De multe ori, când am călătorit prin Europa, prietenii mei de acolo m-au întrebat dacă sunt mândru de țara mea. În mod firesc, răspunsul meu a fost da. Apoi, aceiași prieteni m-am întrebat de ce sunt mândru de România. Și aici le-am povestit de exemplu de locuri frumoase pe care le-am vizitat în țara mea, precum Delta Dunării sau orașul Sibiu. Povestea nu s-a oprit aici, prietenii au vrut să afle și despre personalități care ne fac să ne bucurăm de fiecare zi petrecută în România.
Primul gând care mi-a venit în minte a fost acela că avem sportivi care ne-au făcut mândri în trecut, avem sportivi care ne fac mândri în prezent și cu siguranță sportul românesc va avea și viitor. De aici mi-a venit și ideea de a face un top 10 al celor mai importanți campioni pe care i-a oferit România pentru sportul mondial. E un top subiectiv, dar nu este un clasament.
Dacă veți întreba pe altcineva, va avea desigur o altă ordine sau alți zece favoriți sau favorite. Mai mult, topul meu cuprinde cinci sportivi și cinci sportive, pentru că atât bărbații, cât și femeile au produs mari bucurii și i-au scos pe români în stradă la marile lor succese. Iată zece motive de satisfacție pe care ar trebui să le aibă fiecare român în parte. Merită să vorbim de acești super-campioni cu prietenii noștri din România sau din străinătate. Să îi dăm drumul!
Nu cred că există cineva în țara asta care să conteste faptul că jucătoarea româncă, originară din Constanța, reprezintă prezentul și viitorul sportului românesc. Simona a fost pentru o perioadă destul de lungă pe locul I în lume în circuitul de tenis feminin. Mai mult, Simona are deja în palmares două turnee de Mare Șlem, cele mai importante distincții din tenisul mondial. Simona s-a impus la Roland Garros în 2018, după o victorie în fața lui Sloane Stephens. Totuși, cel mai important triumf pentru româncă a fost obținut la Wimbledon, în cel mai exclusivist complex de tenis din lume. Simona a scris istorie pe iarba londoneză, învingând-o în finala pe super-campioana din Statele Unite, Serena Williams.
Simona Halep și-a prezentat trofeul pe care l-a adus acasă. Ea a fost prezentă pe Arena Națională din București și la Constanța, unde emoțiile au plutit în aer. Dacă nu ai fost la întâlnirea cu Simona, îți spunem că ai ratat un moment special. Cu toate acestea, credem că vei fi present la prezentarea celui de-al treilea Grand Slam, pe care Simona îl va adăuga cu siguranță colecției sale deja impresionante. Tu ce amintire ai din meciurile Simonei? Îți place mai mult jocul ei pe iarbă sau cel pe zgură?
Acum vine momentul unei ghicitori. Cine este legendarul jucător de tenis român care a fost primul lider ATP între 1973 și 1974? Vă mai dau un indiciu. Acest jucător s-a impus de două ori în turneele de Grand Slam, în 1972 la US Open și în 1973 la Roland Garros. Tot acest jucător a mai disputat și alter trei finale:la Paris în 1971 și la Londra în 1972 și în 1976. Ți-am dat suficiente indicații pentru a descoperi cine este campionul român despre care vorbim cu toții. Desigur că ne referim la Ilie Năstase, cel care a ajutat foarte mult la popularizarea tenisului în România, într-o perioadă în care acest sport era încă o enigmă pentru mulți dintre conaționalii noștri.
Chiar și după retragerea sa din activitate, Ilie Năstase a ajutat multe generații de copii să performeze în acest sport. De asemenea, mulțumită lui Năstase, dar și lui Țiriac, am avut foarte mulți ani la București un turneu de tenis. Aici i-am putut vedea de-a lungul timpului pe Goran Ivanisevic, Thomas Muster, David Ferrer, Grigor Dimitrov sau Fernando Verdasco. Ilie Năstase are și o academie de tenis, unde se pregătește viitorul tenisului românesc. N poți să nu îl apreciezi pe Ilie Năstase pentru implicarea sa continuă în evoluția tenisului românesc.
Una dintre sportivele cu cel mai mare impact în ultimii ani este și Cristina Neagu, handbalista care a câștigat Liga Campionilor la handbal feminin cu ŽRK Budućnost Podgorica în 2015. De asemenea, ea a obținut și o serie de distincții personale.
Vorbim de titlul de cea mai bună handbalistă a lumii. Ea a obținut aceste performanțe în 2015, 2016, 2018. Pe lângă palmaresul la nivel de echipă de club și cel la nivel individual, Cristina a contribuit decisiv și pentru multe dintre momentele importante ale Naționalei de Handbal Feminin a României. Ea a contribuit la medaliile de bronz de la Campionatul Mondial din 201 și de la campionatul European din 2015.
