istoria Egiptului

Informații interesante despre istoria Egiptului

  septembrie 11, 2023

Istoria Egiptului a fost întotdeauna un subiect interesant, chiar fascinant și uneori plin de mister. De la piramidele gigantice și până la culturile străvechi, această regiune a fost martora unor epoci extraordinare, care au marcat dezvoltarea civilizației. 

Pentru noi, iubitorii de păcănele, Egiptul are o altă importanță. Dar ne-am gândit că n-ar strica să știm mai multe despre originile unui joc precum Book of Ra. Așa că, pune-ți pălăria de explorator și hai să învățăm ceva nou!

Istoria Egiptului: totul despre Egiptul Antic

Istoria Egiptului este mult prea uimitoare ca să o transformăm într-o simplă lecție de istorie. Așa că, după fiecare perioadă despre care îți povestim, îți lăsăm câte un joc de păcănele ca să iei pauză între capitole. Sunt câteva perioade prin care vom trece, dar nu te vom plictisi. Doar vom marca evenimente importante din istoria acestei civilizații. Și tot legat de ei, vezi că avem și un articol despre Zeii Egiptului. Citește mai multe despre ce însemnătate avea fiecare!

Istoria Egiptului Antic: epoca Predinastică

Epoca predinastică reprezintă un timp din istoria Egiptului, care a precedat dezvoltarea regatului și a civilizației acestei regiuni. Aceasta se întinde pe o perioadă foarte lungă și a avut loc înaintea apariției primei monarhii și a construcției piramidelor.

Ce este dinastia? Dinastia este o serie de regi din aceeași familie care conduc un stat sau un teritoriu pentru o lungă perioadă de timp. Într-o dinastie, puterea și autoritatea sunt transmise din generație în generație. Conducerea în cadrul dinastiilor este specifică statelor antice.

În timpul epocii predinastice, triburile au început să se stabilească în comunități agricole, dezvoltând practici din acest domeniu, creând artefacte și începând să-și organizeze societatea. Această perioadă a fost împărțită în două:

  • Perioada Amratian: oamenii se bazau pe pescuit, vânătoare și agricultură. În același timp, artefactele reprezentau, în mare parte, obiecte ceramice simple și unelte de piatră;
  • Perioada Gerzeh: societatea și economia s-au dezvoltat, iar artefactele au devenit mai complexe. Acum ceramica era decorată, iar uneltele erau din piatră și metal. 

Și așa cum ți-am promis, uite un joc de păcănele pe care îl poți juca chiar acum, după ce ai terminat primul capitol despre egiptenii antici! Meriți o pauză de distracție pe gratis:

Relic Hunters and the Book of Faith slot logo

Relic Hunters and the Book of Faith

Jocul Relic Hunters and the Book of Faith gratis vine de la producătorul Wazdan. Iar acum, pe Joc Păcănele, ai oportunitatea de a-l juca 100% gratuit! Evident, poți paria și pe bani reali în unele din cazinourile online din țara noastră. Dacă îți plac jocurile tematice cu căutători de comori, dă o șansă jocului Book of Ra: Temple of Gold slot free! [..]

Istoria antică a Egiptului: epoca Thinită

Dinastia Timpurie este o altă perioadă importantă din istoria Egiptului Antic. Aceasta cuprinde primele două dinastii și reprezintă începutul dezvoltării statului. Totodată, marchează sfârșitul fragmentării politice. De fapt, Egiptul a devenit unitar cu mult înainte ca primul rege să urce pe tron, dar unificarea s-a făcut treptat. 

Iată evenimentele importante care s-au întâmplat în această perioadă:

  • Unificarea Regatelor: Regatul de Sus și Regatul de Jos au fost unite sub conducerea primului faraon, Menes;
  • Fondarea Memphis: Menes este creditat pentru fondarea orașului Memphis (Memfis), care a devenit capitala Egiptului Anitc;
  • Construirea mastabalelor: acestea sunt primele morminte regale, responsabile pentru dezvoltarea semnificativă a practicilor funerare. Este o construcție rectangulară, cu acoperișul plat, unde doar egiptenii cu rang înalt erau înmormântați;
  • Dezvoltarea scrierii: aveau deja câteva simboluri, dar în această perioadă s-au dezvoltat peste 200. Acestea au avut un rol foarte important, mai ales în comerț.

Pentru că am menționat apariția primului faraon din Egiptul Antic, iată ce slot îți recomandăm:

Ramses II gratis

Ramses II

Jocul de păcănele Ramses II gratis te aduce direct în inima Egiptului Antic, în acel univers superb, alături de zei, cămile și peisaje fantastice cu piramide. Cu siguranță, vei dori să descoperi toate simbolurile și funcțiile speciale ale acestui joc, precum Scarabeul, adică simbolul Scatter, ce îți va tripla toate câștigurile. Pe lângă acesta, pu [..]

