jucători cu nevoi unice

Cazinouri & jucători cu nevoi unice – există măsuri speciale?

  ianuarie 22, 2024

Astăzi abordăm un subiect mai delicat, dar extrem de important. Nu pentru că legislația din domeniu presupune ca operatorii de jocuri de noroc să asigure acces tuturor clienților. Asta e doar o parte din ecuație! Este important ca orice afacere, dacă vrea să fie de succes, să țină cont de nevoile categoriei de jucători cu nevoi unice. Oare se aplică așa ceva și la noi în țară? Noi, echipa Joc Păcănele, credem că da! Tu ce crezi?

Ce înseamnă jucători cu nevoi unice? Jucătorii cu nevoi unice sunt persoanele care au anumite dizabilități, cum ar fi cele de vedere. De exemplu, o mare parte a populației (apx. 8% dintre bărbați și apx. 0.7% dintre femei) suferă de daltonism. Pe lângă această afecțiune mai sunt și altele: deficiențe de auz, probleme locomotorii etc. Și aceste persoane, la fel ca restul, trebuie integrate și au dreptul să se distreze la cazinouri, dacă doresc.

Cazinourile online – ce măsuri iau când vine vorba de jucători cu nevoi unice?

Cum mai nou distracția s-a mutat în online, simțim nevoia să începem cu cazinourile disponibile la câteva clickuri distanță. Acestea pot fi accesate de majoritatea tipurilor de jucători, tocmai pentru că nu necesită deplasare din punctul A în punctul B. Există, însă, jucători cu nevoi unice care pot întâmpina probleme și aici, îndeosebi cei cu dificultăți de vedere. 

Cazinouri online & jucători cu deficiențe de vedere

În categoria deficiențelor de vedere intră mai multe afecțiuni. Cum am zis și anterior, daltonismul este una dintre acestea. Pe lângă, cazinourile online mai pot avea clienți cu handicap vizual total sau parțial, persoane cunoscute în legislație drept „nevăzători”. Cum majoritatea jocurilor de noroc comunică adesea prin culoare, operatorii pot întâmpina dificultăți în oferirea unor medii de joc adaptate nevoilor speciale. Dar nu este imposibil!

  • Cazinourile online pot rula capturi de ecran ale jocurilor cu ajutorul unor simulatoare speciale pentru daltonism. Există programe, cum ar fi Coblis, care permit dezvoltatorilor de platforme online să-și adapteze conținutul în funcție de nevoile specifice ale jucătorilor daltoniști. 
  • Tot cazinourile online pot folosi cuvinte sau acronime pentru descrierea culorilor în jocuri. Este puțin mai greu în cazul jocurilor de păcănele online, dar nu imposibil de realizat.
  • Un alt mod prin care cazinourile acționează pozitiv privind integrarea jucătorilor cu nevoi speciale este instruirea dealerilor live și crupierilor. Aceștia au parte de training special, în care învață cum să fie mai atenți, cum să prezinte informația și cum să ofere un mediu de joc cât mai plăcut.
  • Site-urile cazinourilor pot fi optimizate corespunzător, astfel încât programele de citire folosite de nevăzători să transmită corect informația. În acest sens, partea care nu se vede (tehnică) trebuie să cuprindă detalii privind toate elementele de pe platformă, de la butoane și imagini, la texte descriptive privind jocurile, beneficiile etc.

Cazinouri online & jucători cu deficiențe de auz

Există și jucători cu nevoi unice legate de auz ce au nevoie de ajutor în ceea ce privește accesarea serviciilor cazinourilor online. Mai exact, în cazul în care platformele oferă servicii ce includ parte audio, aceasta ar trebui mereu însoțită de text / comunicare video prin limbajul semnelor. 

Din păcate, în cazul anumitor jocuri, unde coloana sonoră este importantă pentru atmosferă, e destul de greu pentru operatori să facă ceva. Nu prea ai cum în sloturi, de exemplu, să prezinți muzica de fundal. Dar producătorii s-au gândit și la asta, așa că fiecare câștig este însoțit, de regulă, de un efect vizual care poate oferi acea adrenalină dorită.

O altă parte bună e că sunt și jocuri, cum sunt cele de ruletă live sau blackjack live, unde jucătorii pot folosi chat-ul pentru a înțelege ce se întâmplă și comunica cu restul participanților. Providerii de software pentru casino live țin cont de nevoile persoanelor cu nevoi speciale și concep produse tot mai performante, orientate pe incluziune. Iar dealerii sunt din ce în ce mai bine pregătiți pentru a oferi o experiență de calitate pentru orice tip de jucător. 

Cazinouri fizice & jucători cu nevoi unice – ce trebuie să știi?

Anterior am acoperit cele mai mari provocări ale cazinouri online în ceea ce privește accesul la jocuri pentru jucători cu nevoi unice. În cele ce urmează vom menționa și ce fac cazinourile terestre, unde oferirea accesibilității pare și mai complicată. 

  • Aparatele fizice de păcănele au și ele, de asemenea, efecte vizuale care să arate tuturor jucătorilor momentele culminante. Deci și persoanele cu deficiențe de auz se pot distra jucând la păcănele în săli. 
  • Jetoanele pot avea diverse texturi și modele, astfel încât jucătorii cu deficiențe de vedere să poată participa la distracție. 
  • În cazinourile fizice există mai multe persoane în staff care se ocupă de prezentarea jocurilor și de oferirea de informații persoanelor cu nevoi speciale. Personalul se asigură că toți jucătorii primesc un tratament corect și că au acces la aceleași beneficii.
  • Accesul în cazinourile fizice este adaptat inclusiv pentru persoanele care au probleme locomotorii. Chiar legislația impune acest lucru, ca normă de funcționare. 

Sunt cazinourile din România pregătite pentru a preîntâmpina aceste nevoi?

Majoritatea cazinourilor din online au adoptat deja măsuri privind incluziunea acestor jucători cu nevoi unice. Deși nu sunt vizibile și, probabil, nu încă suficiente, este important că există dorința de a asigura accesibilitate tuturor jucătorilor. La o primă vedere poți observa chiar tu că multe platforme au informații detaliate despre tot ce oferă, de la jocuri până la promoții. De asemenea, jucătorul este mereu încurajat să ceară informații de la serviciile de relații cu clienții, partea de suport fiind perfecționată tot mai mult. 

Legislația din domeniu cere, atât cazinourilor online cât și celor terestre, să asigure servicii corecte pentru toate tipurile de jucători. Deși nu există niște reguli clare în lege, operatorii caută în permanență măsuri pentru a ajuta persoanele cu nevoi speciale. Probabil va mai trece ceva timp până când soft-urile vor fi mai performante, cum sunt cele de citire pentru nevăzători. Dar ne bucurăm că subiectul nu este tratat cu indiferență.

Concluzii

Toți acești jucători cu nevoi unice au dreptul la distracție la fel ca restul. Și ne bucurăm că există măsuri și inițiative în domeniu, în vederea oferirii unor medii de joc sigure și frumoase! Chiar dacă lucrurile nu sunt 100% roz, în ultimii ani s-a văzut progresul pe partea de incluziune, îndeosebi în online, unde platformele sunt din ce în ce mai detaliate și mai ușor de folosit. Locațiile fizice, dar și site-urile, au în continuare o atitudine prietenoasă față de oricine, iar staff-ul este pregătit să ofere ajutor tuturor clienților.