Kalooki 40

Cum joci Kalooki 40?

  ianuarie 31, 2024

Kalooki 40 este un joc ce face parte din familia jocurilor de Remi. Are origini europene și este din ce în ce mai popular chiar și la noi, în România. Am auzit că este foarte jucat în Marea Britanie, iar acolo se joacă inclusiv în cazinouri. Și cum interesul a crescut pentru el, ne-am gândit că un ghid cu reguli joc Kalooki 40 n-ar strica. Citește mai departe și vezi cât de mult se aseamănă cu remi online! Îți spunem noi o diferență de pe acum! Se joacă cu pachete de cărți, nu cu piese. Hai să descoperi valorile cărților și cum câștigi!

Regulament Kalooki 40 – de ce ai nevoie?

Ca să joci Kalooki 40 ai nevoie de cel puțin 2 jucători. Partida se poate desfășura între 2-6 membrii, iar aceștia pot juca individual sau pe echipe de câte doi. Aveți nevoie, de asemenea, de două pachete de cărți obișnuite. Cu tot cu jokeri, pentru că sunt obligatorii, veți avea un total de 208 de cărți pe masă. Cel care împarte cărțile (dealerul) va distribui câte 13 pentru fiecare jucător. Înainte de a începe runda, o carte trebuie întoarsă cu fața în sus. Ea va fi prima carte arsă.

Asta e tot ce-ți trebuie ca să începi o rundă corectă de remi Kalooki 40: prieteni, chef de distracție, două pachete de cărți și poate o băutură care să vă răcorească. Hai mai departe să vezi cum se calculează punctajul!

Regulile jocului Kalooki 40 – cum calculezi punctele?

Așa cum îi spune și numele, în Kalooki 40 ai ca obiectiv atingerea a minim 40 de puncte pentru a deschide jocul. De aceea este important să știi cât valorează fiecare carte. Nu doar pentru început sunt importante aceste numere, ci și pentru a putea număra punctele care au rămas la sfârșitul partidei.

  • Cărțile de la 2 la 10 au propria lor valoare. Spre exemplu, cartea 2 valorează 2 puncte, 5 valorează 5 puncte, cartea 10 valorează 10 puncte etc.
  • Toate cărțile mari (J, Q, K) valorează 10 puncte.
  • Asul valorează 1 punct dacă este așezat într-o suită mică (de exemplu, As, 2, 3). Totuși, dacă este folosit la finalul unei suite de valoare mare (după K), va avea de 11 puncte.
  • Jokerul valorează 25 de puncte dacă îl ai și va lua valoarea unei cărți pe care o înlocuiește într-o formație. E ca și cum ai avea Wild la păcănele.

Cum se joacă Kalooki 40?

Primul lucru pe care îl vei avea în vedere când joci Kalooki este deschiderea. Acesta este momentul în care jucătorul dorește să-și etaleze o parte din combinațiile obținute pe masă. Trebuie să tragi și din grămada de cărți aruncate (arse), dar ai și posibilitatea de a „lipi” unele cărți la formațiile celorlalți jucători.

Pentru deschidere trebuie să ai o serie de cărți, astfel încât totalul punctajului să fie de 40. Spre exemplu, cu trei cărți de un fel vei obține 30 de puncte. Dacă pe lângă astea ai avea încă o suită de la 4 la 6 (4+5+6=15), atunci scorul tău ar fi de 45. 

Cum câștigi la remi 40?

Dacă până acum am vorbit despre deschidere, acum vorbim despre ieșire. În traducere, trebuie să rămâi fără cărți cât mai repede. Atunci când ultima carte este pusă pe grămada de cărți, jucătorul care a câștigat trebuie să calculeze numărul de puncte rămase în mâinile adversarilor rămași. În funcție de cum s-a hotărât la început, câștigătorul primește un scor de 0 sau -20.

Scorul de ieșire se stabilește înainte ca jocul să înceapă. De obicei, scorul maxim este de 101 sau 201, după care vei fi eliminat. Limitele pot fi mărite cum vreți, astfel încât să vă fie permis să jucați cât mai mult.

Concluzii

Odată ce ai învățat setul de reguli Kalooki 40, vei vedea cât este de distractiv. Nu rămâne decât să-ți chemi prietenii la tine, să ai cărțile pregătite și să porniți petrecerea. Dacă vă plictisiți de acest tip de remi 40 și nu știți ce să mai jucați, vezi că avem o mulțime de ghiduri despre jocuri de cărți în 2!