filme romanesti

Zece filme românești de văzut într-o viață

6 sept. 2019

Chiar dacă cei mai mulți prefer filmele cu super-eroi sau serialele Netflix, avem cu ce ne mândri și în România când vine vorba de filme. Fie că sunt filme noi sau filme vechi, sau că vorbim de comedii sau drame, filmele românești au făcut foarte mulți oameni fericiți de-a lungul timpului. Am ales o listă de zece filme pe care noi credem că ar putea să te încânte și pe tine.

Nu este o listă definitivă, lista poate fi schimbată sau acestei liste pot fi adăugate alte 5 sau chiar 10 alte filme. Am ales și filme de dinainte de 1989, dar și filme mai noi, care au fost apreciate și de străini la festivalurile internaționale. Unele dintre acestea au fost și premiate în cadrul acestor ceremonii. În continuare vă prezentăm un top foarte subiectiv cu zece filme românești care ne-au adus câteva ore de bucurie. Să începem această călătorie de la locul al zecelea către prima poziție.

#10 – 6.9 pe Scara Richter

Este un film regizat de Nae Caranfil și care a fost lansat pentru marele ecran în 2017. Este partial un musical, parțial o comedie, însă cuprinde și ceva elemente de dramî. Ideea este că filmul vine cu o poveste și asta face diferența. E și unul din motivele pentru care am ales să include filmul în topul nostru.

Personajele sunt extreme de captivante. Avem un actor care primește un rol într-un musical. Avem o soție care cumpără un imobil, aaprtament care se va dovedi că este situat într-un bloc cu bulină Și mai apare și tatăl actorului, care bulversează viața celor doi soți.De aici se creează un cadru existential complicat, în care actorul încearcă să supraviețuiască.

Rolul din piesa reprezintă una dintre problem, dar și relația de cuplu tinde să devină și ea problematică, mai ales în momnetul în care află că imobilul pe care l-a achiziționat împreună cu soția prezintă un risc serios de cutremur. Apariția tatălui după mulți ani de absență din viața băiatului complică și mai mult lucrurile.

Pe alocuri relația tată-fiu se inversează, tatăl omportându-se mai degrabă ca un copil. Dar nu vă dăm și alte spoilere, pentru că merită să vedeți filmul. Coloana sonoră va fi și ea o bucurie pentru voi. Și încă un indiciu, nu este singurul film de Nae Caranfil în acest top. 6,9 pe scara Richter îi are în distribuție pe Laurențiu Bănescu, Teodor Corban și pe Maria Obretin.

#9 – Pistruiatul

blank

Trecem acum la un clasic al cinematografiei românești, un film realizat înainte de 1989. Pistruiatu este un film regizat de Francisc Munteanu, iar distribuția îi cuprinde pe regretatul Sergiu Nicolaescu, dar și pe copilul Costel Băloiu. Este vorba de o mini-saerie pentru televiziune, care a fost lansată în 1973. Televiziuni precum Antena 1 sau Pro TV difuzează periodic acest serial, el câștigând adepți și în rândul tinerei generații.

Protagonistul filmului, Costel Băloiu, a mai apărut în câteva filme în anii ’70 și ’80, însă nu a reușit să se impună ca actor după căderea comunismului. Dar să revenim la Pistruiatul. Acțiunea se petrece într-un mic orășel de provincie, unde personajul Andrei (un tânăr de 14 ani) se alătură Mișcării ilegaliste comuniste. Acest grup pregătește în secret ziua eliberării, iar copilul dorește să fie și el parte din această acțiune.

Deși un film cu tematică serioasă, acesta a fost îndrăgit de foarte mulți copii din mai multe perioade. De exemplu, Pro TV a reușit să facă cifre de audiență de peste 500.000 de telespectatori în 2015, surclasând filme precum Mr. Bean, Benny Hill sau Doi Bărbați și Jumătate. Care să fie motivul pentru care acest film este atât de popular? Nostalgia ar putea fi unul dintre răspunsuri, însă nu este singurul. Știm doar că un film sau serial bun rezistă probei timpului, iar Pistruaitul pare să fi câștigat această luptă.

