superstiții românești despre noroc

Superstiții românești despre noroc

  octombrie 4, 2022

Autor: Andra

Actualizat: 4 septembrie 2023

Cu siguranță ai auzit multe superstiții românești despre noroc încă de când erai mic. Cel mai probabil bunicii erau cei care menționau cel mai des aceste superstiții. Și fie că ai vrut sau nu, este foarte posibil să-ți fi rămas în cap o mulțime dintre ele.

În cazul în care nu mai știi exact în ce constau aceste superstiții care aduc noroc, nu-ți face griji! În cele ce urmează îți vom prezenta mai multe de acest gen, în caz că vrei să-ți amintești. Sau, de ce nu, poate vrei să încerci să pui în practică câteva dintre ele pentru a avea mai mult noroc atunci când te joci păcănele cu șeptari, de exemplu.

Superstiții despre noroc – ce sunt ele?

Poate că ai auzit multe superstiții românești despre noroc, dar nu ai înțeles niciodată ce sunt ele mai exact și cum funcționează. Ei bine, superstițiile sunt anumite credințe formate datorită unor coincidențe ce au avut loc.

Pot fi considerate chiar credințe magice ce sunt menite să prevină sau să prevestească anumite aspecte sau evenimente. Superstițiile diferă, de obicei, în funcție de cultură și de zona în care te afli. Așa că, în continuare, îți vom prezenta câteva superstiții despre noroc din România.

Superstiții românești despre noroc – exemple

După cum ziceam, există mai multe superstiții românești despre noroc, dar noi le vom menționa pe cele mai cunoscute dintre ele. Hai să vedem care sunt acestea!

Trifoi cu patru foi superstiții

Prima și posibil cea mai populară de pe lista cu superstiții românești despre noroc este cea despre trifoiul cu patru foi. Despre acest trifoi se spune că fiecare frunză a lui reprezintă ceva: sănătate, faimă, dragoste și bogăție. Și dacă găsești un astfel de trifoi vei avea noroc un an întreg. Ce va trebui tu să faci este să îl păstrezi într-un loc sigur pentru a nu putea fi găsit de nimeni și pentru a nu-l pierde.

Trifoiul, dat fiind faptul că este un simbol universal al norocului, poate fi găsit în multe jocuri din industrie. Vezi, de exemplu, lista noastră de păcănele cu trifoi gratis!

Superstiții trifoi cu 5 foi

Din seria de superstiții românești despre noroc face parte și trifoiul cu 5 foi. Este asemănătoare cu superstiția precedentă, dar de această dată norocul devine și mai mare cu cele 5 frunze ale trifoiului. Nu sunt multe persoane ce găsesc un astfel de trifoi, dar dacă ai găsit unul poți considera că te-ai născut sub o stea norocoasă!

Superstiții potcoavă

Tot din această categorie de superstiții românești despre noroc face parte și cea despre potcoavă. Potcoava este un simbol răspândit, fiind folosit atât la mărțișoare, cât și la talismane. Dacă găsești o potcoavă te poți considera extrem de norocos. Ce va trebui să faci ca să poți beneficia de puterea ei va fi să o așezi deasupra ușii de la intrarea casei tale. Și nu oricum, ci cu capetele în sus.

O altă metodă prin care poți beneficia de norocul pe care îl aduce o potcoavă este să urmezi un ritual. Uite ce va trebui să faci!

 • Iei potcoava în mâna dreaptă;
 • Scuipi unul dintre capete;
 • Îți pui o dorință;
 • Arunci potcoava peste umărul stâng;
 • Nu te uiți unde a căzut.

Dacă tot se spune despre noroc că ți-l faci cu mâna ta, atunci poți spune că ai participat activ la crearea acestuia, urmărind ritualul de mai sus.

Superstiții monede

Urmărind aceste superstiții românești despre noroc vom vedea că există una și despre monede. De fapt, chiar mai multe.

 1. Prima face referire la găsirea monedelor pe jos, pe care ar trebui să le ridicăm și să le păstrăm. Un plus este dacă moneda e cu cifra în sus și dacă o găsim atunci când plouă.
 2. Iar a doua spune că dacă pui monede într-un borcan pe care-l vei ține în bucătărie lângă o pâine învelită într-un prosop alb, vei avea noroc. Ar trebui să faci asta timp de 3 săptămâni pentru a atrage norocul și averea. 

Superstiții buburuze

O ultimă superstiție din lista noastră cu superstiții românești despre noroc este cea despre buburuze. Deși sunt foarte micuțe și firave, românii le consideră mari aducătoare de noroc. Norocul va veni atunci când o buburuză se va așeza în palma ta.

O altă superstiție despre buburuze spune că direcția în care vor pleca atunci când își vor lua zborul din palma ta reprezintă direcția unde îți vei găsi sufletul pereche (sau de unde provine el/ea).

Alte superstiții românești despre noroc

Din lista de superstiții românești despre noroc mai fac parte și acestea:

 • Purtarea unui zar la tine
 • Purtarea unei scoici sau a unei monede găurite
 • Să vezi o stea căzătoare
 • Strănuți de 3 ori înainte de micul dejun
 • Mergi prin ploaie
 • Te tunzi în timpul unei furtuni
 • Îmbraci o haină pe dos

Există atât de multe superstiții încât nici nu putem să le enumerăm aici pe toate. Și e foarte posibil ca tu să mai știi altele pe lângă cele pe care tocmai le-am prezentat. Poate unele dintre ele te vor ajuta și când joci la păcănele EGT.

Concluzii

Deși mai există alte superstiții românești despre noroc, cele despre care am vorbit noi sunt cele mai cunoscute. Sperăm că am reușit să-ți reamintim de ele sau poate cu această ocazie ai aflat câteva superstiții noi. Chiar acum, la final, ne-am amintit de încă una. Este vorba de semnificația acelui vis cu bani. Sigur ai avut și tu măcar unul! Tu ce alte superstiții mai cunoști despre noroc?

Autor
Andra

Editor