fotbaliști celebri

Top 10 fotbaliști celebri

  aprilie 17, 2023

Este bine știut faptul că fiecare sport are personalitățile sale marcante. Baschetul îi are pe Michael Jordan sau LeBron James, hocheiul îl are pe Tiger Woods, iar boxul îi are pe Muhammad Ali sau Floyd Mayweather. Ei bine, nici sportul rege nu duce lipsă de fotbaliști celebri, care și-au lăsat amprenta atât în teren, cât și în afara lui.

În acest articol, îți vom arăta 10 fotbaliști care au un loc cimentat în istoria sportului. Așadar, fii pe fază la ceea ce urmează să-ți prezentăm, deoarece vei descoperi detalii foarte importante. De asmenea, dacă fotbalul te pasionează, ai la dispoziție pe site-ul nostru un ghid cu pariuri pe fotbal.

Fotbaliști celebri – informații generale

După cum știi, cei mai buni jucători de fotbal vor rămâne întotdeauna în memoria colectivă a fanilor ca niște fotbaliști celebri. Meciuri, goluri memorabile la competiții de mare anvergură au făcut fotbaliști precum Diego Maradona să fie nemuritori în amintirile suporterilor. Totuși, aici discutăm despre aspecte care depășesc latura sportivă. Practic, se ajunge la mișcări sociale de mare amploare.

În acest top cu fotbaliști celebri îți vom prezenta sportivi care au avut o influență considerabilă. Aici ne referim atât la partea sportivă, cât și la cea socială. Ca un exemplu concludent, îl avem pe David Beckham. Pe lângă faptul că este unul dintre fotbaliștii englezi celebri, acesta a devenit și o figură importantă pentru acțiunile din afara terenului. Iar pentru a avea o înțelegere mai amplă a fenomenului, să știi că pe site-ul nostru poți vedea care sunt principalele reguli fotbal. Dar până treci la asta, hai să vezi top 10 fotbaliști din jurul lumii!

Fotbaliști celebri: Lionel Messi

Lionel Messi e considerat de foarte mulți ca fiind cel mai bun fotbalist din istorie, deci face parte și din lista noastră cu fotbaliști celebri. Nu-i putem contrazice atunci când ne uităm la realizările sale. Atât la echipa de club, cât și la cea națională, acesta a avut un succes constant. Recent, a reușit să câștige Campionatul Mondial din Qatar alături de echipa națională a Argentinei. Acest aspect a închis, în opinia multora, dezbaterea legată de cine este cel mai bun.

Cariera acestuia a început la Barcelona. Practic, este echipa de care s-au legat peste 90% din succesele tale. Jucând aproape 15 ani la clubul catalan, a reușit să câștige de 7 ori Balonul de Aur, de 4 ori Uefa Champions League și de 10 ori Campionatul Spaniei.

Practic, uitându-ne la aceste cifre, par desprinse din jocurile pe calculator. Însă nu este așa. Acestea sunt realizările unuia dintre cei mai buni fotbaliști din lume.

Top 10 jucători de fotbal: Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo se află și el în topul de azi cu fotbaliști celebri și este și el considerat de mulți a fi cel mai mare fotbalist din istorie. În prezent în vârstă de 38 de ani, acesta a avut până la momentul actual o carieră de poveste. Născut în Madeira, acesta și-a început cariera la Sporting Lisabona. Acolo a fost debutat la echipa mare de către Ladislau Boloni, un antrenor român. După aceea, s-a transferat la Manchester United, unde a reușit să câștige trofeul Uefa Champions League și Balonul de Aur în anul 2008.

Cel mai mare succes l-a cunoscut însă la Real Madrid. Acolo a câștigat de 4 ori Champions League, de 4 ori Balonul de Aur și de 2 ori Campionatul Spaniei. Totodată, a făcut parte din echipa Portugaliei, campioană europeană în anul 2016. Aceste premii sunt demne de un fotbalist care merită să fie regăsit într-un top ca acesta.