#8 – Eu când vreau să fluier, fluier

Ne întoarcem mai aproape de zilele noastre, cu un film a cărui acțiune se petrece într-un penitenciar. Vorbim de filmul regizat de Florin Șerban, care a fost foarte bine primit la Festivalul de Film de la Berlin, unde a fost recompensat cu Ursul de Argint. Eu când vreau să fluier, fluier a fost marele câștigător la Premiile Gopo din 2010, fiind un film apreciat atât de critici, cât și de publicul spectator.  În rolurile principale îi regăsim pe George Piștereanu și pe Ada Condeescu (a maijucat și în filmul Loverboy).

Filmul spune povestea unui tânăr ce a fost condamnat la patru de închisoare pentru furt. Intriga apare în momentul în care personajul principal (aflat foarte aproape de eliberare) află că mama lui și-a găsit job în Italia Italia și că intenționează să îl ia cu ea și pe fratele lui mai mic.

Partea cu adevărat spectaculoasă la acest film este aceea că oamenii care formează aturajul protagonistului în film sunt chiar deținuți, pe care regizorul Florin Șerban i-a sleectat pentru peliculă. Este o dovadă de curaj regizoral și un pariu cu autenticitatea acestui film extraordinar.Dacă nu l-ai văzut încă, te sfătuim să faci. Îți garantăm că finalul te va lăsa cu gura căscată.

#7 – Moartea Domnului Lăzărescu

Deși ne-ar plăcea să vedem doar filme românești cu finaluri fericite, acest lucru nu este posibil întotdeauna. Moartea Domnului Lăzărescu, un film regizat de Cristi Puiu în 2005, vorbește în special despre problemele de din sistemul de sănătate românesc. Partea foarte interesantă este că filmul pornește de la fate reale, ceea ce îl face și mai autentic. Personajul pensionar Lăzărescu Dante Remus se îmbolnăvește în noaptea unui mare accident rutier și este purtată de ambulanță pe la mai multe spitale. În niciunul dintre acestea nu va primi îngrijirea medicală de care are nevoie.

Regizorul Cristi Puiu, unul dintre cei mai apreciați cineaști din Noul Val, i-a adus în acest film pe Ioan Fiscuteanu (Domnul Lăzărescu), Luminița Gheorghiu (Mioara Avram), Doru Ana (Sandu Sterian) sau Monica Bârlădeanu (Mariana). Unul dintre punctele forte din acest film este hazul de necaz, atât de specific românilor.

Există o situație în film (nu este spoiler!) în care pacientul Lăzărescu Darie Remus este lăsat încă o dată pe planul al doilea. În loc să se procupe de problemele pacientului, medicii și asistentele se întreabă dacă are cineva un încărcător de Nokia. Deși poate părea o secvență cinică, avem de a face cu un umor negru de foarte bună calitate.

#6 – Păcală

Ne întoarcem din nou înainte de 1989 și ne amintim de un film care a marcat o întreagă generație. Păcală regizat de Geo Saizescu. Din distribuție fac parte actori foarte mari pe care i-a dat România, actori cum rar se mai nasc astăzi. Sebastian Papaiani, Mariella Petrescu, Ștefan Mihăilescu-Brăila, Vasilica Tastaman, Octavian Cotescu, Mariana Mihuț, Ion Besoiu, Ștefan Bănică sau Ileana Stana Ionescu și-au dat toți întâlnire în acest film clasic. Acastă comedie ste formată din două părți, având fiecare în jur de 60 de minute.

Vorbim despre unul dintre cele mai urmărite filme din istoria cinematografiei românești. A existat și o continuare a acestui film, continuare ce a fost lansată în 2006 sub numele de Păcală se întoarce. O parte din distribuție a fost păstrată și în continuarea acestui film. Pentru cei mai tineri, care nu îl cunosc așa de bine pe Păcala, trebuie spus că acesta reprezintă un personaj al snoavelor populare românești.

Principalele caracteristici ale lui Păcală sunt umorul și istețimea, cele două salvându-l din situații limită. Poveștile populare cu Păcală au fost reunite în volum de mai mulți dintre autorii români, printre care Ion Creangă (Păcală), Ioan Slavici (Păcală în satul lui) sau Petre Dulfu (Isprăvile lui Păcală).

