moară reguli

Jocul Moară: reguli și sfaturi

  februarie 2, 2023

Jocul Moară, cunoscut și cu numele de Țintar, este unul dintre cele mai vechi jocuri. Acesta se practică până în zilele noastre, fiind popular printre persoanele de toate varstele, cum este și Șeptică. Dar în cazul în care nu ai mai auzit până acum de el sau ai uitat cum se joacă, nu ai de ce să-ți faci griji.

Astăzi îți vom spune în acest articol totul despre Moară reguli, sfaturi și alte idei bune de știut. Astfel, vei putea începe să joci alături de cei dragi și să te distrezi cum tu știi mai bine. Și tot pentru distracție vei mai putea încerca și Macao online!

Curiozități despre Moară reguli și joc

Înainte de a-ți povesti mai multe despre Moară reguli, credem că ar fi o idee bună să afli câteva detalii mai puțin cunoscute despre jocul în sine. Este un joc de societate ce se joacă în două persoane, bazat pe strategie. Ar fi interesant să afli și câteva informații noi din punct de vedere istoric. Dar mai multe despre acest subiect vei citi în secțiunea următoare.

Până atunci trebuie să afli că tabla de joc are desenate trei pătrate concentrice și conectate la mijlocul laturilor. Colțurile dreptunghiurilor și mijloacele laturilor sunt marcate cu puncte care arată cele 24 de poziții în care se pot plasa cele 18 piese, câte 9 de fiecare jucător.

Jocul Moară se mai numește și Țintar datorită celor trei pătrate desenate în așa fel, aducând aminte de o țintă. Apropo de desenat, dacă nu ai tabla de joc o poți face și tu foarte uşor. Poți desena pe o hârtie 3 pătrate concentrice conectate la mijlocul laturilor. Iar ca piese, în trecut, pe teritoriul românesc erau folosite boabe de porumb, fasole sau alte semințe. Deci, dacă ai chef de o rundă spontană de Țintar, vei avea din ce improviza.

Joc Țintar reguli – istoria sa

Jocul are o tradiție lungă atât în Europa cât și în afara ei. În templul Ramesseum din Kurna, Egipt au fost găsite două desene ale tablei de joc, sub formă de graffiti, datând aproximativ din 1440 î.Hr. Datorită acestui fapt, se crede că Egiptul este țara de origine a Țintarului.

Totuși, destul de recent au fost efectuate săpături în peștera Church Hole din defileul Creswell Crags, Nottinghamshire, Anglia și a fost scoasă la iveală o piatră în care era săpat desenul tablei de țintar. Descoperirile efectuate în peșterile din acest defileu arată că zona a fost locuită din timpul ultimei glaciațiuni, dar piatra cu tabla de Țintar nu a fost încă datată.

Ce mai e de știut despre jocul Moară reguli este că a fost jucat încă din antichitate în multe alte părți ale lumii, cum ar fi Africa de Sud, India, Sri Lanka, China, Grecia (Acropole, Atena), Fenicia, Israel, Germania, Peninsula Istria, Irlanda și nordul Europei. Ba chiar, până și personajul Titania din opera Visul unei nopți de vară a lui Shakespeare menționează „Țintarul s-a umplut cu noroi”. Deși a fost un joc de societate popular de-a lungul a multe secole, la începutul secolului al XIX-lea a fost înlocuit de jocul de șah.

Apropo, dacă vrei să știi mai multe jocuri de cărți în 2, ți-am pregătit un articol unde găsești câteva sugestii, cu tot cu reguli pe scurt. Suntem siguri că vor fi utile dacă vrei să te distrezi cu un prieten.

Reguli Moară joc

Pentru început, aceste Moară reguli spun că jocul se desfășoară în două etape:

  • Prima etapă: jucătorii pun pe rând câte una din piesele proprii pe punctele tablei de joc. Această etapă se încheie când sunt plasate pe tablă toate cele 18 piese.
  • A doua etapă: jucătorii mută pe rând câte una din piesele proprii.

Jocul Moară reguli este început de un jucător, care fie este ales de comun acord sau este ales prin aruncarea unui zar, începând cel cu valoarea cea mai mare. Scopul principal al fiecărui jucător este să elimine piesele adversarului. Conform setului de reguli la jocul Moară, va pierde cel care rămâne cu două piese pe tablă sau cel care nu mai poate face nicio mișcare.

La Țintar reguli de joc mai există câteva idei ce trebuie reținute. Iată care sunt acestea!

  • Nu vei putea plasa decât o singură piesă într-un punct.
  • Mutarea unei piese se face numai de-a lungul uneia dintre liniile trasate pe tabla de joc și numai într-un punct învecinat. Excepție: când un jucător ajunge să aibă trei piese, mutarea se poate face oriunde pe tabla de joc, nu numai de-a lungul liniilor.
  • Un șir de trei piese proprii de-a lungul uneia din liniile tablei este configurația numită „moară”. Când un jucător realizează această configurație, el trebuie să aleagă una din piesele adversarului și s-o elimine de pe tabla de joc. Piesa aleasă pentru eliminare trebuie să nu facă parte dintr-o moară.
  • În prima etapă, de plasare a pieselor pe tabla de joc, este posibil ca un jucător să închidă două mori simultan. În acest caz unele variante de reguli joc Moară permit eliminarea a două piese ale adversarului, iar altele permit eliminarea unei singure piese.

O altă situație de excepție la Țintar reguli de joc este atunci când jocul ajunge în impas, iar anumite configurații de joc se repetă de mai mult de 3 ori, fără a se elimina piese după un anumit număr de mutări (numărul se stabilește de jucători). În acest caz, se declară Remiză.

Regulament joc Moară – variații

Deși aceste Moară reguli prezentate aici sunt cele mai comune, mai există și alte variații, care fie modifică configurația tablei de joc sau numărul de piese de care dispune fiecare jucător (3, 4, 5, 7, 12).

În unele variante de regulament Țintar se interzice ca după deschiderea (dezalinierea) unei mori, aceasta să fie refăcută imediat. Jucătorul trebuie să mute mai întâi altă piesă și abia apoi poate reînchide moara.

Alte reguli Țintar mai des întâlnite fac referire la colțurile pătratelor. Mai exact se spune că acestea sunt unite cu linii diagonale, în total patru. Pe o astfel de tablă de joc desfășurarea unei partide este mai rapidă. De asemenea se oferă jucătorilor mai multă libertate de mișcare.

Moară joc reguli – strategii

Nu există Moară reguli fără câteva strategii! De obicei, jucătorii mai experimentați nu vor realiza mori. Nici nu își vor împiedică adversarul să construiască mori. Se vor concentra mai mult pe ocuparea unor poziții strategice, cum ar fi cele patru intersecții de pe pătratul mijlociu. Pozițiile din colțurile pătratelor oferă prea puțină mobilitate și sunt de cele mai multe ori evitate.

Configurația în care un jucător poate realiza o moară la fiecare mutare, prin deplasarea înainte și înapoi a unei singure piese, se numește „morișcă”, „moară plimbătoare” sau „moară dublă”. De obicei, primul jucător care reușește să construiască o morișcă va câștiga partida.

Concluzii

Cu siguranță acest joc ți s-a părut fascinant numai din câte ți-am povestit despre el. Dacă nici Moară reguli nu ți s-au părut atât de grele, atunci e clar că trebuie să-i dai o șansă. Apoi, după o rundă de Moară, mai poți juca și puțin Remi online pentru și mai multă distracție cu prietenii. Mult succes!