cai de curse din istorie

Cei mai faimoși cai de curse din istorie

  martie 15, 2023

Autor: Diana

Actualizat: 17 noiembrie 2023

În acest articol îți vom prezenta cele mai importante detalii legate de cursele de cai, istoria acestora și cel mai important, vei afla care sunt cei mai faimoși cai de curse din istorie. Să nu mai pierdem timpul și să pornim la drum.

Cursele de cai reprezintă un sport de performanță, care implică de obicei doi sau mai mulți cai, fie călăriți de jochei, fie singuri, care se întrec pe o anumită distanță. Este unul dintre cele mai vechi sporturi din istoria omenirii, cel mai probabil din cauză că principiul de bază este unul foarte simplu, anume de a stabili care cal este cel mai rapid, pe o anumită distanță.

În timp ce jocheii se întrec cu mare pasiune pentru sport, o mare parte din interesul și importanța economică a curselor de cai se află în pariurile asociate cu acestea. De ce? Pentru că aceasta este o activitate care generează miliarde de dolari anual. Dacă dorești să afli mai multe despre acest domeniu, poți vedea pe site-ul nostru pariuri curse pe cai. Dacă asta va reprezenta un punct de atracție pentru tine poți încerca și curse virtuale Unibet.

Cai de curse din istorie

Cursele de cai fluctuează foarte mult în format și multe țări și-au dezvoltat propriile obiceiuri specifice în jurul acestui sport. Variațiile includ interzicerea curselor pentru anumite rase, alergarea peste obstacole, pe distanțe diferite, pe diferite suprafețe, dar și alergarea în diferite stiluri.

Înainte de a descoperi care sunt cei mai cunoscuți cai de curse din istorie, trebuie să intrăm și în istoria acestui sport și să descoperim care sunt originile sale. 

Cursele de cai au o foarte lungă istorie și au fost practicate în civilizațiile din întreaga lume încă din cele mai vechi timpuri. Descoperirile arheologice indică faptul că întrecerile de cai au avut loc în spații geografice precum Grecia Antică, Roma Antică, Babilon, Siria sau Egipt.

Din punct de vedere istoric, călăreții și-au perfecționat abilitățile prin diferite tipuri de curse. Sporturile ecvestre au oferit divertisment mulțimilor încă din cele mai vechi timpuri, fapt care s-a menținut până în vremurile noastre. Cursele de cai de toate tipurile au evoluat din competiții improvizate la competiții disputate într-un cadru organizat. Diferitele forme de competiție, care necesită abilități solicitante și specializate atât de la cal, cât și de la jocheu, au avut ca rezultat dezvoltarea constantă a echipamentelor specializate pentru acest sport.

Cursele de cai reprezintă unul dintre puținele sporturi care au continuat în timpul crizei COVID-19 din 2020. Australia și Hong Kong au fost două jurisdicții principale de curse care trebuiau să continue, deși fără spectatori în tribune. SUA, Regatul Unit și Franța au fost unele dintre cele mai importante organisme de curse care fie au amânat, fie au anulat toate evenimentele din perioada respectivă. De asemenea, dacă ești atras de istorie în general, poți arunca un ochi pe istoria jocurilor de noroc.

Tipuri de curse de cai

După cum am menționat anterior, înainte de a ajunge la cei mai faimoși cai de curse din istorie, trebuie să trecem prin anumite informații foarte importante. În cele ce vor urma îți vom prezenta principalele tipuri de curse de cai.

  • Curse plate – în care caii galopează direct între două puncte în jurul unei piste drepte sau ovale; 
  • Curse cu obstacole – sunt acele curse în care caii trebuie să depășească anumite obstacole în drumul lor de la start până la finish; 
  • Curse de rezistență – sunt acele curse în care caii se întrec pe distanțe uriașe, comparabile cu dimensiunile unui maraton. Acestea variază între 40 și 160 km.

Mai departe, îți vom prezenta pe rând câteva povești despre cai faimoși. Rămâi până la final și află despre ce e vorba!

Cai faimoși de curse: Secretariat

Dacă un cal a ajuns să aibă propriul film atunci asta înseamnă că este neapărat faimos. La urma urmei, numele Secretariat a devenit popular odată cu lansarea lungmetrajului cu același nume. Acesta a avut premiera în 2010, aducând povestea sa în atenția publicului larg. Deși acesta a murit în 1989, se pare că acum este mai faimos ca niciodată.

