...
Remi online

Reguli Remi – povestea unui joc de neratat

  august 21, 2023

Autor: Diana Ionita

Actualizat: 29 mai 2024

Distribuie!

Remi sau Rummy, cum mai este cunoscut, este unul dintre cele mai populare și răspândite jocuri de societate din lume. Jocul este apreciat atât de copii, cât și de persoanele trecute de prima tinerețe. Așadar, vârsta nu este un impediment. În plus, setul de reguli Remi este simplu și intuitiv, deci nu vei avea nicio problemă în a învâța regulamentul într-un timp foarte scurt.

Astăzi îți vom prezenta o scurtă istorie a jocului. Pe lângă asta, vom discuta despre cum se joacă Remi, care sunt regulile de bază, dar și cât de distractiv este. Așadar, rămâi cu noi și află care sunt motivele principale pentru care îți recomandăm acest joc! Nu uita că pe pagina noastră, Joc Păcănele, avem o grămadă de alte jocuri interesante. Îți sugerăm să arunci o privire peste Bridge și peste jocul de cupe! Ambele sunt distractive și cu siguranță te vor atrage încă de la primele runde.

Reguli Remi – scurt istoric

Până să vorbim despre setul de reguli Remi, îți vom prezenta o scurtă istorie a jocului. Ei bine, în forma pe care o cunoaștem astăzi, jocul Remi a fost inventat de Epharim Hertzano, un evreu născut în România, care s-a stabilit în Palestina. Creatorul a venit cu această idee, atunci când regimul comunist din țara noastră a interzis jocurile de cărți. Așadar, Hertzano a inventat un joc cu piese din plastic, denumite și pietre.

Setul de Remi conține 106 piese, 4 table de joc și o hartă cu instrucțiuni. Și, precum Tarnib, un alt joc de excepție, vei vedea că regulamentul la Remi este unul foarte simplu. Odată ce ai învățat să te joci, nu te vei mai putea opri. Așadar, fără să mai pierdem timpul, hai să vedem care sunt regulile jocului!

Care este setul de reguli Remi?

După cum ți-am spus și mai sus, setul de reguli Remi este unul simplu și intuitiv. Vei avea nevoie de doar câteva jocuri, ca să îți dai seama cum poți deveni un adevărat campion. Așadar, jocul conține 106 piese. În cutie vei întâlni 2 jokeri (jolly) și 104 piese de culori diferite (roșu, galben, negru și albastru), numerotate de la 1 la 13, în dublu exemplar. Remi este perfect atunci când vrei să te distrezi cu familia și cu prietenii, pentru că jocul poate fi jucat în 2, 3 sau 4 persoane. Deci, dacă vrei să ai parte de un timp de calitate alături de cei dragi, nu trebuie să ratezi acest joc. În plus, dacă ești un pasionat al genului, noi îți recomandăm să încerci și Cards Against Humanity! Pentru ceva mai complex, îți sugerăm setul de reguli Sudoku diagonală!

Regulament Rummy – ce trebuie să știi?

Pentru că setul de reguli Remi este foarte simplu, odată ce ai citit regulamentul, te vei putea distra cu familia sau prietenii. Totuși, hai să vedem care sunt pașii de joc și cum poți deveni un adevărat profesionist!

  • Piesele: 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 – valorează 5 puncte;
  • Piesele: 10, 11, 12, 13 – valorează 10 puncte;
  • Piesa 1: valorează 25 de puncte. În momentul etalării se consideră a avea 5 puncte în suită 1-2-3, 10 puncte în suită 12-13-1, 25 de puncte în formație 1-1-1.
  • Jokerul (Jolly): este echivalentul a 50 de puncte și poate substitui orice piesă din joc, cu scopul de a alcătui o suită sau o formație.

După cum observi, aceste reguli Rummy vin la pachet cu un punctaj destul de simplu. Evident, scopul final al jocului este să obții cel mai mare număr de puncte, întrecându-ți toți adversarii. 

