...
Zeul Ra

Cine a fost Zeul Ra?

  octombrie 19, 2023

Autor: Andra

Actualizat: 11 octombrie 2023

Zeul Ra este o divinitate foarte des întâlnită atât în diverse povești despre Egiptul Antic, cât și la noi pe site, în seria de păcănele cu Egipt. De aceea, nu ar strica să afli mai multe despre acest zeu. Mai ales când îl vezi atât de des pe role. Poate ți-a stârnit curiozitatea! 

Tocmai de aceea, noi suntem aici cu un articol pregătit pentru tine despre zeul Soarelui Egipt. Tu doar dai spin la păcănelele preferate, apoi pentru puțină diversitate, rămâi pe același site și citești despre mitologia egipteană. Dacă și ție îți sună la fel de bine cum ne sună nouă, urmărește în continuare informațiile despre Zeul Ra!

Zeul Ra – o divinitate din panteonul egiptean

Zeul Ra sau Re este cunoscut drept zeul soarelui din Egiptul Antic și este una dintre cele mai vechi divinități din panteonul egiptean. Acesta era o personificare a soarelui și era venerat la Heliopolis sau Cetatea Soarelui. Cu toate acestea, Ra avea caracteristici comune cu zeul cerului, adică Horus, cele două zeități fiind câteodată contopite sub numele de Ra-Horakhty. Acest nume se poate traduce prin „Ra, care este Horus al celor două orizonturi”. Mai mult, vei mai putea auzi de acest zeu și cu numele de Amon Ra, deoarece zeul Amon devenise proeminent în Noul Regat.

Ca zeu solar, acesta a luat diferite forme, cum ar fi:

  • forma sa umană, adică Atum;
  • scarabeul, adică Khepri;
  • șoimul, adică Horus.

Despre aceste forme și altele, dar și simbolistica lor vom discuta într-o secțiune ce va urma. Până atunci, îți mai spunem despre zeul Amon Ra că se credea a fi întruchiparea soarelui sau chiar soarele însuși. Era imaginat ca unui mare zeu, care călărește pe ceruri de-a lungul zilei și coboară în lumea subterană la apus. În întunericul de sub pământ se credea a fi atacat în fiecare noapte de un șarpe uriaș numit Apep. Zeul Apep încerca să împiedice răsăritul soarelui, distrugând astfel viața de pe pământ. Acestea sunt numai câteva detalii, dar pentru mai multe pe acest subiect, poți citi secțiunea ce urmează!

Ra Zeu în lumea de dincolo

Așa cum am zis și mai devreme despre Zeul Ra, acesta călătorea cu două bărci solare numite Mandjet sau barca dimineții, dar și Mesektet, barca serii. El trecea atât prin cer, cât și prin Duat, cele 12 ore ale nopții, cunoscute și ca lumea subterană a Egiptului. Iar atunci când călătorea noaptea, Ra lua forma sa cu cap de berbec. Pe timp de zi, acesta era însoțit de mai multe zeități sau de Sia, Hu și Heka, însemnând percepția, comanda și puterea magică. 

Să ne întoarcem puțin la noapte și la călătoriile sale din acea perioadă de timp, pentru că sunt niște mituri ce trebuie explorate. Se spunea că Apep, cel pe care l-am menționat mai sus, îl oprea pe Ra în fiecare noapte prin hipnoză. Chiar și așa, barca de noapte îl aducea înapoi spre est, la răsăritul soarelui, pentru a renaște. De aici și mitul cu renașterea soarelui și conceptul de reînnoire atribuit acestui zeu, Ra. 

Zeul Soarelui la egipteni

Principalul centru pentru Zeul Ra era Heliopolis, care astăzi este situat în suburbiile orașului Cairo. De asemenea, Ra a fost identificat cu Zeul Soarelui și socotit drept prima ființă. A fost și inițiatorul Enneadei (Cei nouă), formată din mai mulți zei, precum: Shu, Tefnut, Isis, Osiris, Nephthys, Set, Geb și Nut. Exista chiar și o sărbătoare numită Primirea lui Ra, care avea loc pe 26 mai în calendarul gregorian. 

În timpul Noului Regat, cultul lui Ra devenise tot mai elaborat, cu texte despre acesta pe pereții mormintelor, imnuri, rugăciuni și vrăji pentru a-l ajuta în lupta cu Apep. Cu toate acestea, odată cu apariția creștinismului, cultul lui Ra a ajuns la final. Dar poți continua să te bucuri de prezența acestuia în păcănele precum Rise of Ra gratis la noi pe site!

Ra Zeul Soarelui – simbolistica

Numai citind acest articol cu Zeul Ra ai putut observa câte forme putea lua. Ce nu ți-am spus este că cea mai obișnuită formă a lui era cea de om cu cap de șoim și cu un disc solar deasupra, în jurul căruia era încolăcit un șarpe. Ra a mai fost reprezentat și ca leu, taur, pisică, stârc și phoenix, dar mai rar. În Lumea de Dincolo, când lua forma cu cap de berbec, i se mai spunea „Berbecul Vestului” sau „Berbecul în slujba haremului său”. 

ȘTIAI CĂ

Zeul Ra era descris ca un rege bătrân, cu carne de aur, oase de argint și păr din piatra prețioasă lapis lazuli.

Concluzii

Acum, cu toate aceste detalii despre Zeul Ra, vei avea o cu totul altă perspectivă atunci când dai un spin la păcănele ca Scrolls of Ra gratis. Te poți bucura de informațiile acumulate și le poți oferi mai departe prietenilor tăi care sunt fani ai Egiptului și ai mitologiei. Deci, ai obținut prin intermediul acestui articol două mari plusuri care îți vor fi de folos.

Autor
Andra

Editor