...
cum să joci șah

Ghid pentru începători: cum să joci șah?

  decembrie 31, 2021

Autor: Mara

Actualizat: 7 februarie 2024

Distribuie!

Știm că șahul este un joc complex, un sport al minții care e apreciat de foarte multă lume. Și mai știm că nu ai cum să joci șah ca un expert doar citind un simplu articol. Totuși, în cele ce urmează vom face tot posibilul să-ți prezentăm regulile șahului în cel mai simplu mod. 

Deci, articolul nostru despre cum să joci șah este, de fapt, o inițiere. Să devii cât mai bun este alegerea ta. E la fel ca în cazul subiectului cu strategii la păcănele, pe care l-am acoperit pe blog. Noi îți spunem pașii și la ce să fii atent, însă tu decizi cum joci, cum aplici ce ai învățat și cât de multe vrei să descoperi în continuare. Dar hai să vedem dacă avem la șah reguli așa complexe cum spune lumea! 

Cum să joci șah?

Pentru a învăța cum să joci șah, trebuie să începi cu așezarea tablei de joc. Aceasta trebuie pusă astfel încât ambii jucători să aibă pătratul deschis în colțul din dreapta. Așezarea pieselor e apoi una din acele reguli de șah musai de ținut minte. Hai să vedem pas cu pas!

Reguli șah: cum așezi piesele pe tablă?

Ai la jocuri de șah reguli simple privind așezarea pieselor. În primul rând, trebuie să știi că tabla de șah are 64 de pătrățele în total. Sunt opt linii și opt coloane, așezate în culori alternative – una luminoasă, alta mai întunecată. De regulă, vei găsi table alb – maro, crem – verde închis (cele de competiții) și alb – negru. Tabla este folosită și la jocul de dame

În reguli șah, coloanele au indicii lor. Cele de pe orizontală sunt numite cu litere de la A la H, iar cele de pe verticală cu numere de la 1 la 8. Probabil, dacă ai mai căutat cum să joci șah pe net, ai găsit tot felul de strategii cu mutări sub forma pion la G7, turn la C1. Ei bine, acum știi la ce se referă!

Așezarea pieselor, după regulament șah, e aceeași de fiecare dată și presupune următoarele:

  • Turnurile se așează în colțuri;
  • Caii se așează lângă fiecare turn;
  • Nebunii se așează lângă cai, spre mijloc;
  • Regina este așezată următoarea, pe culoarea ei;
  • Regele este pus lângă regină – se completează primul rând;
  • Pe al doilea rând se așează pionii, deci în fața pieselor de mai sus.

Deci, ține cont că regina va fi mereu, în reguli șah, așezată pe mijloc. Va sta lângă rege, pe culoarea ei. Să presupunem că joci cu piesele albe – regina ta va fi albă, deci va fi pusă pe pătratul deschis la culoare, între rege și nebun.

Șah reguli: cine deschide jocul?

Înainte de a afla mutările ce te ajută să înveți cum se joacă șah, trebuie să vorbim puțin despre deschidere. Și nu, nu vom discuta despre strategii la deschidere, pentru că articolul este unul cu reguli șah de bază. 

În șah, primul care deschide jocul este mereu jucătorul ce are piesele albe. Deci albul deschide mereu, ține minte! Culoarea se alege, de obicei, la noroc. Se aruncă o monedă și învingătorul își alege culoarea.

Revenind la reguli șah de deschidere, albul face prima mutare, apoi negrul și tot așa. De ce e important să știi asta? Pentru că în acest joc, albul are avantaj, putând ieși la atac și surprinde concurentul cu piesele negre.

Regulament șah: cum muți piesele?

Citind această secțiune îți vei da seama că e simplu să înveți cum să joci șah. Jocul are reguli clare privind mutările pe tablă, după cum urmează:

