...
rentz reguli

Rentz reguli: cum se joacă Rentz?

  septembrie 6, 2021

Autor: Mara

Actualizat: 22 decembrie 2023

Distribuie!

Cu siguranță ai auzit de jocul de Rentz și ai vrea să-l testezi măcar o dată. Îți spunem de pe acum că nu va fi doar un singur joc. De îndată ce ai învățat setul de Rentz reguli, va deveni alegerea ta preferată în materie de jocuri de cărți. Și-l vei juca alături de prieteni sau familie în multe din serile de weekend. 

Desigur, poți juca rentz online gratis, dacă îți place așa mult. Ai și această variantă, jocul fiind disponibil pe mai multe site-uri din țară. Indiferent de ce ai alege, trebuie să știi cum se joacă Rentz. Iar asta vom face noi pe această pagină, îți vom explica pas cu pas. Hai să începem!

Rentz reguli: ce ai nevoie pentru un joc de Rentz?

Seria de Rentz reguli va părea complicată la început. Oarecum seamănă cu seria de reguli Whist, un alt joc de cărți popular pe care e musai să-l încerci. Pentru a afla cum se joacă Rentz, trebuie mai întâi să știi de ce ai nevoie.

  • Dacă alegi jocul de Rentz clasic, ai nevoie de alți jucători. Mai exact, conform Rentz reguli trebuie să existe între 3 și 6 jucători. Cam ca la Whist.
  • Un pachet de cărți de joc standard. Pentru 3 jucători sunt necesare 24 de cărți, pentru 4 sunt necesare 32 și tot așa. Fiecare jucător trebuie să primească 8 cărți, deci e nevoie de 8 x numărul de participanți. Cărțile se aleg de la cele mai mari la cele mai mici (de la A, Popă, Damă, Juve etc.).
  • Dacă se merge pe stil clasic, va fi nevoie de un pix și o foaie. În Rentz online tabelul este existent deja. În cel clasic însă va trebui să faci tu un tabel. 
  • Voie bună! Asta pentru că jocul de Rentz are o particularitate a lui – majoritatea jocurilor din el, pentru că are 8 în total, sunt cu scop negativ.
exemplu tabel rentz

Câteva cuvinte înainte de a afla cum se joacă Rentz

Știu că ai senzația că tragem de timp și amânăm să-ți spunem care este seria de Rentz reguli. Să știi însă că și informațiile de mai jos sunt vitale în procesul tău de a afla cum se joacă Rentz. Pe scurt, află următoarele:

  • Jocul de Rentz este unul bazat pe levate (mâini). O levată (o mână) este runda în care toți jucătorii dau carte jos. 
  • Dacă alegi să joci Rentz, joc popular în multe țări din lume, e bine să știi că se joacă cam ca Bridge. Doar că nu are atu. 
  • Cum am spus și anterior, dacă vrei să înveți cum joci Rentz, trebuie să știi că e un joc cu scop preponderent negativ. Multe din jocurile sale (sau mini jocurile, dacă vrei să le zici așa) sunt cu minus. Vei afla în cele ce urmează, când vom spune pas cu pas Rentz reguli de joc, ce înseamnă și asta.
  • La Rentz, online sau clasic, fiecare jucător are dreptul să aleagă mini jocul. Asta prin rotație. Sunt 8 mini jocuri în total. 

Cum se joacă Rentz?

Pentru a ști cum se joacă Rentz, urmează pașii de mai jos. Mini jocurile sunt explicate mai pe îndelete pe această pagină, mai jos. Un alt joc de cărți pe care să-l joci cu prietenii? Îți recomandăm poker sau macao. Dacă vrei jocuri cu zaruri, vezi că tot la noi pe site poți vedea care sunt regulile la Yams, la Barbut și Bacara.  

Rentz: cum se joacă pas cu pas

Conform Rentz reguli, acest joc de cărți se joacă după cum urmează!

Pasul 1: Se alege un dealer. Practic se împarte câte o carte fiecărui jucător, iar cel care are cea mai mare carte va fi dealerul primului joc. Acesta va amesteca cărțile, alese în funcție de numărul participanților la jocul de Rentz.

Pasul 2: Se împart câte 8 cărți fiecărui jucător, în ordinea mersului acelor de ceasornic. Primul care va alege mini jocul este cel de după dealer. Acesta poate alege unul dintre cele 8 mini jocuri de Renz. 

Pasul 3: Dealerul va trece în tabel alegerea jucătorului. Să zicem că acesta alege jocul popa de roșu, pentru că are numai cărți mici și e sigur că poate să-l paseze. Atunci dealerul va bifa în tabel alegerea.