Egipt istorie: imperiul vechi

Vechea Împărăție a Egiptului Antic reprezintă o perioadă plină de realizări remarcabile. A durat aproximativ 500 de ani și a însemnat vârful dezvoltării și stabilității pentru civilizația egipteană. 

Iată ce evenimente importante din istoria Egiptului au avut loc:

  • Unificarea Regatelor (din nou): pentru că regatele erau unite, acestea au permis lărgirea sistemului de irigație al Văii Nilului. Rezultatul a fost o sporire incredibilă a producției agricole și chiar la înmulțirea populației;
  • Inițiativele faraonilor: faraonul Snefru comandă construirea unui zid imens la sud și la nord pentru întărirea frontierelor. Conducătorii din dinastia a 3-a și a 4-a au fost cei care au început construirea de piramide gigantice și mausolee regale, zidite din blocuri mari de piatră;
  • Prima piramidă: prima piramidă din istoria Egiptului a fost cea a regelui Djoser. Era construită în trepte și avea 60 de metri înălțime. Bineînțeles, nu este nici pe departe la fel de mare ca cea a lui Kheops;

Se consideră că Vechiul Regat a început cu cea de a 3-a dinastie, iar în perioada celei de a 4-a a început și arta îmbălsămării. Iată ce poți juca după acest capitol!

pacanele cu Egipt Pyramid Fortunes logo

Pyramid Fortunes

Jocurile cu tematică egipteană sunt întotdeauna binevenite, iar de aceea îți recomandăm Pyramid Fortunes gratis pe Joc Păcănele! Încearcă acest joc de păcănele cu Egipt Pyramid Fortunes gratis și citește articolul nostru! Află mai multe despre funcții, plăți, grafică și alte aspecte esențiale pentru a te putea juca inteligent! De asemenea, aici ai [..]

Istorie Egipt: prima și a doua perioadă Intermediară

Prima Perioadă: în istoria Egiptului, această perioadă este una tulburătoare. După sfârșitul celei de a șasea dinastii, unirea celor două regate s-a rupt. A urmat o perioadă de foamete, lăsând loc pentru scăderea puterii și instabilitate. Pentru o lungă perioadă de timp, țara a fost condusă de războinici. 

O nouă linie de descendenți au încercat să reunească Egiptul de Jos. În același timp, o altă serie de descendenți reuneau Egiptul de Sus. Confruntarea celor două era inevitabilă.

Perioada Regatul Mijlociu: după aproximativ 10 ani, faraonul Mentuhotep II a pus capăt acestei perioade de tulburări și a reunit din nou țara. Au început din nou construcții, ba chiar există dovezi cu privire la anumite expediții militare.

Un alt faraon, Amenemhat I, a mutat mai târziu capitala în Egiptul de Jos. După asasinarea lui, fiul său a intrat imediat la putere, fiind pregătit. Astfel s-a evitat destrămarea țării din nou. Campaniile militare au continuat până mai târziu în în Nubia, Siria și Deșertul Estic. Aceștia căutau minerale și lemn. 

A Doua Perioadă: Hyksoșii au profitat de o anumită instabilitate politică din Delta Nilului, au preluat controlul și și-au extins dominația în sud. Odată cu ei, au adus carele de luptă, iar egiptenii antici și-au dat seama cât de importante sunt, așa că au început să folosească și ei. A șaptea dinastie a reușit, în cele din urmă, să învingă grupul  Hyksos și să unească Egiptul. 

Iată ce poți juca acum, după încă o perioadă istorică a Egiptului Antic:

golden ark logo

Golden Ark

Joacă Golden Ark gratis și aventurează-te într-o lume magică! Multe jocuri de păcănele folosesc Egiptul Antic pentru tematică, dar niciunul nu o face ca Golden Ark slot. Vei vedea de ce dacă citești textul de mai jos în întregime. Vom vorbi despre grafică, tematică, structură, mod de joc, speciale și altele. Dar, putem spune de acum că, dacă îți pl [..]

Informații despre Egiptul Antic: Regatul Nou

Regatul Nou este una dintre cele mai strălucitoare perioade din istoria Egiptului. Au domnit cei mai faimoși și mai cunoscuți conducători, iar arta și spiritualitatea au atins apogeul. Nume precum Hatchepsut, Ramses II și Tutankhamon își fac apariția în această perioadă.

