cele mai frumoase locuri de vazut in romania intr-o viata

Șapte locuri minunate de descoperit în România

8 aug. 2019

Dragă Matei și Irina,

Voi sunteți încă mici și nu veți citi această scrisoare, cel puțin nu acum. Însă mă bazez pe faptul că părinții voștri vă vor citi această poveste și veți începe să iubiți România. Pentru că, dragii mei, România e o țară foarte frumoasă pe care merită să o descoperiți în fiecare zi. Și nu spun asta doar de dragul de a umple rândurile acestei scrisori, ci pentru că am în minte cel puțin șapte locuri pe care merită să le descoperiți (cazul vostru) și redescoperiți (cazul părinților voștri) în fiecare zi, în fiecare anotimp și uneori chiar în fiecare an. Nu am ales numai orașe, cum nu am ales numai peisaje sau locuri unde le place părinților voștri să meargă.

lucruri frumoase despre romania

România poate fi iubită în foarte multe feluri, însă sentimental nu poate dispărea niciodată. Deși poate nu vă dați seama acum, când sunteți foarte aproape să începeți clasa a treia, fiecare dintre voi are o definiție doar a lui despre România. România Irinei nu este aceeași cu România lui Matei, cum România părinților voștri arată altfel decât România voastră de acum. Mai mult, iubirea voastră pentru România se va schimba foarte mult peste cinci, peste zece, iar despre ce va fi peste douăzeci de ani, nu văd de ce am vorbi acum. Important este să vă bucurați de România și să vă jucați propriul rol în povestea ei, care nu se va termina niciodată.

Acum, cred că sunteți pregătiți să auziți povestea a șapte locuri speciale din România, pe care și eu le-am văzut, dar pe care și părinții voștri le-au apreciat în călătoriile lor. Și, înainte de a începe povestea, am să vă lansez o ghicitoare. Unul din aceste șapte locuri despre care voi povesti aici, reprezintă târâmul magic pe care părinții voștri s-au întâlnit prima oară. Dacă veți ghici din prima (da, desigur că vă puteți consulta între voi, doar sunteți gemeni), veți merge în vacanța de iarnă chiar în acel loc. Veți descoperi prin ochii voștri de copil cafeneaua sau parcul în care părinții voștri s-au cunoscut.

Mai mult, doi dintre campionii sportului românesc, Simona Halep și Gheorghe Hagi, s-au născut în locul respectiv. Deja v-am dat foarte multe indicii și cred că e timpul să încep povestea celor șapte locuri magice. Țineți cont că nu e un top sau o ordine, ci doar un loc frumos în care adun amintiri din călătoriile mele și din călătoriile părinților tăi. Va veni momentul în care și voi veți descoperi locuri frumoase și veți contribui din plin la această listă cu locuri faine ce ne fac să iubim România.

#1 – Piatra Neamț, orașul din care poți vedea munții

locuri frumoase din romania piatra neamt

Am fost prima dată aici când aveam 15 ani, nu eram cu mult mai mare decât voi, și m-am bucurat în special de două lucruri. Primul dintre ele se referă la faptul că am putut admira munții și dealurile chiar din inima orașului. Pe vremea aceea nu exista încă o telegondolă, însă voi dacă mergeți puteți urca cu ea și admira peisajul.

E genul de activitate de încercat în timpul vacanței  de vară. Și vă spun sigur, dragi copii, că e o experiență memorabilă. A doua amintire de neuitat de la Piatra Neamț o am de la casa scriitorului Calistrat Hogaș (sigur doamna învățătoare v-a recomandat cartea lui de călătorii Pe drumuri de munte). Acolo am gustat un cub de zahăr delicious și chiar dacă au trecut 15 ani de atunci, încă îmi amintesc momentul. Nu ratați nici voi casa scriitorului, pentru că poveștile lui vor suna diferit după ce veți gusta minunatul cub de zahăr.

#2 –  Mănăstirea Voroneț, cea mai frumoasă nuanță de albastru din lume

blank

Dacă tot vă aflați într-un tur prin Moldova, e păcat să nu ajungeți și la Mănăstirea Voroneț. Și chiar dacă Irina apreciază orașele și zgomotul sunt sigur că îi va plăcea albastrul de Voroneț și liniștea de acolo. Crede-mă pe cuvânt Matei, cu această propunere de vacanță vei câștiga puncte importante și de la părinții tăi, dar și de la surioara ta. Veți învăța amândoi lucruri faine despre istoria României. Și vă veți întîlni și cu poveștile despre marele domnitor Ștefan cel Mare.

