...
cei mai buni jucători de șah

Cei mai buni jucători de șah din toate timpurile

  septembrie 15, 2023

Autor: Andra

Actualizat: 13 septembrie 2023

Bineînțeles că de-a lungul timpului s-au numărat mulți dintre cei mai buni jucători de șah. Fie că vorbim de jucători la nivel internațional sau nu, există multe personalități care s-au făcut remarcate prin intelectul lor pe care l-au dovedit în timpului jocului de șah. 

Deci, dacă vrei să afli câte ceva despre cei mai faimoși jucători de șah pentru a le „fura” din strategii sau pur și simplu ești curios, atunci citește în continuare! Iar dacă până acum nu ai prea avut tangențe cu șahul, dar te-ar interesa să înveți mai multe, la noi pe site ai un ghid despre cum să joci șah. Va fi fix introducerea de care ai nevoie pentru a intra în lumea șahiștilor!

Care sunt cei mai buni jucători de șah din lume?

După cum ziceam mai sus, îți vom prezenta, în cele ce urmează, cei mai buni jucători de șah la nivel global. Pe lângă asta, vom menționa și personalități ceva mai tinere, care sunt în floarea carierei în momentul de față. Și, desigur, nu vom putea rata ocazia de a-ți spune și despre cei mai buni jucători de șah din România. Haide să-i vedem!

Garry Kasparov

Începem lista noastră cu cei mai buni jucători de șah prin a-l menționa pe nimeni altul decât Garry Kasparov. Acesta și-a început cariera în mare stil la vârsta de 22 de ani, atunci când a câștigat Campionatul Mondial din 1985. Era cel mai tânăr șahist care a făcut asta. De atunci și până la retragerea sa din 2005 a fost considerat numărul unu în lume. 

Totuși, lucrurile nu au stat așa mereu. Deși un adversar de temut, antrenându-se de la vârsta de 10 ani, acesta a pierdut în fața lui Karpov în 1984. A fost un meci de 48 de jocuri, care s-a terminat cu victoria celui despre care urmează să-ți spunem mai multe în secțiunea următoare. 

ȘTIAI CĂ

Acest meci cu 48 de jocuri, mai exact, 5 victorii, 3 înfrângeri și 40 de egaluri a fost oprit pentru sănătatea jucătorilor? Garry Kasparov slăbise 10 kg în numai 5 luni.

Dar asta nu l-a descurajat pe Kasparov, iar în anul următor câștigă titlul mult dorit. În 2005, atunci când s-a retras, acesta deja câștigase pentru a noua oară turneul Linares. Așadar, putem spune că a fost un șahist de temut timp de 20 de ani.

Anatoly Karpov

Un altul dintre cei mai buni jucători de șah este Anatoly Karpov. Campion Mondial și el din 1975 până în 1985, acesta încă joacă șah profesional și în ziua de astăzi. De asemenea, zilele sale de glorie s-au extins și în perioada 1993-1999, având acumulate până la 160 de turnee câștigate. Și el ca adversarul său de mai înainte a învățat să joace șah de mic, chiar de la vârsta de 4 ani. La 15 ani putea deja fi considerat un maestru al șahului, cel mai tânăr de până atunci.

Jose Raoul Capablanca

Dintre cei mai buni jucători de șah face parte și Jose Raoul Capablanca, un cubanez care a fost campion mondial din 1921 până în 1927. Ca cel de mai înainte, Jose a învățat regulile șahului de la numai patru ani. Apoi, la 13 ani l-a învins pe campionul cubanez și la 18 ani l-a învins pe cel american, Frank Marshall. Alte meciuri memorabile sunt cele din 1921, de la Campionatul Mondial, când a câștigat fără să piardă nicio partidă. Trebuie să le menționăm și pe cele din 1922, când a jucat simultan cu 103 oponenți și a câștigat 102 jocuri, obținând un singur egal.

Magnus Carlsen

Acum, în seria noastră de cei mai buni jucători de șah vorbim despre Magnus Carlsen, un jucător norvegian ceva mai tânăr, dar care și-a pus amprenta asupra șahului. La 18 ani deja devenise cel mai tânăr jucător care a obținut un clasament FIDE de 2800. Iar la 19 ani era primul jucător din clasamentul mondial FIDE, fiind cel mai tânăr jucător care a atins această etapă. În momentul actual mai deține și alte titluri precum:

  • Primul jucător care deține titlul de campion mondial la șah;
  • Titlul de campion mondial la viteză;
  • Titlul de campion mondial la blitz.

Jucători de șah celebri – cei mai tineri

Dacă am vorbit despre cei mai buni jucători de șah cu experiență, ar fi cazul să-i menționăm și pe cei mai tineri, care tocmai acum își fac loc printre marile nume ale șahului. Mai exact, ar fi cazul să vorbim despre o persoană anume. E vorba de Abhimanyu Mishra, cel mai tânăr jucător de șah Grandmaster.

Tânărul a doborât recordul Federației de Șah din Statele Unite ale Americii și a câștigat titlul de cel mai tânăr expert cu rating-ul USCF 2000 la vârsta de numai șapte ani. Doi ani mai târziu, la nouă ani, acesta doboară două recorduri:

  • Recordul lui Awonder Liang;
  • Recordul din America pentru cel mai tânăr maestru național (la 10 ani, în 2019).

Băiatul născut în 2009 este cea mai tânără persoană care s-a calificat vreodată ca maestru al șahului. De asemenea, acesta bate și recordul lui Serghei Karjakin, care era pe podium din 2002. Dacă ești interesat de recorduri, s-ar putea să te intereseze și articolul nostru despre cei mai buni jucători de poker din lume.

Cei mai buni șahiști din România – câteva informații

Și pentru că nu putem încheia lista de cei mai buni jucători de șah fără a menționa și câțiva români, haide să vedem cine s-a remarcat de la noi din țară!

  • Elisabeta Polihroniade: născută în București și maestră internațională în anul 1960, aceasta a obținut chiar și titlul de mare maestră internațională în 1982.  Elisabeta a jucat șah până la aproape 80 de ani, iar între timp a scris cărți despre șah, a organizat concursuri și a fost vicepreședinte al Uniunii Internaționale a Șahului Școlar.
  • Constantin Lupulescu: Cu trei titluri naționale în 2015, Constantin a fost desemnat cel mai bun jucător român activ. Acesta pornit pe calea șahului la doar șapte ani, iar după nici cinci ani devenise campion național la grupa sa de vârstă. Împreună cu echipa României, Lupulescu a cucerit medaliile de aur și argint la Campionatul European U18.

Alte personalități în această lume a șahului la care merită să arunci un ochi sunt Liviu-Dieter Nisipeanu, Florin Gheorghiu, Adolf Albin sau Ion Gudju.

Concluzii

La final, tot ce mai putem spune este că seria de cei mai buni jucători de șah continuă să crească în fiecare zi. Putem fi surprinși în orice secundă de cineva care a obținut un nou record, așa că ar fi bine să stăm cu urechile ciulite. Noi suntem aici să te ținem la curent și îți spunem, de exemplu, care sunt cei 5 noi producători Gets Bet și Conti Cazino.

Autor
Andra

Editor