Joc de Remi reguli

Acum, că am vorbit despre punctaj și despre valoarea pieselor, nu rămâne decât să vorbim despre setul de reguli Remi propriu-zise. Astfel, vei putea avea parte de un joc corect, fără să întâmpini niciun fel de dificultate.

  • La începutul jocului, după ce au fost amestecate și întoarse cu fața în jos, piesele se așează în grămezi de câte 7. Cu piesa care rămâne în plus, se va număra grămezile până la numărul indicat pe aceasta, care, totodată, va fi și atu-ul.
  • Se ia prima carte de pe grămada respectivă și se pune pe grămada următoare, ce va fi distribuită prima către jucători.
  • Astfel, primul jucător va avea pe tablă un număr de 15 piese și va fi primul care va da jos o carte, fără să tragă vreuna în prealabil.
  • Potrivit acestui joc Remi reguli, cel care face „cărțile”, distribuie câte 2 grămezi fiecărui jucător de la masă.

Prima tură e foarte simplă. Jucătorii trebuie doar să tragă și să dea o piesă jos, pentru a rămâne doar cu 14 piese pe tablă. Ei bine, ce se întâmplă de aici înainte, intră în categoria întrebărilor de genul: „cum se joacă Remi?”, lucru pe care ți-l vom explica imediat.

În primul rând, trebuie să alegi dacă te ghidezi după regulament Remi etalat sau după cel normal, pentru că, în funcție de tipul de joc, lucrurile sunt puțin diferite. Astfel, în funcție de alegere, se poate opta pentru una din variantele:

  • A lua o piesă din grămezile formate la începutul jocului;
  • De a „rupe” ultima piesă din șir, cu condiția ca aceasta să fie folosită în formație la etalare în aceeași tură. În caz contrar, se poate lua piesa fără etalare, însă jucătorul este obligat să anunțe faptul că joacă pe tablă (adică nu se va etala până la finalul jocului).

Regula Remi etalat – informații suplimentare

Ei bine, setul de reguli Remi diferă în funcție de tipul de joc pe care alegi să-l desfășori. Așadar, pentru etalare, trebuie să ai cel puțin o suită și minim 45 de puncte la prima coborâre. Se pot coborî doar suite, deci, dacă ai doar formații, trebuie să-ți schimbi strategia. După prima etalare, la fiecare rundă, dacă ai tras o piesă, dar încă nu ai aruncat, poți etala alte suite și formații. Totodată, poți „lipi” piese la celelalte formații/suite, aflate pe masă. Trebuie să știi faptul că nu e necesar să se coboare o combinație la fiecare tură. Acestea se pot ține pe tablă și le poți utiliza mai târziu, în funcție de strategia pe care o abordezi. 

Reguli Remi – alte recomandări

După cum ai observat pe tot parcursul articolului, setul de reguli Remi e unul foarte simplu. Fie că alegi să joci pe tablă, fie că alegi să te etalezi, regulamentul nu e complicat deloc. Suntem siguri că după câteva runde de joc, vei ști exact ce strategii să abordezi, ca să îți surclasezi adversarii.

Totuși, pe lângă joc Remi reguli, pe site-ul nostru găsești o mulțime de jocuri cu cărți, dar și de societate, care îți vor pune mintea la încercare. Nu-ți face griji, deoarece ne-am asigurat să scriem despre regulamentul fiecărui joc pe care l-am recomandat! Așadar, dacă ești interesat, noi îți sugerăm să încerci Uno și Rentz! Crede-ne pe cuvânt când îți spunem că vei avea parte de multă distracție.

Concluzii

Iată-ne ajunși la final cu articolul despre setul de reguli Remi. Sperăm că te-am făcut curios să încerci jocul! După cum ai văzut, regulamentul este simplu de reținut, deci nu vei întâmpina niciun fel de dificultate. Adună-ți familia și prietenii, distrează-te, dar nu uita că este un joc cu un singur învingător! Așadar, adoptă cele mai bune strategii și câștigă cât mai multe runde! Multă baftă!