...
comisioane pentru jocurile de noroc

Ce bănci percep comisioane pentru jocurile de noroc?

  februarie 2, 2024

Autor: Gabi

Actualizat: 30 ianuarie 2024

Cel mai probabil, dacă ai mai jucat la cazinouri și ai făcut depuneri, știi că există un comision la depozit. Este numit și taxă de viciu, și am discutat mai pe larg despre el în articolul despre impozit la jocuri online de noroc. Astăzi vom vorbi despre un subiect conex, de mare interes și acesta, anume: comisioane pentru jocurile de noroc percepute de anumite bănci din România. Ne dorim ca articolul să-ți fie de folos, deci hai să nu mai pierdem timpul!

Comisioane pentru jocurile de noroc – despre ce este vorba?

Cum am zis și anterior, în introducere, în caz că vrei să faci o depunere la un cazino online poți da de mai multe tipuri de comisioane pentru jocurile de noroc:

  • Comision standard, de 2%: este numit și taxă de viciu. Este obligatoriu prin lege și este calculat automat la majoritatea cazinourilor. Banii sunt redirecționați către Bugetul de Stat, deci operatorul la care joci nu are niciun câștig din asta;
  • Comision perceput de cazino: este din ce în ce mai rar, deoarece jucătorii fug de platformele unde taxele sunt mari. De regulă, vei vedea că pe site-urile de cazino se menționează în secțiunile de plăți că operatorul nu percepe nicio taxă pe lângă cele prevăzute prin lege;
  • Comision perceput de bancă/ sistemul de plată ales: este cel calculat în momentul în care selectezi mijlocul de plată cu care faci depunerea. Sunt puține bănci care percep un asemenea comision. Acesta este însă des întâlnit în cazul portofelelor electronice, deci îți recomandăm să citești mereu cu atenție notele & regulamentele. 

Cum am zis, vom vorbi însă doar despre comisioane pentru jocurile de noroc percepute de băncile din România. Dacă vrei să vezi regulile în cazul altor metode de alimentare a contului, poți să arunci un ochi la noi pe blog. În articolul despre PayPal cazino, de exemplu, ai mai multe informații despre metoda de plată și comisioanele aferente. Pe blog vorbim, desigur, și despre Skrill, Neteller, Paysafecard, Revolut ș.a.m.d.

Ce bănci percep comision pentru jocurile de noroc online?

Din câte știm până acum, în România sunt 2 bănci mari care percep comisioane pentru jocurile de noroc. Mai exact, ING și BCR.

  • ING Bank România este o bancă universală, fiind parte a ING Group. Aceasta din urmă este o instituție financiară activă la nivel internațional, în peste 40 de țări. ING a fost prima instituție de acest fel care a deschis o sucursală în România după revoluția din 1989. Oferă o paletă largă de produse și servicii în prezent, adresându-se tuturor categoriilor de clienți – divizii specializate precum Wholesale Banking, Retail Banking și Mid Corporate.
  • BCR sau Banca Comercială Română este considerată unul dintre cele mai importante grupuri financiare din România. Face parte din Erste Group și se adresează, de asemenea, tuturor categoriilor de clienți, de la retail la corporate și investment. Are, probabil, cea mai mare rețea de ATM-uri din România (peste 1700 de echipamente și peste 10.000 de POS-uri) și peste 320 unități de retail. În 1994, BCR a fost primul acceptator de carduri din România, iar în 1995 emite primele carduri de debit și efectuează prima tranzacție ATM din țară.

Acum că ți-am oferit câteva detalii despre aceste două mari companii, hai să vedem comisioanele pe care le aplică!

Comision ING jocuri de noroc – cât este?

Începând cu 25 mai 2021, ING a introdus comisioane pentru jocurile de noroc. Mai exact, cei ce aleg plata cu cardul la cazino și au conturi la această bancă, plătesc o sumă extra la fiecare alimentare.

