reguli tenis de câmp

Reguli tenis: cum joci?

  octombrie 5, 2022

Autor: Andra

Actualizat: 15 mai 2023

Seria de reguli tenis de câmp nu este atât de mare pe cât crezi. Așa că, dacă îți place tenisul, vrei să joci, dar nu știi care sunt exact regulile, ai venit în locul potrivit. În cele ce urmează îți vom prezenta toate informațiile de care ai nevoie pentru a putea începe să joci fără griji.

Și chiar dacă nu mai ești novice în ale tenisului și ai căpătat puțină experiență, poate ai uitat câteva dintre reguli și vrei să ți le amintești. O recapitulare nu strică niciodată. Iar după ce vei afla cum se joacă tenis în acest articol, vei putea arunca o privire și la Snooker regulament pentru a încerca ceva diferit. Dar, până atunci, hai să vedem care sunt regulile la tenis!

Reguli tenis de câmp: introducere

La reguli tenis de câmp, ca la oricare alte sporturi, va trebui să acorzi atenție unor detalii. Acestea trebuie respectate cu orice preț, pentru că altfel riști să fii eliminat sau să pierzi. Există un scop pentru care jocurile au reguli, și anume: desfășurarea acestora într-un mod cât mai lin. Dar, bineînțeles, pentru ca acest lucru să se întâmple toată lumea trebuie să cunoască și să înțeleagă regulile.

Deci, hai să vedem ce cuprinde un regulament tenis de câmp pentru a juca corect!

 • Oponenții stau pe părțile opuse ale terenului de joc. 
 • Dreptul de a servi, de a alege terenul sau de a ceda acest drept se face prin aruncarea unei monede.
 • Cel care servește va sta în spatele liniei de bază și nu va servi până când cel care primește nu este pregătit.

Începerea jocului de tenis de câmp

Putem spune că acest regulament tenis de câmp are și câteva reguli pentru startul jocului:

 • Dacă cel care servește nu reușește să lovească în careul pentru servă din două încercări pierde punctul.
 • Dacă mingea lovește fileul și cade în careul de servă, serva se repetă.
 • Dacă jucătorul atinge linia de bază a terenului înainte de a lovi mingea, se consideră Greșeală de picior.

Alte reguli tenis de câmp spun că: cel care primește se consideră pregătit dacă încearcă să returneze mingea. Totuși, acesta trebuie să lase mingea să cadă în careul de servă înainte de a o returna. Dacă nu o va face, pierde punctul.

Tenis reguli – cum câștigi?

Acum că ți-am prezentat acele reguli tenis de câmp de bază, e timpul să afli și cum se câștigă. În primul rând, trebuie să știi că cel care servește spune mereu scorul lui și al adversarului. Iată și care sunt punctajele!

 • Primul punct – 15
 • Al doilea punct – 30
 • Al treilea punct – 40

Atunci când se ajunge la egalitate, adică la scorul de 40, unul dintre jucători va trebui să strângă două puncte consecutive pentru a câștiga Game-ul. Jocul îl câștigă cel care ajunge primul la 6 Game-uri și are diferență de două puncte față de adversar. Sau cel care câștigă primul 2 Game-uri consecutive la începutul jocului.

Reguli tenis de câmp – Tie Break

Nu mereu există un singur jucător care ajunge la 6 Game-uri. Sau care câștigă primul două Game-uri consecutive. În cazul în care se ajunge la 6-6, se joacă Tie Break. Ce înseamnă asta?

Tie-break este un joc în care fiecare minge câștigată este notată cu un punct. Prima dată se va servi o minge, apoi câte două mingii de fiecare jucător. Primul jucător care ajunge la 7 puncte câștigă și meciul.

Regulile tenisului de câmp – termeni

Poate că citești aceste reguli tenis de câmp și nu înțelegi ce înseamnă anumiți termeni. Ei bine, nu-ți face griji, pentru că în cele ce urmează îți vom explica mai mulți termeni folosiți în meciurile de tenis, pentru a te lămuri!

 • Avantaj – primul punct făcut de un jucător după scorul de 40-40 (egalitate).
 • Serviciu – punerea mingii în joc, aruncare și lovirea ei cu racheta pentru a o trimite peste fileu.
 • Voleu – lovirea mingii în zbor, înainte de căderea ei în voleu (de obicei se face în apropierea fileului).
 • Lob – minge înaltă trimisă peste adversar.
 • Smash – lovitură care seamănă cu servicul, executată deasupra capului.
 • Ace – primirea unui punct direct din serviciu, fără ca jucătorul care primește să poată returna.

Regulament tenis – recomandări

Pe lângă acele reguli tenis de câmp pe care le-am menționat, ar mai fi și alte sfaturi pe care ar fi bine să le ții în minte. Cu siguranță te-ar ajuta pe parcursul unui meci. Iată ce ar fi bine să faci!

 1. Nu intra în panică după mai multe greșeli consecutive.
 2. Nu îți schimba stilul de joc atunci când câștigi.
 3. Mișcă-te rapid și lovește cât mai controlat cu putință.
 4. Viitoarea lovitură este mai importantă decât ultima ta greșeală.

Tenis de picior reguli

Ți-am vorbit până acum de reguli tenis de câmp, dar mai există și jocul de tenis de picior, care este la fel de interesant. Să știi că nu există multe reguli tenis de picior care diferă de cele pe care le-am prezentat până acum. Excepția este la scor și la faptul că mingea poate atinge orice parte a corpului, mai puțin brațele.

Pentru a câștiga un set, o echipă trebuie să obțină prima 11 puncte la o diferență de 2 puncte. Adică scorul ar trebui să fie 11-9. În caz contrar, jocul va continua până când o echipă va reuși să avanseze cu două puncte.

Concluzii

În concluzie, putem spune că am menționat cele mai importante reguli tenis de câmp pentru a te putea distra cu prietenii tăi. Aceste reguli vor fi folositoare și atunci când vrei să urmărești un meci de tenis la televizor. Astfel, vei înțelege tot ce se întâmplă și comentariile care se fac în timpul acestuia. Mai mult, acum ai oportunitatea de a pune pariuri live ContiCazino și pe acest sport, pentru un plus de distracție!

Autor
Andra

Editor