Dinastia a opta: aici s-a întâmplat ceva mai puțin obișnuit în istoria Egiptului Antic. Mai exact, o femeie era la conducere. Numele ei era Hatchepsut și a fost un conducător competent care a ajutat la extinderea comerțului. În vremea faraonului Amenophis III, Egiptul era foarte bogat și nici măcar nu se mai încerca extinderea influenței sale. 

Mai târziu, un alt conducător a mutat din nou capitala într-un oraș numit Akhetaten. Akhenaten, conducătorul, împreună cu soția lui, Nefertiti, s-au concentrat pe construirea unei noi religii, ignorând ce se întâmplă în afara Egiptului. Mai exact, aceștia au impus o religie monoteistă, concentrată pe Aten, interzicând venerarea celorlalți zei.

Spre sfârșitul acestei dinastii, după moartea lui Smenkhkare, următorul la tron a fost un băiat. Avea doar 9 ani, iar numele său era Tutankhamon. Nu era pregătit pentru astfel de responsabilitate, deci deciziile importante erau luate de sfătuitorii lui. A murit în adolescență și a fost urmat la tron de Ay.

Dinastia a noua: această perioadă din istoria Egiptului a fost fondată de Ramses I. El a domnit doar pentru o scurtă perioadă de timp, iar urmașii au fost Seti I și fiul lui, Ramesses II. Cel din urmă este cunoscut pentru impactul său profund asupra istoriei și culturii egiptene. Realizările sale monumentale îi marchează poziția în rândul marilor conducători ai lumii antice. 

A fost un capitol mai lung, așa că poți lua o pauză ca să joci această păcănea:

Egyptian Sun gratis

Egyptian Sun

De-a lungul timpului, mitologia și elementele fantastice au fost mereu folosite ca tematică în multe păcănele. Din punct de vedere vizual, aceste aspecte au adus mereu un spectacol pentru jucători. Astfel, nu-i de mirare că păcănele precum Zeus Rush Fever gratis, sunt destul de populare în acest moment. Ei bine, astăzi îți vom povesti despre jocul [..]

Istoria Egiptului Antic: a treia perioadă Intermediară

Istoria Egiptului continuă tot cu numele de Ramses (al treilea) în dinastia a zecea. După acesta au urmat numai conducători cu domnii scurte, toți numiți Ramses. Iar după această perioadă, lupta dintre faraoni și cler a rezultat într-o altă perioadă de tranziție. În urma acestei etape cauzată de o rivalitate internă, prezența străinilor în Egipt se intensifică. 

Book of Anubis demo

Book of Anubis

Jocul de păcănele Book of Anubis gratis este aliatul perfect atunci când ai chef de jocuri casino cu tematică egipteană. Vei fi surprins de simbolurile sale regești și câștigurile pe care acestea ți le vor aduce. Tot ce va trebui să faci pentru a te bucura de aceste premii și a intra în povestea lui Anubis este să dai câteva click-uri. Și dacă [..]

Totul despre Egiptul Antic: Perioada Târzie

Istoria Egiptului în Perioada Târzie este dominată de influența asiriană și persană. Mai târziu, țara este ocupată de macedoneni, care determină începutul Dinastiei Ptolemeilor. 

Cleopatra VII, ultimul faraon, se sinucide după ce trupele sunt învinse de către romani. Un an mai târziu, Egiptul devine parte a Imperiului Roman. Mulți spun că această întâmplare marchează sfârșitul Egiptului Antic.

Credeai că am vorbit despre Cleopatra și nu-ți lăsăm o păcănea cu ea? Iat-o!

Beauty of Cleopatra demo

Beauty of Cleopatra

Beauty of Cleopatra gratis este un alt joc cu temă egipteană de care te vei îndrăgosti! Are o grafică superbă și oferă câștiguri demne de comorile Egiptului. Vezi în textul nostru toate detaliile de care ai nevoie! Discutăm despre butoane, simboluri, plăți și funcții speciale. Dacă îți place acest joc, trebuie să încerci și Book of Cleopatra Super [..]

Concluzii

Istoria Egiptului este una lungă și complicată, dar am încercat să-ți povestim cât mai succint evenimentele care au avut loc cu mult înainte. Sunt povești interesante și frumoase cu care te poți delecta. Faraonii au fost incredibili, iar construcțiile gigantice sunt fabuloase. Încă rămâne un mister cum acestea au fost construite, mai ales când ne gândim cât de tare ardea soarele acolo. În orice caz, noi sperăm că ai învățat ceva nou și că te-ai și distrat cu acele păcănele Egipt pe care ți le-am lăsat după fiecare capitol. Mult noroc!