Acea faimă este bine meritată, deoarece Secretariat a obținut câteva distincții prestigioase, inclusiv Calul American al Anului în 1972 și 1973, câștigător al Triple Crown în 1973 și cel mai rapid timp înregistrat în toate cele trei evenimente Triple Crown din America de Nord. De când a fost numit Calul Anului la doar 2 ani, doar un alt cal a reușit vreodată la fel. Din păcate, Secretariat a fost afectat de o afecțiune gravă a copitei numită laminită, care a dus în cele din urmă la eutanasierea lui. Performanțele sale, dar și producția cinematografică despre el l-au făcut unul din cei faimoși cai de curse din istorie.

Cai de curse faimoși: Seabiscuit

Iată un alt cal a cărui faimă actuală poate fi atribuită în mare parte unei lansări de lungmetraj. Apărut în 2003, filmul care poartă numele calului, s-a bucurat de foarte mult succes. În anii 1930, unul dintre cei mai cunoscuți cai de curse din istorie, Seabiscuit, a câștigat mai mulți bani decât orice alt cal de pe circuit, propulsându-l către faimă imediată. Seabiscuit a reușit să își învingă adversarul la o diferență de patru lungimi, într-o cursă numită „meciul secolului. Acest lucru a făcut ca Seabiscuit să câștige premiul de Calul Anului în 1938.

Povestea acestuia este incredibilă și de aceea a fost transformată într-un film. Jocheul său avea doar un ochi și nimeni nu s-ar fi așteptat ca această pereche să câștige. Cu toate acestea, au ajuns să își adjudece 11 din cele 15 curse în care au concurat. Deși au trecut mai bine de 80 de ani de la sfârșitul dominației lui Seabiscuit, chiar și cei care nu sunt fani ai curselor de cai știu despre el, făcându-l unul dintre cei mai faimoși cai de curse din toate timpurile.

Cai celebri din istorie: Man o’ War

Dintre toți caii de curse celebri de pe această listă, cu excepția celor ce au avut și lungmetraj despre viața lor, Man o’ War este probabil numele unul din cei mai cunoscuți cai de curse din istorie. Acest cal s-a născut în 1917 și a câștigat doar 250.000 de dolari de-a lungul carierei sale. Deși s-ar putea să nu sune ca o sumă incredibilă, aceasta este egală cu peste 3 milioane de dolari astăzi! Remarcabil este că Man o’ War a fost cumpărat cu doar 5.000 de dolari!

Acest cal și-a câștigat renumele pentru temperamentul său aprig și violent. Cu toate acestea, i se atribuie și salvarea curselor de cai din America în timpul primului război mondial. Din păcate, proprietarul lui Man o’ War nu i-a permis niciodată să concureze în Triple Crown, una dintre cele mai importante competiții de acest gen.

Cai de curse din istorie: Citation

Deși cariera lui Citation s-a încheiat în urmă cu 70 de ani, totuși realizările sale au fost atât de legendare. Astfel numele său trăiește și astăzi. De-a lungul carierei sale, Citation, unul dintre faimoșii cai de curse din istorie, a reușit o serie de 16 victorii consecutive. A câștigat Triple Crown  în 1948. În următorii 25 de ani, niciun alt cal nu a reușit să facă acest lucru. În mod surprinzător, Citation a depășit un obstacol major la începutul acelui an, când a murit jocheul său de multă vreme. Totuși, el a depășit competiția cu o marjă masivă în acel an. A reușit să câștige fiecare dintre cursele Triple Crown la o diferență de nu mai puțin de 5,5 lungimi.

În 1949, cariera lui Citation a fost întreruptă când artrita l-a forțat să ia o pauză de un an de la cursele competitive. S-a întors în 1950 pentru a-și revendica a 16-a victorie consecutivă, stabilind un record care a rămas nedoborât timp de aproape 50 de ani. Mai târziu în acel an, după ce o înfrângere i-a întrerupt seria de victorii, Citation a reușit să câștige Cupa de Aur de la Hollywood, devenind primul cal care a atins vreodată un milion de dolari în câștiguri. Putem spune cu mâna pe inimă că Citation merită să fie pe lista celor mai faimoși cai de curse din istorie.

Concluzii

În încheiere, sperăm că toate aceste povești despre cei mai cunoscuți cai de curse din istorie îți oferă o anumită doză de inspirație. Dacă ți-ai făcut o idee despre tot ceea ce înseamnă succesul acestor ființe minunate, înseamnă că ți-a plăcut articolul nostru. Ceea ce înseamnă că îți place și divertismentul. Așa că, ce-ar fi să vezi care sunt cele mai cunoscute filme cu poker sau filme despre cazinouri? Acestea fiind spuse, îți dorim multă baftă și cât mai multe reușite!

Autor