joc mahjong

Reguli de joc Mahjong

  ianuarie 24, 2023

Autor: Diana

Actualizat: 28 aprilie 2023

Joc Mahjong este bazat pe piese, și a fost conceput în secolul al XIX-lea în China. S-a răspândit, mai apoi, în întreaga lume de la începutul secolului al XX-lea. În mod obișnuit, este nevoie de patru oameni pentru a juca. Cu toate acestea, există anumite versiuni ale mahjongului, care se pot juca în 3 persoane. Acestea se găsesc în anumite părţi din China, Japonia, Coreea de Sud şi Asia de Sud-Est. Tradus în limba română, numele jocului înseamnă vrăbiuţe ciripitoare.

După cum am spus, joc mahjong și alte variante ale sale regionale sunt populare la o scară largă în Asia de Est și de Sud-Est și au devenit, de asemenea, populare şi în țările occidentale. Jocul a fost ulterior adaptat chiar şi pentru diferite platforme online. Similar cu remiul în anumite aspecte, Mahjongul necesită destul de multă îndemânare și o strategie bună. Pe lângă acestea, norocul joacă şi el un rol destul de important, dar nu esenţial.

De asemenea, dacă doreşti să te distrezi cu grupul tău de prieteni, poţi vedea pe site-ul nostru cum se joacă toci şi jocul de cărţi kems.

Joc Mahjong – cum se joacă?

Mahjong este jucat cu un set de 144 de piese bazate pe caractere și simboluri chinezești. Multe variații regionale pot omite unele piese sau chiar pot adăuga unele unice. În cele mai multe variante, fiecare jucător începe prin a primi 13 piese. Jucătorii trag și aruncă piesele până când completează o mână permisă, folosind a 14-a piesă extrasă pentru a forma patru combinații și o pereche.

Deși există multe variante de joc mahjong, majoritatea au câteva reguli de bază în comun. Acestea includ modul în care o piesă este extrasă și aruncată sau cum o piesă este furată de la un alt jucător, utilizarea pieselor numerotate și a onorurilor (vânt și dragoni), tipurile de bază de combinații permise sau cum se împart piesele și ordinea de joc.

Dincolo de aceste reguli comune de bază, există numeroase variante regionale care pot avea criterii foarte diferite atunci când vine vorba de combinațiile permise și de mâinile câștigătoare. Mai mult, există şi sisteme de punctare radical diferite și chiar reguli suplimentare elaborate, în funcţie de zona unde se joacă. Un grup de jucători își poate introduce propriile reguli ale casei, care pot schimba în mod semnificativ experienţa de joc.

Joc Mahjong – ce trebuie să ştii?

Există multe versiuni de joc mahjong, fie când vine vorba de reguli, fie când vine vorba de piesele utilizate. Varianta Hong Kong Mahjong folosește aceleași caracteristici și reguli de bază ca majoritatea variantelor jocului. Această formă de mahjong folosește toate piesele din cele mai frecvente combinaţii disponibile, nu include reguli complexe sau ieşite din comun și are un număr relativ mic de mâini care pot puncta. De asemenea şi sistemul de punctare este unul foarte facil şi accesibil pentru oricine.

Seturile jocului Mahjong includ adesea numărători pentru a păstra scorul, zaruri pentru a decide cum se împart piesele şi un marcaj pentru a arăta cine este dealer-ul și ce rundă se joacă. Unele includ suporturi pentru a ține piesele, mai ales dacă acestea sunt mai mari sau mai mici decât piesele standard sau au o formă ciudată. Pachetele de joc Mahjong originare din Statele Unite, Japonia sau Asia de Sud-Est vor avea probabil piese suplimentare sau marcaje specializate. Acestea sunt împărțite în trei categorii: piese potrivite, onoruri și bonus.

Joc Mahjong – reguli

Există două seturi diferite de onoruri: vânturi și dragoni. Vânturile sunt de est, sud, vest și nord, începând cu est. Dragonii sunt roșii, verzi și albi. Dragonul alb are un cadru albastru sau negru pe fața piesei, dar poate fi complet gol în unele seturi de joc Mahjong. Aceste plăci nu sunt numerotate precum celelalte. Ca și plăcile potrivite, există patru copii identice ale fiecărei plăci de onoare, totalizând 28.

