reguli volei

Reguli volei

  iunie 7, 2023

Autor: Gabriel

Actualizat: 13 noiembrie 2023

Te atrage un joc precum voleiul, un sport pe echipe care are drept scop, potrivit setului de reguli volei, trimiterea mingii pe solul echipei adverse? Ai vrea să înveți să joci, dar nu știi de unde să începi? Ei bine, citește acest articol și vei afla informațiile necesare pentru un meci ca la carte, plin de victorii.

Tot la noi pe site vei mai putea învăța cum se joacă baschet sau ce reguli are fotbalul american. Asta, bineînțeles, dacă vrei să afli câte ceva și despre aceste sporturi.

Reguli volei – scurtă introducere

Ca multe alte sporturi, voleiul este guvernat de o federație internațională care stabilește clasicele reguli volei pentru turnee și competiții. Jocul împarte anumite caracteristici cu alte sporturi care se desfășoară la fileu precum serviciul, rotația, atacul și apărarea. Ce este unic la el este faptul că se pune accentul pe păstrarea mingii cât mai mult în aer.

Jucătorii aceleiași echipe pot pasa de trei ori între ei înainte să trimită mingea spre adversarii de peste plasă. Jocul are un arbitru care va menține partida corectă și spectaculoasă în același timp.

O rundă continuă până când o echipă trimite mingea în afara terenului, mingea atinge solul sau când o echipă face o greșeală. De îndată ce observi aceste detalii la jocurile de volei îți va fi mai ușor să pui un bileti la pariuri sportive NetBet, pentru a-ți spori veniturile suplimentare de distracție.

Reguli volei – teren de joc

Pentru orice meci oficial vor fi urmate niște reguli volei clare. Terenul este important, el măsurând 18 metri lungime și 9 metri lățime. La mijloc se află un fileu cu înălțimea de 2,24 metri pentru femei și 2,43 metri pentru bărbați.

Terenul este împărțit în linii de delimitare, de centru și de atac. Pe fiecare jumătate a terenului vei avea zona de atac, cea de serviciu și cea de înlocuiri. Setul de reguli volei mai spune că vei avea zona de schimbare a libero-ului, ariile de încălzire și pedeapsă în partea din fața băncilor cu rezerve.

Volei regulament – câți jucători sunt într-o echipă

Când citești lista de reguli volei vei vedea că fiecare echipă are 12 jucători plus antrenori, preparator fizic și medic. Pe foaia de arbitraj va fi trecut fiecare coechipier care va ajunge pe teren în timpul setului. Foaia de arbitraj se completează înaintea fiecărui set. Cât despre echipamentul jocului de volei, acesta presupune folosirea tricoului, șortului, șosetelor și ghetelor sport.

Întorcându-ne la jucători, pe teren participă 6 jucători în același timp, de la fiecare echipă. Există mai multe poziții pe care jucătorii le îndeplinesc pe teren. Cei trei de lângă fileu sunt jucători de linia întâi, fiind pozițiile 4, 3 și 2. Ceilalți trei sunt linia a doua, fiind pozițiile 5, 6 și 1.

Cu alte cuvinte, pe linia din față se află atacanții, blocanții și seterii. În spate se află fundașii, apărătorii și libero. Aceștia din urmă sunt jucătorii specializați în apărare, după cum reiese din volei reguli de joc. Poziția lor se va roti în funcție de formația de start. Se păstrează ordinea de serviciu cu pozițiile jucătorilor în timpul setului.

Dacă jucătorii nu sunt poziționați corect, regulile jocului de volei spun că ei pierd un punct și dreptul de a servi mingea.Atunci când echipa primește dreptul la servă, jucătorii se rotesc de pe poziția lor urmând sensul acelor de ceasornic. Cel din poziția 1 întotdeauna servește.

Cum se joacă volei

Există un set de reguli volei complex, care poate părea dificil la prima vedere. De îndată ce îl înveți, totul va deveni mult mai simplu. Practic, jucătorii ating mingea cu mâna pentru a o îndrepta spre terenul advers, la fel ca la reguli de joc polo.

  • Se vor juca cinci seturi, deci prima echipă care ajunge la trei seturi câștigate iese victorioasă. Dacă ne luăm după regulament volei, setul e câștigat când o echipă ajunge prima la 25 puncte, cu avans de două puncte față de adversar.
  • Dacă se ajunge la egalitate de 24 puncte, se joacă până când între echipe se produce o diferență de 2 puncte. Dacă se ajunge la ultimul set, se va juca până la 15 puncte.
  • În cazul în care o echipă refuză să joace, regulile la volei spun că meciul este declarat forfait pentru respectiva grupare, care pierde cu 0 puncte per set.
  • În timpul meciului, fiecare echipă poate cere maximum 2 time-out-uri și șase înlocuiri per set.
  • Intervalele dintre seturi, adică pauzele, vor avea o durată de 3 minute fiecare.
  • În urma fiecărui set, echipele schimbă terenul. Regulamentul jocului de volei spune că la ultimul set acest lucru nu mai este necesar.

Reguli volei – punctajul

Potrivit seriei de reguli volei punctele se acordă când mingea cade pe terenul advers, când echipa adversă face o greșeală sau când primește o penalizare.

Greșelile sunt judecate de arbitru, care decide penalizările. Dacă două sau mai multe greșeli au loc una după alta, doar prima este luată în considerare. Când adversarii comit simultan mai multe greșeli, faza de joc va fi jucată din nou, iar penalizarea este de dublă greșeală.

Echipa adversă primește punct, conform cu reguli de volei, și dacă jucătorii adverși sunt poziționați greșit la lansare sau dacă unul din ei ajunge pe teritoriul adversarului pe sub plasă ori când un picior trece de linia centrală.

Dacă în timpul jocului mingea atinge plasa în orice fel, echipa adversă primește punct. Cam acestea sunt cele mai importante reguli volei pe scurt referitoare la acordarea punctajului.

Concluzie

Așadar, astăzi ai descoperit simplele reguli volei pe care contezi atunci când vrei să te bucuri de un sport nou pentru tine. După ce înveți aceste reguli, poți juca și tu cu prietenii o partidă atunci când aveți timp liber sau poți urmări partidele oficiale difuzate.

Și pentru că înțelegi mai bine ce se întâmplă pe teren, profiți de ocazii și pariezi pe echipa câștigătoare la eFortuna Casino.

Autor