Pasul 4: Începe jocul. Fiecare jucător va răspunde la culoare. Conform Rentz reguli, răspunderea la culoare este obligatorie. Dacă cineva nu are culoare, va da orice carte vrea. Așa, de obicei, se scapă de cărțile negative. 

Pasul 5: Se alege câștigătorul levatei. Tot conform Rentz reguli, va lua mâna cel care are cartea mai mare. Și la jocul de Rentz asta nu înseamnă musai noroc, deoarece cam multe mini-jocuri sunt negative.

Pasul 6: Se continuă restul de levate, până când jucătorii nu mai au nici o carte. Apoi, se calculează punctajul în tabelul pentru jocul de Rentz. Practic, se pun punctele, cu minus sau plus, în coloana din dreptul mini jocului ales. Se poate calcula și într-un tabel separat. 

Pasul 7: Următorul jucător aflat la rând își alege mini jocul și tot așa până când nu mai există opțiuni. Practic, fiecare jucător are de ales între 8 jocuri când îi vine rândul. 

Ține cont atunci când vrei să înveți cum se joacă Rentz!

Dacă sunt 3 jucători, vor fi 24 de jocuri în total – câte 3 de popa de roșu, 3 de zecele de trefla și tot așa. Din moment ce ai jucat deja un mini joc, nu vei mai putea să-l alegi în viitor.

În Rentz reguli vei vedea că ești obligat să joci mini jocurile celorlalți. Deci, dacă ai, de exemplu, toate damele în mână, iar un alt jucător alege mini jocul dame, atunci ești cam ghinionist. Va trebui să vezi cum faci să scapi de ele pe parcurs. 

Un lucru important! La mini jocul de Rentz poți refuza dacă ai multe capete (as sau cartea cea mai mică). Dar și aici sunt reguli Rentz de aplicat. De exemplu, poți refuza dacă ai 3 capete la un joc în 3, 4 la un joc în 4 etc. În cazul în care se refuză un Rentz, atunci se reîmpart cărțile. Jucătorul care a ales prima dată acum poate alege oricare din celelalte mini jocurile care i-au rămas. Nu este obligat să joace iar Rentzul. 

Rentz reguli: care sunt mini jocurile din jocul de Rentz?

În Rentz reguli sunt 8 jocuri în total. În unele versiuni ale acestei distracții sunt 7 – lipsește jocul de Whist. Totuși, cum azi vorbim de varianta românească, vom lua versiunea cu 8 mini jocuri. Acestea sunt:

  • Popa de roșu: faci cum faci, dar vezi să nu iei popa de roșu. În acest mini joc, în toate levatele trebuie să ai grijă cum dai cărțile, astfel încât mâna cu această carte să nu intre în posesia ta. Dacă ai luat popa de roșu, în tabel Rentz joc ai – 80 puncte.
  • Zecele de treflă: ei bine, aceasta este cartea pe care va trebui să o iei. Deci vezi cum dai cărțile, astfel încât levata cu zecele de treflă să fie a ta. Vei primi 80 de puncte.
  • Dame: acest mini joc e tot negativ, o singură damă aducându-ți -20 de puncte. Conform Rentz reguli, trebuie ca la fiecare levată să plasezi altcuiva damele, astfel încât să nu fii depunctat.
  • Carouri: e tot un mini joc cu scop negativ. Conform regulament Rentz, carourile te depunctează cu 10 fiecare. Deci, dacă la o levată ai luat 2 carouri, ai -20 de puncte. 
  • Levate (mâini): tot mini joc negativ, în acesta trebuie, dacă se poate, să nu iei nici o mână. Doar o singură mână îți va tăia 10 puncte din punctaj Rentz.
  • Totale minus: la acest joc se adună practic toate mini jocurile negative. Deci nu trebuie să iei popa de roșu, dame, carouri, plus că fiecare levată luată îți aduce -10 puncte și ea.
  • Whist: se joacă practic jocul de 8 de la Whist. Dacă poți, ia toate mâinile – fiecare levată îți aduce 10 puncte. 
  • Rentz: este, conform Rentz reguli, cel mai popular mini joc. La cum se joacă Rentz mini joc îți vom da detaliile despre pași mai jos. Asta pentru că este cel mai complicat din pachet, dar și cel mai distractiv. 

Mini joc Rentz: cum se joacă Rentz?

În seria de Rentz reguli, jocul ce dă numele acestei distracții populare merită o secțiune diferită. Asta pentru că se joacă puțin altfel. Obiectivul la Rentz joc secundar este de a termina cărțile înaintea celorlalți participanți.