Cei mai buni fotbaliști: Diego Maradona

Cu toții am auzit până acum de Diego Maradona, fiind unul dintre acei fotbaliști celebri de neuitat. Momentele memorabile din cariera sa încă sunt în memoria colectivă. Campion Mondial cu Argentina în 1986, unde a reușit să fie liderul acelei echipe, acesta a reușit să fie mai mult decât un simplu fotbalist.

De exemplu, când în anul 1990 juca pentru Napoli, a reușit să redea speranța unui întreg oraș. Echipa napoletană a devenit campioana Italiei, în ciuda adversității din partea competitorilor mai bogați din partea de nord. Atunci, acesta și-a câștigat statutul de legendă a fotbalului. Așadar, nimeni nu poate contesta că a fost unul dintre cei mai buni fotbaliști din istorie.

Cei mai buni fotbaliști din lume : Pele

Brazilianul Pele este considerat de mulți ca fiind primul superstar din lumea fotbalului, în adevăratul sens al cuvântului. Și de aceea îl găsești și pe lista noastră cu fotbaliști celebri. Campion Mondial cu Brazilia în 1958, 1962 și 1970, a fost eroul unei națiuni ani de zile. Iar într-o țară precum Brazilia, care trăiește fotbalul la cele mai înalte cote, acesta este privit precum o zeitate.

Și-a petrecut aproape toată cariera la clubul brazilian Santos. Acolo a marcat aproximativ 700 de goluri, fiind unul dintre cei mai buni marcatori din istorie. De asemenea, a marcat de 77 de ori în 92 de meciuri pentru echipa națională. Toate aceste aspecte îl fac pe Pele să fie o prezență universală în lumea fotbalului.

Fotbaliști celebri: Johan Cruyff

Privit în lumea fotbalului ca un revoluționar, atât ca jucător, cât și ca antrenor, Johan Cruyff a fost unul dintre cei mai buni fotbaliști din lume. Acesta a câștigat Balonul de Aur de 3 ori, ceea ce la acea vreme era un nou record. Cluburile exponențiale la care a jucat în cariera sa sunt Ajax Amsterdam și FC Barcelona. Acesta a fost de 8 ori campion al Olandei și o dată campion al Spaniei. De asemenea, a reușit să câștige alături de Ajax, Cupa Campionilor Europeni de 3 ori.

Ca antrenor, acesta a fost exponentul fotbalului total. Fotbalul ultra ofensiv și jocul de pase erau piloanele filozofiei sale. Printre cele mai importante performanțe ca antrenor se numără câștigarea de 3 ori a campionatului Spaniei, pe vremea când pregătea FC Barcelona. De asemenea, a reușit să îi conducă pe aceștia spre prima lor Cupă a Campionilor Europeni, în anul 1992.

Top fotbaliști celebri: Marco van Basten

Este al doilea fotbalist olandez de pe listă. Nu-i de mirare, având în vedere că această țară are o tradiție îndelungată în acest fenomen. Așadar, numele lui Marco van Basten trebuie să apară în discuție când vorbim despre fotbaliști celebri. Acesta este considerat ca fiind unul dintre cei mai buni atacanți ai generației sale.

Marco a jucat pentru două cluburi în cariera sa, ambele uriașe în istoria fotbalului. Este vorba despre Ajax Amsterdam și AC Milan. A fost de 3 ori campion al Olandei, de 3 ori campion al Italiei și de 2 ori câștigători al Cupei Campionilor Europeni. De asemenea, a fost campion European cu naționala Olandei în anul 1988, marcând în finală. Van Basten s-a retras la vârsta de 31 de ani, însă, cu toate acestea a obținut toate trofeele menționate plus Balonul de Aur de 3 ori.