Handbalul este unul dintre sporturile în care țara noastră a excelat în istoria sportului. Rezultatele au fost excepționale și la nivel de masculin, dar și la nivel de feminin. România a fost campionă mondială la handbal masculin în patru rânduri (1961, 1964, 1970, 1974), dar și la handbal feminin o singură dată, la a doua ediție în 1962.
Cristina Neagu nu face decât să continue tradiția începută d ejucători legendari precum Cristian Gațu, Cornel Oțelea sau Valentin Samungi. Și handbalul românesc are un viitor luminos! NU trebuie decât să ne bucurăm de spectacol!
Dacă aveai 20 de ani în 1994, aceasta este poate cea mai frumoasă amintire a ta cu fotbalul. Dacă aveai 6-7 ani în 1994, e probabil că meciul cu Argentina să fi fost primul tău contact cu fotbalul. Dacă nu erai născut în 1994, în mod sigur părinții tăi sau fratele mai mare ți-au povestit despre meciurile din vara americană. 3-1 România vs. Columbia și 3-2 România vs. Argentina.
Acestea sunt în mod sigur cele mai frumoase amintiri pe care le poate avea cineva cu echipa Națională a României. În centrul acelui miracol s-au aflat o serie de jucători cum nu a mai avut până atunci fotalul românesc. Ne referim în principal la Gheroghe Hagi, Gheorghe Popescu, Dan Petrescu, Ionuț Lupescu, Florin Răducioiu și desigur Ilie Dumitrescu sau Bogdan Stelea. Totuși, dintre toți aceștia, cel care a strălucit mai mult decât ceilalți a fost Hagi.
Acesta a făcut carieră la echipe precum Steaua (unde a câștigat Supercupa Europei în 1987), Real Madrid (unde a câștigat Supercupa Spaniei în 1990), Brescia, FC Barcelona (unde a câștigat Supercupa Spaniei în 1994) și mai ales Galatasaray (campion de patru ori al Turciei, câștigător al Cupei UEFA în 2000 și al Supercupei Europei în același an). NU degeaba mulți îl văd jucătorul român cu cele mai mari performanțe.
Schimbăm sportul și ne reamintim cu bucurie de performanțele dintr-o altă disciplină. Deși nu la fel de popular precum tenisul și fotbalul, atletismul are o importanță deosebită pentru iubitorii sportului din țara noastră. Și ne-am oprti la Gabriela Szabo, spiridușulcare câștiga curse senzaționale în anii ’90 și la începutul anilor 2000. Totuși, două sunt argumentele care m-au determinat să o includ pe Gabriela în acest top minunat, top al sportivilor cu care ne mândrim cu adevărat ca națiune.
Și sigur că mă refer la titlul de la Olimpiada din anul 2000 de la Sydney, ce a fost obținut în proba de 5.000 de metri. E vorba desigur de o medalie de aur la Olimpiadă, premiul cel mai mare pe care îl poate obține un sportiv adevărat într-o carieră.
Aur olimpic eși o dovadă extraordinară de patriotism. A doua borna asupra căreia m-am oprit este medalia de aur din proba de 1.500 de metri, probă pe care s-a concentrat mai mult Gabriela Szabo spre finalul carieră. Distincția a fost obținută în 2002 la Edmonton, Canada. Szabo a obținut și alte medalii strălucitoare, despre care te las să afli căutând informații despre atletă. Vei avea mari surprize și bucurii.
Dacă îți place sportul românesc, e imposibil să nu fi auzit de Gheorghe Ghiță Mureșan, cel care a uimit America cu jocul său și cu înălțimea sa de 2 metri și 31 de centrimetri. Ardeleanul nostru a uimit campionatul nord-american de baschet la două echipe din NBA: Washington Bullets/Wizards (1993-1998) și la New Jersey Nets (actualmente Brooklin Nets) între 1999 și 2000.
În această perioadă, Ghiță Mureșan a primit și o serie de distincții, dintre care cea mai importantă este NBA Most Improved Player Award. Așteptăm și alți jucători români de baschet să îi calce pe urme lui Mureșan și să ajungă să evolueze în cel mai important campionat de baschet din lume. Nivelul acolo este foarte ridicat și pretențiile sunt extreme de ridicate. Între timp ne vom bucura de baschet spectaculos și în România! Poate nu știați, dar Mureșan și-a încercat norocul și la Hollywood, apărând în 1998 în filmul Uriașul meu alături de Billy Crystal.
