...
caragiale bacovia eminescu caragiale creanga

Top cinci cei mai iubiți scriitori ai românilor

  septembrie 20, 2019

Autor: Mara

Actualizat: 25 aprilie 2023

Distribuie!

Fie că i-ai studiat în liceu sau că i-ai descoperit în adolescență din lecturile de la școală, scriitorii români ți-au colorat în nuanțe frumoase serile de vară sau de iarnă. Acest nou top pe care îl propunem nu se vrea un clasament sportive, ci o opinie subiectivă a unui cititor pasionat. Fiecare dintre noi are scriitorii săi favoriți, alături de care trăiesc cele mai frumoase povești.

Poate a trecut ceva timp de când ai susținut examenul de Bacalaureat sau de când ai deschis o carte a unui autor român, însă bucuria lecturii va merge cu tine mereu și pretutindeni. Să înceapă topul scriitorilor români, pornind de la locul al cincilea către locul întâi. Vrem să știm și care sunt cărțile tale preferate care te-au format ca om și pe care le vor citi la rândul lor și copiii tăi. Fie că vorbim de ediții mai vechi sau de ediții noi modern (chiar și de ebooks), aceste cărți vor rămâne în memoria colectivă pentru totdeauna.

Vezi și top 5 trupe rock românești de legendă!

#5 – Ion Creangă

Cine nu a citit Amintiri din Copilărie? Reformulez, cine nu a îndrăgit Amintiri din Copilărie? Care e povestea de acolo care te reprezintă cel mai mult? Noi credem că orice copil născut în era tehnologiei ar trebui să citască măcar o data clasicele La Scăldat, La Cireșe sau Pupăza din tei. Stilul inconfundabil și care rezistă probei timpului l-au impus pe Ion Creangă între autorii canonici ai literaturii române. Nu doar Amintiri din Copilărie a scris autorul originar din Humulești.

De la Ion Creangă ne-au rămas cărți și texte memorabile precum Fata babei și fata moșneagului, Povestea lui Harap-Alb, Moș Ion Roată și Unirea, Păcală sau Povestea unui om leneș. Nu credem să existe un povestitor mai bun în toată literature națională decât Ion Creangă, unul dintre cei mai îndrăgiți autori în rândul copiiilor și adolescenților din foarte genrații trecute și prezente. Nu puteam încheia secțiunea dedicată scriitorului din HUmulești, fără un citat reprezentativ din opera sa:

Dacă Dumnezeu nu ne-ar fi găurit pielea în dreptul ochilor, nu ne-am putea vedea greşelile unii altora. (Întîmpinare la critica domnului Nădejde, 1881)

#4 – George Bacovia

Chiar dacă nu toți liceeni i-au gustat poezia de când se află în program de liceu (eu personal l-am studiat în clasa a XI-a), George Bacovia nu are cum să nu-ți rămână pe retina sau să emoționeze. Versurile lui gothice par să fi inspirit și trupe moderne de rock, precum H.I.M. sau Tokyo Hotel. Desigur că acesta e un pamphlet și trebuie tratat cu atare, membrii trupelor mai sus menționate necitind mai mult ca sigur poeziile lui George Bacovia. Dacă locuiești în București, e bine să știi că există și un muzeu memorial, pe care în mod sigur ai vrea să îl vizitezi.

Dar George Bacovia nu a scris doar poezie, însă acest gen literar l-a făcut consacrat pe autorul originar din Bacău. Numele său adevărat nu este George Bacovia, ci George Andone Vasiliu. Pentru a păstra o amintire frumoasă a poetului, vom lăsa aici câteva versuri memorabile, pe car le-am iubit cu toții.

De-atitea nopti aud plouând,/Aud materia plângând…/Sînt singur, și mă duce un gând/Spre locuințele lacustre.

Și parcă dorm pe scînduri ude,/ În spate mă izbește-un val/Tresar prin somn și mi se pare/Că n-am tras podul de la mal. (Lacustră – George Bacovia)

#3 – Ion Luca Caragiale

E probabil cel mai actual scriitor român, situațiile sociale din opera sa (proză și teatru) întâlnindu-se și în societatea românească contemporană. Mai mult ca sigur profesoara ta de română a vrut să pună în scenă în liceu piesa O scrisoare pierdută sau dacă nu O Noapte Furtunoasă. Și dacă ați ajuns să faceți castingul pentru piesă, mai mult ca sigur că v-ați dorit să obțineți unul sau celălalt dintre roluri. Personalitatea lui Ion Luca Caragiale este mult prea complex pentru a putea fi rezumată în câtea rânduri aici. Director de teatru, jurnalist, conferențiar, dramaturg, Ion Luca Caragiale a însemnat și continua să însemne enorm pentru cultura română contemporană.