Desigur, că veți avea ce povesti colegilor la școala și veți deveni încă și mai populari în clasa voastră. Dacă Irina a apreciat Mănăstirea Voroneț, poate că e bine să vii de pe Wikipedia și cu alte mănăstiri din zonă, iar părinții voștri vor lua în calcul sugestii precum Putna, Agapia sau Văratec. Și nu, n-ați ghicit. Părinții voștri nu s-au cunoscut la mănăstire.

#3 – Sibiu, oraș cultural, istoric, turistic

inima transilvaniei sibiu

Sigur vorbiți la școală, în pauze despre acest oraș. Fie că vreți să vedeți o trupă rock la ARTmania sau că v-ar plăcea să ajungeți la Festivalul Internațional de Teatru, Sibiul e ideal pentru a îmbina utilul cu plăcutul. Dacă ajungeți la Sibiu, e musai să mergeți și la Muzeul Astra ca să vă bucurați de morile de vânt și de tradiția satului românesc. Cum ziceam și mai devreme, mândria de a fi român se contruiește încă din copilărie. Irina, a venit momentul să îl surprinzi tu pe fratele tău.

Pentru că știi să cauți pe Google, vei descoperi că cele mai bune clătite din lume se găsesc aproape de Piața Mare din Sibiu. Știi cât de pofticios este fratele tău atunci când vine vorba de dulciuri. Și mai știi cum să negociezi cu mami ca să nu ratați fix acest loc fain din Sibiu. Oare în Sibiu s-au cunoscut părinții voștri? Sau mai amânați puțin momentul în care veți da răspunsul?

#4 – Sighișoara, festival medieval + o istorie privită cu zâmbetul pe buze

cetatea medievala sighisoara

Cavaleri? Turniruri impresionante? Costume medievale? O cetate locuită? Cum ați reacționa, dragilor, dacă v-aș zice că răspunsul la toate aceste întrebări este da și că Sighișoara freamătă de energie și bună dispoziție pe toată perioada festivalului medieval? Eu cred că deja v-ați dus pe tabletă sau telefon să căutați datele în care se desfășoară această sărbătoare a întregului oraș din inima Transilvaniei. Îmi și imaginez un dialog spumos și amuzant între voi doi, pe care îmi permit să îl redau aici.

Irina: Eu voi fi cea mai frumoasă prințesă din cetate, iar tu vei fi un prinț OK.

Matei: Asta depinde foarte mult de cât de mult îmi doresc să fiu prinț. Mă tentează în schimb un atelier de confecționat arme medievale. Muncă, urmată de satisfacție. Oricum e plină lumea de prinți.

Irina: Și prințesele pot construi unelte!

#5  Marea Neagră, vara e tot mai lungă

constanta marea neagra

Simt că vă apropiați tot mai mult de rezolvarea ghicitorii, mai ales că am văzut că Matei îl tot în treabă pe tata despre cum era mama acum 10 ani. Dar să nu ne abatem de la subiect, mai ales că mai am să vă arăt locuri faine din România. Până acum am vorbit de orașe, acum e timpul să ne bucurăm de mare, de soare și de un bronz natural.

Nu uitați nici de loțiunea de plajă, deși sunt sigur că părinții voștri deja v-au povestit foarte multe despre asta. Pe lângă această stare de bine, Marea Neagră ne-a mai oferit și cel puțin doi mari sportivi. Gică Hagi, despre care v-a vorbit tatăl vostru, a adus o bucurie extraordinară tuturor românilor la Cupa Mondială din 1994, când țara a învins pe rând Columbia și Argentina, iar Simona Halep a câștigat deja turnee de tenis extrem de importante. Să fie Marea Neagră cea mai frumoasă mare din lume? Vă las pe voi să decideți.

#6 – Delta Dunării – oaza de liniște a tuturor românilor

delata dunarii perla romaniei

Mesaj important pentru Irina și Matei: dacă tot vă aflați aproape de Constanța, de ce nu vă convingeți părinții să faceți o vizită și în Delta Dunării? Vă garantez (pentru că vă spun deja din proprie experiență) că pește mai bun ca acolo nu veți mânca niciodată. Și ca să anticipez întrebarea lui Matei, vă spun că și desertul e unul foarte bun. Și mai e și 100% natural. În plus, nu există loc mai potrivit pentru Irina să testeze aparatul de fotografiat pe care l-a primit de ziua ei.