#5 – 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile

blank

Am trecut de jumătatea topului și revenim din nou mai aproape de prezent cu topul nostru spectaculos. Poate cel mai cunoscut film românesc peste granițe este pelicula regizată de Cristian Mungiu. Vorbim desigur de Patru Luni, Trei Săptămâni și Două Zile, film ce a fost distins cu marele premiu de la cel mai important festival de film din Europa. Filmul românesc a primit Palm d’Or la a 60-a ediție a festivalului, în 2007. Din distribuție fac parte Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov și Luminița Gheorghiu. Tema filmului este una foarte gravă, și anume avortul sub regimul comunist.

Acesta era ilegal în acea perioadă istorică de tristă amintire. Ceea ce i-a convins pe membrii juriului este probabil  elementul exotic numit comunism, element cu care mulți dintre occidentali nu au fost obișnuiți Pe lângă distincția de la Cannes, filmul lui Mungiu a mai fost premiat și la Madrid cu premiul Goya.

Pentru cine nu a văzut 4 3 2, această peliculă dezbate drama unei femei în lumina decretului anti-avort din perioada comunistă. Acțiunea se petrece în 1987, iar două studente încearcă să găsească o metodă prin care una dintre ele să facă avort (Otilia). Foarte interesant de urmărit este personajul domnul Bebe, interpretat de Vlad Ivanov.

#4 – Moromeții

Nu credem că e cineva dintre cititorii articolului care să nu fi studiat în liceu romanul Moromeții de Marin Preda. La fel de mulți sunt și cei care au ales varianta scurtă, aceea de a citi un referat și de a urmări filmul regizat de Stere Gulea în 1987. La fel ca și Păcală, și acest film este încă difiuzat periodic de anumite televiziuni din România. În plus, anul trecut regizorul Stere Gulea a mers mai departe cu ambiția și a reușit să pună pe tapet și al doilea film, Moromeții 2.

În filmul pe care l-am plasat pe locul al treilea în top, rolurile principale sunt interpretate de Victor Rebengiuc (Ilie Moromete), Luminița Gheorghiu (soția lui Moromete, Catrina Moromete), Dorel Vișan (Tudor Bălosu), Mitică Popescu (Gheorghe Cocoșilă) și Florin Zamfirescu (Stan Țugurlan). Scenariul filmului are ca sursă de inspirație primul volum al romanului Moromeții, purtând semnătura marelui romancier Marin Preda.

Acțiunea din roman are loc în localitatea Siliștea-Gumești, locul natal al romancierului român. Pentru a păstra cumva fidelitatea satului Siliștea Gumești, regizorul Stere Gulea a ales pentru filmare satul talpa din Teleorman. Dacă nu ai văzut încă filmul Moromeții, noi te încurajăm să o faci. Poți vedea filmul și alături de copilul tău, care va vrea după aceea să citească și romanul.

#3 – Mihai Viteazul

Nu puteam să nu includem în topul nostru și un film istoric regizat de Sergiu Nicolaescu. Filmul Mihai Viteazul a fost lansat în 1971 și prezintă momente din timpul vieții și domniei marelui domnitor. Un rol memorabil în acest film a făcut actorul Amza Pellea, care l-a întruchipat pe Mihai Viteazul.

Filmul ste format din două părți, Călugăreni și Unirea. Vorbim de două momente extrem de importante din istoria Principatelor Române. În 1972, acesta a fost filmul pe care țara noastră l-a propus pentru celebrele Premii Oscar. Vorbim din nou de un film extrem de realist, unde au muncit extrem de mulți oameni.

Un aspect celebru, pe care nu foarte mulți îl știu, se referă la faptul că pentru film au fost cooptați soldați în termen. O întreagă divizie de soldați a scris istoria cinematografiei românești . Scenele de luptă sunt realiste, dar în același timp  grandioase. Alți actori care au mai făcut parte din distribuția gândită de Sergiu Nicolaescu sunt: György Kovács (în rolul cardinalului Andrei Báthory), Olga Tudorache (în rolul Doamnei Teodora, mama lui Mihai Bravu), Irina Gărdescu (contesa Rossana Viventini) sau Nicolae Săcăreanu (generalul turc Sinan Pașa). O adevărată lecție de istorie, o mândire reală de a fi român. Toate există în filmul acesta.

