...
joc 3 5 8

Joc 3 5 8: cum joci?

  octombrie 20, 2023

Autor: Gabi

Actualizat: 17 iunie 2024

Distribuie!

3 5 8 este un joc cu cărți foarte distractiv unde este nevoie de 3 participanți. Numărul de jucători este fix, întrucât fiecare primește același număr de cărți. Jocul se mai numește și Sergeant Major și este foarte popular printre piloții din Royal Air Force. Deși la început poate părea destul de dificil, lucrurile nu stau deloc așa. După ce te vei familiariza cu seria de reguli joc 3 5 8, suntem siguri că te vei distra de minune. 

Hai să vedem cum se joacă! Descoperă și alte jocuri de cărți palpitante la noi, pe Joc Păcănele! Un exemplu concret este joc cruce online. Mai găsești ghiduri pentru macao, șeptică, whist, rentz ș.a.m.d. 

Cum joci 3 5 8?

Așa cum am spus și mai sus, la joc 3 5 8 e întotdeauna nevoie de 3 participanți. Se folosește un pachet standard, format din 52 de cărți. Ordinea cărților după valoare este cea normală: A, K, Q, J, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2.

Dealerul (cel care face cărțile) este selectat aleatoriu. Jocul 3 5 8 se desfășoară în sensul acelor de ceasornic. Dealerul dă câte 16 cărți fiecărui jucător, iar astfel vor rămâne 4 cărți. Aceste 4 cărți vor rămâne pe masă cu fața în jos. Se mai numesc ”kitty” (pisicuță). După ce dealerul împarte cărțile la joc 3 5 8 și înainte de jocul efectiv, se fac următoarele operațiuni:

  • Se schimbă cărți cu alți jucători. Vorbim în alt capitol despre această operațiune.
  • Se anunță suita care devine atu. Aceasta este anunțată de dealer. Suitele sunt inimă neagră, romb, inimă roșie și treflă.
  • Dealerul schimbă 4 cărți ale sale cu cele care au rămas pe masă (pisicuța).

Acum totul este pregătit pentru desfășurarea celor 16 tururi ale unui joc cărți 3 5 8. Vezi și alte tipuri de jocuri de cărți pe Joc Păcănele, cum ar fi un joc de cărți război!

Reguli joc 3 5 8 – jocul efectiv

La joc 3 5 8 jucătorul din stânga dealerului pune o carte la mijloc, cu fața în sus. Apoi, din stânga lui, în sensul acelor de ceasornic, pune următorul jucător o carte din aceeași suită. Dacă nu are acea suită poate pune orice altă carte. Dacă are, este obligat să răspundă la suită. Câștigă turul cel care a pus cel mai mare atu sau cea mai mare carte obișnuită din suită. Turul următor începe de la câștigătorul turului anterior.

Important

În cazul în care doi jucători răspund la suită, iar cel de-al treilea nu are, poate folosi atu. Chiar dacă cartea de atu este mică, mâna va fi a lui.

Miza la 3 5 8 joc de cărți este să câștigi tururi/mâini. Fiecare jucător, după statutul lui, are un număr minim de tururi pe care trebuie să le câștige. Acest număr minim se mai numește ”target”. Targetul pentru fiecare este următorul:

  • Dealer: 8 (trebuie să ia 8 tururi)
  • Jucătorul din stânga dealerului: 5 (trebuie să ia 5 tururi)
  • Jucătorul din dreapta dealerului: 3 (trebuie să ia 3 tururi)

După fiecare joc, statutul/poziția fiecărui jucător se schimbă în următoarea ordine: 

  • Cel cu target 3 va avea target 5.
  • Cel cu target 5 va avea target 8.
  • Cel cu target 8 va avea target 3.

Ideal, pentru corectitudine, jucătorii trebuie să aibă un număr egal de targeturi diferite într-o sesiune. După ce se joacă toate cele 16 tururi, se compară scorul și se vede dacă jucătorii au îndeplinit targetul. Scorul fiecărui jucător dintr-un joc (16 tururi) se calculează în funcție de acest target. Dacă depășești, vei avea cu +, iar dacă ești sub, vei avea cu -. Exemplu: dacă targetul tău este 3 și câștigi cinci tururi, scorul tău este +2. În schimb, dacă targetul este 3 și câștigi un singur tur, atunci scorul tău va fi -2.

8 5 3 reguli joc – schimburi de cărți

Joc 3 5 8 permite schimburi de cărți. De fapt, cam ăsta este farmecul la el! Schimburile au reguli stricte și îi avantajează pe cei cu scor pozitiv. Iată despre ce este vorba:

  • În primul tur nu există un schimb, pentru că nu există încă scoruri.
  • Jucătorul cu scorul pozitiv poate schimba o carte mică cu una mare de la jucătorul cu scor negativ. Cartea trebuie să fie din aceeași suită. Dacă jucătorul de la care se solicită nu are carte mai mare din acea suită, returnează cartea. 
  • Dacă doi jucători au scor pozitiv, primul care schimbă este cel cu scorul mai mare. 
  • Dacă doi jucători au scor pozitiv și același număr pe plus, cel care cere primul este cel care trebuie să facă mai multe tururi în jocul următor.
Un exemplu

Să zicem că cel care trebuia să facă 5 tururi (mâni) a făcut 6, cel care trebuia să facă 8 a făcut 7, iar cel cu target 3 a făcut 3 și e pe 0. În acest caz, jucătorul cu +1 va cere de la jucătorul cu -1 o carte. Să presupunem că îi dă acestuia, cu fața în jos, un 9 de treflă. Cel cu -1 trebuie să dea neapărat cea mai mare carte din mâna lui, de treflă. Să zicem că are K de treflă. Deci, cel cu +1 va lua K de treflă, iar cel cu -1 va rămâne cu 9 de treflă.

Joc 3 5 8 – ce trebuie să mai știi despre câștigători?

La joc 3 5 8 mai sunt tot felul de situații în ceea ce privește câștigătorii. Vezi mai jos care sunt aspectele esențiale din regulament 3 5 8:

  • Câștigătorul întregii sesiuni se determină de comun acord. De exemplu, poate fi jucătorul care ajunge primul la 10 puncte.
  • Dacă preferați sesiuni mai lungi, puteți juca 16 jocuri. În acest mod, fiecare trece prin cele trei targeturi de câte 6 ori.
  • Se poate ca doi jucători să aibă același număr de puncte la sfârșit (ajung ambii la 10 puncte). În această situație, câștigător este jucătorul care a acumulat mai multe puncte în ultimul joc. În cazul în care este tot egalitate, câștigătorul sesiunii este acela care a câștigat ultimul tur.
  • Dacă, după un joc 3 5 8, toate scorurile sunt 0, nu vor avea loc schimburi de cărți în jocul următor.

Concluzii

Joc 3 5 8 este foarte distractiv atunci când începi să te familiarizezi cu el. Pe internet sunt multe tutoriale cu video-uri și poți încerca și 3 5 8 joc de cărți online. La jocurile de cărți și nu numai, cea mai bună lecție rămâne practica. Așadar, ca să știi bine cum se joacă 3 5 8, te încurajăm să-l testezi și tu.Desigur, îți poți aduna doi prieteni pentru 3 5 8 joc. Nu aveți nevoie decât de un pachet de cărți și o dispoziție bună. Dacă doriți să încercați și alte jocuri interesante, citește articolul nostru despre reguli bridge!

Autor