Dacă nu ai fost neapărat obișnuit cu piesele de teatru marca I.L. Caragiale, suntem sigur că ai studiat în școala primară sau în gimnaziu texte precum Bubico sau D-l Goe. Umorul este principal calitate a operelor lui Caragiale și sunt sigur că veți râde și acum dacă ați reciti aceste texte. Încheiem și această secțiune a topului nostru cu un citat din marele dramaturg I.L. Caragiale.

Târziu de tot în noapte, trei vechi prieteni stau de vorbă într-o berărie — despre ce?… Ei! despre ce pot sta de vorbă trei români aşa de târziu?… despre politică, fără-ndoială. (Cam târziu de Ion Luca Caragiale).

#2 – Tudor Arghezi

Autorul Florilor de Mucigai este al doilea poet din topul nostru de scriitori români. Pentru că nu e așa, poezia nu are cum să nu ne miște atunci când suntem sensibili sau mai vulnerabili. Și pe Arghezi l-ai studiat la școală începând chiar din clasele primare, când ai descoperit frumosul poem Stupul lor. Îl redăm aici cu un fragmentr, pentru a-ți reaminti ce frumoasă era perioada copilăriei noastre.

Că niciuna n-a muncit/Pentru sine, ci-mpreună/ Pentru stupul împlinit/ Cu felii de miere bună.

E unul dintre acele texte care nu poate să nu te miște, e genul de poezie pe care l-ar îndrăgi deopotrivă copiii, părinții și bunicii dintr-o familie. Și probabil că este justificată îngrijorarea că astăzi nu se mai scriu acele poeme faine care se scriau acum 100 sau 150 de ani. Lipsa rimei și uneori chiar și a ritmului pot să îndepărteze un cititor mai slab de înger.

Revenind la Arghezi, acesta ne-a dat foarte multă poezie bună, practic volume precum Cuvinte potrivite, Flori de mucigai, Cartea cu jucării sau Bilete de papagal sunt tot atâtea capodopere ale literaturii române. Desigur că exisată și alte cărți de care nu te-ai putea despărți niciodată și la care revii în mod constant.

#1 – Mihai Eminescu

Chiar și cei care nu citesc poezie pot afirma că au un poet favorit, în persoana lui Mihai Eminescu. Pe drept acesta a fost numit poetul nepereche. Fără a exagera, putem spune că poezia românească nu a mai fost niciodată la fel după apariția lui Mihai Eminescu. E genul de autor care se naște o dată la o sută de ani și a cărui valoare nu poate fi contestată de nimeni.  Fiecare dintre voi are cel puțin un poem preferat semnat e Mihai Eminescu. Fie că vorbim de Luceafărul (pe care l-am auzit recitat inclusiv în mijloacele de transfport), de Scrisoarea III sau de Împărat și Proletar. Mulți actori au interpretat poemele lui Eminescu, lăsând înregistrări video și audio pentru generațiile care vin după noi. Pentru a înțelege mai bine perfecțiunea, redăm mai jos primele trei strofe din Luceafărul.

A fost odată ca-n povești,/A fost ca niciodată,/Din rude mari impărătești,/O prea frumoasă fată.

Și era una la părinți/Și mîndră-n toate cele,/Cum e Fecioara între sfinți/Și luna între stele.

Din umbra falnicelor bolți/Ea pasul și-l îndreaptă/Lîngă fereastra, unde-n colț/Luceafărul așteaptă.

Ce poate fi mai frumos pe lume decât aceste versuri pe care le reții și care îți ajung desăvârșit la inimă. Deși am ales doar cinci scriitori, credem că în acest top puteau intra mult mai mulți.

La final, iată alte cinci nume care s-ar fi putut afla în top. E timpul mențiunilor speciale: Nichita Stănescu, Liviu Rebreanu, Ioan Slavici, Ion Barbu și Lucian Blaga. Revenim cu un alt top foarte curând, chiar săptămâna viitoare.

Autor