#2 – Liceenii

Ne apropiem de punctul culminant al acestui top și emoțiile tind să crească. Locul al doilea este ocupat de un film pe care l-au îndrăgit și copiii de atunci, și părinții de atunci, dar și copiii de azi  sau părinții de azi. Vă dăm un indiciu și suntem siguri că veți ghici din prima numele filmului. Profesoara Isoscel vă spune ceva? Normal că da.

blank

Liceenii (film lansat în 1986 și regizat de Nicolae Corjos) ne arată cum erau adolescenții acum mai bine de 30 de ani. Putem să facem comparații, putem să zâmbim pe sub mustăți fiind complici cu copiii anilor ’80 sau putem petrece o după-amiază agreabilă în compania lui Ștefan Bănică Junior, a Oanei Sârbu, a Tamarei Buciuceanu-Botez, a lui Ion Caramitru și a lui Mihai Constantin.

Cine nu-și amintește de scrisorile de dragoste, de șușoteli și de lecțiile de matematică, de viața din căminul liceului și de multe alte amănunte faine din filmul Liceenii. Dacă vă amintiți de Isoscel, sigur vă veți aminti și de Socrate, dirigintele clasei a X-a B, profesorul de filosofie. Sigur că vei putea face o comparație între viața adolescenților din 1986 față de viața adolescenților din 2019. Sigur vei gpsi și câteva asemănări.

#1 – Filantropica

Cum v-am zis și mai devreme, regizorul Nae Caranfil este prezent cu două pelicule în acest top. Mai precis, el deschide și închide topul nostru de zece filme românești de văzut într-o viață. Nu cred că sunt foarte mulțți care să nu fi văzut Filantropica, un film difuzat de foarte multe ori de televiziuni din România (în special de Pro TV). Filmul a fost lansat în 2002 și îi are ca protagoniști pe Mircea Diaconu (Ovidiu Gorea), Gheorghe Dinică (Pavel Puiuț) și Gheorghe Zamfirescu (poetul Gării de Nord, pentru că nu-i așa, românul s-a născut poet). În filmul acesta regăsim multe replici memorabile, iată numai două dintre ele:

’’Există trei meserii pe lume: bogăția, sărăcia și sexul. Din oricare se poate trăi. Dar din dragoste și din scris mori de foame, mă idiotule! Mori pe gratis!’’ (Pavel Puiuț)

  • ’’Mâna întinsă, care nu spune o poveste, nu primește pomană! Fii profesionist, ce dracu!”
  • ’’Dacă urmărim foarte atent filmul, ne putem da seama că e plin de replici memorabile care pot fi citate în postări de Facebook sau în conversații cu prietenii. ”

Tema filmului este dată chiar de către regizor într-un citat devenit și el deja memorabil. “În Filantropica, tema este industria compasiunii sau, mai exact, ce se întâmplă cu o societate care transformă compasiunea umană într-o afacere.”

Concluzii

Acesta a fost topul săptămânii. Ne-am bucurat de zece pelicule românești de văzut într-o viață. Dacă nu le-ai urmărit până acum sau dacă nu le-ai văzut pe toate, poate că ar fi bine să dedici câteva seri unui maraton de filme românești. Sigur nu vei regreta și mai ales vei descoperi noi personaje, noi situații și noi povești. Vei avea noi subiecte de conversație cu prietenii tăi la bere și vei simți încă o dată mândria de a fi român.

Vom reveni și cualte topuri interesante pe care le concepem aici la Joc Păcănele, pentru ca tu să afli cât mia multe lucruri mișto despre frumusețile României și despre oamenii care i-au făcut cinste prin activitatea lor. Până acum am vorbit despre locuri frumoase din România, dar și despre câțiva din marii noștri sportivi. Vom continua demersul nostru, pentru a-ți arăta doar lucruri frumoase din România și care au legătură cu țara noastră. Iubește România ăn fiecare zi și fii parte din poveste!