  • Pioni: aceștia se mută doar înainte, un singur pătrat. Excepție o face prima mutare, când pionul se poate deplasa două pătrate. Pionul capturează piese doar pe diagonală, pe pătratul din fața lor. 
  • Turn: se poate deplasa numai în linii drepte, pe orizontală și verticală. Acoperă orice distanță pe aceste linii. Se deplasează și înainte și înapoi. 
  • Calul: se mută doar în forma literei L. Caii, în reguli șah, merg două pătrate pe o direcție, apoi încă un pătrat la un unghi drept. Se pot mișca astfel în orice direcție. Sunt singurele piese care pot sări peste alte piese.
  • Nebunul: această piesă se deplasează numai pe diagonală pe tabla de joc. Seamănă cu turnul, în sensul că pe liniile sale se poate mișca înainte și înapoi. Așadar, nebunul va rămâne întotdeauna pe aceeași culoare.
  • Regina: așa cum probabil știai și înainte de a-ți pune întrebarea „cum să joci șah?”, regina este cea mai puternică piesă. Se poate deplasa înainte și înapoi, atât pe diagonală, cât și în linii drepte. Altfel spus, ea este nebunul și turnul, în aceeași piesă. Jucată corect, piesa poate captura multe alte piese.
  • Regele: este cea mai importantă piesă. Atunci când o pierzi, pierzi și jocul. Este totuși o piesă foarte slabă, puțin mai puternică decât pionul. Se mută doar un pătrat în orice direcție, în lateral și pe diagonală. Nu poate muta dacă se află în șah – instanța în care ar putea fi capturat.

Poate nu la fel de simplu ca setul de reguli la domino, cel de la șah este interesant din toate punctele de vedere. Dacă înveți regulile de mai sus îți va fi ușor să înțelegi strategiile la șah. 

Cum să joci șah: alte reguli importante

În afară de mutările pieselor, trebuie să știi cum să joci șah cu ajutorul unor reguli mai speciale. Iată care sunt acestea!

  • Promovarea pionului: pionul poate fi promovat dacă ajunge la celălalt capăt al tablei. Îl poți transforma în orice altă piesă de șah în afară de rege. Dacă ți-a fost luată regina, îți recomandăm să schimbi pionul cu aceasta. Din nou, ea e cea mai bună piesă din joc!
  • Mutarea ”en passant”: mutarea „în trecere” are loc atunci când un pion se deplasează două pătrate și ajunge în lateralul pionului advers. Pionul advers îl poate captura, dar deplasarea acestuia este tot pe diagonală.
  • Rocada: se face între turn și rege. Cu aceasta, poți pune regele la adăpost. Turnul se scoate din colț și sare peste rege. Regele se poate muta 2 pătrate spre colțul turnului, iar turnul va veni pe fosta poziție a regelui. Pentru a putea realiza rocada, trebuie să fie prima mutare a ambelor piese și să nu existe alte piese între acestea. De asemenea, regele nu poate fi în șah. Pentru a ști cum să joci șah, vei avea nevoie și de această mutare.

Cum câștigi la jocul de șah?

O parte esențială din ghidul nostru despre cum să joci șah este câștigarea partidei. Un joc se poate câștiga prin șah-mat, prin cedare sau prin consumarea timpului de gândire. De asemenea, se poate termina și remiză.

  • Șah-mat: se declară atunci când regele nu poate ieși din pericol. Acest lucru se întâmplă atunci când, indiferent ce ai face, tot poate fi capturat de piesele adverse. 
  • Șah: din șah poți ieși! Se întâmplă atunci când capturezi piesa care îl amenință pe rege, muți regele sau pui o altă piesă pe direcție.

De aceea, cel mai bun sfat în acest ghid despre cum să joci șah este să-ți protejezi în permanență regele. De aceea, rocada despre care am vorbit mai sus trebuie efectuată cât mai repede. În același timp, nu este o idee bună să cedezi ușor piese, mai ales cele de valoare mare. Pentru a ști cum să joci șah cât mai bine, trebuie să ai grijă de piesele tale. 

Cea mai valoroasă piesă, după rege, este regina, deoarece îți permite să o muți în orice direcție. Cu aceasta poți lua multe piese ale adversarului foarte ușor.

Te tentează deja jocul, după articolul nostru despre cum să joci șah? Atunci îți mai recomandăm ceva. Citește ghidul nostru despre cum se joacă table online! Și acest joc este ușor și interesant, cu reguli poate chiar mai simple decât cele ale șahului. 

Concluzii

Așa cum poți vedea, este simplu să înveți cum să joci șah. Pentru a te perfecționa, există multe jocuri online de șah gratis, unde poți juca cu computerul sau cu jucători adevărați. Nu ai ce să pierzi, deci încearcă-le cu încredere după ce ai aprofundat aceste reguli! Și, cine știe? Poate o să-ți placă și o să ajungi unul dintre cei mai buni jucători de șah!

Autor