Reguli Sudoku

Reguli Sudoku – cum joci acest joc online și offline

  aprilie 19, 2024

Autor: Andra

Actualizat: 16 aprilie 2024

Ești în căutarea unui joc care să-ți pună la încercare abilitățile intelectuale? Dacă răspunsul este afirmativ, atunci trebuie să încerci Sudoku. Deși setul de reguli Sudoku este puțin mai complex, nu trebuie să-ți faci nicio grijă! În cele ce urmează, vom încerca să-ți oferim informații despre regulament, dar și cum poți deveni un adevărat profesionist.

Înainte de a aborda subiectul propriu-zis, nu uita că pe pagina noastră, Joc Păcănele, vei găsi o mulțime de ghiduri cu regulamente ale unor jocuri foarte populare. Îți recomandăm să afli mai multe informații despre setul de reguli Canasta, dar și despre ghidul Rentz reguli! Învață cât mai multe despre aceste jocuri distractive și provoacă-ți prietenii la partide pe cinste!

Reguli Sudoku – scurt istoric al jocului

Înainte de a discuta despre setul de reguli Sudoku, vom face o incursiune în timp. Mai exact, îți vom oferi mai multe detalii despre primele apariții ale jocului. Așadar, Sudoku este un joc puzzle numeric, în care trebuie să completezi o grilă cu cifre de la 1 la 9, fără a repeta aceeași cifră în vreo linie, coloană sau bloc 3×3. 

Originea jocului este adesea atribuită Japoniei, datorită numelui care înseamnă „număr singur”. Totuși, realitatea este alta. Primele apariții ale jocului au fost în Statele Unite ale Americii, undeva prin anii 1970. Inventat de arhitectul Howard Garns, Sudoku a fost publicat, pentru prima dată, într-o revistă de puzzle-uri, sub numele „Number Place”. Mai târziu, jocul a devenit popular în Japonia, unde a primit denumirea actuală. 

Reguli de joc Sudoku – cum se joacă

Cum am spus și în introducere, setul de reguli Sudoku e puțin mai dificil. Totuși, suntem siguri că te vei descurca admirabil, odată ce vei citi regulamentul și vei juca câteva mâini. Ei bine, scopul principal al jocului este acela de a umple toate grilele, folosind cifre de la 1 la 9. 

Grila Sudoku este împărțită în 9 linii, 9 coloane și 9 blocuri, de tip 3×3. La rândul său, fiecare bloc este înconjurat de linii puțin mai accentuate, pentru a-l diferenția de celelalte blocuri. Cu toate că grila de joc este mare, totul începe de la numărul 1. Așadar, de aici rezultă frumusețea jocului. Deși setul Sudoku reguli pare a fi puțin mai complicat, ceea ce îți va pune creativitatea la lucru este punerea regulamentului în aplicare. Totuși, hai să vedem care sunt aspectele pe care trebuie să le reții, atunci când joci Sudoku!

  • Nu poți avea aceeași cifră de 2 ori în aceeași linie;
  • Nu poți avea aceeași cifră de 2 ori în aceeași coloană;
  • Nu poți avea aceeași cifră de 2 ori în același bloc (3×3);
  • Grila trebuie completată, astfel încât toate liniile, coloanele, dar și blocurile (3×3) să conțină cifre de la 1 la 9.

Reguli Sudoku diagonală

Setul de reguli Sudoku nu diferă de regulamentul jocului pe diagonală. Totuși, la jocul pe diagonală, nivelul de dificultate este puțin mai ridicat. Așadar, Sudoku X se rezolvă în același mod ca și jocul clasic, completându-se numerele de la 1 la 9 în căsuțele goale. Principala diferență constă în faptul că nu se pot repeta numerele și în cele două diagonale principale din grilă, care vor fi marcate cu portocaliu. 

Reguli Sudoku avansați

După ce te-ai obișnuit cu setul de reguli Sudoku, dacă vrei o provocare mai mare, poți încerca jocul într-un nivel avansat. Evident, odată ce vei rezolva puzzle-ul, satisfacția va fi pe măsură. Totuși, ca să poți face acest lucru, vei avea nevoie de câteva strategii mai complexe.

„Perechea ascunsă” este unul dintre conceptele mai avansate, de care te vei folosi pentru a rezolva un puzzle ce are un nivel de dificultate ridicat. Acest termen face referire la două celule într-o linie, coloană sau bloc, care au doar două posibilități de numere rămase. Identificarea acestora te va ajuta să elimini alte opțiuni din câmpurile adiacente.

„Tripletele” este denumirea unei alte tehnici de joc, de care te poți folosi pentru a ieși victorios. Acest concept prezintă 3 celule într-o linie, coloană sau bloc, care conțin un set unic de 3 numere. Odată ce vei învăța această tehnică, vei putea rezolva cele mai dificile puzzle-uri.

Reguli Sudoku – strategii de joc

Ei bine, pe lângă setul de reguli Sudoku, te vei putea folosi și de anumite strategii, care îți pot aduce un avantaj considerabil. Pe măsură ce te vei confrunta cu puzzle-uri care îți vor pune răbdarea și rațiunea la încercare, aceste tool-uri te vor ajuta să învingi jocul. Așadar, hai să vedem despre ce e vorba!

  • Marcajul: presupune notarea tuturor posibilităților pentru o anumită casetă. Deci, te va ajută să-ți amintești unde un anumit număr ar putea fi amplasat, oferindu-ți, totodată, o strategie de eliminare a celorlalte opțiuni;
  • Analiza: este o tehnică avansată ce presupune utilizarea raționamentului deductiv, pentru a reduce opțiunile și a depista locurile în care pot fi inserate numerele. Această strategie nu te ajută doar în rezolvarea puzzle-ului, ci îți și oferă o mai bună înțelegere a modului în care interacțiunile dintre numere creează o structură complexă de posibilități;
  • Scanarea: tehnica scanării este un instrument de bază esențial. Aceasta implică verificarea constantă a liniilor, a coloanelor și a blocurilor, pentru a identifica locațiile potențiale unde anumite numere pot fi inserate. 

Killer Sudoku reguli

Odată ce ai învățat setul de reguli Sudoku, poți trece la nivelul următor. Killer Sudoku este o combinație între Sudoku și Kakuro. În ciuda numelui, această variantă a jocului poate fi mai ușor de rezolvat decât varianta clasică. Totuși, un nivel avansat la Killer Sudoku poate dura ore întregi. Iată o listă cu reguli, pe scurt:

Obiectivul este de a umple grila cu numere de la 1 la 9, astfel încât să fie îndeplinite următoarele condiții:

  • Fiecare linie, coloană sau bloc trebuie să conțină fiecare număr maxim o dată;
  • Suma tuturor numerelor dintr-un bloc trebuie să fie același cu numărul mic, imprimat în colțul blocului;
  • Niciun număr nu trebuie să apară de mai multe ori într-un bloc (regulă standard pentru Killer Sudoku). În Killer X, o regulă suplimentară este că fiecare dintre diagonalele lungi conține fiecare număr o singură dată.

Concluzii

Setul de reguli Sudoku este complex. Totuși, jocul a fost creat să contribuie la dezvoltarea creativității și a logicii celor care se joacă. De aceea, îți recomandăm să încerci cât mai multe partide! Suntem convinși că vei reuși să învingi jocul până și la cel mai dificil nivel. Apoi, te poți relaxa cu un joc mai simplu, dar la fel de distractiv, și anume Domino. Mult noroc!

Autor
Andra

Editor