Există două seturi de piese bonus: cu flori și cu anotimpuri. Acestea au un rol unic în mecanica jocului. Când sunt extrase, piesele bonus nu sunt adăugate în mâna unui jucător, ci sunt puse deoparte și ținute lângă celelalte piese ale jucătorului în scopul punctajului în cazul în care acesta câștigă runda respectivă. Apoi, o altă piesă este extrasă în înlocuirea plăcii bonus.

În plus, spre deosebire de celelalte piese de joc Mahjong, din cele bonus există doar câte un singur exemplar din fiecare, deci vom avea un total de 4. Acestea au o reprezentare vizuală diferită a unui anumit tip de floare sau a unui anotimp.

REȚINE

Piesele potrivite sunt împărțite în trei categorii, fiecare fiind numerotate de la 1 la 9. Acestea sunt împărțite în bambus, puncte și caractere. Există patru copii identice ale fiecărei piese potrivite, totalizând 108 piese.

Reguli Mahjong

  • La începutul partidei, toţi jucătorii vor da cu zarul, iar cel care va avea cea mai mare valoare va avea rolul de dealer, al doilea va fi poziţia sud, şi aşa mai departe;
  • Există şi posibilitatea ca un jucător să poată să așeze piesele de vânt cu fața în jos și să le amestece. Fiecare jucător selectează aleatoriu una dintre aceste plăci, iar acestea vor dicta poziţia lor;
  • Fiecare jucător se așează în poziția respectivă (a vântului) la masă, în pozițiile unei busole inversate: dealerul este est, dreapta dealer-ului este sud, după aceea este vest și stânga este nord. Ordinea jocului este în mod tradițional în sens invers acelor de ceasornic;
  • Un meci este format din patru runde, fiecare având câte un „vânt dominant”, începând cu estul. Odată ce prima rundă este încheiată, a doua rundă începe cu sudul ca vântul dominant și așa mai departe. Poziția vântului este semnificativă prin faptul că poate afecta scorul jocului;
  • În fiecare rundă se joacă cel puțin patru mâini, fiecare jucător ocupând poziția de dealer. În prima mână a fiecărei runde, jucătorul 1 (câștigătorul zarurilor) este est și, prin urmare, dealer. În mâna a doua, jucătorul 2 ocupă poziția de est, schimbând locurile între jucători în sens invers acelor de ceasornic;
  • Asta continuă până când toți cei patru jucători au fost est (dealeri). Pentru a evidenția care jucător va fi dealer, va fi folosit un marcaj;
  • Pentru a câștiga o partidă de Mahjong, un jucător trebuie să acumuleze o mână câștigătoare de 4 seturi și 1 pereche.

Dacă doreşti să descoperi şi regulile unui alt joc foarte bun pentru serile petrecute cu prietenii, poţi vedea pe site-ul nostru reguli Uno

Joc Mahjong – strategii

Dacă am văzut care sunt regulile joc Mahjong, este momentul să vedem şi câteva sfaturi şi strategii folositoare înainte de a juca.

  • Una dintre cele mai importante părți ale strategiei Mahjong este numărarea aruncărilor. Este important să înțelegeți că există doar 4 duplicate ale fiecărei piese în întregul set;
  • Aranjează-ți în mod constant mâna. Jucătorii experimentaţi au anumite trucuri pentru a-ți analiza mâna, astfel încât mișcarea constantă a pieselor îi poate împiedica să le discearnă; 
  • Păstrează-ți plăcile ascunse. În cele mai multe cazuri, nu trebuie să dezvălui ce piese ai asupra ta.

Concluzii

În concluzie, joc Mahjong este o activitate extrem de distractivă şi de interesantă, care poate anima oricând o seară cu prietenii sau cu familia. Sperăm că toate informaţiile oferite au fost de folos şi că te vor ajuta atunci când vei juca prima mână. Distracție plăcută!

Autor