...
jocul țomapan

Cum se joacă jocul Țomapan?

  septembrie 8, 2022

Autor: Gabi

Actualizat: 22 decembrie 2023

Jocul țomapan este unul dintre cele mai interesante și distractive moduri de a te distra în timpul liber. Sigur l-ai jucat măcar o dată cu colegii, într-o pauză dintre ore, sau chiar în zilele mai puțin călduroase când nu puteați alerga pe afară. Totuși, dacă nu-ți mai amintești exact regulile, continuă să citești acest articol pentru a afla mai multe despre joc. De asemenea, vei afla informații și despre punctaje și de unde vine numele țomapan.

Iar dacă după asta vrei să mai încerci și alte jocuri, află câte ceva despre cum se joacă bingo din articolul nostru pe această temă.

Jocul țomapan – ce este?

Jocul țomapan și-a găsit locul mai ales printre cei tineri, ca modalitate simplă și distractivă de petrecere a timpului liber. Dacă alte jocuri sportive necesită alergare sau sărituri, acesta este unul din jocurile pentru care îți pui mintea la contribuție.

Deși jocul țomapan se mai regăsește și sub formele țomanap sau țomapant, în esență e vorba despre același joc distractiv. Regulile sunt mereu aceleași – simple și amuzante. În plus, va trebui să aduni repede câteva cifre și să notezi anumite informații, dar nu-i mare lucru. Merită să-l încerci deoarece îți va pune la încercare cunoștințele acumulate. Și, de ce nu, poți acumula noi informații care îți vor îmbogăți cultura generală.

De unde vin literele la țomapan?

Numele țomapan vine de la prima literă a fiecărei părți a jocului. Mai exact, de la:

 • Ț – țări
 • O – orașe
 • M – munți
 • A – ape
 • P – plante
 • A – animale
 • N – nume.

Ce-ți trebuie pentru un joc de țomapan?

Pentru a putea juca jocul țomapan, ai nevoie de o foaie de hârtie și de un creion sau pix. Începi prin a desena un tabel cu fiecare din aceste litere scrise sus, la final adăugând un Total. Pe fiecare linie orizontală va avea loc câte o rundă. Îți va fi ușor să faci, la final, totalul, urmând aceste reguli țomapan.

O altă regulă la jocul țomapan este că pot participa minim 2 jucători. Dar cu cât sunt mai mulți, cu atât mai bine, deoarece și distracția va fi mai mare. Atât timp cât se respectă rândul fiecăruia și ordinea totul va decurge cum trebuie. Stabiliți de la început câte runde veți juca pentru a fi mai ușor să vedeți cine a câștigat la final.

Când mai luați o pauză de la jocul țomanap, o opțiune este să jucați unele din cele mai populare jocuri online cu cărți. Astfel, veți avea parte de diversitate și de noi provocări.

Cum se joacă țomapan?

Fiind atât de simplu, jocul țomapan e numai bun de jucat cu prietenii în momentele de plictiseală. Doar pregătiți foaia cu tabelul, vă hotărâți câte runde jucați și dați startul.

 1. Unul din jucători va spune alfabetul în gând, iar altul va spune „Stop”. Se va folosi litera la care s-a oprit primul jucător.
 2. Veți scrie fiecare în tabel câte un cuvânt din categoriile respective, care începe cu litera impusă la țomapan reguli de joc.
 3. Primul care termină de scris în tabel va spune „Stop”, iar ceilalți trebuie să se oprească și ei, indiferent dacă au terminat de completat tabelul sau nu.
 4. Conform setului țomapan reguli de joc, poți opri jocul și dacă nu ai terminat de scris la fiecare categorie. Asta dacă ești sigur că ai completat cei mai mulți termeni corect.

Acum ai aflat cum se joacă țomapan. Totuși, pe lângă aceste reguli ar trebui să adăugați voi o altă regulă privitoare la timpul minim sau maxim permis. Veți avea nevoie de cel puțin 30 de secunde sau măcar un minut pentru a putea scrie cele șapte cuvinte. Deci, luați și asta în considerare!

Reguli țomapan – punctaj

Când se strigă Stop la jocul țomapan s-a încheiat runda și se poate trece la dezvăluirea termenilor și la calcularea punctajului. Iată de ce se ține cont atunci când calculați cine a câștigat cele mai multe puncte:

 • Un răspuns corect la o categorie la care nu a mai scris nimeni un răspuns corect valorează 20 de puncte;
 • Un răspuns corect diferit de ce au scris ceilalți jucători aduce 10 puncte;
 • Un răspuns corect, la fel cu cel al altor jucători, aduce 5 puncte;
 • Un răspuns greșit sau lipsa unui răspuns nu aduce niciun punct.

La fiecare rundă din țomapan joc se adună punctajul și se trece la final, în dreptul totalului. Urmează o nouă rundă în care un alt jucător spune alfabetul în gând și un altul îl oprește, repetându-se etapele.

Când se termină toate rundele la jocul țomapan, se va aduna totalul fiecărei runde în parte pentru a obține punctajul final. Cine a adunat cele mai multe puncte în total va câștiga jocul. Iar cel care pierde va primi o pedeapsă din partea câștigătorului. Această regulă e asemănătoare cu cea de la Popa Prostu reguli de joc, în cazul în care nu știați.

Jocul Țomapan – provocări

Varianta clasică la jocul țomapan folosește categorii generale, cu informații pe care le înveți de obicei la școală. Totuși, jocul poate fi transformat într-unul mai interesant schimbând categoriile. Aveți nevoie de cel puțin 5 categorii pentru a vă distra pe cinste. Restul regulilor rămân la fel la țomanap joc alternativ, calculându-se punctaje la final pentru a vedea cine a câștigat.

Puteți oricând să alegeți alte categorii care vă interesează mai mult sau despre care știți mai multe. Iată câteva exemple interesante: filme, seriale, jocuri PC, capitale, fotbaliști celebri sau celebrități în general, profesii, mâncare, youtuberi, cântăreți, cărți, culori, melodii, pasiuni, obiecte, mărci de mașini, branduri etc. Alegerea e a voastră!

Dacă nu te poți întâlni cu prietenii tăi din varii motive pentru a juca țomapan, nu-ți face griji! Vei afla cu bucurie că poți juca țomapan online. La o simplă căutare pe net vei găsi câteva site-uri pe care le poți folosi pentru a întâlni alți jucători. Sigur vor fi la fel de entuziasmați să-și testeze cultura generală ca tine. Sau îi poți chema pe prietenii tăi în mediul online și vă veți distra la fel de bine!

Pe deasupra, mai există și aplicații țomapan joc online pe care le descarci pe telefonul mobil. Sunt sigure pentru instalare dacă apar în Magazin Play pentru telefoanele Android și în App Store pentru cele Apple.

Concluzie

Cu această ocazie ți-am amintit regulile la jocul țomapan pentru a începe să joci din nou. Iar dacă nu l-ai încercat încă, ar fi cazul să-i oferi o șansă data viitoare când te vezi cu prietenii. Dacă ți s-a părut că articolul acesta este informativ, aruncă o privire pe blog Joc Păcănele! Aici vei descoperi reguli de joc și date esențiale despre multe alte jocuri de societate pe care e musai sa le cunoști.

Autor