Reguli baschet

Reguli baschet: cum joci baschet?

  iunie 5, 2023

Autor: Gabriel

Actualizat: 13 noiembrie 2023

Printre cele mai îndrăgite sporturi de echipă se află și baschetul. Având în vedere popularitatea sa în ascensiune, este posibil să vrei să afli ce reguli baschet contribuie la un joc corect. Sunt simple și le vei putea învăța repede, dacă citești în continuare articolul. 

Deci, hai să vedem care sunt cele mai importante lucruri despre acest sport pe care ar trebui să le știi pentru a desfășura o partidă frumoasă cu prietenii! Poți învăța pe Joc Păcănele câte ceva și despre regulament fotbal. Asta pentru a “citi” mai bine ce se petrece pe teren și a folosi datele în avantajul tău la pariuri sportive. 

Reguli baschet – informații de bază

Înainte să aflăm mai multe despre reguli baschet, hai să vedem unde au fost puse bazele jocului! Istoria baschetului datează de mii de ani, iar începuturile sale se trag din populațiile mayașe, incașe și aztece. Populațiile antice practicau un joc interesant ce presupunea aruncarea mingii printr-un inel de piatră. Cum se joacă baschet în prezent nu diferă foarte mult.

Baschetul, așa cum îl cunoaștem noi în prezent, este creația unui asistent de la colegiul Springfield din SUA, Massachusetts. El folosește reguli din fotbal reinterpretate, modificând poarta într-un coș suspendat. Inițial echipele aveau câte 50 de jucători, în prezent ajungându-se la 5.

Scopul jocului este să înscrii un număr cât mai mare de puncte prin trecerea mingii prin coșul acela suspendat. Există un set de reguli baschet NBA și pentru alte competiții oficiale, pe care este bine să le cunoști, dacă vrei să pariezi pe scorul unui meci. Este recunoscut și meciul cu câte trei jucători, existând la baschet 3×3 regulament oficial, disponibil la Federația Română de Baschet.   

Cum este terenul la baschet?

Poți juca aproape oriunde, atât timp cât știi principalele reguli baschet. Totuși, este de preferat să ai la îndemână un teren de joc cu coș. În regulamentul oficial vei vedea că, pentru a fi aprobat, terenul trebuie să aibă 28 metri lungime și 15 metri lățime. La mijlocul lungimii vei demarca linia de centru cu cercul central ce măsoară 3,6 metri în diametru.

Liniile de repunere se află la 0,15 metri de cele de pe teren. Orice regulament baschet prevede existența semicercurilor pentru aruncări libere și zona coșului de două puncte, delimitată prin alte două semicercuri.

Ce echipament îți trebuie pentru baschet?

Pentru a juca baschet cu prietenii, nu ai nevoie de prea multe, descurcându-te cu o minge și niște pantofi sport. La meciuri profesionale și semi-profesionale, setul de reguli baschet dictează folosirea unui echipament adecvat, format din șort, maiou, șosete și ghete de baschet.

Care sunt pozițiile jucătorilor la baschet?

Fiecare din cei cinci jucători are propriul rol în cadrul jocului, raportat la reguli baschet. La meciurile standard pe teren există 5 jucători. O echipă completă este formată din 12 jucători, care vor ieși și intra pe teren pe durata partidei. Regulile jocului de baschet permit schimbări nelimitate pe teren.

Fiecare jucător de pe teren îndeplinește o anumită funcție. Iată care sunt ele la baschet reguli de joc!

 • Shooting guard – aruncătorul principal al echipei care înscrie des coșuri de 3 puncte;
 • Point guard – conducătorul de joc care creează ocazii de înscriere și analizează repede pe teren dinamica jocului pentru a forma rapid noi strategii;
 • Center – jucătorii cei mai înalți, cu cea mai mare forță. Apără foarte bine și au atribuția de pasare a mingii, după cum reiese din reguli baschet;
 • Small forward – jucătorul rapid, cu viteză de reacție, care pătrunde prin apărarea adversă și înscrie;
 • Power forward – mobil și rapid, jucătorul pe această poziție poate marca și bloca adversarii.

