...
istoria jocurilor de noroc

Istoria jocurilor de noroc – află mai multe!

  octombrie 31, 2022

Autor: Gabi

Actualizat: 11 octombrie 2023

Iubim păcănelele! Și de aceea alegem să petrecem zilnic ore bune dând spinuri, fie în sălile de aparate, fie online, în cele mai tari cazinouri. Dar câți s-au întrebat vreodată care este, de fapt, istoria jocurilor de noroc? Cum au evoluat ele și ce super momente au avut?

La început e posibil ca subiectul să-ți pară plictisitor. Dar, crede-ne!, odată ce parcurgi acest articol vei afla o mulțime de lucruri interesante. Vei vedea cum a evoluat totul, de la niște simple jocuri cu zaruri pâna la distracții complexe pe care le găsești în cele mai mari cazinouri din lume. Așa că rămâi cu noi până la capăt și, când termini, povestește-le și prietenilor tăi ce ai aflat!

Istoria jocurilor de noroc – un START interesant

Istoria jocurilor de noroc începe acum mult timp în urmă cu tot felul de povești interesante. Spre exemplu, din mitologia greacă a plecat o idee cum că Zeus, Poseidon și Hades și-ar fi împărțind lumea jucând zaruri. Influența zeilor și-a pus amprenta și pe muritorii de rând și de acolo ar fi plecat totul.

Nu știm precis cine a inventat jocurile de noroc sau, cel puțin, nu cu atât de mult timp în urmă. Povestea cu zeii Greciei poate fi doar un basm, dar cert este că istoria jocurilor de noroc chiar a pornit de la zaruri – care în trecut se confecționau din oase. De-a lungul timpului au fost descoperite tot felul de antichități care îi semănau zarului în China, Japonia, India și Roma. Interesant start, nu?

Istoric al jocurilor de noroc – momente care au schimbat industria

Știm că istoria jocurilor de noroc a început cu mult în trecut, dar nu știm cu exactitate începuturile, ci putem doar să presupunem. Totuși, sunt câteva momente care au avut un rol important în tot ce înseamnă astăzi industria de gambling. Aceste informații sunt, de asemenea, destul de vechi, dar suficient de recente încât să fie confirmate. Iată cum a evoluat totul de-a lungul timpului!

  • Anii 800 (secolul 9) aduc primul joc de cărți de origine chineză
  • În Franța, anul 1400, apare mult cunoscutul joc de Baccarat
  • Undeva în anul 1600 apare și jocul Blackjack, tot în Franța

Acestea au fost primele distracții din istoria jocurilor de noroc. După cum vezi, până atunci totul se rezumă, în mare, la zaruri și cărți. Dar după 1800 această fantastică lume a distracției se schimbă radical.

Istoria cazinourilor și a păcănelelor

Evenimentele legate de istoria jocurilor de noroc continuă, însă la un alt nivel. Trecem de la jocuri de cărți la schimbări care țin de cazinouri și păcănele. Să începem!

  • În 1638 apare primul cazino fizic pe nume Ridotto, în Veneția, Italia. 
  • În apropierea anilor 1800 apare prima ruletă în Paris, una cu două zerouri. După aproximativ 50 de ani jocul s-a răspândit în America și Europa. Ba chiar a luat o nouă formă cu un singur 0.
  • 1891 este anul păcănelelor. Apare Liberty Bell, primul aparat care se aseamănă cu sloturile din zilele noastre. Așa că, acum știi care este originea clopoțeilor pe care îi mai vedem drept simboluri la aparate – vezi păcănele cu clopoței gratis.
  • Statele Unite au avut mereu o percepție mai ciudată. Pentru o vreme, multe lucruri erau interzise acolo, inclusiv alcoolul și jocurile de noroc. După un eveniment financiar neplăcut, prin 1930, jocurile au devenit legale în speranța că vor evita sărăcia.
  • Istoria jocurilor de noroc online începe în 1994 când Microgaming înființează Gaming Club. 

Poate n-ai fi crezut asta despre Microgaming, dar este adevărat. În prezent, furnizorul încă se ocupă cu dezvoltarea păcănelelor și face o treabă minunată. Ba chiar avem și noi o mulțime de păcănele Microgaming pe care le poți încerca pe gratis. Din acest punct și până în prezent lucrurile s-au schimbat mult mai mult. Cazinourile sunt peste tot în orașe, ba chiar le ținem în buzunar!

Istoria jocurilor de noroc în România

Există și o legendă care spune că oamenii jucau sume imense la Cazinoul din Constanța, iar cele mai multe jocuri s-au desfășurat între cele două războaie mondiale. Cei care pierdeau banii alegeau să se arunce în mare. Totuși, acesta nu a fost singurul cazino – până în 2000 s-au tot născut nume mari pe harta țării noastre, cum ar fi cazinourile din Sinaia, Govora și București.

Chiar și România a cunoscut o parte din istoria jocurilor de noroc. Sunt tot felul de evenimente și legende care încă se dispută, dar noi o să-ți spunem doar câteva dintre ele, pe cele mai importante.

Dacă îți place să mergi la mare, cel mai probabil ai auzit de Cazinoul din Constanța. Acum este considerată o clădire istorică, dar cândva a fost un adevărat cazino. A fost deschis în 1910 și era unul dintre cele mai populare din Europa! Din păcate, funcția clădirii a fost schimbată în timp, cazinoul devenind o casă de cultură.

Evenimentele ce țin de istoria jocurilor de noroc din România se apropie din ce în ce mai mult de prezent. În 1997 erau deja disponibile case de pariuri online, iar începând cu 2015 auzim pentru prima dată de licența ONJN. Până atunci românii puteau să își creeze cont la orice cazinou de pe internet, dar asta implica anumite riscuri. În prezent lucrurile s-au schimbat, iar totul este mult mai sigur.

Concluzii

Sunt multe povești de spus despre istoria jocurilor de noroc, iar noi am acoperit cele mai importante întâmplări. Ai aflat când a apărut primul joc de păcănele și cum se numea, deci spune-le și prietenilor tăi! Iar acum că ai terminat de citit, meriți să te joci niște păcănele clasice pe gratis sau un simplu joc de Macao. Mult noroc!

Autor