reguli tenis de masă

Reguli tenis de masă: cum joci?

  octombrie 12, 2022

Dacă ai chef să faci mișcare, îți recomandăm să încerci câteva sporturi care nu necesită un echipament extravagant și nici costisitor. În acest articol o să-ți prezentăm tot ce ține de reguli tenis de masă, de la echipament până la punctaj. Tenisul de masă este încă unul dintre cele mai faine sporturi, deci merită atenția ta!

Tot pe Joc Păcănele găsești și alte subiecte interesante. De exemplu, bun la distracție este și jocul Toci, unul de cărți pe care poți să-l joci cu amicii atunci când nu aveți chef de ieșit din casă. Sau aveți, dar vremea-i rea. Avem pe blog și alte ghiduri, de la Whist și Rummy, la Canastă, Domino, Bingo ș.a.m.d.

Reguli tenis de masă sau ping pong?

Sunt câteva reguli tenis de masă pe care trebuie să le respecți dacă vrei să ai parte de un joc de calitate. În primul rând, vrem să-ți spunem despre diferența dintre termenul de ping pong și tenis de masă. Ai putea crede că sunt unul și același, însă nu este chiar așa.

Termenul de ping pong este folosit în general pentru meciuri amicale, unde regulile nu sunt neapărat respectate sau cel puțin nu în întregime. Există reguli la ping pong, dar pe care le stabilești împreună cu prietenii tăi. În schimb, tenisul de masă presupune condiții mai stricte, peste care nu poți trece la un meci oficial.

Chiar dacă alegi să joci ping pong, deci amical, nu este deloc rău să cunoști ce reguli la tenis de masă sunt. Cu cât cunoști mai multe, cu atât meciul vostru se apropie mai mult de unul între experți. Acum că știi care sunt diferențele, hai să trecem la echipament!

Joc tenis de masă: echipamentul necesar

Dacă vrei să respecți setul de reguli tenis de masă, va trebui să ții cont de toate aspectele. Primul și cel mai important este echipamentul. De fapt, acesta poate face acea delimitare de care îți spuneam mai devreme, dintre tenis de masă și ping pong.

Spre exemplu, dimensiunea mesei contează foarte mult, dar o să-ți spunem imediat ce-ți trebuie exact.

  • Masă cu fileu, cu dimensiunile de 2,74 m lungime, 1,52 m lățime și 76 cm distanța de la sol
  • O minge de plastic de tenis
  • Două sau patru palete, în funcție de numărul de jucători

Din nou, acesta este echipamentul conform seriei de reguli tenis de masă. Dar asta nu înseamnă că nu poți juca pe mesele din parcuri pentru că nu au dimensiunile regulamentare. Pur și simplu adaptezi jocul!

Reguli tenis de masă: cum joci?

De la reguli tenis de masă și până la cum se joacă nu este o cale tocmai lungă. Dar, ca în orice domeniu, ai nevoie de exercițiu. Așadar, poți juca tenis de masă în 2 sau 4 jucători, iar meciul vostru poate avea 3 sau 4 seturi.

Atunci când servești trebuie să lovești mingea cu paleta astfel încât să sară atât pe partea ta, cât și pe partea adversarului (peste fileu). Dacă joci în echipe de câte 2, regulamentul tenis de masă spune că serva se va face doar pe diagonală. Iar dacă din serva ta mingea cade pe parte ta, atinge fileul și în final ajunge pe partea adversarului, atunci se consideră net. În cazul acesta vei repeta serva.

Acum că ți-am răspuns la întrebarea cum se joacă tenis de masă, hai să vedem când câștigi! În cele ce urmează, îți spunem când se termină meciul, cum se calculează scorul, dar și cum poți pierde puncte.

Tenis de masă: reguli și scor

Dacă joci după setul de reguli tenis de masă oficiale, acestea spun că poți câștiga un set când jucătorul/echipa obține 11 puncte. În meciurile neoficiale setul se poate ține până la 21 de puncte.

Dacă ajungi la egalitate de 10 puncte, atunci lucrurile se aseamănă puțin cu setul de reguli tenis de câmp. Adică va trebui să faci în așa fel încât diferența să fie cu 2 puncte mai mare decât scorul adversarul. De exemplu, un 12-10 ar fi perfect.

Regulament tenis de masă: cum pierzi puncte?

Sunt unele reguli tenis de masă pe care trebuie să le respecți neapărat. În anumite situații cruciale poți pierde puncte în favoarea adversarului. De fapt, nu e ca și cum ți-ar scădea punctajul, dar îi vei oferi adversarului tău puncte pe degeaba. Pierzi puncte dacă:

  • Ratezi returul
  • Lovești mingea de două ori la rând
  • Atingi suprafața de joc cu mâna 
  • Lovești mingea din voleu

Concluzie

Jocul poate să fie foarte distractiv fie că respecți în totalitate sau doar parțial setul de reguli tenis de masă. Este potrivit să îl joci cu prietenii sau familia, deci merită să ai la îndemână măcar un set de palete. Iar dacă ești într-un bar la care ai mai multe jocuri, atunci ce-ar fi să-ți amintești și cum se joacă biliard? Distracție plăcută!