  1. După ce fiecare jucător primește cele 8 cărți, primul de după dealer trebuie să pună jos o carte bună. Cărțile valide sunt: damele, dacă jocul e în 3 oameni; valeții, dacă jocul e în 4 oameni; zecarii, dacă jocul este în 5 oameni; nouarii dacă jocul este în 6 oameni. 
  2. Cărțile valide se așează cu fața în sus pe masă. Deci, dacă ești primul jucător de după dealer și jucați în 4 jucători, dacă ai un valet în mână trebuie să-l dai jos. Apoi următorul jucător de după tine poate continua să construiască în sus, cu Q, K, A, sau în jos, cu 10, 9 etc. 
  3. Confirm Rentz reguli, dacă jucătorul pune un As, mai poate pune o carte. De asemenea, dacă pune ultima carte din seria de culoare, cel de după el este blocat o tură.
  4. Tot conform Rentz reguli, jucătorul care nu poate continua culoarea (să zicem că ai pus valetul de treflă), este obligat să dea următoarea carte validă (valet) și să deschidă altă serie. Dacă nu are, stă până când găsește deschidere.
  5. Acest mini joc continuă până când toate seriile sunt închise. Norocos în jocul de Rentz este, de regulă, jucătorul care are cele mai multe deschideri și cărți de mijloc. Cel care are cele mai mici cărți este în dezavantaj. 

Citește pe Joc Păcănele și despre cum se joacă tabinet! Este un alt joc de cărți ce merită atenția ta.

Cum să câștigi la Rentz joc secundar?

În regulament Rentz de mai sus ai văzut deja ce trebuie să faci la acest mini joc. Totuși, pentru a câștiga, urmărește cu atenție și reacțiile celorlalți jucători. Unii pot ține cărțile valide, chiar dacă răspund normal – adică au continuare mereu la serie/serii. Pot ține cărțile special pentru a încurca jucătorii ce au cărți mai mici. 

În Rentz reguli, vei afla că:

  • Primul jucător care iese primește 300 de puncte;
  • Al doilea jucător care termină primește 200 de puncte;
  • Al treilea jucător primește 150 de puncte;
  • Al patrulea jucător primește 100, iar al cincilea 50.

Reguli Rentz: introdu și totale plus, dacă vrei mai mult pozitivism

În seria de Rentz reguli de mai sus, la mini jocuri, ai observat că sunt multe cu minus. Pentru un plus de amuzament și puțin mai multă relaxare, în jocul de Rentz românesc se adaugă, la alegerea jucătorilor, și jocul de totale plus.

În totale plus din Renz, online sau clasic, se calculează cu plus jocurile negative. Deci, dacă ai luat popa de roșu, vei avea cele 80 de puncte + 10 levata. Dacă ai luat dama de romb, vei avea 20 de puncte de la damă, 10 de la romb și 10 de la levată. 

Jocul de totale plus, dacă e să ne luăm după regulament Rentz, este cel care poate înclina favorabil balanța pentru mulți jucători. Este însă important să fie ales când trebuie, când jucătorul are cele mai bune cărți în mână.

Alte detalii despre Rentz joc de cărți

  • Conform seriei de Rentz reguli, poți alege să joci un mini joc pe nevăzute. În acest caz, punctajul se dublează pentru toți (inclusiv jocurile negative).
  • Dacă joci mini jocul de Rentz pe nevăzute, nu poți refuza indiferent de numărul de capete pe care le ai.
  • Ultimul mini joc al fiecărui jucător este cel mai complicat, fiind practic un fel de „pe nevăzute”. Deci, el nu poate fi ales – nu se poate dubla punctajul. Se știe ce joc va fi jucat, însă aici se vede dacă jucătorul e sau nu norocos. Poate ai lăsat la urmă jocul de romburi și te-ai trezit că ai acum toate cărțile mari de romb în mână…

Concluzii

Jocul de Rentz și-a făcut apariția în Franța, prin secolul al 20-lea. Deși nu este extrem de vechi, el a câștigat repede teren și a ajuns să fie cunoscut în toate părțile Europei, ba chiar și în America. Este un joc de cărți distractiv, care îți pune la încercare logica și atenția și îți oferă o sumedenie de senzații tari.  Din câte vezi și mai sus, seria de Rentz reguli e destul de ok. La prima vedere, faptul că ai 8 mini jocuri, ba chiar 9 dacă pui și totale plus, poate fi de speriat. Dar, chiar nu e!

Sperăm că acum știi cum se joacă Rentz și că vei alege să-l joci poate chiar în weekendul următor, alături de prietenii tăi! Sau, dacă ești super curios, încearcă chiar acum Rentz online gratis – găsești mai multe site-uri ce oferă acest joc, la fel ca în cazul jocului de poker online gratis. Distracție plăcută!

Autor