Cei mai buni fotbaliști din lume: Ronaldo Nazario

Cunoscut de publicul larg ca „Ronaldo brazilianul” sau „R9”, acesta este considerat de foarte multă lume ca fiind cel mai bun atacant din toate timpurile. În ciuda numeroaselor accidentări, talentul și forța sa l-au făcut să fie în continuare extrem de productiv. A jucat pentru cluburi precum Real Madrid, Barcelona și Inter Milano, intrând astfel în categoria de fotbaliști celebri.

Fiind component al naționalei Braziliei, a fost campion mondial în anul 2002. Acesta a marcat de două ori în finala contra Germaniei, încheiată cu scorul de 2-0. Putem spune că în acel moment a devenit eroul unei întregi țări. De asemenea, este câștigător al Balonului de Aur în anul 1997.

Top cei mai buni fotbaliști din lume: Zinedine Zidane

Zinedine Zidane este unul dintre fotbaliștii celebri ai Franței, foarte cunoscut de către publicul larg. Evoluând pentru cluburi uriașe precum Juventus sau Real Madrid, acesta a căpătat foarte multă popularitate, fiind și el considerat a fi unul dintre cei mai buni fotbaliști din istorie.

A fost câștigător al Balonului de Aur în anul 1998. Tot în același an a devenit campion Mondial cu naționala Franței, după o finală în fața Braziliei. În acel meci a reușit să înscrie 2 goluri, fiind un meci memorabil pentru foarte mulți fani și nu numai. De asemenea, este multiplu campion al Italiei cu Juventus, câștigând și Primera Division alături de Real Madrid. Totodată, alături de clubul spaniol a câștigat și Uefa Champions League în anul 2002.

Cei mai cunoscuți fotbaliști: Franz Beckenbauer

Acesta n-are cum să lipsească de pe o listă cu fotbaliști celebri. Supranumit „der Kaiser” datorită eleganței sale din teren, Beckenbauer este considerat cel mai mare fotbalist german. Acesta a evoluat pentru două cluburi uriașe din Bundesliga, anume Bayern Munchen și Hamburg.

Cu aceste două formații a fost de 5 ori campion al Germaniei. Cu clubul bavarez a reușit să câștige și Cupa Campionilor Europeni de 3 ori. Cu echipa națională, a devenit campion mondial în anul 1990, însă din postura de antrenor. Printre reușitele sale se află și două Baloane de Aur în 1972 și 1976.

Fotbaliști celebri: Gheorghe Hagi

Din acest top cu fotbaliști celebri, nu puteam să-l uităm pe „Regele” Gheorghe Hagi. Este fără discuție cel mai mare fotbalist din istoria României. Acesta și-a început cariera la Constanța, urmând să se transfere la Sportul Studențesc. Primul mare transfer al său a fost la Steaua București în anul 1987. Alături de roș-albaștri a fost campion al României de 3 ori. A fost primul și singurul român din istoria lui Real Madrid pentru care a jucat timp de două sezoane.

Hagi a evoluat și pentru marea rivală a madrilenilor, FC Barcelona, tot pentru 2 sezoane. Alături de catalani a câștigat Supercupa Spaniei în anul 1994. După aceea, a urmat un transfer în Turcia, la Galatasaray Istanbul. Acolo a fost de 4 ori campion al Turciei. Cele mai mari succese alături de turci au fost câștigarea Cupei UEFA și a Supercupei Europei în anul 2000. Astfel, Hagi a devenit o figură proeminentă și pentru fotbalul din Turcia.

Concluzii

Iată că am ajuns și la finalul acestui articol despre fotbaliști celebri. Toți fotbaliștii prezentați mai sus și-au pus amprenta pe acest sport într-un fel sau altul. Tocmai de aceea, ei sunt considerați în ziua de astăzi fotbaliști de valoare. Și dacă tot am vorbit despre fotbal, să știi că mai poți vedea pe Joc Păcănele și un articol despre tipuri de jocuri cu fotbal. Aruncă un ochi și pe acesta pentru a descoperi și mai multe informații noi!