Care e la ING comision jocuri de noroc? Se percepe o taxă de 3.9 lei + 1.9 din suma tranzacției, în cazul cardurilor în RON, și de 0.8 euro + 1.9% din suma tranzacției în cazul cardurilor în valută.

Comisionul ING pentru jocuri cazino se aplică atât la depuneri, cât și la retrageri. Dacă depui, de exemplu, 100 de lei, va trebui să dai către bancă suma de 5.8 lei. Fără taxa de viciu! Dacă este să o adăugăm și pe aceea, suma pe care trebuie să o dai la această depunere de 100 de lei este de 7.8 lei – vei avea în cont, așadar, 100 lei – 7.8 lei, adică 92.2 lei. La retragere, pe lângă comisionul băncii, se adaugă impozitul pe jocuri de noroc de 1% (primul prag de venituri). 

Ce comision BCR jocuri de noroc există?

BCR este o altă bancă ce percepe mai nou comisioane pentru jocurile de noroc online. La fel ca în cazul ING, dacă ai card la această bancă va trebui să plătești extra în momentul în care faci tranzacții la cazinoul preferat, indiferent că vrei să joci la păcănele online sau la pariuri.

Care e comisionul pentru jocuri de noroc BCR? Începând cu data de 27.07.2023, BCR aplică un comision de 1,9% din valoarea tranzacțiilor pentru cei ce doresc să alimenteze online conturile de cazino cu bani / retragă bani din jocuri de noroc. Taxa se aplică atât în cazul plăților online, cât și celor POS.

La fel ca în cazul ING, și în cel al comisionului BCR pentru jocuri de noroc jucătorul își va alimenta contul cu mai puțini bani decât plănuia. Taxa de viciu rămâne, de asemenea, valabilă, iar la retrageri se va aplica impozitul pe venit standard. 

Comisioane pentru jocuri de noroc online – alte informații

Vei da destul de des de comisioane pentru jocuri de noroc online, atât în cazul tranzacțiilor cu cardul, cât și în cel al plăților prin metode electronice. Este deosebit de important să verifici care sunt aceste taxe pentru metoda ta de plată favorită. De exemplu, dacă ești client ING, poți cere ajutor de la echipa de suport a băncii pentru a vedea ce taxe sunt stabilite în contractul tău. 

În România sunt și bănci ce nu cer taxe speciale pentru jocurile de noroc, însă e posibil să nu rămână mult timp lucrurile așa. Asta pentru că domeniul este tot mai des discutat și se dorește descurajarea jucătorilor și reducerea frecvenței cu care jocurile de noroc sunt accesate. 

Jocul responsabil este tot mai mult încurajat și pe bună dreptate! Numărul persoanelor dependente a crescut destul de mult în ultimii ani, deci atât statul și instituțiile financiare, cât și cazinourile, încearcă să ajute în reducerea acestuia. Noi îți spunem, din nou, încearcă să menții echilibrul! Nu este ceva rău să joci la păcănele sau să pui la pariuri, dar orice distracție trebuie tratată cu maturitate. Stabilește limite, atât de bani, cât și de timp, evaluează-ți frecvent stilul de joc și nu uita că, la urma urmei, e vorba doar de o altă sursă de divertisment! Nu e una de venituri!

Concluzii

Aceste comisioane pentru jocurile de noroc merită o atenție deosebită dintr-un prim mare motiv: pot fi frustrante. Dacă nu ții cont de ele, când vei dori să-ți alimentezi contul și să joci, vei fi enervat de suma care rămâne după ce ai decis metoda de plată și valoarea. Este bine să știi că în cazul anumitor bănci, cum ar fi BCR și ING, sunt taxe suplimentare, pe lângă cea de viciu, în cazul depozitelor, și cea a veniturilor, în cazul retragerilor. Când ceva îți dă cu virgulă, amintește-ți că poți oricând apela la serviciul de suport al cazinoului la care joci!

Autor