...
inventatori romani

Cinci inventatori români care au schimbat lumea

  septembrie 27, 2019

Autor: Diana

Actualizat: 27 septembrie 2019

Dacă în săptămânile precedente, am vorbit mai mult despre România frumoasă și artistică, a venit timpul pentru o Românie a inventatorilor. România a dovedit de-a lungul timpului că poate fi un loc excelent și pentru știință. De aceea ne-am decis să facem un top cinci al inventatorilor români, remarcați de o planetă întreagă pentru contribuțiile lor la progresul omenirii. Să începem deci topul inventatorilor români.

Descoperă și un top cu cei mai cunoscuți sportivi români din toate timpurile!

#1 Petrache Poenaru – mai mult decât o stație de metrou

Dacă ai mers cu metroul prin București, e imposibil să nu fi trecut pe la stația de metrou Petrache Poenaru (anterior s-a numit Semănătoarea). În primii ani de şcoala generală am învăţat să scriem cu stiloul, acel instrument pe care personal l-am considerat întotdeauna mai lent decât banalul, dar şi mai puţin elegantul, pix. Nici prin cap nu-mi trecea la vremea respectivă că “vinovat” pentru cerneala care care se prelingea frecvent pe stilou şi ajungea pe mâinile mele este un român pe nume Petrache Poenaru. Inventatorul stiloului a fost un inginer și un mathematician român care s-a născut în 1799.

Invenția sa, cunoscută ca stilou mai târziu, s-a numit inițial “plume portable sans fin, qui s’alimente elle-même avec de l’encre” (în traducere liberă “stilou portabil fără sfârşit alimentat cu cerneală”. Probabil că mulți dintre voi ați scris cu stiloul în clasele primare și că încă mai sunt printre voi oameni care folosesc acest instrument. Chiar dacă astăzi tehnologia este la putere, timp de aproximativ 150 de ani stiloul a reprezentat o inventive incredibilă pentru comunicarea umană.

Un aspect mai puțin cunoscut referitor la Petrache Poenaru este și acela că a fost unul dintre oamenii de încredere ai revoluționarului de la 1821, Tudor Vladimirescu. Mai mult, anumite surse spun despre Petrache Poenaru că ar fi fost primul român care a călpătorit cu trenul. Plimbarea lui ar fi avut loc în Anglia, între orașele Liverpool și Manchester.

#2 – Traian Vuia și avioanele

Și pe el e posibil să îl știi din alte motive decât din cele pentru care a rămas în istorie. Există un liceu în Capitală care îi poartă numele. Totuși, credem că e mai bine să îl cunoaștem pe Traian Vuia cu contirbuțiile sale majore pentru aviație. Faptul că astăzi un zbor de la București la Viena durează mai puțin de două ore, poate că i se datorează și acestui aviator român. Revenind la Vuia, acesta a fost primul om din lume care a efectuat un zbor cu un aparat mai greu decât aerul. El nu a beneficiat de ajutor extern din partea unor catapulte sau a unor șine.

Acest eveniment super-important pentru istoria timpurie a aviației s-a întâmplat pe 18 martie 1906 în apropierea Parisului. Aparatul a accelerat pe o distanță de 50 de metri, apoi ridicarea s-a produs l ao înălțime de aproxiamtiv un metro pe o distanță de 12 metri. În momentul respectiv, elicea s-a rupt, dar avionul a aterizat fără problem, pentru că înălțimea era mică. Aparatul respective s-a numit Vuia I și nu a reprezentat singura inventive a românului. El a mai pus în practică un generator cu abur (1925) și două elicoptere (1918, 1922). Chiar dacă pasul spu nu a fost unul decisive, Traian Vuia rămâne o pagină decisive în istoria aviației românești, dar și europene și mondiale.

 #3 – Nicolae Paulescu și insulina

E timpul să trecem pe teritoriul medicinei și să abordăm o problemă extreme de serioasă. Vorbim de una dintre bolile secolului, diabetul, asta pentru că zahărul este unul dintre cei mai mari dușmani ai omului contemporan. De câte ori ai zis că te lasși de Cola sau Pepsi și nu ai făcut-o? Pentru cei care știu că insulina e soluția pentru diabetici, voi menționa faptul că existent ei a fost posibilă mulțumită unui medic și fiziolog român din secolele al XIX-lea și al XX-lea.

