...
reguli dixit

Reguli Dixit – cum te distrezi?

  februarie 13, 2023

Autor: Mara

Actualizat: 17 iunie 2024

Distribuie!

Dixit este un joc de cărți creat de Jean-Louis Roubira și publicat de Libellud. Folosind un pachet de cărți ilustrat cu imagini parcă desprinse din vise, jucătorii selectează cărți care se potrivesc cu un titlu sugerat de către un „povestitor”. Aceștia vor încearcă să ghicească ce carte a ales fiecare. Este o activitate ce poate avea de la trei până la şase participanţi. Vârsta minimă recomandată este de 8 ani. Aceste aspecte pot fi menţionate şi în reguli dixit. De asemenea, o partidă durează aproximativ 30 de minute.

Dacă te întrebi ce reprezintă numele jocului, ar trebui să ştii că acesta îşi are originea în limba latină, traducerea fiind el/ea a spus. Dixit a fost lansat pe piaţă în anul 2008, iar în anul 2010 a câştigat un prestigios premiu destinat jocurilor cu cărţi şi board game-urilor. Asta înseamnă că încă de la început s-a bucurat de aprecierea publicului larg. Foarte important de ştiut este că jocul beneficiază şi de o extensie, numită Dixit 2 şi aceasta fiind extrem de apreciată şi fiind premiată la rândul ei. Rămâi alături de noi, descoperă toate secretele jocului Dixit, apoi continuă aventura la un joc inteligență online de excepție!

Reguli Dixit: ce trebuie să știi?

Până la a expune principalele reguli Dixit, este foarte important să cunoşti cât mai multe detalii generale despre acest joc distractiv. Este necesară o înţelegere cât mai profundă a jocului pentru a deveni un adevărat maestru în grupul tău de prieteni sau în familia ta. Dacă te pasionează jocurile de societate, mai avem pentru tine joc tarnib, mahjong şi cum se joacă jenga.

Jucătorii vizionează cărțile, aleg una și încearcă să se gândească la un indiciu prin care să le descrie imaginea celorlalţi jucători. Trebuie ca acest indiciu să fie ușor evaziv, dar cu o limită și va trebui să explici de ce ai ales indiciul respectiv după ce toată lumea votează. Pentru a determina cine devine primul „jucător activ”, fiecare jucător se uită la cărțile sale, iar primul care se gândește la un indiciu pentru cartea sa și declară că dorește să fie jucătorul activ, ar trebui să înceapă. Acesta nu trebuie să dezvăluie ce carte are, ci doar să ofere un indiciu.

Fiecare jucător se uită apoi la propria mână și selectează o carte care îi amintește cel mai bine de indiciu pe care l-a dat jucătorul activ și îi dă acea carte jucătorului activ, cu fața în jos. Acesta amestecă apoi noile cărți cu ale lui și le așează în orice ordine pe tabla de scor numerotată, asigurându-se că include cartea aleasă și nu depășește numărul final al jetoanelor de vot utilizate.

Fiecare jucător plasează apoi un jeton de vot cu fața în jos pentru a se potrivi cu numărul slotului care crede că este cartea jucătorului activ. Odată ce toate voturile au fost exprimate, jucătorul activ își dezvăluie adevărata carte, iar apoi toată lumea își dezvăluie voturile, iar fiecare primește un scor. Conform regulament Dixit, următorul jucător activ va fi cel din stânga precedentului.

Cum se joacă Dixit?

Iată-ne ajunşi la punctul culminant al articolului, acela când îţi vom prezenta cele mai importante reguli Dixit. Acestea te vor ajuta să înţelegi pe deplin jocul. Să nu mai pierdem timpul şi să trecem la subiect!

  • Dacă toți au intuit cu succes cartea jucătorului activ, atunci acesta va primi 0 puncte. Ceilalți jucători vor primi toți câte 2 puncte; 
  • Dacă nimeni nu ghiceşte cartea jucătorului activ, atunci acesta primește din nou 0 puncte, dar ceilalți jucători primesc 2 puncte +1 punct per vot pentru propria carte; 
  • Dacă cel puțin unul, dar nu toți jucătorii, au ghicit cartea jucătorului activ, atunci acesta va primi 3 puncte. Cei care au ghicit cartea, de asemenea, 3 puncte și 1 punct suplimentar pentru fiecare vot pentru propria carte. Restul de jucători vor primi 0 puncte dacă a lor carte a fost votată; 
  • Fiecare jucător care va puncta, îşi va muta pionul pe tabela de scor, un număr de locuri egal cu numărul de puncte înscrise; 
  • Câștigă jocul primul jucător care ajunge la sfârșitul tabelei de scor, înscriind 30 de puncte în total.

După cum vezi, aceste Dixit reguli sunt destul de simple. Credem că după câteva sesiuni de joc, n-ar trebui să mai întâmpini dificultăți și vei putea petrece un timp de calitate alături de prietenii dragi. De asemenea, poţi vedea pe blogul nostru regulamentul unui alt board game foarte interesant şi distractiv. Aşadar, te invităm să citeşti articolul reguli de joc toci.

Dixit joc reguli – strategii şi sfaturi

Acum, că am trecut şi de reguli Dixit, este timpul să îţi prezentăm şi câteva elemente strategice. Pe lângă acestea îți oferim câteva sfaturi care să te ajute să fii un jucător cât mai bun.

  • Foloseşte povești sau expresii care vizează una sau două persoane; 
  • Joacă o carte care se potrivește cu poveștile altor jucători; 
  • Blufează atunci când cărțile sunt date pe faţă; 
  • Analizaţi procesele de gândire ale altor jucători și urmăriți-le reacțiile.

Alte versiuni ale jocului Dixit

Pe lângă faptul că setul de reguli Dixit este destul de simplu, jocul, fiind unul cunoscut și foarte apreciat în întreaga lume, se bucură de mai multe versiuni. Așadar, în cele ce urmează îți vom prezenta alte tipuri ale acestui joc de societate, de care te poți bucura oricând.

  • Joc de societate Dixit: Disney (limba engleză);
  • Joc de societate Dixit: Stella (limba română);
  • Joc de societate Dixit: Odyssey;
  • Joc de societate Dixit: Mirrors.

Cum se joacă Dixit în aceste variante noi? Ei bine, setul Dixit reguli este același ca și la jocul de bază. Totuși, după cum vezi, tematicile sunt diferite. Așadar, te poți bucura de același joc de societate mișto, doar că într-o formă diferită. Deci, ce mai aștepți? Adună-ți prietenii sau familia și începe o sesiune de joc în lumea Disney sau, de ce nu, înconjurat de oglinzi!

Concluzii

Am ajuns la final şi am trecut prin toate aspectele esenţiale. Am trecut de la ce reprezintă jocul şi până la reguli Dixit. Suntem siguri că odată ce vei începe să joci, te vei distra de minune şi nu te vei mai sătura. De asemenea, nu uita că ai și alte jocuri cu cărți gratis online pe care le poți încerca, cum ar fi Cards Against Humanity. Le găsești pe Joc Păcănele împreună cu regulile și sfaturile necesare. Îţi dorim mult spor!

Autor