Dacă vorbim de gimnatiscă feminină (dar și masculină), România este un reper pe harta lumii. Nu doar Nadia a uimit un mapamond întreg, ci și alte sportive precum Andreea Răducan, Simona Amânar, Cătălina Ponor, Sandra Izbașa, Lavinia Miloșovici sau Monica Roșu. Totuși, deschizătoarea de drum pentru toate aceste nume minunate a fost fără doar și poate Nadia Comăneci și ale sale note de zece. Românca a fost prima sportivă din lume care a primit nota zece în gimnastică.
Acest fapt s-a petrecut la Olimpiada de Vară de la Montreal, Canada în 1976. Româncă avea doar 14 ani atunci (practic abia ce își luase buletinul) și obținea nu una, ci șapte note de zece la proba de gimnastică. Totuși mai important decât acest concurs, rămâne moștenirea pe care a lăsat-o gimnasticii din România, după ea urmând mai bine de 40 de ani de succese în gimnastica românească la campionate europene, mondiale și olimpiade.
Vorbim de reșițeanul Chivu, poate cel mai bun jucător român de după Generația de Aur. Din păcate, Naționala României nu a mai atins niciodată performanțele de la Cupa Mondială din Statele Unite 1994. Dar Chivu a fost și va fi un model pentru tinerii jucători. Suntem siguri că fostul căpitan de la Ajax i-a inspirat și pe tinerii de la Naționala U21, echipă ce a atins faza semifinalelor la Campionatul European U21 din Italia 2019.
Vorbim de reșițeanul Chivu, poate cel mai bun jucător român de după Generația de Aur. Din păcate, Naționala României nu a mai atins niciodată performanțele de la Cupa Mondială din Statele Unite 1994. Dar Chivu a fost și va fi un model pentru tinerii jucători. Suntem siguri că fostul căpitan de la Ajax i-a inspirat și pe tinerii de la Naționala U21, echipă ce a atins faza semifinalelor la Campionatul European U21 din Italia 2019.
În 2010, Cristi Chivu a atins maximul în cariera sa de fotbalist, triumfând alături de Jose Mourinho și Inter Milano în Liga Campionilor, Cupa Italiei și în Campionatul Italiei. Chivu a stat șapte ani la Inter, bifând mai mult de 100 de meciuri. El a mai evoluat în carieră la cluburi precum AS Roma, Ajax Amsterdam (unde a fost și căpitan), Universitatea Craiova și CSM Reșița.
Ne amintim desigur și de golul de la Națională, gol înscris la Euro 2000 în fața Angliei, pe care am învins-o atunci cu 3-2 în grupe. Atunci am fost fost foarte mândri de ai noștri, care au ieșit glorioși dintr-o grupă cu Anglia, Germania și Portugalia. Ne aflam la Euro 2000 din Olanda și Belgia.
Canotajul nu e neapărat cel mai popular sport în rândul românilor, însă performanțele Elisabetei Lipă nu vor fi probabil egalate niciodată de niciun alt sportiv sau sportivă. Numai ascultați cum sună palmaresul ei. Și ne referim doar la Jocurile Olimpice în acest articol, asta chiar dacă Elisabeta Lipă a obținut performanțe senzaționale și la campionatele mondiale sau la campionatele naționale.
Pentru a demonstra cât de bună a fost Lipă pe plan intern, vă spunem doar că a obținut de 25 de ori titlul de campioană națională. Cum am promis, distincțiile olimpice:
Ce îți poți dori mai mult ca sportiv de performanță? Elisabeta Lipă va rămâne un adevărat simbol pentru sportul românesc.
Am început topul cu tenis, îl închidem cu tenis. Chiar dacă nu a atins niciodată performanețele lui Ilie Năstase, Andrei Pavel intră și el în panteonul sportului românesc. De ce îl iubim pe Andrei Pavel? Păi, sunt mai multe motive.
Unul dintre ele este ambiția și devotamentul de care a dat dovadă în Cupa Davis, unde a adunat foarte multe meciuri grozave. Ne amintim doar de unul dintre acestea, și anume victoria în fața americanului Andy Roddick din 2006. Meciul s-a jucat pe teren american, și a fost un adevărat șoc pentru toată lumea la acea vreme.
Andrei și-a continuat munca după retragere. S-a dedicat antrenoratului, fiind căpitanul nejucător al Echipei de Cupa Davis a României, dar și unul dintre antrenorii din stafful Simonei Halep. Cel mai bun loc ocupat de român a fost poziția a 13-a, în 2007. Constănțeanul a cucerit și trei titluri în ATP. Vorbim de Tokio 1998, St Polten, Austria, 2000 și de Montreal, Canada, 2001.
Sper că ți-a plăcut topul nostru, te așteptăm și altă dată cu informații fascinante despre România și despre români. Cu siguranță sunt aspecte care vom pune o lumină favorabilă pe imaginea României. Sloganul nostru este: reînvățăm să iubim România!
Vezi și top 5 inventatori români care au reușit să schimbe lumea!