despre poker

Totul despre poker

  mai 31, 2023

Autor: Gabriel

Actualizat: 11 octombrie 2023

Pokerul este probabil cel mai popular joc de cărți din lume. Acest aspect s-a solidificat în timp, nefiind vorba despre un proces petrecut peste noapte. Când discutăm despre poker, trebuie menționat faptul că prima atestare documentară despre acest joc datează din prima jumătate a secolului XIX. Practic, tot acest fenomen este unul cu o vechime în spate. 

În prezent, pokerul este jucat de zeci de milioane de oameni din întreaga lume. Este un joc perfect pentru o seară alături de prieteni, după o zi grea de muncă. De asemenea, se poate juca și într-un mod organizat, fiind numeroase turnee de mare anvergură pe glob. Dacă acesta este primul contact pe care îl iei cu pokerul, poți vedea pe site-ul nostru un articol despre cele mai bune 5 filme cu poker. Deși la sfârșitul zilei vorbim despre reprezentări artistice, îți poți face măcar o idee despre ce înseamnă acest fenomen. 

Totul despre poker – istoria pokerului 

După cum am menționat în începutul articolului, despre poker se poate spune că a fost atestat pentru prima dată în secolul XIX, mai exact în anul 1829. Evident, nu vorbim despre forma în care este jucat astăzi. De exemplu, 20 de cărți erau împărțite, pe perechi de 5. Jucătorul care credea că avea mâna mai bună, urma să parieze. După aceea, toți arătau cărțile în cazul în care se adunau mai multe pariuri, iar cel cu mâna cea mai bună câștiga. Principiul era asemănător, însă odată cu trecerea timpului și răspândirea jocului în mai multe culturi, s-au dezvoltat mai multe reguli poker.

Revenind la istoria pokerului, acesta era practicat în casele de jocuri din orașul New Orleans. Inițial, avea denumirea de „poque”. Unele surse susțin că această denumire vine din limba franceză. Iar istoria orașului New Orleans și legătura sa cu cultura franceză este bine cunoscută. Pokerul a crescut în popularitate în timpul războiului civil din Statele Unite, fiind una din activitățile preferate ale soldaților. Putem spune că nu este cel mai favorabil context în care acest joc s-a făcut remarcat. Cu toate acestea, am câștigat o activitate extrem de antrenantă și distractivă.

Odată cu trecerea timpului și cu evoluția per total a omenirii, putem spune despre poker că a luat cu adevărat amploare. Un pas important l-a reprezentat ascensiunea orașului Las Vegas. Acesta este recunoscut pentru viața de noapte extrem de tumultoasă și mai ales pentru cazinourile fără număr. Astfel, prin anii 1970 a apărut celebrul turneu World Series of Poker, care în prezent este cea mai importantă competiție de profil. Și în Europa s-a dezvoltat acest aspect, având ca principal exemplu European Poker Tour. În cadrul acestor turnee îi vei putea vedea la lucru pe cei mai buni jucători de poker din lume

Cele mai populare tipuri de poker

Ei bine, un lucru fascinant despre poker este că nu a stat pe loc. Acest joc a evoluat odată cu societatea. După cum am spus, este cel mai popular joc cu cărți din întreaga lume. Dar asta n-ar trebui să ne mire, având în vedere că este adresat tuturor claselor sociale. Un alt lucru ce merită menționat este că pokerul nu trebuie trivializat. Nu mai este demult vorba doar despre noroc. Este nevoie de foarte multă strategie, cunoștințe de psihologie și limbaj al trupului, dar și de capacitatea de a efectua calcule matematice. Nu spunem noi acest lucru, ci jucătorii care au făcut istorie. 

Deoarece ți-am promis că îți vom spune totul despre poker, o să discutăm și despre unele tipuri ale acestui joc. Cel mai popular dintre acestea este Hold’em Poker. După cum am spus, pokerul a devenit un joc foarte strategic, iar Texas Hold’em a scos prima dată acest lucru în evidență. Acesta a părut în jurul anului 1925. Valorile mâinilor rămân același, însă diferit era faptul că jucătorii nu mai primeau cinci cărți, ci două. Celelalte trei erau așezate pe masă, cu fața în sus, iar jucătorii le foloseau pentru a-și alcătui cea mai bună mână posibilă. Cele trei cărți de jos poartă numele de „community cards”. 

O altă ramură extrem de populară a acestui joc este omaha poker. Aceasta are rădăcini în texas holdem, însă de la un moment dat devine diferit. Fiecare jucător va primi patru cărți, cu fața în jos. Cinci community cards vor fi așezate cu fața în sus în mijlocul mesei. Toți jucătorii trebuie să folosească 3 cărți de pe masă și 2 din cele primite, pentru a forma cea mai bună mână. Oferind câteva detalii despre poker, îți poți da seama cât contează strategia și gândirea logică.

