despre Nick Dandolos

Despre Nick Dandolos, un jucător de poker legendar

  ianuarie 26, 2024

Dacă am fi nevoiți să facem trimitere către un top cu cei mai buni jucători de poker din istorie, atunci cu siguranță ar trebui să discutăm despre Nick Dandolos. Chiar și prin declarația sa, „Grecul”, cum i se mai spunea, a trecut de 73 de ori de la sărăcie extremă la a fi bogat, datorită jocului de poker. În cele ce urmează vom discuta despre legendarul parior, care fost viața acestuia, dar și cum a ajuns să fie cunoscut în întreaga lume. Deci, rămâi cu noi, căci povestea lui Nick merită citită!

Despre Nick Dandolos – cum a început totul 

Despre Nick Dandolos trebuie să știi că acesta s-a născut pe 27 aprilie, 1883, pe insula Creta. A avut, totuși, norocul să provină dintr-o familie înstărită. Tatăl era negustor, iar nașul său era constructor de nave. A terminat Colegiul Evanghelic Grec și a obținut o diplomă în filosofie. La 18 ani, Nick a fost trimis de către bunicul său în Statele Unite ale Americii. Având alocată o sumă de 150 de dolari pe săptămână, mulți bani pentru acele timpuri, acesta nu ducea lipsă de nimic.

Deși la început s-a stabilit în Chicago, în cele din urmă Dandolos s-a mutat la Montreal, Canada. Aici și-a descoperit pasiunea pentru jocurile de noroc. Pariurile pe cursele de cai erau nelipsite. După ce a câștigat o sumă de 500.000 de dolari la aceste curse, s-a mutat înapoi la Chicago, unde a pierdut totul la cărți și zaruri. Pentru că plăcerea pentru pariuri devenise tot mai mare, Nick a devenit rapid un maestru al acestor jocuri, fiind atracția principală pentru marile cazinouri.

Poker Nick Dandolos – legenda 

Dacă tot este vorba despre Nick Dandolos, atunci cu siguranță trebuie să vorbim despre jocul care l-a consacrat, și anume cel de poker. Din ianuarie 1949 până în mai, același an, Nick a jucat un meci de poker, „heads-up”, împotriva legendarului Johnny Moss. Cei doi au încercat, practic, toate variantele jocului de la acea vreme. Creat de Benny Binion ca o atracție turistică, acest turneu este recunoscut pe scară largă ca fiind principala inspirație pentru ceea ce noi numim astăzi World Series of Poker. 

La sfârșitul acestui maraton de poker, se estimează că acest jucător Nick Dandolos a pierdut între 2 și 4 milioane de dolari. Ceea ce l-a determinat să rostească poate unul dintre cele mai faimoase citate de poker, din istorie, și anume: „Domnule Moss, trebuie să vă las să plecați.” Cu toate acestea, povestea longevității acestui joc de poker nu a fost confirmată cu exactitate și este contestată de mulți oameni. Unii spun că durata ar fi fost reală, alții cred că perioada de timp, cât și sumele pariate, au fost umflate pentru a crea o aură asupra acestei legende.

Cine este Nick Dandolos – povești și legende

Poveștile și legendele urbane despre Nick Dandolos au făcut înconjurul lumii. De la jocul de poker împotriva capului mafiei, Frank Costello, până la întâlnirea cu Albert Einstein, Grecul a reușit să dobândească statutul de legendă în întreaga lume. 

Într-un joc de poker faimos, Nick l-a confruntat pe temutul conducător al mafiei din New York, Frank Costello. Evident, turneul a avut spectatori de seamă, precum Regele Egiptului, Farouk I, dar și multe alte celebrități. La finalul partidei, mafiotul italian a rămas fără niciun ban. A doua zi, celebra publicație, New York Times, l-a lăudat pe jucătorul grec, ca fiind regele incontestabil al jocului de poker, cel care l-a umilit pe șeful mafiei, Frank Costello. Acesta e momentul când Frank Sinatra, Telly Savalas, dar și Aristotel Onassis i-au devenit prieteni lui Nick.

O legendă urbană susține faptul că Dandolos a avut ocazia să-i prezinte lui Albert Einstein împrejurimile orașului Las Vegas. Pentru că s-a temut că prietenii săi nu o să-l recunoască pe celebrul fizician, Grecul l-a prezentat drept „Micul AI din Princeton”.

O altă poveste devenită legendă este cea despre jocul de poker împotriva unui texan. Nick a câștigat 1 milion de dolari împotriva unui jucător din statul Texas. După ore în șir de joc, Dandolos a vrut să plece acasă, susținând faptul că este obosit. Texanul l-a acuzat că nu are curaj să mai continue partida de poker. Așa că Grecul l-a provocat pe acesta la dublu sau nimic, evident, jucătorul din Texas refuzând invitația. 

Despre Nick Dandolos – moștenirea

Pentru ca s-au spus multe povești despre Nick Dandolos de-a lungul vremii, nu știi ce lucruri sunt adevărate și ce minciuni au fost inventate. Indiferent de situație, Grecul va rămâne în istorie ca unul dintre cei mai mari jucători de poker din lume. Hai, totuși, să vedem ce a lăsat în urma sa faimosul parior!

  • Se estimează că a câștigat și a pierdut peste 500 de milioane de dolari în timpul vieții;
  • Nick a donat peste 20 de milioane de dolari pentru educație și caritate;
  • Cartea lui Ted Thackrey, intitulată „Gambling Secrets of Nick the Greek, a fost publicată în anul 1968;
  • Un roman despre viața lui Nick Dandolos a fost scris de Harry Mark Petrakis în anul 1978, intitulat „Nick the Greek”;
  • O melodie despre celebrul jucător de poker, intitulată „The Great Dandolos”, a fost inclusă pe albumul unei trupe grecești, numită Planet of Zeus.

Nick Dandolos a murit chiar în ziua de Crăciun, în anul 1966. Alături de Johnny Moss, Grecul a fost primul jucător introdus în Hall of Fame-ul jocului de poker. Celebra publicație Las Vegas Sun Newspaper a publicat un editorial în care l-a numit pe Nick „King of Gamblers” (Regele pariurilor). Editorii au notat despre grec: „Norocul a fost ca o doamnă, iar ea a fost cu siguranță dragostea vieții lui Nick Dandolos”.

Concluzii

Am ajuns la final cu articolul despre Nick Dandolos. Sperăm că lectura a fost una ușoară și că ai reușit să-l cunoști mai bine pe celebrul jucător de poker! Poveștile și legendele despre Grec vor rămâne în istorie. Și, pentru că am vorbit despre un pasionat al jocurilor de noroc, dacă ești interesat, poți afla și cine sunt considerați cei mai buni pariori din lume.