino? Pentru că e unul din jocurile apreciate în toată lumea, care are numeroși fani. Și pentru că te poți bucura de el și online. Deci, îți găsești parteneri de joacă din întreaga lume, fără să mai trebuiască să cumperi setul de piese.

În cazul în care un joc de Domino nu e chiar pe gustul tău, poți încerca un joc de cărți rentz sau multe altele. Găsești articole despre tot felul de jocuri de societate pe Joc Păcănele! 

Reguli Domino: istoricul jocului

Înainte să vorbim despre reguli Domino, credem că ți-ar prinde bine să afli câte ceva despre originile jocului. Primele mențiuni istorice datează încă din perioada dinastiei Song, în jurul anului 1120. Potrivit datelor istorice, se pare că jocul de Domino ar fi fost inventat în China.

Dar, acest joc Domino de care ne bucurăm în prezent este cel care a ajuns în secolul a 18-lea în Italia. De acolo, a cucerit întreaga Europă, de la Austria până la Germania, Franța și Anglia. În secolul al 19-lea, era deja pe continentul american. Jocul european diferă de cel chinezesc prin prisma pieselor. E format din 28 de piese unice de bază, fără categoriile civil și militar. Mai există și seturi cu 45, 55 și chiar 91 de piese.

Piesele jocului fizic sunt din plastic sau lemn și au formă dreptunghiulară. Fiecare piesă e împărțită în două și are scrisă o cifră pe fiecare jumătate. Dacă preferi jocurile cu cărți, îți va face plăcere să citești despre reguli la rummy și alte jocuri de societate.

Domino: cum se joacă jocul clasic?

Lista de reguli Domino pornește cu numărul necesar de jucători. Poți încerca un joc Domino online sau fizic cu minim doi și maxim 6 participanți. Un joc Domino clasic se desfășoară prin plasarea pieselor pe masă pentru a obține 100 de puncte. 

Primul care atinge acest punctaj e declarat câștigător. Pot avea loc mai multe runde. În fiecare rundă speri să scapi de toate piesele tale.

Cum se joacă Domino: pașii ce trebuie urmați

Iată care sunt etapele, conform setului de reguli joc Domino:

  1. Piesele sunt amestecate și se pun cu fața în jos.
  2. Se alege o piesă și se întoarce cu fața în sus, aceasta fiind cea de start.
  3. Fiecare jucător ia un anumit număr de piese (5 sau 7, de regulă), iar restul pieselor rămân jos.
  4. Se pune câte o piesă pe masă, pe rând, de fiecare jucător. Într-o anumită ordine. Fiecare nouă piesă se pune la capătul unei piese care este deja jos. Dar numai în așa fel încât cele două jumătăți care sunt una lângă alta să aibă același număr de puncte pe ele.
  5. Atunci când un jucător nu are ce pune jos, el va ridica o piesă din cele rămase la împărțeala de la început. Conform setului Domino reguli clasice, o piesă ridicată de jos poate fi pusă imediat pe masă, dacă o parte a ei e compatibilă la numărul de puncte cu una de jos.
  6. În cazul în care un jucător nu poate pune nicio piesă la șir și nu mai sunt piese „în teanc”, el își cedează rândul jucătorului următor.
  7. Jocul continuă până când cineva termină toate piesele din mână sau până când nu mai poate nimeni să așeze vreo piesă.
  8. Este desemnat câștigător, potrivit setului de reguli Domino, jucătorul cu cele mai puține piese rămase.

Câte piese are Domino?

Importante pentru reguli Domino sunt piesele, căci fără ele nu poți juca. Un set standard e format din 28 de piese. Cum menționam anterior, o piesă e formată din două părți egale pe care se găsește un număr de puncte de la 0 la 9.

Configurația jocului poate avea până la 4 capete, de obicei, deși jocul Domino gratis începe de la 2 capete. Prima dublă jucată poate extinde liniile, deoarece poți plasa alte piese pe oricare din cele patru laturi ale sale.

Fiecare piesă, potrivit unui regulament Domino clasic cu 28 piese, are o valoare distinctă și nu există două identice.

7 piese din pachet poartă denumirea de duble deoarece au jumătăți cu număr identic de puncte. Ele vor fi puse diferit față de celelalte piese. Le rotești la 90 de grade, pentru a le putea uni la oricare capăt cu alte piese.

Poți găsi variații similare ale acestui joc, dar cu cărți. Deci, dacă nu ai piese, le poți încerca pe acestea. De exemplu, poți să descoperi cum se joacă Solitaire. Nu este identic cu Domino, dar poate fi o alternativă distractivă până când găsești piesele necesare.

Reguli Domino: punctaj

O parte importantă a setului de reguli Domino este punctajul. Acesta se calculează în mai multe feluri. Regulile punctajului se stabilesc la începutul jocului. Cel care câștigă runda primește un punct. Sau mai multe, dacă se preferă acordarea unui număr egal de puncte cu cele care le-au rămas adversarilor.

Alte punctaje se fac în timpul și la sfârșitul jocului Domino. Se acordă un număr de puncte egal cu valoarea pieselor de la capetele liniei. Acest punctaj e mai ușor de calculat la Domino online. Acolo, calculatorul face acest lucru.

Conform setului Domino joc reguli clasice, atunci când totul se blochează, este câștigător cel care a obținut cele mai multe puncte.

Reguli Domino: unde joci online?

Dacă te simți stăpân pe tot ansamblul de reguli Domino, atunci ești gata de distracție. Dar, apare o problemă. Sigur, știi cum se joacă Domino pe internet, dar nu știi încă unde. Asta se întâmplă dacă nu ai deja un loc ales, bineînțeles. Cine știe, poate știi unde, dar ai ajung pe Joc Păcănele în căutare de reguli. 

În ceea ce privește unde joci, ai mai multe variante. În prezent, există o mulțime de site-uri ce îți aduc jocuri de societate în mediul online. Astfel, poți să joci cu doar câteva clickuri. Dar, la fel ca în altele, dacă poți să mizezi, la un moment dat vei putea juca și la cazino. Momentan, încă nu am dat de un operator care să aibă Domino în gamă. Totuși, cine știe ce ne rezervă viitorul?

Concluzie

Cu setul de reguli Domino explicat mai sus, poți să te apuci oricând de un joc cu prietenii. Sau de unul online! Opțiuni există pentru orice doritor. Jocurile de societate au mereu un public numeros. Dacă Domino nu e pe gustul tău sau vrei să joci un joc pe bani reali, mai poți încerca jocuri precum Blackjack online!