Reguli handbal

Reguli handbal: cum joci?

  iunie 6, 2023

Dacă vrei să joci handbal, atunci este necesar să cunoști setul de reguli handbal ce te va ajuta să parcurgi un meci corect. Multe sporturi se joacă în echipe și au diferite regulamente pe care este bine să le cunoști. 

Acest lucru îți va fi de folos și atunci când vrei să faci câteva pariuri handbal online, deoarece vei vedea mai ușor oportunitățile de câștig. Astfel, vei pune pariuri la cote bune și vei fi premiat cum se cuvine. Deci, hai să nu mai pierdem timp și să aflăm care sunt regulile!

Reguli handbal – scurtă prezentare

Ca multe alte jocuri de echipă, și handbalul se trage din antichitate, în special din zonele grecești. Lista de reguli handbal a evoluat în timp, împrumutând de la romani, francezi, dar și groenlandezi. Handbalul din prezent s-a dezvoltat în secolul 20 în țările nordice.

În 1960 a fost redactat primul regulament handbal oficial. „Data de naștere” a handbalului este 29 octombrie 1917, când a fost publicat la Berlin primul document cu reguli clare.

Revenind la joc, în cazul în care nu ai mai avut tangențe cu el, află că se desfășoară în două echipe. Scopul său este ca o echipă să acumuleze cât mai multe puncte până la finalul meciului, pentru a fi desemnată câștigătoare. Punctele se acumulează prin înscrierea de goluri cu mâna în poarta adversarilor.

Pentru că membrii echipei pot fi înlocuiți, iar activitatea lor pe teren influențează desfășurarea meciului, vei da atenție acestor aspecte, mai ales când pariezi online. Participarea unor anumiți jucători poate duce la înclinarea victoriei într-o parte sau în cealaltă a terenului, pe lângă respectarea acelui set de reguli handbal. Și vei folosi analiza meciului chiar în timp ce se desfășoară pentru a face cele mai bune alegeri.

Reguli handbal – cum joci

Elemente integrante ale jocului sunt terenul și aspectele logistice, precum și setul de reguli handbal. Vom porni de la terenul de joc, care măsoară 40 metri lungime și 20 metri lățime, având două porți și zona de joc.

În fața fiecărei porți ai, conform cu regulamentul jocului de handbal, linia de limitare a portarului (4 metri), linia de 7 metri și cea de aruncare liberă de 9 metri față de poartă.

Un alt joc pe echipe care folosește mingea și care s-ar putea să te intereseze este voleiul. Află mai multe despre cum se joacă volei din articolul nostru!

Timpi de joc

Meciurile oficiale, potrivit oricărui set de reguli handbal, se desfășoară pe două reprize. Fiecare va avea 20 – 30 de minute, în funcție de categoria de vârstă. Pauza dintre ele este de 10 minute.

Dacă scorul este egal la finalul meciului, se va trece la prelungiri de 5 minute fiecare. Dacă și după acest timp scorul este egal, se trece la departajare prin aruncări de la 7 metri.

Echipe

Potrivit setului de reguli handbal, la joc participă două echipe a câte 7 jucători fiecare. Jucătorii se împart într-un portar, două extreme, doi intermediari, un pivot și un coordonator.

Echipamentul jucătorilor este și el menționat în reguli handball. Este format din șort, tricou și ghete de handbal. Mai ai nevoie și de o minge pentru acest sport. Dimensiunea ei diferă în funcție de categoria de vârstă. De regulă, mingiile sunt destul de mici, de dimensiunea palmei, total diferite de cele de baschet sau fotbal.

Reguli handbal – Cum câștigi

Schemele de joc produc diversitate și complică puțin lista de reguli handbal, existând tot felul de informații utile. Dacă le înveți, îți va fi mai ușor să urmărești îndeaproape partida și chiar să profiți de pe urma ei cu un pariu bine plasat.

Iată câteva reguli de handbal specifice:

  • Ai voie să faci trei pași cu mingea în mână, după care tragi la poartă sau pasezi.
  • Ai voie să ții mingea în mână maximum 3 secunde.
  • Se va evita pătrunderea jucătorilor de pe teren în spațiul de poartă conform listei handball reguli de bază.
  • La lovituri libere se păstrează distanța de 3 metri.
  • Dacă bați mingea, te oprești și bați din nou vei fi sancționat pentru dublu dribling.
  • Nu ai voie să atingi mingea cu piciorul. Doar portarul are voie să o atingă cu orice parte a corpului dacă este situat în spațiul de poartă.
  • Dacă echipa ta se află în atac, dar nu atacă poarta, arbitrii pot acorda mingea adversarilor, declarând joc pasiv.
  • Faultul care oprește adversarii din poziții clare de gol este penalizat cu aruncare de la 7 metri.
  • Fiecare echipă are voie să ceară trei time-outuri pe meci. Vor fi maximum două de-a lungul fiecărei reprize conform cu regulile jocului de handbal, și unul în ultimele cinci minute ale partidei.
  • Faulturile se penalizează progresiv, prin avertisment, apoi eliminare pentru 2 minute sau descalificare din cadrul meciului.

Reguli handbal – punctaj

Fiecare aruncare cu noroc valorează un punct, potrivit listei de reguli handbal. Pentru că jocul este foarte rapid, vor exista nenumărate oportunități de înscriere.

De aceea, în unele partide echipele ajung să marcheze zeci de puncte. Fii atent la acest aspect când pariezi pe scorul final la NetBet online sau alte cazinouri populare de la noi. Dacă la fotbal vorbim despre scoruri de 2 – 3 goluri la handbal ajungi și la 20 – 30 de puncte.

Departajare

Când la finalul meciului scorul este identic pentru ambele echipe, lista de reguli handbal dictează două runde de prelungiri. Între ele vor exista pauze scurte de câteva minute.

Dacă și în urma lor scorul rămâne egal, se trece la loviturile de departajare. Dacă te interesează cum se joacă handbal la loviturile de departajare îți spunem că jucătorii vor avea dreptul la câte o aruncare în poartă de la linia de șapte metri.

Fiecare echipă desemnează cinci jucători care vor efectua câte o aruncare. Acestea vor fi intercalate, una de la o echipă și una de la cealaltă echipă. Dacă și după prima serie de aruncări este rezultat egal, setul de reguli handball dictează pornirea unei noi runde de departajări.

Concluzie

Știi mai multe despre ce reguli handbal trebuie respectate pe teren, așa că poți să joci cu prietenii sau să fii atent la partidele desfășurate. Informațiile acestea te ajută, mai ales când urmărești sportul respectiv și plasezi bilete pe câștigători. La pariuri sportive Superbet pui bilete în timpul meciului la cote bune, pentru a avea cele mai profitabile rezultate în timp ce te bucuri pe deplin de partidele de handbal.