Reguli baschet – timpi de joc

Potrivit seriei de reguli baschet, la un joc obișnuit petreci în jur de 40 de minute. Dacă te interesează câte reprize are un meci de baschet, află că vei urmări patru reprize a câte 10 minute fiecare. Totuși, regulamentul NBA prevede patru partide a câte 12 minute fiecare.

La primul și ultimul sfert și între prelungiri se acordă 2 minute de pauză. Între sferturile 2 și 3 la reguli baschet scrie că ai pauza de 15 minute. Prelungirile apar când meciul se termină cu număr egal de puncte înscrise între echipe. Fiecare repriză de prelungiri are 5 minute. În acest timp, una din echipe se va impune ca și câștigătoare.

Atunci când pariezi pe echipa câștigătoare, apelează la pariuri sportive baschet sau plasează bilete după începerea meciului, eventual din a doua jumătate a partidei. Vei putea lua în considerare potențiale schimbări și evoluții ale evenimentului.

Reguli baschet: Valoarea punctelor la baschet

În baschet, poți marca 1, 2 sau 3 puncte cu o singură aruncare. Iată cum se recompensează fiecare coș în care ajunge mingea, potrivit setului de reguli baschet!

 • Aruncarea de la linia de aruncări libere valorează 1 punct.
 • Aruncarea din interiorul sau pe linia de semicerc valorează 2 puncte.
 • Aruncarea din exteriorul liniilor semicercului se recompensează cu 3 puncte.

Regulamentul jocului de baschet – cum câștigi?

Jocul se desfășoară cu două echipe, fiecare având 5 jucători pe teren și 5 rezerve. Setul de reguli baschet spune că va ieși câștigătoare echipa care acumulează cele mai multe puncte.

 • Arbitrul decide posesia inițială a mingii, fiecare echipă alegând un jucător care încearcă să prindă mingea și să o îndrepte spre un coechipier. Fiecare jucător din cele două echipe trebuie să se afle în jumătatea sa de teren, iar ceilalți vor fi în afara cercului central până mingea este atinsă;
 • Apoi, masa de arbitraj este cea care decide posesia mingii folosind săgeți, spun regulile de baschet;
 • După fiecare coș marcat, în reguli la baschet se spune că echipa în apărare repune mingea în joc;
 • Fiecare antrenor sau antrenor-adjunct poate cere time-out în fiecare repriză de două ori pentru echipa sa;
 • Jucătorii care dețin mingea trebuie să dribleze cu ea în timp ce găsesc o cale pentru a plasa spre coechipierii lor sau pentru a arunca la coș;
 • Jucătorii pierd mingea dacă încalcă regulamentul sau dacă intră în contact direct cu adversarii;
 • Regula pașilor în baschet este o mișcare a picioarelor împotriva regulamentului. Picioarele se află în afara limitelor de teren în timp ce jucătorul are mingea în mână. Mișcarea regulamentară este prin pivotarea unui picior care rămâne pe sol în timp ce cu celălalt te miști în orice direcție;
 • Regula celor 3 secunde stabilește că un jucător se poate afla în zona de restricție a adversarilor pentru cel mult 3 secunde când echipa lui are mingea;
 • Atunci când un jucător comite cinci greșeli (se acceptă șase în baschet NBA) va fi nevoit să părăsească terenul de joc și va fi înlocuit.

Concluzie

Considerăm că acum știi mai multe lucruri despre cum se joacă baschet. Regulile te vor ajuta să joci, să înțelegi mai bine sportul și să câștigi când pariezi. Urmează ponturile pentru a te bucura pe deplin de un sport de echipă interesant. Și câștigă cu el prin bilete bine plasate la pariuri Maxbet și alte cazinouri online, care îți oferă acces rapid la distracție. Succes!

Autor