Apariția insulinei I se datorează doctorului Paulescu. Acesta a demonstrat eficiența hormonului antidiabetic eliberat de pancreas. Inițial, Paulescu a denumit hormonul respectiv pancreină, însă ulterior a primit alt nume, insulină. Românul a fost aproape să fie distins cu Nobel în 1923, însă premiul a ajuns din păcate la Frederick Banting și Charles Best. Deși i s-a făcut o mare nedreptate, poporul român știe cine este cu adevărat părintele insulinei și îi va cinsti numele pentru totdeauna.

#4 – Henri Coandă și industria aviației

Vorbim de un extrem de valoros academician și ingienr român, pionier în aviație, fizician și chiar inventator. Există chiar un effect care îi poartă numele. Efectul Coandă se mai numește și devierea jeturilor de fluid în apropierea suprafețelor curbe și a fost rodul unei experiențe empirice. Coandă a mai experimentat și un sistem de transport numit Hyperloop, însă cercetările asupra acestuia au fost oprite în timpul regimului comunist.

Totuși, cea mai cunoscută și apreciată invenție a acestuia provine din perioada de tinerețe. Aeronava Coandă-1910, lansată când Henri Coandă avea 24 de ani, este primul avion cu propulsie prin reactive din lume. Acesta aparat de zbor a fost conceput, proiectat, testat și chair pilotat de savantul român. Printre realizările remarcabile ale lui Henri Coandă se numără și o instalație pentru transport prin tub vidat, o altă instalație pentru desalinizarea apei. De asemenea, românul s-a ocupat și de alte zone precum decorațiunile, unde a inventat un nou material de cosntrucție. Este vorba de beton-lemn.

Contribuțiile sale nu s-au oprit la granițeele României. Henri Coandă a construit în Golful Persic primul rezervor de beton pentru mediul subacvatic în care să se stocheze beton. Probabil că vei vrea să afli mai multe despre acest adevărat savant român, așa că te încurajăm să cercetezi cu atenție și alte material de pe internet.

#5 Ana Aslan și Gerovital

Cine nu-și dorește să fie veșnic tânăr și să bucure cât mai mult de viață? Deși nu există, nemurirea a fost un subiect pasionant pentru foarte mulți scriitori, cercetători și chiar pentru visători. Istoria a reținut-o pe Ana Aslan pentru cremele care conțin vitamin H3. Probabil că e mai cunoscută denumirea de Gerovital. Ana Aslan a fost un medic specializat în gerontologie și academician. Ea a studiat importanța procainei în scopul ameliorării tulburărilor distrofice legate de îmbătrânire.

Printre cei care au folosit încă din primele momente Gerovitalul s-au numărat și nume celebre la nivel mondial. Vorbim despre Tito, Pinochet, John Kennedy, Charlie Chaplin sau chiar Charles de Gaulle. Cu timpul, tratamentul a devenit accesibil la scară largă. În perioada activității sale de la Timișoara, Ana Aslan a experimentat procaina pe un tânăr ce suferea de rheumatism, aflat în spital. Experimentul Anei Aslan a fost un succes, boala fiindu-i ameliorate. Ulterior, tratamentul a fost extins și spre bătrânii suferinzi. Astfel, s-a demonstrate importanța novocainei în ameliorarea tulburărilor distrofice ce au legătură cu vârsta.

Gerovitalul pentru care Ana Aslan a rămas celebră a fost inventat în 1953. El are la bază novocaina (un anestezic folosit în bolile bătrâneții, precum arteroscleroza). Descoperirea a fost prezentată la Basel și Karlsruhe, unde specticismul a fost atitudinea predominantă. Totuși, experimentarea produsului pe câteva mii de persoane a însemnat practic ajungerea la un rezultat extreme de favorabil. Studiile au însemnat diminuarea îmbătrânirii cu peste 40%.

Vezi și top 5 scriitori ai românilor!

Concluzii

Ne aflăm la finalul încă unui top care prezintă locuri și oameni importanți care au marcat istoria României, dar și a întregii lumi. Suntem siguri că le la fiecare dintre ei vei avea ceva de învățat la momentul oportun. Când tu câștigi, România câștigă!

Autor