reguli darts

Ghid reguli Darts

4 iul. 2022

În acest articol îți vom prezenta tot ce înseamnă reguli Darts. Vom discuta totul, de la istoria jocului până la modurile prin care te poți distra. După ce ai terminat de citit, vei știi care sunt cerințele Darts-ului, cum se calculează punctele etc. Deci vei fi gata de distracție cu prietenii!

Iar dacă am nimerit bine și chiar ai o întâlnire cu prietenii, află și cum se joacă Canastă! Este un joc de cărți foarte distractiv și, cu siguranță, îți vei surprinde amicii învățându-i regulile lui.

Reguli Darts – istoria jocului

Înainte de a vorbi despre reguli Darts, îți vom spune câte ceva despre trecutul său. A debutat ca o metodă specifică de antrenament pentru cei din Anglia Medievală, mai ales pentru arcași. Cei recrutați pentru artilerie erau învățați să arunce săgeți scurte cu mâna la o țintă formată din fundul butoaielor de vin ori din trunchiuri de copac. Deci nu foloseau arcurile, inițial.

Jocul a devenit popular tocmai pentru că se foloseau fundurile rotunde ale butoaielor de vin. După antrenamentul la Darts, ostașii mergeau în cramă unde găseau și consumau conținutul din butoaie.

În timp, datorită faptului că săgețile erau mici și puteau fi purtate oriunde, ele au ajuns în crame. Acolo soldații ajungeau să-și arate măiestria în aruncatul săgeții la țintă. De acolo vin tablele rotunde pe care le vedem astăzi în baruri și localuri cu jocuri pentru distracție.

Iar, pentru că este un joc simplu, nefiind multe reguli Darts și lipsind echipamentul pretențios, s-a răspândit în întreaga lume. Începând cu anii 1860, Darts a devenit un sport pentru cei care frecventau pub-urile din Marea Britanie. În prezent există inclusiv campionate mondiale de Darts.

Reguli Darts  – tabla de joc și punctajul

Setul de reguli Darts este dat de tablă și de inscripțiile sale. În general, tabla de Darts va avea un diametru de 45 ,1 – 45,7 cm, ținta fiind suprafața de joc. Ea este împărțită în 20 de segmente numerotate de la 1 la 20. Poziționarea pe perete sau pe suprafața pe care dorești să o agăți se face cu segmentul 20 perpendicular pe sol. El se va afla cel mai sus dintre toate.

Vei observa că în interiorul tablei de Darts se găsesc două cercuri. Ele se numesc:

 • double ring – cercul exterior, multiplică punctele cu doi;
 • triple ring – cercul de la jumătate din distanța de la centru la marginea țintei, ce multiplică punctele cu trei.

La regulament Darts, mijlocul cercului este numit Bull, specificându-se bulls eyes (cercul din exterior) și double bulls eyes (inner bull).

Că tot vorbeam mai devreme de ostașii care jucau Darts, atunci când începeau să-i doară mâinile de la aruncat, se așezau la masă și dădeau drumu la un joc de cărți. Află cum se joacă trombon și joacă-l cu prietenii cât îți odihnești mâinile.

Darts punctaj – cum se calculează?

Pentru că în orice joc competitiv trebuie să fie un câștigător, există reguli Darts care ne spun exact cum se calculează punctele dintr-o partidă. Iată care sunt acestea!

 • Poți acumula între 1 și 20 de puncte, în funcție de segmentul pe care aterizează săgeata.
 • Când săgeata aterizează în double ring, numărul punctelor de pe segmente se multiplică cu 2.
 • Când săgeata ajunge pe un segment din triple ring punctele se înmulțesc cu trei.
 • Săgeata pe outer bull aduce 25 puncte.
 • Săgeata pe bulls eye aduce 50 de puncte.

Așadar, cea mai valoroasă aruncare este cea de 3×20 puncte. La trei aruncări obții un maximum de 180 de puncte.

În joc Darts săgețile au maximum 30 cm lungime și cântăresc 50 grame. Tabla ar trebui poziționată la 173 cm de podea, măsurat din centru (bulls eye). Aruncarea se face de la 237 cm. Evident că la un joc între prieteni poziționarea tablei și distanța de la care aruncați poate varia. Dar, îți spunem mai multe despre cum se joacă Darts în secțiunea următoare.

Cum se joacă Darts?

E simplu să înveți setul de reguli Darts. Modul de joc este intuitiv, iar noi suntem aici ca să-ți explicăm cum să ai parte de o distracție de calitate. Uite care sunt pașii de urmat!

 • Te poziționezi la distanță de tablă.
 • Iei o săgeată și o ții între degetul mare, cel mijlociu și arătător.
 • O arunci încercând să nimerești mijlocul.
 • Fiecare persoană are dreptul la trei aruncări consecutive.

Dacă ai un prieten cu care îți place să experimentezi jocuri de precizie, exact cum este și Darts, noi îți recomandăm să citești și despre reguli biliard. Și aici pașii sunt simpli, deci e loc mai mare de distracție!

Reguli Darts – variante de joc

Meciul cu reguli Darts se va disputa între doi jucători, el fiind format din leguri și seturi. Acestea se aleg în funcție de tipul competiției, de obicei. Se deosebesc două variante diferite de joc cu reguli Darts asemănătoare. Dar există mai multe moduri prin care poți juca. Noi îți vom spune, pe scurt, câte ceva despre două dintre ele:

 • Jocul 301 – specificele reguli joc Darts 301 pornesc de la cele 301 puncte. Fiecare jucător are dreptul la trei aruncări consecutive. Se încearcă reducerea scorului de la 301 la 0. Primul care ajunge la 0 a câștigat partida. Acest tip de joc se va închide cu dublă. În cazul în care rezultatul este mai mare decât punctele deținute, scorul va fi anulat potrivit seriei de Darts reguli de joc. Iar după ce aruncă adversarul, vei arunca din nou.
 • Jocul Scorul Mare – în cadrul acestui joc de Darts regulile de aruncare sunt aceleași. Se schimbă faptul că fiecare jucător are 5 vieți. Fiecare trebuie să nimerească cât mai aproape de bullseye. Cel care ajunge cel mai aproape va porni jocul. Următorul trebuie să facă scor mai mare decât el. Când un jucător își irosește viețile (obține punctaj mai mic decât cel anterior) va ieși din joc. Cel care rămâne ultimul câștigă.

Concluzie

Știi setul de reguli Darts, deci ești gata să exersezi și să capeți experiență de unul singur! Dacă te antrenezi suficient de bine, vei fi câștigător de fiecare dată. Totuși, la Darts distracția e mică dacă alegi să joci doar tu. Cheamă-ți prietenii, după ce ai achiziționat echipamentul necesar, apoi dă startul unei competiții de ore! Să câștige cel cu precizie mai bună!