Cele mai importante noțiuni despre poker 

În cele ce urmează, îți vom oferi câteva detalii extrem de prețioase despre poker. Practic, îți vom expune câțiva termeni de bază. Astfel, vei afla ce înseamnă cip la poker, cu cărți se joacă poker, dar și alte elemente de interes. Fără să mai pierdem vremea, hai să vedem! 

 • Cip – un cip este echivalentul unui jeton. În caz că nu știai, jetoanele alcătuiesc mai multe stive, care la rândul lor formează potul; 
 • All-In – atunci când un jucător pariază toate jetoanele sale pe o singură mână; 
 • Bet – primul pariu pus în pot în oricare dintre rundele de pariere; 
 • Blind – este acel pariu forțat făcut de către unul sau mai mulți jucători încă dinainte de a se împărți cărțile; 
 • Call – a contribui la pot cu o sumă egală cu ultima plusare sau ultimul pariu plasat; 
 • Check – atunci când nu pariezi, dar păstrând posibilitatea de a plusa un bet ulterior, în exact aceeași rundă; 
 • Flop – reprezintă primele 3 community cards așezate cu fața în sus, la holdem poker și omaha poker; 
 • Fold – renunțarea la mâna respectivă și la orice pretenție la obținerea potului; 
 • Raise – acest termen înseamnă să plusezi. Practic, vei putea mări valoarea pariului din acel moment; 

Cele mai importante mâini la poker 

Până în acest moment ți-am oferit informații despre poker foarte importante. De la apariția acestuia și până la cei mai importanți termeni folosiți în timpul jocului, putem spune că am parcurs ceva etape. Totuși, nu am terminat. Mai avem pentru tine câteva aspecte pe care ar trebui să le cunoști. Așadar, dacă vrei să joci, ar trebui să știi ce e mai mare la poker. Mai exact, îți vom prezenta care sunt mâinile pe care le poți forma. Pe deasupra, ți le vom prezenta în ordinea crescătoare. În acest fel, vei știi mai bine ce strategi să abordezi. 

 • O pereche – două cărți care au aceeași valoare (doi popi, doi ași, doi pătrari);
 • Două perechi – două perechi (doi popi și doi ași; doi treiari și doi pătrari);
 • Trei de un fel – trei cărți care au aceeași valoare (trei ași, trei dame, trei șeptari);
 • Chintă – cinci cărți consecutive de culori diferite (7, 8, 9, 10 și J);
 • Culoare – cinci cărți de aceeași culoare (2, 5, 8, 10 și Q toate de inimă roșie);
 • Full House – o pereche și trei de-un fel (doi popi și trei ași, trei șeptari și doi juveți);
 • Patru de-un fel – patru cărți care au aceeași valoare (patru ași, patru dame, patru șeptari);
 • Chintă de culoare – cinci cărți consecutive de aceeași culoare (7, 8, 9, 10 și J de inimă neagră);
 • Chintă roială –  cărți de la 10 la A de aceeași culoare (10, J, Q, K, A de inimă roșie).

Detalii despre poker online

Discutând în amănunt despre poker, nu puteam să uităm de poker online. Odată cu evoluția tehnologiei, omul a căpătat nevoia de a fi cât mai comod. Ei bine, online-ul a jucat un rol extrem de important în acest aspect. În 2023 poți face aproape orice în mediul virtual. Evident, nu vom detalia tot acest subiect acum, ci ne vom axa pe partea care ne interesează. Aceasta este pokerul! 

Odată cu apariția cazinourilor online, era clar că și toate jocurile adiacente vor trece și în mediul virtual. Evident, pokerul s-a numărat printre acestea. Putem adăuga la această listă și păcănelele, pariurile sportive, dar și jocuri captivante precum ruleta și blackjack-ul. Această ramură este una extrem de dezvoltată, având drept mărturie numeroasele turnee de poker online. De asemenea și premiile sunt extrem de consistente, ceea ce atrage din ce în ce mai mulți participanți. Și dacă tot am vorbit despre fuziunea dintre poker și tehnologie, poți arunca un ochi la Pokerstars VR, pe site-ul nostru. Cu siguranță vei găsi informații extrem de interesate! 

Concluzii

Iată-ne ajunși la final. În mod clar, nu ți-am oferit toate detaliile despre poker și istoria sa. Cu toate acestea, am acoperit esențialul, iar în mod cert aceste cunoștințe te vor ajuta. Fie că vrei să joci, fie că este vorba despre cultura ta generală, cu siguranță ai să le găsești folositoare. Așadar, noi îți dorim mult noroc și cât mai mult spor!

Autor