Nimic nu se poate compara cu o galerie de fotografii impecabil realizate. Vă veți vei face noi prieteni printre animalele și păsările de aici. Pozele cu pelicani vor fi apreciate de toți colegii voștri de clasă, care vă vor cere desigur detalii despre excursia voastră. Veți fi cei mai populari copii din școală și în plus veți învăța și mai mult să iubiți România. Toată lumea va zâmbi la pozele voastre cu pelicani. Misiune îndeplinită!

#7 – București, orașul cu o mie de posibilități

capitala romaniei bucuresti

Am aflat că locuiți în București de aproape zece ani și că ați văzut ce era de văzut în acest oraș spectaculos și dinamic. Totuși, Capitala României are încă de oferit pentru voi multe expoziții, parcuri, săli de teatru și de cinema pe care nu le cunoașteți. Mai mult, aici se organizează și cele mai faine concerte cu artiști români și străini.

Sigur vă amintiți de concertul Bon Jovi la care ați mers împreună cu părinții. A fost o experiență de neuitat, pe care veți vrea să o repetați cândva. De la părinții voștri știu că vă place foarte mult Parcul Cișmigiu și că acolo mergeți să citiți câteodată în timpul zilei. Tot de la ei am aflat că mai trageți cu ochiul și la șahiști, de unde Matei încearcă să fure câteva strategii prețioase. Indiferent din ce unghi privești, nu aveți cum să nu iubiți Bucureștiul și România.

Trecutul, prezentul și viitorul României stă în oameni

Dragilor, apreciez foarte mult că ați parcurs integral această scrisoare. Mai mult ați ghicit și faptul că părinții voștri s-au cunoscut la mare, într-o seară frumoasă de iunie, pe faleza din Mamaia. Pentru efort și răbdare, veți merge două săptămâni la mare în tabără. Dar până atunci mai am ceva pentru voi la final. Poți iubi România în multe feluri. Prin locurile frumoase, prin peisajele superbe, dar și prin oamenii care au scris istorie, scriu istorie și vor scrie istorie. Și am ales pentru voi trei sportive care să reprezinte axa timpului.

Nadia Comăneci a fost prima gimnastă din lume care a primit nota zece la această disciplină sportivă. Evenimentul se petrecea la Olimpiada de la Montreal, Canada în 1976. Nadia avea atunci numai 14 ani și obținea nu mai puțin de șapte astfel de note. Performanțele ei au inspirit toți românii, modelul Nadia fiind în continuare prezentat în toate școlile de gimnastică.

Simona Halep este tot ce are mai bun România în prezent în materie de sport. A câștigat Roland Garros în 2018, Wimbledon în 2019 și încă mai are multe de dovedit pentru România și pentru sportul de performanță. Dragă Matei, am auzit-o pe Irina că ar vrea să încerce tenisul la nivel înalt. Sigur meciurile Simonei Halep o vor inspira pe surioara ta. Uitați-vă împreună la meciuri și iubiți România cu tot ce are ea mai bun.

Nu l-am lăsat întâmplător la urmă pe Gheorghe Hagi, pentru că el este prin excelență puntea axei timpului pentru România și pentru sportul românesc. Hagi a jucat la Barcelona și la Real Madrid, a îmbrăcat tricoul naționalei în marile meciuri cu Columbia, Argentina, Franța sau Anglia, dar asta nu a fost tot. Tot Regele ne-a dat și o Academie de Fotbal la Viitorul Constanța, care scoate jucători talentați pe bandă rulantă.

Cei mai buni au ajuns vara asta în semifinalele e la Euro U21, învingând Croația și Anglia și remizând cu Franța. Ianis Hagi (fiul său), Tudor Băluță și Ionuț Radu sunt printre cei mai valoroși jucători din echipă. Suntem siguri că Viitorul va produce în continuare jucători în următorii ani, iar moștenirea lui Hagi va crește și mai mult.

La final, câte un cuvânt pentru fiecare dintre voi.

Irina, urmează-ți visele. Dându-le formă ele se vor împlini aici, în România!

Matei, nu renunța niciodată. Fiecare experiență contribuie la versiunea ta cea mai bună. Și o vei trăi aici, în România, printre oamenii frumoși.

Cu drag, Victor